Samsung Q95T: ezt tudja ma a Samsung a 4K HDR tévéfronton

A vállalat egyik új, 65 hüvelykes QLED televízióját teszteltük.

Samsung Q95T

A Samsung 2020-ra sem változtatott érdemben televíziós stratégiáján: a piacvezető dél-koreai konszern továbbra is a QLED technológiát favorizálja a közép-felső és a felső kategóriában. Összes 8K modellje ilyen, illetve nagyobb tudású 4K televíziói is a kvantumpontos eljárásra épülnek.

Samsung Q95T
Samsung Q95T [+]

Ez utóbbi banda egyik erős embere a Q95T modell, amelynek 65 hüvelykes változatát sikerült becserkészünk egy rövid teszt erejéig. Ezúttal is alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen a kép- és hangminőség, de persze vetettünk néhány pillantást az okostévérendszerre, valamint a kapcsolódó extra szolgáltatásokra is.

Korrekt dizájn

Idén a Samsung a Q950TS tévével bebizonyította, hogy dizájn terén lehet még újat mutatni a LED LCD televíziók szegmensében is. Azonban tesztünk alanya, a Q95T ennél hagyományosabb irányvonalat képvisel, ugyanis a kijelzővel egy síkban lévő káva, bár vékony, de azért bőven látható. Az ívelt fémtalp masszív, jól tart, de a képernyő forgatását és döntését nem teszi lehetővé. A tévé megjelenése nem kifejezetten különleges, de az összhatás harmonikus, arányos, visszafogottan elegáns.

[+]

A szabványos VESA konzolok segítségével falra is rögzíthető tévén a ki- és bemeneteket, tápot, tunereket és az elektronika egy részét egy külső dobozra száműzték. Ez az úgynevezett One Connect Box, amelyen helyet kapott három darab HDMI 2.0 és két darab USB 2.0 mellett egy-egy HDMI 2.1, Ethernet, optikai digitális audió csatlakozó, valamint egy CI+ slot is.


[+]

Főbb paraméterek
Samsung Q95T (QE65Q95TATXXH)
Panel Samsung QLED VA LCD 10 bites panel (100 Hz)
Háttérvilágítás Direct-LED (FALD)
Képernyőméret 65 hüvelyk (165 cm)
Maximális felbontás 4K (3840x2160)
HDR támogatás Igen (HDR10, HDR10+, HLG)
Maximális kontrasztarány kb. 4000:1
Maximális fénysűrűség 2000 cd/m²
Input lag 13,6 ms
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Film, Kiemelt, Normál, Természetes
Hangbeállítások Normál, Hangosított
Hangrendszer 4.2.2 csatornás, 60 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/-C/-S2
Interfész 3 db HDMI 2.0, 1 db HDMI 2.1, 2 db USB 2.0, digitális audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák Tizen okostévérendszer, médialejátszó, böngésző, netes alkalmazások futtatása, kislexikon, HDR támogatás, háttér mód, Bluetooth hangeszközök csatlakoztatásának lehetősége
Teljesítményfelvétel Maximum: 220 watt; normál módban: 121 watt; készenléti üzemmódban: 0,3 watt
Méret Talppal: 1446,5 x 919,3 x 285,7 mm
Talp nélkül: 1446,5 x 828,3 x 34,8 mm
Tömeg Talppal: 33,1 kg
Talp nélkül: 26,2 kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung Q95T (QE65Q95TATXXH)
Fogyasztói ár kb. 650 000 forint

Képminőség

A Samsung Q95T televízóba a Samsung által fejlesztett és gyártott 4K felbontású QLED VA panel, valamint a különféle képmódosító és képjavító eljárásokat is tartalmazó Quantum Processor 4K képfeldolgozó chip került. A QLED technológiáról korábban írtunk részletesen, úgyhogy most csak röviden a lényegre térünk ki. A technológia a folyadékkristályos, azaz LCD technológián alapszik, tehát nincs köze az OLED-hez. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre.


[+]

Ez elméletileg rendkívül pontos és tiszta tónusok megjelenítését biztosítja úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan kisebb a zavaró tükröződés mértéke.

Hirdetés

Kontraszt, színek, betekintési szög

Az LCD-alapú képalkotási technológiából adódóan értelemszerűen nincs mód a 0 cd/m² fényáramú, tökéletes mélyfekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. Csodák pedig ezúttal sem történtek, hiszen mindez műszeres méréseink során is bebizonyosodott. Normál képmódban 0,0571 cd/m² feketeszintet mértünk 196,8 cd/m² fehér fényerő mellett, ami azt jelenti, hogy a valós kontraszt 3448,3:1. Ez jó, de nem extrém kiemelkedő érték.

Mindenesetre arra jutottunk, hogy filmeknél, tévéműsoroknál, sorozatoknál és videóknál ez a kontrasztosság rendben van. A dinamikus kontraszt funkció aktiválásával markánsabbá tehető a különbség a világos és a sötét részletek között, viszont ennek hatására a finomabb részletek és átmenetek eltűnhetnek. Játékoknál viszont lehet ennek értelme, jót tehet a képi világnak.

[+]

A Samsung QLED tévék első generációjánál volt gond a betekintési szöggel, de azokat a problémákat már korábban sikeresen orvosolták. Így különösebben nem lepett meg minket, hogy a Q95T is jól teljesített e téren. Invertálódásnak nyomát sem lelni, és az árnyalatok csak tág szögből, 160 fok környékéről kezdenek fakulni, vagyis csak olyan pozícióból, ahonnan már amúgy sem túl komfortos bámulni a képernyőt.

A színek épkézláb beállítások mellett szépek, természetesek, még az olyan jellemzően kritikusnak számító tartalmak visszaadásával sincs gond, mint a hullámzó víz, a szélfútta zöld mező vagy az emberi bőr. A készülék igazodva a mai trendekhez szavatolja a nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR10, HDR10+, HLG) megjelenítését, a nagy, 2000 cd/m² maximális fényerőnek köszönhetően pedig kifejezetten látványosan képes megjeleníteni a HDR anyagokat.

Mozgásmegjelenítés, homogenitás

Rossz minőségű forrásból (pl. alacsony bitrátájú állományok, médiaboxból érkező tévéadások) származó videók, filmek esetén előfordult, hogy a mozgásmegjelenítés során anomáliákat tapasztaltunk. Konkrétan belefutottunk néha akadozásba, illetve a mozgó objektumok körül enyhén vibráló aura jelent meg. De az is igaz, hogy ezen egyszerűen lehetett segíteni az Auto Motion Plus nevű interpolációs eljárás aktiválásával, ami virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé.

Előfordulhat, hogy ezzel akár negyedórát is kell játszogatni, amíg az ember megleli a legmegfelelőbb beállításokat, de megéri a vesződés, mert egészen hatékonyan lehet javítani a képvilágon. Némi zajosodás is jelentkezhet olykor, de ez orvosolható a Zajcsökkentés bekapcsolásával, bár ilyenkor egy nagyon picit elmosódottabb lesz a kép. 13,6 ms input lagot mértünk, ami teljesen jó értéknek számít; ennek és a 100 Hz-es maximális képfrissítési rátának köszönhetően a tévé játékra is alkalmas lehet.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A televízióba Direct-LED háttérvilágítási eljárás került, azaz a fénykibocsátó diódákat rács alakzatban helyezték el, úgy, hogy azokat több száz egyedileg vezérelhető fényerejű csoportba osztották. Az alkalmazott háttérvilágítási rendszer elméletileg jobb homogenitást produkál, mint az Edge-LED technológia, aminél a LED-eket a keretekbe pakolják. Ez pedig fényesen be is bizonyosodott: az egyes képtartományok fényereje között ugyan tapasztalható eltérés, azonban ennek mértéke csak maximum 3,87 százalék, amivel még a legtöbb OLED tévénél is jobban teljesít e téren. Ebből fakadóan zavaró felhősödés, valamint foltosodás sem tapasztalható.

Beégés: nincs

A technológiát előnyben részesítő gyártók a QLED kapcsán gyakran kiemelik, hogy ellentétben a riválisnak tekintett eljárással, a technológiából adódóan itt még az elvi lehetősége sincs meg a beégésnek, tehát nem kell attól tartani, hogy a képernyőn ott marad örökre vagy hosszabb-rövidebb időre a korábban nézett képtartalom. Igazán durva, több hétig-hónapig tartó tesztre nem volt lehetőségünk értelemszerűen, de azért kipróbáltuk, hogy mi történik akkor, ha 12 órán keresztül folyamatosan megy valamilyen játék, ahol vannak fix képernyőelemek. Ennek során, ezt követően is arra jutottunk, hogy "tiszta"maradt a képernyő, nem tapasztaltunk aggodalomra okot adó enyhe ghostingot sem.

Előzetes és színhelyes képbeállítások

A Samsung – szembemenve az iparági trendekkel – továbbra is viszonylag kevés előzetesen programozott képprofilt pakol 4K tévéibe. Négy ilyen áll a felhasználó rendelkezésére, amelyek természetesen többé-kevésbé eltérnek egymástól fényerejükben, színhőmérsékletükben és az aktív képmódosító funkciók terén. Ezek közül azért már lehet találni olyat, amely passzol az épp futó képtartalomhoz vagy jó lehet kiindulási alapnak a beállításhoz.

Profil/beállítás Kiemelt Normál
Fényerősség (fehérpont) 478,7 cd/m² 198,8 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,1259 cd/m² 0,0571 cd/m²
Kontrasztarány 3801,1:1 3448,3:1
Legnagyobb delta E 7,01 7,06
Átlagos delta E 4,1 4,13
Színhőmérséklet 11 800 K 11 700 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a displayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Kiemelt, Normál – azért csak ez a kettő, mert amikor a tévét a számítógéphez csatlakoztattuk, akkor csak ezek voltak elérhetőek. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt és a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezt követően a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk belőni, illetve a legnagyobb színpontosságot elérni, ami nagyjából sikerült is. A színhőmérséklet 6600 K, a fénysűrűség 117,8 cd/m², a feketeszint 0,0362 cd/m lett, így a kontrasztarány értéke 3255,2:1. A színpontosság terén kimondottan jó eredményeket sikerült elérni: az átlagos delta E 0,46, a legnagyobb pedig 1,19 lett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzatok a mért színteret ábrázolják. Eszerint a kijelző 123,9 százalékban fedi az sRGB színteret, de ezen belül a számottevő pontosság 98,5%, ami a tévék esetében az átlagosnál jobbnak számít.

Színpontosság
Színpontosság

Samsung Q95T színhelyes beállítások
Fényerő 12
Kontraszt 45
Élesség 10
Szín 25
Árnyalat 0
Képtisztasági beállítások Ki
Helyi sötétítés Alacsony
Kontrasztjavító Ki
Auto Motion Plus Ki/Egyedi (Elmosódáscsökkentés: 4-6, Torzításcsökkentés: 1-3)
Színtónus 2. Meleg
Gamma 2.2 Ki
Részletárnyékolás 0
Színközbeállítások Natív
Csak RGB üzemmód Ki
Fehéregyensúly P-nyereség 11
Fehéregyensúly Z-nyereség 1
Fehéregyensúly K-nyereség -4
P-eltolás 0
Z-eltolás 0
K-eltolás 0

Még okosabb tévé

Mint minden idei Samsung modellbe, a Q95T-be is a cég saját fejlesztésű, exkluzív, Tizen-alapú smart platformja került. Ez a rendszer átszövi a készülék egész működését, kezdve a csatlakozók kezelésétől, a különféle paraméterek módosításán, funkciók aktiválásán át egészen a netes tartalmak futtatásáig. A korábbi verzióknál volt néha gond a stabilitással, hiszen előfordult fagyás vagy idegesítő önújraindulás, ám ezt egy ideje már megoldották, és ilyesmit már itt sem tapasztaltunk. Némi lassulást viszont igen, például médiaállományok megnyitásánál vagy weboldalak betöltésénél. Ez nem katasztrófa, de ma már az ember 2-3 másodpercet se szeret várakozni.

[+]

A magyar nyelven is kommunikáló grafikus kezelőfelület maradt a régi, pedig erre azért már ráfért volna egy ráncfelvarrás. Egyrészt továbbra is túlzsúfolt, ráadásul a struktúra feleslegesen túlbonyolított, emiatt néhány fontos szolgáltatás és paraméter csak azután érhető el, ha átverekedtük magunkat több almenün. A helyzet persze nem tragikus, ezt simán túl lehet élni, csak egy picit fura, hogy miért nem figyelnek oda erre jobban, mikor emiatt már egy csomó kritika érte a régebbi modelleket is. Legalábbis a külföldi szakújságírókkal történő beszélgetések is azt tanúsítják, hogy e megoldással másoknak is vannak problémái.


[+]

A Samsung  évekkel ezelőtt hitet tett a "dizájnos, kevés gombbal" távirányító-koncepció mellett, és emellett azóta is kitartanak, így e televízió mellé is egy ilyen periféria került. Mi személy szerint jobban szeretjük azokat a távvezérlőket, amelyek inkább kicsit csúnyábbak, de tele vannak szórva egy rakat gombbal, melyek révén az összes fontos funkció és paraméter közvetlenül elérhető. A tévé egyébként képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, ami jól is jöhet a netes appok használata során.

Okos otthon és netes appok

A netes appoknál az is jól jöhet, hogy a Smart Things alkalmazással egyszerűen vezérelhetőek mobilról is. A párosítás pofonegyszerű, és ha megengedjük, akkor a termék automatikusan áthúzza a telefonról a különféle beállításokat, így például nem kell a Wi-Fivel vacakolnunk vagy külön belépkedni a YouTube-ba, Netflixbe stb. Emellett a mobil kijelzőjének vezeték nélküli úton történő tükrözése is megoldott, ami szintén nagyon hasznos lehet.

A Smart Things arra is alkalmas, hogy a televíziót integrálja egy nagyobb okosotthon rendszerbe, és akár annak egyik központjává is megtehető. Ily módon ellenőrizhető a többi eszköz állapota, valamint lehetséges különféle automatizált folyamatok beprogramozása is. Nálunk jelenleg nem volt semmilyen kompatibilis okoseszköz, de korábban már láttuk és próbáltuk ezt a módszert, és akkor működött.


[+]

Az okostévérendszer szerves részét képezik a különféle netes appok, melyek közül néhány fontos (Netflix, YouTube stb.) már előzetesen, gyárilag telepítve van, a többi, mintegy 200 darab pedig egy alkalmazásboltból érhető el. Ezek legtöbbje valamilyen tartalomszolgáltatással kapcsolatos applikáció, akad néhány híroldal, életmód magazin és pár játék is. Utóbbiak viszont annyira buták és egyszerűek, hogy még rövid ideig sem képesek lekötni a felhasználót.

[+]

Médialejátszó és hangrendszer

Képek, zeneszámok és videók

A Samsung tévékben majd' egy évtizede megtalálható a gyárilag előre telepített médialejátszó alkalmazás, és ez a szolgáltatás innen sem hiányzik. A grafikus kezelőfelület felépítése logikus, az alkalmazott tipográfiai elemek a számítógépek fájlkezelőit idézik, a kezelés teljesen rendben van. Maga a szoftver alapszintű funkciókkal bír, aki komplex megoldásra vágyik, annak ott a Plex, amely ingyenesen letölthető az alkalmazásbolton keresztül.

[+]

Képek esetében a JPG mellett a BMP és PNG formátum kezelése támogatott. A forgatás, nagyítás megoldott, a diavetítés elindítható, viszont a fotókkal kapcsolatos részletes információkat tartalmazó EXIF adatok nem varázsolhatóak a  képernyőre. Audiotartalmak közül az MP3 és WMA mellett a FLAC típusú állományok szólaltathatóak meg. A szoftver az ID3 tagek feldolgozását, megjelenítését szavatolja, de a metaadatként a fájlban található zeneszövegeket nem képes megjeleníteni a képernyőn.

[+]

Videós tesztcsomagunk lefuttattása során arra jutottunk, hogy DivX és a Killa_sample mellett a 10 bites anyagok lejátszását is megtagadta a tévé, a többivel viszont nem volt gond, még a 4K HDR állományokat is szépen, hiba nélkül jelenítette meg. A surround szabványok közül mindössze a Dolby 5.1-el boldogult a szoftver, ami ma már nagyon kevés. A külső feliratok megjeleníthetőek, a betűk körül vékony keret van, így a karakterek mindig jól olvashatóak. Méretűk és kódolásuk is változtatható, és ha a szöveg el lenne csúszva a képhez képest, akkor azon a szinkronizáció funkcióval könnyen lehet segíteni, ami remek.

Hangrendszer

A készülék a megszokottnál lényegesen komolyabb, 4.2.2 csatornás, beépített mélysugárzókkal kiegészített, 60 wattos hangrendszert kapott. Az tény, hogy a legtöbb, integrált hangprojektorral nem rendelkező modellnél jobb, gazdagabb, teltebb megszólalást produkál, úgy, hogy még a basszusokról sem kell lemondani, de ettől függetlenül úgy éreztük, hogy azért érdemben nem képes felvenni a versenyt egy dedikált külső hangrendszerrel, egy közepes soundbarral vagy több komponensből álló rendszerrel. Hanghibákat nem tapasztaltunk, de ez ezen a szinten ma már a minimum.

[+]

Nem hiányoznak az előzetesen programozott hangmódok és a hangszínszabályozó sem. Bekapcsolható az Automatikus hangerő nevű dinamikakompresszió funkció, ami jó munkát végez. A Q95T megkapta az idei egyik újításként az Adaptív Hang funkciót, amely képes a környezeti zajokat felmérni, és ennek alapján automatikusan módosítani a hangerő-beállításokon. A bibi viszont, hogy ez nálunk nem működött. Hiába tettünk a készülék mellé egy búgó ventilátort, jottányit sem változott a hang.

A másik, nagy durranásnak beharangozott szolgáltatás az Object Tracking Sound+ technológia, amely elméletileg képes arra, hogy felfelé és lefelé irányított hangsugárzók segítségével tökéletesen kövesse a képen mozgó objektumokat a hanggal is. Tehát ha egy autó elhúz átlósan a képen, akkor a hangot először a bal alsó sarok irányából halljuk, aztán középről, végül pedig a jobb felső sarokból. Viszont az az igazság, hogy ebből nem sok mindent érzékeltünk.

A Q95T képes együttműködni a vállalat néhány, vezeték nélkül csatlakoztatható hangrendszerével, mégpedig úgy, hogy azok egyszerre dolgoznak a tévé saját hangszóróival. Ilyenkor is működik az OTS+ funkció, lehet, hogy több komponens esetén jobb a végeredmény, ígérjük, hogy ezt is kipróbáljuk valamikor. Itt kell megjegyezni azt is, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül is csatlakoztathatunk bármilyen kompatibilis hangeszközt, például egy fejhallgatót, ami nagyon hasznos lehet. A párosítás egyszerű, és a kapcsolat stabilitására sem tudunk egy rossz szót sem szólni.

Értékelés

A Samsung a Q95T személyében bebizonyította, hogy 2020-ban is tud jó tévét készíteni. A Tizen-alapú okostévé talán a leggyengébb pontja, ami azért sok mindent elárul a készülékről. Igazából a vezérléssel sincs gond, csak a grafikus kezelőfelület túlzsúfolt, és néha apróbb akadásokat tapasztaltunk. Az extra funkciók, például a mobilos alkalmazás, hasznosak, és valóban hozzáadott értéket jelentenek. A gyárilag telepített médialejátszó közepes, hiszen a formátumtámogatás terén akadnak vele problémák, de ha valaki ennél többre vágyik, akkor a Plex szoftvert egyszerűen letöltheti az alkalmazásboltból.


[+]

A beépített hangrendszer az átlagosnál lényegesen jobb megszólalást produkál, és hibákat sem tapasztaltunk. Normális beállítások mellett a kép minősége is rendben van, a tónusok szépek, és a színgazdagságra, valamint színpontosságra sem lehet panasz.  A betekintési szög jó, mint ahogyan a kontraszt is, és a mozgásmegjelenítés során sem tapasztaltunk komolyabb anomáliákat. A nálunk járt 65 hüvelykes verzió ára 650 000 forint, amivel egyértelműen a drágábbak közé tartozik ilyen méretű, 4K felbontású készülékek között.


Samsung Q95T QLED televízió

elefant

A Samsung Q95T tévét a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés