A felhasználói élményt helyezi a középpontba a 2021-es Radeon Software

Új AMD Linkkel, valamint kibővült funkciókkal növeli az Adrenalint a friss csomag.

Nagy durranás hetedszer

Az AMD 2014 óta minden évben kiad legalább egy, a felhasználók számára hasznos újításokat hozó illesztőprogramot. Ez a stratégia a 14.12-es Catalyst Omega csomaggal vette kezdetét, amit egy esztendővel később követett a 15.11-es Radeon Software Crimson Edition, majd 2016-ban befutott a 16.12.1-es Radeon Software Crimson ReLive Edition.

2017-től már születtek évközi frissítések is, kezdve a 17.7.2-es Radeon Software Crimson ReLive Editionnel, majd később megérkezett a 17.12.1-es Radeon Software Adrenalin Edition, amelyet fél évvel követett a 18.12.1-es Radeon Software Adrenalin 2019, és ennek a frissítése, mely a 19.7.1-es Radeon Software Adrenalin 2019 nevet viselte. Az utolsó nagyobb csomag a 2019 végén kiadott, 19.12.2-es Radeon Software Adrenalin 2020 volt, és ebből kitalálható, hogy 2020-ban elmaradt az új csomag, amit lényegében csak most pótolt be a cég.

Az AMD a tavalyi évben fontosabbnak tartotta az RDNA 2 architektúrára épülő generációs Radeonok startját, így a hardverek kiadása mögé helyezte a Big Bang VII kódnevű meghajtót. Ez egyrészt szükségszerű volt, mert elég sok hardvert dobtak piacra, ami lekötötte az erőforrásokat, másrészt így több idő maradt a friss csomag fejlesztésére is, amely meglepő módon maradt a Radeon Software Adrenalin 2020 jelölésnél, annak ellenére, hogy már 2021-et írunk.

Mielőtt a változások részletezésébe belekezdenénk, érdemes kiemelni, hogy márciusban már megjelent egy temérdek újítást kínáló csomag, amely a Radeon Software 2020 Edition 21.3.1-es jelölést viselte, és pár, Big Bang VII-be tervezett funkciót előrehozott. Ezek természetesen részei a friss csomagnak is.


[+]

A 21.4.1-es Radeon Software meghajtó első, azonnal szembetűnő újdonsága a telepítés módosítása. Már az előző évben megírtuk, hogy minimalista telepítést is kínálhat a jövőben az AMD, vagyis viszonylag régóta fejlesztett funkcióról van szó, ami végül elkészült, ráadásul három variáció közül választhat a felhasználó. Egyrészt megmaradt a teljes telepítés, ami megegyezik a megszokott környezettel, vagyis ilyenkor minden komponens elérhető marad. A minimális opció tartalmazza a Radeon Software vezérlőpultot a lehetséges grafikai beállításokkal, de a többi extra hiányzik belőle, így például nincs tuninglehetőség, ReLive, Overlay, AMD Link, böngésző, játékközpont stb.

Ha egyik lehetséges mód sem tetszik, akkor a harmadik alternatíva csak a meghajtót telepíteni; ilyenkor tényleg csak az alapvető működéshez szükséges komponensek kerülnek a rendszerre, aminek előnye a minimális helyhasználat, de hátránya, hogy nem lesz grafikus vezérlőpult, így semmit sem lehet majd konfigurálni.


[+]

Az alapértelmezett mód egyébként a teljes telepítés, de a változásokkal mindenki maga dönt arról, hogy mit szeretne a rendszerén látni, ezt a telepítő futtatásakor lehet kiválasztani.

Tavaszi Adrenalin

A friss csomag számos kisebb, vagy éppen nagyobb újdonságot vezet be. Multimédiás szempontból talán az egyik legfontosabb a Microsoft PlayReady rendszerén belül a védett AV1-es tartalmak hardveresen gyorsított dekódolása. Ehhez persze KB5000842-es frissítéssel rendelkező Windows 10 operációs rendszer, illetve Radeon RX 6000 sorozatú grafikus vezérlő szükséges.


[+]

Színmegjelenés terén az AMD készült egy új profillal, ami a Vivid Gaming névre hallgat, és kifejezetten azoknak a játékosoknak fejlesztették, akik szeretik a némileg túlszaturált hatást. Ennek a paraméterezése direkt olyan, hogy az ezzel kapcsolatos problémákat minimalizálja, miközben megpróbál többet kihozni a megjelenítésből. Maga a funkció nem jár teljesítményvesztéssel, így érdemes kipróbálni, de csodát azért nem kell tőle várni, valószínűleg ízlés kérdése, hogy kinek jön majd be és kinek nem.

Kapott azonban a meghajtó egy színhiány-korrekciós beállítást is, ami a rendellenes színlátással küzdő felhasználóknak elképesztően hasznos lehet, ugyanis saját maguknak módosítani tudják a megjelenítést úgy, hogy jobban igazodjon szemük lehetőségeihez. Ezt nyilván megfelelő színérzékelés mellett nem érdemes babrálni, de egyeseknek tényleg hatalmas segítség lesz.


[+]

Ezek a színbeállítási funkciók egyébként Windows 10 alatt érhetők el, a Radeon RX 5000 és 6000 sorozatú VGA-kon, valamint a Ryzen 4000 vagy újabb SoC APU-k IGP-in. Később valószínűleg ez a lista bővülni fog, ahogy egyre több hardverre kiteszteli a cég a funkciót.


[+]

Az AMD módosított a teljesítményt monitorozó, illetve a tuningot biztosító felületen is. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Radeon Software mostantól felismeri a Ryzen CPU-kat, és ezek egyes adatait képes monitorozni, továbbá a teljesítmény finomhangolása egyszerűbbé vált.


[+]

Némileg változott a tartalomfelvétel, illetve a streamelés is. Bár az alapvető funkciók megmaradtak, a menü kapott egy beállításvarázslót. Ezzel az AMD úgy gondolja, hogy könnyebb lesz a felhasználóknak belevágni az itt rejlő lehetőségekbe, persze a rutinosak ezt átléphetik.


[+]

Kiemelendő még két apróbb tényező, méghozzá a Bug Report Tool, illetve a Crash Defender. Előbbi már lassan háromnegyed éve része a meghajtóknak, míg utóbbi csak nemrég vált elérhetővé, és az AMD most mutatta be. A lényege ennek a Windows 10 alatt elérhető komponensnek az, hogy bizonyos esetekben elkerülhető legyen egy fellépő hiba esetén az alkalmazás, illetve a rendszer összeomlása.

Link mindenhol!

Érdekes tényező a mostani csomagnál, hogy a legnagyobb változás nem magát az eszközillesztőt érte, hanem igazából az AMD Link programot és a hozzá tartozó meghajtófunkciókat. A működés tekintetében az AMD Link célja nem változott, illetve továbbra is a népszerű platformok áruházain belül (Google Play, Apple App Store, Amazon Appstore), illetve opcionális formában szabadon telepíthető Android APK csomagként érhető el, de a vállalat átírta a kódot, így javítottak a PC, illetve az adott eszköz összeköttetésének hatékonyságán.

Ennek része az első csatlakozáskor megjelenő üzenet, amely igény esetén lefuttat egy harminc másodpercig tartó tesztet, amivel feltérképezi a hálózat képességeit, és aszerint konfigurálja a streamelt tartalmat. Az új QoS funkció által felajánlott beállítást nem kötelező elfogadni, így továbbra is van lehetőség egyéni paraméterezésre, de az AMD ezt csak a tapasztalt felhasználóknak javasolja.


[+]

Az AMD Link 4.0 tehát lényegében felkínálja mindazt, amit a korábbi verziók, csak hatékonyabban működik, és a korábbinál jobb minőséget lehet kipréselni belőle streamelt tartalmak esetén. Amit viszont a vállalat szerint nagyon régóta igényelnek a felhasználók, az a Link Windows verziója. Bár eredetileg az alapötlet a mobil eszközök befogása volt, azért jól látni, hogy ma már az okostévékre, illetve az egyes multimédiás termékekre is van AMD Link, így a cég elkészítette ezt PC-re is.

Az AMD Link for Windows külön alkalmazásnak számít, de működését tekintve sok az átfedés az AMD Link 4.0-val. Került bele pár olyan tényező, ami a PC-specifikus lehetőségekre fókuszál; többek között egy felhasználó streamelheti az egyes alkalmazások képét, és ha egy ismerős csatlakozik a Windowsra fejlesztett AMD Linkkel, akkor át is adható az irányítás. Ilyen módon a streamelő gépe egy interneten keresztül elérhető távoli szerverré változik, és a megosztott alkalmazást az ismerős kliense vezérelheti. Ez lehet szövegszerkesztő, táblázatkezelő, valamilyen professzionális program, vagy akár játék is. Ugyanilyen módon videó is streamelhető, bár azt nyilván nem lehet kontrollálni.


[+]

Az AMD Link for Windows technikailag sok dologra lehet alkalmas. Például úgy lehet rajta játszani helyi kooperációs vagy egymás elleni meccsekre tervezett játékokat, hogy a másik fél csak az interneten keresztül csatlakozik. A lényeg a két rendszer közötti kapcsolat biztosítása, és ezzel a Radeon Software képes rögzíteni egy másik gépről származó bemeneti adatokat, amelyeket elküld a futtatott alkalmazás felé. Az is megvalósítható, hogy a tapasztalt ismerős átveszi az egyes játékok nehezebb részeit, vagy csak kipróbálja az adott címet.

Összességében ennyi újítást hozott most az AMD, és ezek a Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 21.4.1-es szoftvercsomagban el is érhetők, amely letölthető az AMD szerveréről.

Abu85

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés