Hirdetés

Acer-ász

Hirdetés

Ha egy üzlet beindul...

Kevés híján győzelmi ünnepségbe torkollt az Acer idén lebonyolított globális sajtókonferenciája, melynek egy festői környezetben, az Attikai-félsziget egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, Athén Vouliagmeni nevű elővárosában található hotelkomplexum adott otthont. A konferenciára több tucat ország közel 400 újságírója volt hivatalos, a magyar online sajtót első ízben képviselte a Prohardver stábja.


Kirakatban a vezetőség – fotó: Pleasing

Az ünneplésre éppenséggel bőven akadhat oka a tajvani cég javarészt európaiakból álló managementjének, a pár évvel ezelőtt világviszonylatban jobbára még csak mérsékelt sikereket elérő gyártó a nem minden szempontból kedvező piaci viszonyok ellenére rendkívül erős fejlődést mutatott az elmúlt évben; a vállalat mára a világ negyedik legnagyobb PC-gyártóvá nőtte ki magát, miközben az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban – ahol az Acer hagyományosan erős – 68,4 százalékos éves növekedését ért el (forrás: Gartner), ezzel immár a harmadik legnagyobb gyártóként jegyzik (mindezen időszak alatt a teljes EMEA régió kevesebb mint harmadennyi; 20,2 százalékos növekedést könyvelhetett el).


Gianfranco Lanci, Acer-vezér: va bene! – fotó: Pleasing

A siker mögött elsősorban a noteszgép-piac töretlenül növekvő húzóereje áll; itt az Acer világviszonylatban a globális PC-eladások alapján felállított rangsorhoz hasonlóan a negyedik helyet foglalja el, ugyanakkor az adott időszakban versenytársaival összehasonlítva a legnagyobb növekedést realizálta. A jelenség minden kétséget kizáróan az európai piac várakozást felülmúló növekedésének köszönhető: a vállalat noteszgép-eladásai az EMEA régióban a tavalyihoz képest rekord mértékben; 70,5 százalékkal nőttek, ezzel megszilárdítván az Acer piaci elsőségét. A régió teljes forgalmának az idei második negyedévre már 19 százalékát birtokló cég tizenhárom európai országban piacvezető, három országban (többek között Magyarországon) második, két országban pedig a harmadik pozíciót szerezte meg.


Egy csokorravaló noteszgép-apróság – fotó: Pleasing

A hordozható számítógépek piacát jellemző számadatok annak ténynek az ismeretében ugyanakkor talán kevéssé meglepőek, hogy az elmúlt egy-másfél évben a DTR (asztali gépeket helyettesítő, kiváltó) noteszgépek ára látványos csökkenésnek indult. Egy márkás asztali számítógép, és egy hasonló célokra használható noteszgép között lényegesen kisebb az árkülönbség, mint pár évvel ezelőtt volt, ráadásul egyre több gyártó lép túl az üzleti szféra igényein, így az Acer kínálatában is található számos olyan noteszgép, amelyet komoly számítási teljesítménnyel rendelkező processzorral, és 3D-s grafikus vezérlővel szereltek – alkalmi szórakoztatóközponttá alakítva ezzel a korábban többnyire csak munkára használt hordozható gépet. Mindezek mellett a belépőszintű gépek ára is mélyponton van; ma minden eddiginél olcsóbban lehet új TravelMate noteszgéphez jutni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

  • A monte-carlói konvergenciaprogram

    Az Acer idén a fényűző városállamba vitte a világsajtó képviselőit, ahol előrevetítette a mai értelemben vett PC halálát. Mi azért még nem gyászolunk.

Előzmények

Hirdetés