A felhasználói élményt helyezi a középpontba a 2021-es Radeon Software

Új AMD Linkkel, valamint kibővült funkciókkal növeli az Adrenalint a friss csomag.

Nagy durranás hetedszer

Az AMD 2014 óta minden évben kiad legalább egy, a felhasználók számára hasznos újításokat hozó illesztőprogramot. Ez a stratégia a 14.12-es Catalyst Omega csomaggal vette kezdetét, amit egy esztendővel később követett a 15.11-es Radeon Software Crimson Edition, majd 2016-ban befutott a 16.12.1-es Radeon Software Crimson ReLive Edition.

2017-től már születtek évközi frissítések is, kezdve a 17.7.2-es Radeon Software Crimson ReLive Editionnel, majd később megérkezett a 17.12.1-es Radeon Software Adrenalin Edition, amelyet fél évvel követett a 18.12.1-es Radeon Software Adrenalin 2019, és ennek a frissítése, mely a 19.7.1-es Radeon Software Adrenalin 2019 nevet viselte. Az utolsó nagyobb csomag a 2019 végén kiadott, 19.12.2-es Radeon Software Adrenalin 2020 volt, és ebből kitalálható, hogy 2020-ban elmaradt az új csomag, amit lényegében csak most pótolt be a cég.

Hirdetés

Az AMD a tavalyi évben fontosabbnak tartotta az RDNA 2 architektúrára épülő generációs Radeonok startját, így a hardverek kiadása mögé helyezte a Big Bang VII kódnevű meghajtót. Ez egyrészt szükségszerű volt, mert elég sok hardvert dobtak piacra, ami lekötötte az erőforrásokat, másrészt így több idő maradt a friss csomag fejlesztésére is, amely meglepő módon maradt a Radeon Software Adrenalin 2020 jelölésnél, annak ellenére, hogy már 2021-et írunk.

Mielőtt a változások részletezésébe belekezdenénk, érdemes kiemelni, hogy márciusban már megjelent egy temérdek újítást kínáló csomag, amely a Radeon Software 2020 Edition 21.3.1-es jelölést viselte, és pár, Big Bang VII-be tervezett funkciót előrehozott. Ezek természetesen részei a friss csomagnak is.


[+]

A 21.4.1-es Radeon Software meghajtó első, azonnal szembetűnő újdonsága a telepítés módosítása. Már az előző évben megírtuk, hogy minimalista telepítést is kínálhat a jövőben az AMD, vagyis viszonylag régóta fejlesztett funkcióról van szó, ami végül elkészült, ráadásul három variáció közül választhat a felhasználó. Egyrészt megmaradt a teljes telepítés, ami megegyezik a megszokott környezettel, vagyis ilyenkor minden komponens elérhető marad. A minimális opció tartalmazza a Radeon Software vezérlőpultot a lehetséges grafikai beállításokkal, de a többi extra hiányzik belőle, így például nincs tuninglehetőség, ReLive, Overlay, AMD Link, böngésző, játékközpont stb.

Ha egyik lehetséges mód sem tetszik, akkor a harmadik alternatíva csak a meghajtót telepíteni; ilyenkor tényleg csak az alapvető működéshez szükséges komponensek kerülnek a rendszerre, aminek előnye a minimális helyhasználat, de hátránya, hogy nem lesz grafikus vezérlőpult, így semmit sem lehet majd konfigurálni.


[+]

Az alapértelmezett mód egyébként a teljes telepítés, de a változásokkal mindenki maga dönt arról, hogy mit szeretne a rendszerén látni, ezt a telepítő futtatásakor lehet kiválasztani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés