A felhasználói élményt helyezi a középpontba a 2021-es Radeon Software

Új AMD Linkkel, valamint kibővült funkciókkal növeli az Adrenalint a friss csomag.

Tavaszi Adrenalin

A friss csomag számos kisebb, vagy éppen nagyobb újdonságot vezet be. Multimédiás szempontból talán az egyik legfontosabb a Microsoft PlayReady rendszerén belül a védett AV1-es tartalmak hardveresen gyorsított dekódolása. Ehhez persze KB5000842-es frissítéssel rendelkező Windows 10 operációs rendszer, illetve Radeon RX 6000 sorozatú grafikus vezérlő szükséges.


[+]

Színmegjelenés terén az AMD készült egy új profillal, ami a Vivid Gaming névre hallgat, és kifejezetten azoknak a játékosoknak fejlesztették, akik szeretik a némileg túlszaturált hatást. Ennek a paraméterezése direkt olyan, hogy az ezzel kapcsolatos problémákat minimalizálja, miközben megpróbál többet kihozni a megjelenítésből. Maga a funkció nem jár teljesítményvesztéssel, így érdemes kipróbálni, de csodát azért nem kell tőle várni, valószínűleg ízlés kérdése, hogy kinek jön majd be és kinek nem.

Kapott azonban a meghajtó egy színhiány-korrekciós beállítást is, ami a rendellenes színlátással küzdő felhasználóknak elképesztően hasznos lehet, ugyanis saját maguknak módosítani tudják a megjelenítést úgy, hogy jobban igazodjon szemük lehetőségeihez. Ezt nyilván megfelelő színérzékelés mellett nem érdemes babrálni, de egyeseknek tényleg hatalmas segítség lesz.


[+]

Ezek a színbeállítási funkciók egyébként Windows 10 alatt érhetők el, a Radeon RX 5000 és 6000 sorozatú VGA-kon, valamint a Ryzen 4000 vagy újabb SoC APU-k IGP-in. Később valószínűleg ez a lista bővülni fog, ahogy egyre több hardverre kiteszteli a cég a funkciót.


[+]

Az AMD módosított a teljesítményt monitorozó, illetve a tuningot biztosító felületen is. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Radeon Software mostantól felismeri a Ryzen CPU-kat, és ezek egyes adatait képes monitorozni, továbbá a teljesítmény finomhangolása egyszerűbbé vált.


[+]

Némileg változott a tartalomfelvétel, illetve a streamelés is. Bár az alapvető funkciók megmaradtak, a menü kapott egy beállításvarázslót. Ezzel az AMD úgy gondolja, hogy könnyebb lesz a felhasználóknak belevágni az itt rejlő lehetőségekbe, persze a rutinosak ezt átléphetik.


[+]

Kiemelendő még két apróbb tényező, méghozzá a Bug Report Tool, illetve a Crash Defender. Előbbi már lassan háromnegyed éve része a meghajtóknak, míg utóbbi csak nemrég vált elérhetővé, és az AMD most mutatta be. A lényege ennek a Windows 10 alatt elérhető komponensnek az, hogy bizonyos esetekben elkerülhető legyen egy fellépő hiba esetén az alkalmazás, illetve a rendszer összeomlása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés