Samsung Q95T: ezt tudja ma a Samsung a 4K HDR tévéfronton

A vállalat egyik új, 65 hüvelykes QLED televízióját teszteltük.

Médialejátszó és hangrendszer

Képek, zeneszámok és videók

A Samsung tévékben majd' egy évtizede megtalálható a gyárilag előre telepített médialejátszó alkalmazás, és ez a szolgáltatás innen sem hiányzik. A grafikus kezelőfelület felépítése logikus, az alkalmazott tipográfiai elemek a számítógépek fájlkezelőit idézik, a kezelés teljesen rendben van. Maga a szoftver alapszintű funkciókkal bír, aki komplex megoldásra vágyik, annak ott a Plex, amely ingyenesen letölthető az alkalmazásbolton keresztül.

[+]

Hirdetés

Képek esetében a JPG mellett a BMP és PNG formátum kezelése támogatott. A forgatás, nagyítás megoldott, a diavetítés elindítható, viszont a fotókkal kapcsolatos részletes információkat tartalmazó EXIF adatok nem varázsolhatóak a  képernyőre. Audiotartalmak közül az MP3 és WMA mellett a FLAC típusú állományok szólaltathatóak meg. A szoftver az ID3 tagek feldolgozását, megjelenítését szavatolja, de a metaadatként a fájlban található zeneszövegeket nem képes megjeleníteni a képernyőn.

[+]

Videós tesztcsomagunk lefuttattása során arra jutottunk, hogy DivX és a Killa_sample mellett a 10 bites anyagok lejátszását is megtagadta a tévé, a többivel viszont nem volt gond, még a 4K HDR állományokat is szépen, hiba nélkül jelenítette meg. A surround szabványok közül mindössze a Dolby 5.1-el boldogult a szoftver, ami ma már nagyon kevés. A külső feliratok megjeleníthetőek, a betűk körül vékony keret van, így a karakterek mindig jól olvashatóak. Méretűk és kódolásuk is változtatható, és ha a szöveg el lenne csúszva a képhez képest, akkor azon a szinkronizáció funkcióval könnyen lehet segíteni, ami remek.

Hangrendszer

A készülék a megszokottnál lényegesen komolyabb, 4.2.2 csatornás, beépített mélysugárzókkal kiegészített, 60 wattos hangrendszert kapott. Az tény, hogy a legtöbb, integrált hangprojektorral nem rendelkező modellnél jobb, gazdagabb, teltebb megszólalást produkál, úgy, hogy még a basszusokról sem kell lemondani, de ettől függetlenül úgy éreztük, hogy azért érdemben nem képes felvenni a versenyt egy dedikált külső hangrendszerrel, egy közepes soundbarral vagy több komponensből álló rendszerrel. Hanghibákat nem tapasztaltunk, de ez ezen a szinten ma már a minimum.

[+]

Nem hiányoznak az előzetesen programozott hangmódok és a hangszínszabályozó sem. Bekapcsolható az Automatikus hangerő nevű dinamikakompresszió funkció, ami jó munkát végez. A Q95T megkapta az idei egyik újításként az Adaptív Hang funkciót, amely képes a környezeti zajokat felmérni, és ennek alapján automatikusan módosítani a hangerő-beállításokon. A bibi viszont, hogy ez nálunk nem működött. Hiába tettünk a készülék mellé egy búgó ventilátort, jottányit sem változott a hang.

A másik, nagy durranásnak beharangozott szolgáltatás az Object Tracking Sound+ technológia, amely elméletileg képes arra, hogy felfelé és lefelé irányított hangsugárzók segítségével tökéletesen kövesse a képen mozgó objektumokat a hanggal is. Tehát ha egy autó elhúz átlósan a képen, akkor a hangot először a bal alsó sarok irányából halljuk, aztán középről, végül pedig a jobb felső sarokból. Viszont az az igazság, hogy ebből nem sok mindent érzékeltünk.

A Q95T képes együttműködni a vállalat néhány, vezeték nélkül csatlakoztatható hangrendszerével, mégpedig úgy, hogy azok egyszerre dolgoznak a tévé saját hangszóróival. Ilyenkor is működik az OTS+ funkció, lehet, hogy több komponens esetén jobb a végeredmény, ígérjük, hogy ezt is kipróbáljuk valamikor. Itt kell megjegyezni azt is, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül is csatlakoztathatunk bármilyen kompatibilis hangeszközt, például egy fejhallgatót, ami nagyon hasznos lehet. A párosítás egyszerű, és a kapcsolat stabilitására sem tudunk egy rossz szót sem szólni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés