Hirdetés

Mobilitás Acer módra

Hirdetés

Mérések

Mielőtt az Acer noteszgépeivel kapcsolatban kialakult véleményünket kifejtenénk, közöljük az általunk elvégzett teljesítménytesztek mérési eredményeit, melyek segítségével könnyebben behatárolható a gépek tudásszintje. Ezúttal a bemutató jellege miatt nem törekedtünk arra, hogy tucatnyi programmal mérjük a gépek tudását, illetve kimaradtak az akkumulátoros üzemben mért teljesítménytesztek, továbbá a szintetikus mérések. A sebességteszteket frissen installált Windows XP operációs rendszerrel végeztük, melyre csak a tesztprogramokat, illetve a működésükhöz szükséges környezetet telepítettük.

A Futuremark PCMark04 tesztprogramjának végeredményét több rendszerkomponens sebessége befolyásolja, úgy mint processzor, memória, grafikus alrendszer és merevlemez. A tesztben a lassú processzornak és a nagyon gyenge integrált grafikus rendszernek köszönhetően a TravelMate 2355LMi végzett az utolsó helyen, őt követte a TravelMate 3001WTCi, mely lemaradását jobbára a grafikus rendszer viszonylagos lassúságának köszönheti. A szubnoteszt összteljesítményben felülmúlja a 4151LMi típusjelzésű TravelMate gép, melyet a Mobility X700-as vezérlőnek hála megelőz a 8101WLMi modell. A győztes itt az Aspire 9104WLMi, mely elsősorban a fürge processzornak köszönheti elsőségét.

A 3D-s megjelenítés sebességét mérő 3DMark03 tesztprogram során egyik gép sem okozott különösebb meglepetést. A TravelMate 2355LMi grafikus vezérlője sajnos nem felel meg a részletesebb 3D-s megjelenítés által támasztott követelményeknek, a tesztben lényegében értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, ezért nem is szerepeltetjük grafikonunkon. Ebből kifolyólag az utolsó hellyel kell beérnie az Intel GMA900-as megoldását tartalmazó TravelMate 3001WTCi-nek, melyet több mint 1000 ponttal teljesít túl a TravelMate 4151LMi-ben található 128 MB-os GeForce Go 6200. A 3000 pontos lélektani határt éppenhogy csak átlépve következik az X600-as Mobility Radeont tartalmazó Aspire 9104WLMi, a győztes pedig nem más, mint az X700-as motorral felszerelt TravelMate 8101WLMi.

Az Everest Ultimate Edition 2005-tel készített memóriasebesség-mérések tulajdonképpen a papírformát igazolják; leglassabban a kevés másodszintű gyorsítótárral rendelkező Celeron M processzoros gép, a TravelMate 2355LMi teljesít, őt követi a DDR memóriával szerelt Aspire 9104WLMi, ezt követően pedig a mezőny lényegében fej-fej mellett halad, köszönhetően a szinte teljesen egyező memóriakonfigurációnak.

Végül következzen az akkumulátoros üzemidőről tájékoztató grafikonunk. A mérések során a szokásos eljárást alkalmaztuk, azaz teljes terhelés, illetve üresjárat mellett addig üzemeltettük a noteszgépeket, amíg azok maguktól ki nem kapcsoltak, mindeközben a háttérben futó Battery Eater program mérte a teljes kisütésig eltelt időt. Ebben a tesztben a TravelMate 2355LMi meglehetősen rosszul teljesített a kis kapacitású akkumulátor és a Speedstep technológiát nélkülöző Celeron M processzor miatt. Utána következik az Aspire 9101WLMi, majd a dobogó harmadik helyét a TravelMate 8101WLMi foglalja el, mely az X700-as vezérlő miatt nagy étvággyal falta az áramot. Második lett a TravelMate 4151LMi, a teszt egyértelmű győztese pedig a kis szubnotesz.

A TravelMate 3001WTCi-t a 6 cellás, nagyobb kapacitású akkumulátorral mértük, melynek teljesítménye még így is elmarad a teszt legerősebb akkumulátora mögött. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 3 cellás akkumulátor pluszban kb. feleennyi idővel toldja meg az akkumulátoros rendelkezésre állást, akkor kijelenthetjük, hogy az Acer szubnotesze toronymagasan veri a mezőnyt arányaiban kb. 7,5 óra üresjárati és 4,5 óra teljes terhelés melletti üzemidejével. Hát mégha alacsony feszültségű processzorral szerelték volna a gépet...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

 • Turion 64-belépő

  Bemutatjuk a hazai piac jelentős szereplőinek három, SiS lapkakészletre épülő turionos noteszét.

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • Asus W2V csúcsnotesz

  Az Asus W sorozatú noteszgépei mindig is kategóriájuk csúcsát képezték. Írásunk a W2V modellt mutatja be.

 • Acer-ász

  Athénben jártunk az Acer sajtókonferenciáján, ahol megismerhettük a cég üzleti eredményeit és legújabb termékeit.

Előzmények

Hirdetés