2019-es verziót kapott a Radeon Software Adrenalin

Az AMD idei nagyobb frissítése most nem vezet be hangzatos jelölést, újítás azonban így is van bőven.

Még jobb Adrenalin

Az AMD 2015-ben döntötte el, hogy minden évben kiad legalább egy olyan meghajtót, amelyik számos újítást hoz a felhasználók számára. Ez a stratégia a 14.12-es Catalyst Omega csomaggal vette kezdetét, amit egy esztendővel később követett a 15.11-es Radeon Software Crimson Edition, majd 2016-ban befutott a 16.12.1-es Radeon Software Crimson ReLive Edition is. Az előző évben ráadásul született egy évközi frissítés 17.7.2-es Radeon Software Crimson ReLive Edition jelzéssel, majd a decemberben megérkezett a 17.12.1-es Radeon Software Adrenalin Edition, amely az utolsó nagyobb frissítés volt. A vállalat idén is dolgozott a háttérben, hogy az ünnepek előtt kiadhassák a legújabb szoftvercsomagot, amely ezúttal a Radeon Software Adrenalin 2019 jelölést kapta. Látható, hogy most annyira nem variáltak a névvel, talán elfogyott az ötlet vagy csak egyszerűbb kategorizálást szerettek volna elérni – a lényeg persze úgysem ez, hanem a tartalom.


[+]

Az AMD szokás szerint nem szokott nagyon részletesen kitérni a teljesítményre, de ezúttal is bemutatták, hogy a Radeon Software Adrenalin 2019 18.12.2-es csomag mennyit javított azon általánosságban az egy éve kiadott 17.12.1-es Radeon Software Adrenalin Editionhöz képest, méghozzá egy átlagos teljesítményű VGA-n (Radeon RX 570). Mindemellett a Project ReSX (Radeon eSport Experience) is fut tovább, ami tulajdonképpen az eSport címek futtatásánál segít, nem csak a teljesítmény, hanem a késleltetés tekintetében is, így erre vonatkozóan van összehasonlítási alap a 18.3.1-es Radeon Software Adrenalin Editionhöz. A részletesebb felfedezés továbbra is a felhasználók dolga, mivel a cég számára a fő cél a játékok megjelenésére biztosítani a gyors futtatást lehetővé tevő profilokat, és leginkább ezeknek a hatásait lehet látni az éves nagyobb frissítések összevetésénél.


[+]

Az újítások leginkább funkcionálisak, és az egyik ilyen a Radeon Advisors. A többes szám nem véletlen, ugyanis többféle tanácsadói modult kapott a meghajtó. Ezek közül a két kisebbik az Update és a Settings Advisor; előbbi gyakorlatilag egy extra fül a Radeon Settings vezérlőpulton belül, amely ellenőrzi a telepített játékokat, és az adott gép hardverkonfigurációját összeveti a meghajtó adatbázisában tárolt adatokkal. Ha az adott gép CPU-ja és GPU-ja elég erős, akkor a játék alatt megjelenik a teljesen kompatibilis felirat. Ha valamelyik részegység nem elég gyors, de a minimumszintet teljesíti, akkor a rendszer ajánlatot tesz a lehetséges előrelépésre, míg ha a minimumigénynek sem felel meg a PC, akkor ugyanez az ajánlat él, csak éppen nem megfontolható formában. Az alábbi kép nagyjából mutatja, hogy miről is van szó, persze csak példa formájában, valójában az említett játékok mellett nem ezek az adatok lesznek, az adatbázis ugyanis folyamatosan frissül. Nagy jelentősége viszont nincs ennek az amúgy Steamen megvásárolt játékokhoz kapcsolódó funkciónak, alapvetően mindegy, hogy mit ír a meghajtó, az a játékok futtatását semmilyen formában nem befolyásolja az adott gépen.


[+]

A Settings Advisor már egy sokkal hasznosabb funkció, ugyanis az AMD rájött, hogy a Radeon Software bevezetése óta annyi újítást hoztak, hogy az már a tapasztalt felhasználóknak is nehezen követhető, hát még az újaknak. Többek között még a Radeont használó játékosok egy része sem feltétlenül tudja, hogy létezik a Radeon Chill, holott talán az utóbbi évek egyik legnagyobb innovációja volt a meghajtóoldali fejlesztések között. A Settings Advisor viszont lehetővé teszi az adott PC szkennelését, és a Radeon Settings vezérlőpult bizonyos javaslatokkal fog élni, hogy a hardver képességeit figyelembe véve mit lehetne esetleg javítani a felhasználói élményen. Az egyes megjelenő opciókat röviden jellemzi is, és egy kattintással bekapcsolhatók, ha erre igény lenne. A tapasztalt rétegnek ez nem feltétlenül lesz lényeges, viszont a kevésbé felkészült játékosok hasznos tanácsokhoz juthatnak.


[+]

Végül érkezik a Game Advisor, ami a Radeon Overlay felületének a része lesz. Ez azért érdekes, mert az AMD régóta gondolkodik azon, hogy miképpen lehet segíteni a felhasználót, hogy megtalálja gépének optimális grafikai beállításit. Egy időben ott volt a Gaming Evolved applikáció, ami előre tárolt adatbázis alapján próbálta ezt megoldani, és gyakorlatilag az NVIDIA, illetve az Intel is hasonlót alkalmaz. Az AMD viszont ezért nem rajongott soha, mert ilyenkor a játékos helyett döntenek arról, hogy melyik grafikai beállítást kapcsolják ki. Ugyanakkor ez nem annyira triviális, mert páran például nem szeretik a depth of field (DoF) effektet vagy a mozgáselmosódást, ezekre pedig egy általános adatbázis egyszerűen nem tud reagálni.


[+]

A fentiek miatt az AMD egy másik megoldást választott, amellyel nem kényszerítenek egy adott paraméterezést, hanem inkább megfogják a játékos kezét, majd segítenek dönteni. Ehhez a Game Advisor kínál egy leírást, hogy mivel érdemes próbálkozni a sebesség növelése érdekében, majd a kiválasztott beállítások tesztelhetők. A rendszer egy eredményt ad vissza, ami egyrészt tartalmaz egy átlagos képkockasebességet, illetve egy olyan értéket, amely a tipikus minimum teljesítményt jelöli ezredmásodpercben (vagyis a képkockák elkészültéhez szükséges időben), továbbá ezeket kiegészíti még két grafikon, amelyeken végigkövethetők a felvett teljesítményadatok.

A cég szerint ennek a módszernek az előnye a felhasználók tanítása, mivel nem sokat segítenek akkor, ha gombnyomásra adnak egy beállítást egy adatbázisból. Ezzel leginkább csak a probléma gyökerét mélyítik el, ami a PC-piacon nem túl szerencsés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés