Hirdetés

Mobilitás Acer módra

Hirdetés

TravelMate 3001WTCi - I.

Bemutatónk következő szereplője, a TravelMate 3001WTCi megtévesztő módon ugyanakkora dobozban érkezett, mint a többi modell, a doboz mélyéről ugyanakkor egy apró szubnotesz került elő. Az ebbe a kategóriába tartozó gépek népszerűsége tőlünk nyugatabbra (vagy jó messze keletre) már-már túlszárnyalja a „hagyományos” noteszgépekét, nálunk egyelőre inkább unikumszámba mennek az efféle apróságok.


[+]

A TravelMate 3001WTCi teljesen új tervezés, lényegében semmilyen rokonságot nem mutat a cég korábbi szubnoteszeivel. A mindössze 30 cm széles és maximum 3,5 cm vastag noteszgép mellé két akkumulátort is mellékel a gyártó; a 3 cellás teleppel a gép tömege valamivel 1,5 kg alatt marad, a 6 cellás akku pedig picivel 1,6 kg felé tornássza a szubnotesz súlyát, mindemellett a gép mélységét is megnöveli úgy két centiméterrel, hiszen a nagykapacitású akku hátul kilóg a házból.

A gépről dicséretes módon semmilyen lényeges csatlakozó nem maradt le, ugyanakkor a tervezők az optikai meghajtót a számítógép házából kiköltöztették egy külső dobozba, az egység Firewire csatolón keresztül kommunikál a notesszel. Egyes gyártóknál előfordul, hogy az optikai egységet nem tartalmazó szubnoteszeikhez nem mellékelik a meghajtót, hanem inkább a felhasználóra bízzák annak beszerzését. Mi az Acer megoldását jobbnak tartjuk, annak egyetlen fonákoldala, hogy az univerzális csatlakozó ellenére a külső kombó egységet nem tudtuk szóra bírni más gépekkel.


[+]

A gépet gyorsan körbejárván konstatálhatjuk, hogy kis méret ide, kis méret oda, minden a helyén van; a vékony előlapon csak a hangszórók, hangcsatlakozók, illetve a vezeték nélküli kommunikáció kapcsológombjai foglalják a helyet, jobb oldalt CardBus aljzat, memóriakártya olvasó, egy USB 2.0 kapu és a Firewire csatlakozó található, a bal oldalra két további USB kapu, modem- és hálózati csatoló, továbbá egy (sajnos színkódolt) D-Sub kimenet került, míg hátul a jutott hely a dokkolóegység csatlakozójának, illetve a tápbemenetnek.


[+]

A kijelző felnyitásakor kerestük a szokásos reteszelőgombot, ez azonban lemaradt erről a noteszről; a reteszelést a kellő ellenerőt képviselő, fokozatos zsanér látja el. Kissé félve nyitottuk fel a TravelMate 3000 paneljét, tudván, hogy a gép magyar klaviatúrát tartalmaz, amelynek elrendezése a szűk hely miatt sokszor problémát okoz a tervezőknek. Félelmünk aztán hamar szertefoszlott, hiszen a magyar billentyűzet alapvetően jól sikerült, egyedül a Home és End funkcióknál kell kicsit ujjzsonglőrködni, ugyanis ezeket csak az Fn gomb lenyomása után tudjuk elérni. Néhány ékezetes betű, illetve az Enter szára kissé elvékonyodott, ami eleinte szokatlan lehet és félregépelésekhez vezethet, mindemellett a virsliujjú felhasználóknak kifejezetten ellenjavallott, ugyanakkor összességében nem megszokhatatlan megoldás.

Az érintőpad itt is kapott scrollozógombot, ám a megszokottnál kisebb felület sajnos 4:3-as képarányhoz lett optimalizálva, szemben a kijelző 16:10-es képarányával. A billentyűzet felett található bekapcsológomb és gombsor meglehetősen apróra sikeredett, a méretezésüket mi határesetnek gondoljuk. Három visszajelzőfény a felső panel zsúfoltságát csökkentendő a billentyűzet mellé került, fényük nem volt zavaró számunkra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

 • Turion 64-belépő

  Bemutatjuk a hazai piac jelentős szereplőinek három, SiS lapkakészletre épülő turionos noteszét.

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • Asus W2V csúcsnotesz

  Az Asus W sorozatú noteszgépei mindig is kategóriájuk csúcsát képezték. Írásunk a W2V modellt mutatja be.

 • Acer-ász

  Athénben jártunk az Acer sajtókonferenciáján, ahol megismerhettük a cég üzleti eredményeit és legújabb termékeit.

Előzmények

Hirdetés