Évközi frissítést kapott a Radeon Software Adrenalin 2019

Radeon Anti-Lag és Radeon Image Sharpening, ezek a legújabb hívószavak.

Évközi Adrenalin

Az AMD 2015-ben döntötte el, hogy minden évben kiad legalább egy olyan meghajtót, amelyik számos újítást hoz a felhasználók számára. Ez a stratégia a 14.12-es Catalyst Omega csomaggal vette kezdetét, amit egy esztendővel később követett a 15.11-es Radeon Software Crimson Edition, majd 2016-ban befutott a 16.12.1-es Radeon Software Crimson ReLive Edition is. 2017-ben született egy évközi frissítés 17.7.2-es Radeon Software Crimson ReLive Edition jelzéssel, majd később megérkezett a 17.12.1-es Radeon Software Adrenalin Edition, amelyet fél éve követett a 18.12.1-es Radeon Software Adrenalin 2019, és ez volt az utolsó nagyobb frissítés. A vállalat úgy döntött, hogy a Radeon RX 5700-as sorozathoz kiadnak egy évközi verziót, amely még mindig a Radeon Software Adrenalin 2019 része, csak tartalmaz pár új képességet, illetve támogatja az új generációs, Navi családba tartozó VGA-kat, amelyekről már egy tesztet is készítettünk.

Hirdetés

Az újítások tekintetében az Radeon ReLive és az AMD Link is fejlődik. Ezekkel kapcsolatban a nagy változás, hogy a fél éve bemutatott streaming képességek már nem csak a mobil és a VR eszközökre használhatók, hanem Apple TV-re, illetve Android TV-re is. A szoftver oldali igény nagyjából ugyanaz, minimum Android 5.0 vagy iOS 11 kell, illetve le kell tölteni az érintett platformok áruházából az AMD Link szoftvert. Utóbbi mostantól elérhető az Amazonon és a Xiaomi saját áruházában is.


[+]

Mivel tévékre streamelt játékról van szó, így itt már kötelező a gamepad megléte, viszont ezzel kapcsolatban nincs különösebb követelmény, amelyiket támogatja az Apple vagy az Android TV, azzal kompatibilis az AMD rendszere.


[+]

Általános fejlesztés tekintetében az AMD bejelentett pár, használhatóságot egyszerűsítő módosítást. Ezek közül az egyik az, hogy a GPU mostantól meg tudja mondani a tévének, hogy váltson úgynevezett alacsony késleltetésű (gaming) módba, így ezt nem kell külön beállítani az adott kijelző menüjében. Ez a funkció Radeon RX 5700-as sorozatú VGA-t igényel, és olyan tévét, ami támogatja ezt a lehetőséget. Mindemellett a Radeon Settings beállításai mostantól teljesen elmenthetők és igény szerint betölthetők, valamint a Radeon Wattman is kapott némi továbbfejlesztést.

Az AMD dolgozott egy kicsit a Radeon Chillen, így megjelent a kijelző frissítéséhez való igazodás képessége. Ez működik fix és variálható frissítési frekvencia mellett is. Ennek lényege az, hogy mostantól nem lesz egy alapértelmezett Chill beállítás, ami 70 és 144 fps között volt korábban, hanem a meghajtó megnézi, hogy mire képes az adott monitor, és annak megfelelő tartományt állít be. Ez persze egyénileg felülbírálható, tehát végeredményben bármit be lehet állítani 30 és 300 fps között, viszont az alapértelmezett értékek mostantól igazodnak a kijelző képességeihez. Az AMD szerint erre azért van szükség, mert sokan nem konfigurálják a Radeon Chillt, csak szimplán bekapcsolják, aminek például egy 60 Hz-re képes kijelzőn nem volt sok értelme az eredeti, 70 fps-re állított gyári minimum mellett.


[+]

Természetesen az új alapértelmezett profilokkal nagyon sok energiát lehet megtakarítani, de ez csak a régi profilhoz képest van így, ha mondjuk a felhasználó korábban is konfigurálta magának a Chillt, akkor lényegi változást nem fog tapasztalni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés