Hirdetés

Szintet lépett az AMD Radeon Software

A Crimson Edition kiegészült egy ReLive jelzővel, amely az egyik újítás neve is, de a Chill lesz az igazi sztár.

A harmadik nagy meghajtócsomag

Az AMD már a harmadik nagy meghajtócsomagját jelenti be három éven belül. A vállalat ezt a fejlesztési modellt a 2014 végén megjelent 14.12-es Catalyst Omega driverrel kezdte meg, amikor még nem volt eldöntve, hogy évente lesz nagy átalakítás, de a váratlan siker miatt úgy döntött a cég, hogy megéri ezt a koncepciót folytatni. Az előző évben befutott 15.11-es, Radeon Software Crimson Edition már egyértelműen rájátszott erre a célra, hiszen igen sok része megújult a meghajtónak, és most szintén érkezett egy komoly frissítés, amely a 16.12.1-es Radeon Software Crimson ReLive Edition nevet viseli.


[+]

Végeredményben az egyszeri nagyobb frissítésből trend lett, elsődlegesen azért, mert a felhasználók rendkívül kedvezően reagáltak rá. Jelentősen megnőtt a meghajtóletöltések száma, ami a gyártó számára is jó, de az AMD szerint a legfontosabb, hogy a felhasználó elégedett legyen. Erre vonatkozóan vezették be a közvetlen visszajelzés lehetőségét a különböző közösségi csatornákon keresztül, amely alapján a Radeon Software 4,5 pontot szerzett a lehetséges 5-ből (a vizsgált időszak a kezdéstől november 7-ig tartott), amit a vállalat nagyon jó eredménynek tart.


[+]

Az AMD azonban már nem elégszik meg azzal, ha a felhasználók a közösségi csatornákon keresztül jónak pontozzák a meghajtókat. Az új csomagtól kezdve egy direkt funkció van már erre, aminek célja ugyanaz, vagyis a visszajelzés biztosítása a fejlesztést végző csapat felé. Egy másik menü is bekerült, amely sokkal fontosabb, ugyanis itt lesznek megtalálhatók, hogy milyen újítások vannak fejlesztés alatt, ezekre pedig szavazni lehet, így az AMD arra helyez több erőforrást, amit a felhasználók jobban szeretnének. Persze ez nem jelenti azt, hogy a legjobban várt funkció jön a leghamarabb, mivel ez erősen függ az újítás komplexitásától is, de a vállalat törekedni fog rá, hogy a felhasználói igényeknek megfelelően hozza a friss szolgáltatásokat.


[+]

A Radeon Software Crimson ReLive Edition kapott egy új telepítőt is, amely igazából a már jól bevált telepítő továbbfejlesztése. Újítás a tiszta telepítés biztosítása, amely nem csak a teljes meghajtóra, hanem az egyes komponensek újratelepítésére is használható. Ebben a módban a meghajtó az adott komponenst nem frissíti, hanem előbb eltávolítja és utána telepíti.

Érdekes, de sajnos csak Észak-Amerikára, illetve a Steam platformra korlátozott újítás az Upgrade Advisor, ami tulajdonképpen összehasonlítja a futtatott játékok hivatalos gépigényét a meghajtó által kiolvasott adatokkal, vagyis a valós PC-vel, és értékeli a rendszer képességeit, méghozzá négy tényezőt tekintve. Minden esetben két zöld pipa jelenti azt, hogy az adott PC megfelel az ajánlott követelménynek, míg az egy zöld pipa a minimum követelmény teljesítésére vonatkozik. A piros X értelemszerűen rosszat jelenet, nevezetesen azt, hogy a rendszer nem teljesíti a minimumot.


[+]

Az Upgrade Advisor egyelőre nem tud többet, de a fejlődési potenciál benne van, így például a jövőben el is navigálhatja a felhasználót egy webáruházba, ahol megrendelhető a játék futtatásához szükséges hardver. Elsődlegesen ezért van Észak-Amerikára korlátozva a funkció, hogy ki lehessen értékelni a lehetőségeket, amelyek ha tényleg működnek, akkor el lehet vinni a többi kontinensre is, természetesen a megfelelő üzleti partnerek kiválasztása után.


[+]

Az AMD megjegyezte, hogy a DirectX 12-re is komolyan fókuszálnak, mivel már most 15-nél több olyan játék érhető el, amely támogatja ezt az API-t, és jövőre 50-nél is több alkotás várható. Okvetlenül fontos, hogy a DirectX 12-es eszközillesztő hatékonyan működjön, ha ennyire extrém módon terjed egy új API.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés