Hirdetés

Mobilitás Acer módra

Mobil-elmélet

Akik kicsit is otthonosabban mozognak a noteszgépek világában, tudják jól, hogy a hordozható gépek választéka, jóllehet zavarba ejtően bőséges, az azonos kategóriában versengő mobil számítógépek kiépítése gyakorta alig tér el egymástól. A mobilitás egyben kötöttséget is jelent a gyártóknak; a komponensek az asztali PC-knél tapasztaltakhoz képest jóval szűkebb kört képeznek, a behatárolt méretek és tömeg pedig még tovább szűkíti a tervezők mozgásterét.

Részben a fentebb említett okokból kifolyólag a noteszgépek gyártása sajátos módon zajlik; míg asztali számítógépet lényegében bármilyen – megfelelő szakembergárdával ellátott – vállalat gyárthat akár tömeges mennyiségben is, addig a világpiacon kapható összes hordozható számítógép igen jelentős részét mindössze körülbelül tucatnyi üzem gyártja le a megrendelő cégek (amelyek zömében nagyobb PC-gyártók is egyben) kívánsága szerint. Ebből következően a különböző márkák égisze alatt forgalmazott, hasonló kiépítésű termékek között markáns különbséget felfedezni – pusztán a hardver alapján – legalábbis nehézkes.

A meghatározó triumvirátus

Mégis mi alapján tehető akkor különbség a több tucat márkanév alatt forgalmazott hordozható számítógépek között, minek köszönhető a piacon egymással versengő márkák meglehetősen kiélezett küzdelme? Egy noteszgép nyilvánvalóan rendkívül bonyolult hardver, melynek képességeit, értékét azonban nem kizárólagosan a vas adottságai határozzák meg. Találkozhatunk ugyan jól és kevésbé jól összerakott notebookkal, ugyanakkor mit ér a kiváló minőség vagy a tetszetős design, ha például meghibásodás esetén a gyártó magára hagyja a felhasználót problémájával?

Hirdetés

A mobil számítógépek még most is zömükben munkaeszközöknek tekinthetők annak dacára, hogy egyre több modellt látnak el 3D gyorsítóval vagy mozizásra alkalmas szélesebb kijelzővel. Éppen ezért kulcsfontosságú lehet a megfelelő háttértámogatás, mely magában foglalja az internetes tartalmaktól kezdve a szervizszolgáltatás minőségén és gyorsaságán át a viszonteladók megfelelő képzését, de persze a korrekt marketinghátteret is, hiszen egy termelésből kiesett vagy rosszul, nem az igényeknek megfelelően kiválasztott gép jelentős mértékben csökkentheti a hatékonyságot. A márka erősítésének fontos mozzanata tehát, hogy a vállalat megfelelő döntéshez segítse a vásárlót, illetve a vásárlás után se engedje el a felhasználó kezét.

A hardver jó megválasztása mellett legalább olyan fontos szempont a szoftverháttér megfelelő kialakítása. A noteszgépmárkák között ezen a téren is tapasztalható lényeges különbség; találkozhatunk olyan alap- sőt csúcsmodellel is, amelyik az operációs rendszeren kívül gyakorlatilag semmilyen alkalmazást nem kínál, és létezik ennek pont az ellenkezője is, amikor a gép merevlemeze valósággal roskadozik a számtalan – a felhasználók jó része számára használhatatlan, éppen ezért jobbára értéktelen – alkalmazástól. A jó megoldás itt is az arany középút lehet, fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy az egyedi fejlesztésű szoftverháttér mindig növeli a számítógép értékét.

Végül de nem utolsósorban nagyon lényeges szempont lehet, hogy a fenti három alappillért (hardver, háttértámogatás, szoftver) miként gazdálkodja ki az adott márka. Számtalanszor elhangzott már bemutatóinkban, híreinkben a már-már közhelyszerű kijelentés, miszerint a noteszgép-piac eddig soha nem látott fejlődést mutat. Ez értelemszerűen komoly árversenyt is generál, ami nyilván kedvezőleg hat a fogyasztói árakra. Az alacsony árszint elérése érdekében egyes márkák bevett szokásává vált, hogy a belépőszintű, zömében húzótermékeket gyakorlatilag önköltségi áron értékesítik, a kiesett bevételt pedig behajtják a felsőkategóriás termékek vásárlóin.

Az Acer élre tör

A világszerte mindössze 5600 főt foglalkoztató, tajvani székhelyű Acer rendkívül széles választékban kínál noteszgépeket a legkülönfélébb felhasználóknak. Az agresszív árpolitikának és a magas fokú hatékonyságnak köszönhetően a vállalat mára számos európai országban piacvezető szerepet ért el. A piac meghódítása hazánkban is egyre nagyobb lendülettel zajlik, a Magyarországon jelenlévő márkák között egyre előkelőbb helyet sikerül kiharcolnia az Acernek.

A vállalat noteszgép-termékvonala jelenleg két fő termékcsaládba tömöríti a különböző felszereltségű és árfekvésű modelleket. Az otthoni, egyéni felhasználóknak szánt Aspire, illetve a vállalati szegmenst célzó TravelMate modellek tudásszintje és fogyasztói ára között azonban számos átfedés tapasztalható. Mindkét családban találkozhatunk nagyon kedvező árú, belépőszintű modellekkel ugyanúgy, mint drága csúcsgépekkel. Lényeges, sokat sejtető különbség lehet, hogy a zömében Centrino platformra épülő TravelMate noteszgépek között gyakorlatilag nem találunk olyat, ami az AMD valamelyik mobil processzorát tartalmazza, ugyanakkor az Aspire termékcsalád nem egy ilyen gépet vonultat fel. Szintén TravelMate-privilégium a szubnotesz-méret vagy a tábla-PC is; csak ebben a termékvonalban lelhető fel eme két kategóriába tartozó gép.

Mivel az Acer sikereiről mi magunk is egyre többször értesültünk, ezért úgy döntöttünk, utánajárunk, mégis milyen gépek rejteznek a cég logója alatt, avagy a népszerűség mögött pontosan milyen termékek állnak. A cég több tucat modellből álló választékát természetesen lehetetlen mind megvizsgálni, ugyanakkor igyekeztünk minden kategória prominens képviselőjét meghívni szerkesztőségünkbe. A tesztidőszak alatt összesen öt Acer noteszgépet láttunk vendégül, köztük belépőszintű termékeket és csúcsmodelleket egyaránt. Mind az öt számítógép vadonatúj fejlesztés, a gépek a gyártósorról szinte egyenesen szerkesztőségünkbe érkeztek. A következő oldalakon leírjuk benyomásainkat a notebookokról, illetve ismertetünk néhány mérési eredményt, mely a gépek egymáshoz hasonlításán túl a más márkákkal történő összevetést is megkönnyíti.

TravelMate 2355LMi - I.

Bemutatónkat az Acer TravelMate modellek hazánkban legkeresettebb, 2300-as családjába tartozó újdonsággal, a TravelMate 2355LMi modellel kezdjük. A korábbi modellekhez képest a helytakarékosság jegyében teljesen átalakított külsejű noteszgép új kijelzőt, billentyűzetet és érintőpadot is kapott, ezzel a gép az elődökhöz képest, ha lehet, még letisztultabb formát mutat.


[+]

A 2350-es gépek kasztnija az elődöknél tapasztalható megoldáshoz képest csaknem három centiméterrel keskenyebb, cserébe ezeknél a modelleknél le kell mondani a széles kijelzőről; akárcsak az összes hasonló típust, tesztalanyunkat is csak egy XGA (1024x768 pixeles) felbontású TFT-vel szerelték fel. Talán a keskenyebb méret miatt a két hangszóró a gép két oldalára került, a ház egyszerűségét mindazonáltal jól jellemzi, hogy a jobb oldalon az ominózus hangszórón, illetve a tápkábel csatlakozóján kívül semmit nem helyezett el a gyártó.

A noteszgép bal oldala sem nyújt sok érdekességet; itt a hangszóró mellett már fejhallgató-kimenet, mikrofonbemenet is található (szerencsére egyik sem színkódolt), továbbá a vezeték nélküli hálózat kapcsolója, a CardBus csatoló és egy USB kapu is itt kapott helyet. A D-Sub kimenet, két további USB kapu, illetve a modem és hálózati vezérlő csatlakozója a noteszgép hátuljára költözött, a kétrétegű DVD-írást támogató optikai egység pedig az előlapnál rejtőzik.


[+]

A TravelMate 2355LMi kijelzőjét felnyitva megcsodálhatjuk a klaviatúrát, melynél mind minőség, mind kiosztás tekintetében találkozhattunk már jobban sikerült példánnyal. A gombok járása a más noteszgépeknél megszokottakhoz képest szerintünk túlontúl puha, amit nyilván meg lehet szokni, számunkra mindenesetre összességében nem tűnt túl bizalomgerjesztőnek a klaviatúra konstrukciója.

A mechanikánál több problémánk volt a kiosztással, konkrétan két viszonylag gyakran használt szerkesztőbillentyű (Ins, Del) teljesen képtelen helyre, a jobb oldali Alt Gr mellé került, miközben a jobb oldalon található, talán kevéssé használt Windows-billentyű a jobb Shift mellé zsúfolódott be, a jobb Ctrl billentyűt pedig gyakorlatilag lespórolták a tervezők. Ezzel mindaddig nincs probléma, amíg valaki csak a noteszgépet használja, hiszen idővel meg lehet szokni ezt a kiosztást, ugyanakkor aki felváltva ül le a TravelMate 2350 és egy asztali gép elé, annak könnyen pokollá válhat az élete.

A billentyűzet alatt elterülő érintőpad a képernyő arányait követi, a két gomb mellett nem találunk görgetőbillentyűt, az érintőmező alsó és szélső peremén végighúzva ujjunkat azonban vízszintesen és függőlegesen is görgethető a képernyő tartalma. A klaviatúra felett helyezkedik el a bekapcsológomb, két funkcióbillentyű, illetve néhány visszajelzőfény, melyek szerencsére nem vakítóak, így nem zavarják a felhasználót munka közben.

Acer TravelMate 2355LMi - II.

A gépet bekapcsolván halkan felzümmögött a ventilátor, majd teljesen elhalkult, és csak ritkán kapcsolt be a noteszgéppel szállított Windows XP Home változatának telepítése és használata alatt. Az 1,4 GHz-es Celeron M processzort és i852GM lapkakészletet tartalmazó géptől nem vártunk csodát, ugyanakkor a notesz (mely a processzor miatt a tesztben egyedüliként nem kaphatta meg a Centrino logót) meglepően fürgén dolgozott kezünk alatt, már ami az általános használatot illeti. Példának okáért tesztünk összes szereplője közül a TravelMate 2355LMi töltötte be leggyorsabban az operációs rendszert, ami felettébb meglepő volt számunkra, lévén nyers erő tekintetében a vizsgált gépek közül ez volt a leggyengébb.

A TravelMate 2355LMi jó példa rá, hogy az 512 MB memória, a kétrétegű DVD-író, illetve a relatíve nagy kapacitású, 60 GB-os merevlemez már a belépőkategóriának is része lehet: a gép pazar felszereltsége véleményünk szerint kitűnően szemlélteti a noteszgépek fejlődési ütemét.

A próba során végső soron pozitívan csalódtunk az Acer legegyszerűbb TravelMate gépében; a notesz összességében ugyan nem szolgál mindent elsöprő teljesítménnyel, illetve energiatakarékossági funkciói is csorbát szenvednek (a Celeron M processzorokból hiányzik a Speedstep funkció), a felszereltségre azonban az égvilágon semmi panaszunk nem lehet. A TravelMate 2355LMi minőségébe sem igen tudunk belekötni (leszámítva a klaviatúrát), ráadásul nem túl meglepő módon (alacsony processzor- és rendszerórajel) ez a gép dolgozott a legcsendesebben az összes vizsgált modell közül, ez pedig sokak számára döntő szempont lehet.

 

Acer TravelMate 2355LMi
Processzor Celeron M 360 (1,4 GHz)
Lapkakészlet Intel i852GM
Memória 2 x 256 MB DDR333
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15" XGA (1024x768 pixel)
Grafika Intel Exteme Graphics 2
Hang ICH4-M – AC'97 audiovezérlő
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11b/g WLAN
Interfészek 3 x USB 2.0, D-Sub kimenet, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye 32 Wh
Méret, tömeg 336,4 x 281,5 x 34,9 mm, 2,84 kg
Jótállás 1 év nemzetközi utazógarancia
Fogyasztói ár 222 375 Ft

Akinek megtetszett a TravelMate 2350, összesen ötféle változat közül választhat, kérheti a nálunk járt 2355LMi modellhez képest kevesebb memóriával, DVD-író helyett kombó egységgel, vagy akár operációs rendszer nélkül is (pontosabban Linux rendszerrel). A TravelMate 2350-es család mindent összevetve bátran ajánlható mindazoknak, akik el akarnak szakadni íróasztaluktól, ugyanakkor megelégszenek egy szerényebb tudást nyújtó, mindemellett megbízható, olcsó noteszgéppel. A TravelMate 2355LMi tesztünk egyik ajánlott noteszgépe.

TravelMate 4151LMi - I.

Bemutatónk második szereplője már igazi centrinós masina; az év elején megjelent TravelMate 4100-as széria átalakításából létrejött TravelMate 4150-es család 4151LMi típusjelzésű modellje. A TravelMate 2350-hez hasonlóan széltében ez a modell is összement az elődhöz képest, cserébe itt is le kell mondani a széles kijelzőről.


[+]

A keskeny méret ennél a típusnál megítélésünk szerint jobban megbosszulta magát, mint a Celeron processzort tartalmazó alapmodellnél, ugyanis a noteszgép fara lényegesen vastagabb lett, mint a széles TravelMate 4100 esetében. Mindenesetre a gép két oldalán és hátulján így több csatlakozó fért el; előre csak az ezüst keretbe foglalt hangszórók, a vezeték nélküli kommunikációs kapcsolat gombjai (amelyek visszajelzőlámpák is egyben) kerültek.


[+]

Jobbra egy 5 az 1-ben kártyaolvasót és egy CardBus csatolót helyezett el a gyártó, bal oldalt nyílik a DVD-író, itt találjuk a színkódolt hangkimenetet és mikrofonbemenetet, három USB 2.0 csatolót, a modem csatlakozóját, illetve a tápcsatlakozót. A hátoldal mindezeken kívül egy Firewire portot, Ethernet csatolót, D-Sub és TV-kimenetet és további egy USB kaput nyújt, két csatlakozónak azonban csak a hűlt helyét (pontosabban a feliratát) találjuk hátul; a DVI-D port, illetve a dokkolóegység csatlakozója erről a modellről lemaradt, csak a drágább TravelMate 4650-es gépeket szerelik fel ezekkel.


[+]

A kijelző kinyitása után ismerős billentyűzet köszön vissza ránk; a számos TravelMate modellnél alkalmazott, íves vonalvezetésű klaviatúra többekben ellenérzést vált ki, ugyanakkor több hónap tapasztalatának birtokában elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem kényelmetlen vele a munka. A kiosztásra nem igazán lehet panaszunk, az „í” gombot kivéve minden a helyén van, a gombok jó minőségűek, mindazonáltal határozott leütést igényelnek.

Az érintőpad a TravelMate 2350-es modellekhez képest kapott egy négyirányú scrollozógombot, a bekapcsológomb és a visszajelzőfények pedig lényegében ugyanott találhatók, mint a belépőszintű modellnél. Kifejezetten hasznos lehet a beérkezett e-maileket jelző fény, mely egy segédprogram közreműködésével értesítést küld, ha új üzenet érkezik postafiókunkba.

TravelMate 4151LMi - II.

A TravelMate 4151LMi-re az első bekapcsolás után szintén Windows XP Home operációs rendszer települt. A gép bekapcsoláskor meglehetősen hangos zúgással ébredt fel álmából, a zaj szerencsére hamar elhallgatott, de a próba során többször is kísértett. A relatíve hangos működés érthető; ebbe a gépbe már egy 1,6 GHz-es Pentium M processzor került, mely 533 MHz-es rendszersín mellett dolgozik (ugyanezen az órajelen jár az i915PM északi híd is), mindez összességében melegebb üzemet feltételez.


[+]

A gépbe összesen 512 MB, kétcsatornás üzemmódban dolgozó DDR2 memória, illetve kétrétegű DVD-író került, mely a TravelMate 2350-nél tapasztaltak alapján ebben a kategóriában nem tekinthető már extrának.

Érdemes még szót ejteni az XGA felbontású kijelzőt kiszolgáló GeForce Go 6200 videovezérlőről, melyhez 128 megabájtnyi memória társul. Az asztali változathoz hasonló felépítésű GPU már mérhető sebességű 3D-s képi megjelenítést produkál (részletek a mérési eredményeknél), cserébe kicsit nagyobb étvágyat csinál a gépnek. Akinek nincs szüksége gyors 3D-s megjelenítésre, viszont fontos számára a minél hosszabb akkumulátoros rendelkezésre állás, az választhatja a gép Intel GMA900-as vezérlőt tartalmazó változatát.

 

Acer TravelMate 4151LMi
Processzor Pentium M 730 (1,6 GHz)
Lapkakészlet Intel i915PM
Memória 2 x 256 MB DDR2-400 SDRAM (dual channel)
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15" XGA (1024x768 pixel)
Grafika NVIDIA GeForce Go 6200, 128 MB VRAM
Hang ICH6-M – AC'97 audiovezérlő
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11b/g WLAN
Interfészek 4 x USB 2.0, 1 x Firewire, D-Sub, TV kimenet, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye 65 Wh
Méret, tömeg 336,4 x 284,5 x 34,5 mm, 2,84 kg
Jótállás 1 év nemzetközi utazógarancia
Fogyasztói ár kb. 310 000 Ft (a termék nem szerepel a hivatalos árlistában)

A TravelMate 4150 család gépei véleményünk szerint jól kiegyensúlyozott modellekből állnak, a processzor órajelét tekintve nem esett túlzásba a gyártó, a memória mennyisége, illetve a 60 GB-os merevlemez mérete elégségesnek mondható. A gép felépítését tekintve meggyőzőbb, „profibb” látszatot kelt, mint a TravelMate 2350-es alapmodellek, ugyanakkor kritizáljuk a középkategóriás notesz szerintünk túlzott vastagságát. A 4150-es gépek felszereltsége a kategóriához mérten átlagos, a hiányzó kimenetek, illetve a MediaBay rendszerű optikai meghajtó már a felső-középkategóriába tartozó, külsőre a 4150 szakasztott másának tekinthető TravelMate 4650-es noteszgépek privilégiuma. A 4151LMi-t azoknak ajánljuk, akik szolid teljesítményű centrinós gépre vágynak, és a kedvezőbb árért cserébe hajlandóak néhány kompromisszumra.

TravelMate 3001WTCi - I.

Bemutatónk következő szereplője, a TravelMate 3001WTCi megtévesztő módon ugyanakkora dobozban érkezett, mint a többi modell, a doboz mélyéről ugyanakkor egy apró szubnotesz került elő. Az ebbe a kategóriába tartozó gépek népszerűsége tőlünk nyugatabbra (vagy jó messze keletre) már-már túlszárnyalja a „hagyományos” noteszgépekét, nálunk egyelőre inkább unikumszámba mennek az efféle apróságok.


[+]

A TravelMate 3001WTCi teljesen új tervezés, lényegében semmilyen rokonságot nem mutat a cég korábbi szubnoteszeivel. A mindössze 30 cm széles és maximum 3,5 cm vastag noteszgép mellé két akkumulátort is mellékel a gyártó; a 3 cellás teleppel a gép tömege valamivel 1,5 kg alatt marad, a 6 cellás akku pedig picivel 1,6 kg felé tornássza a szubnotesz súlyát, mindemellett a gép mélységét is megnöveli úgy két centiméterrel, hiszen a nagykapacitású akku hátul kilóg a házból.

A gépről dicséretes módon semmilyen lényeges csatlakozó nem maradt le, ugyanakkor a tervezők az optikai meghajtót a számítógép házából kiköltöztették egy külső dobozba, az egység Firewire csatolón keresztül kommunikál a notesszel. Egyes gyártóknál előfordul, hogy az optikai egységet nem tartalmazó szubnoteszeikhez nem mellékelik a meghajtót, hanem inkább a felhasználóra bízzák annak beszerzését. Mi az Acer megoldását jobbnak tartjuk, annak egyetlen fonákoldala, hogy az univerzális csatlakozó ellenére a külső kombó egységet nem tudtuk szóra bírni más gépekkel.


[+]

A gépet gyorsan körbejárván konstatálhatjuk, hogy kis méret ide, kis méret oda, minden a helyén van; a vékony előlapon csak a hangszórók, hangcsatlakozók, illetve a vezeték nélküli kommunikáció kapcsológombjai foglalják a helyet, jobb oldalt CardBus aljzat, memóriakártya olvasó, egy USB 2.0 kapu és a Firewire csatlakozó található, a bal oldalra két további USB kapu, modem- és hálózati csatoló, továbbá egy (sajnos színkódolt) D-Sub kimenet került, míg hátul a jutott hely a dokkolóegység csatlakozójának, illetve a tápbemenetnek.


[+]

A kijelző felnyitásakor kerestük a szokásos reteszelőgombot, ez azonban lemaradt erről a noteszről; a reteszelést a kellő ellenerőt képviselő, fokozatos zsanér látja el. Kissé félve nyitottuk fel a TravelMate 3000 paneljét, tudván, hogy a gép magyar klaviatúrát tartalmaz, amelynek elrendezése a szűk hely miatt sokszor problémát okoz a tervezőknek. Félelmünk aztán hamar szertefoszlott, hiszen a magyar billentyűzet alapvetően jól sikerült, egyedül a Home és End funkcióknál kell kicsit ujjzsonglőrködni, ugyanis ezeket csak az Fn gomb lenyomása után tudjuk elérni. Néhány ékezetes betű, illetve az Enter szára kissé elvékonyodott, ami eleinte szokatlan lehet és félregépelésekhez vezethet, mindemellett a virsliujjú felhasználóknak kifejezetten ellenjavallott, ugyanakkor összességében nem megszokhatatlan megoldás.

Az érintőpad itt is kapott scrollozógombot, ám a megszokottnál kisebb felület sajnos 4:3-as képarányhoz lett optimalizálva, szemben a kijelző 16:10-es képarányával. A billentyűzet felett található bekapcsológomb és gombsor meglehetősen apróra sikeredett, a méretezésüket mi határesetnek gondoljuk. Három visszajelzőfény a felső panel zsúfoltságát csökkentendő a billentyűzet mellé került, fényük nem volt zavaró számunkra.

TravelMate 3001WTCi - II.

Bekapcsolás után a kis gép meglepően nagy hanggal éledt fel, majd egyből megkezdte a Windows XP Professional operációs rendszer telepítését. A gép 60 GB-os, Toshiba gyártmányú merevlemeze sajnos az összes nálunk járt Acer notesznél tapasztaltakhoz képest hangosabban dolgozott, a hűtés pedig a TravelMate 8100-at leszámítva ennél a gépnél működött a legtöbbet – és sajnos azt kell mondjuk, a gép méretéhez képest a leghangosabban.

A ventilátor gyakori működése alighanem a TravelMate 4151LMi-nél is megismert, 1,6 GHz-es órajelen üzemelő processzornak köszönhető, mely ugyanúgy 533 MHz-es rendszersínt kíván (az 512 megabájtnyi DDR2 memóriáról nem beszélve), akárcsak a többi hasonló kiépítésű gép esetében. Mindemellett a hűtőrendszer mérete a gép befoglaló méreteinek köszönhetően sokkal korlátozottabb, mint a többi gépnél. Éppen ezért talán jobb megoldás lett volna egy energiatakarékos, kevésbé melegedő LV vagy ULV jelzésű Pentium M processzort integrálni a TravelMate 3000-be, az Acer mérnökei azonban nem kötöttek semmilyen kompromisszumot a teljesítmény hátrányára, jól tükrözi ezt a modellválaszték is; a kis gép megvásárolható akár 2 GHz-es órajelű processzorral is.

A TravelMate 3001WTCi WXGA felbontású kijelzőjét a lapkakészletbe integrált GMA900-as grafikus mag szolgálja ki, így alapszintű 3D-s feladatok ellátásán túl sok mindent nem várhatunk a grafikus rendszertől, ez a modell azonban nem játékgépnek készült, így elnézzük neki ezt az apró hiányosságot.

 

Acer TravelMate 3001WTCi
Processzor Pentium M 730 (1,6 GHz)
Lapkakészlet Intel i915GM
Memória 2 x 256 MB DDR2-533 SDRAM (dual channel)
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 12,1" WXGA (1280x800 pixel)
Grafika Intel GMA900
Hang ICH6-M – High Definition Audio Controller
Optikai meghajtó CD-író, DVD-olvasó kombó
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11b/g WLAN, Bluetooth
Interfészek 3 x USB 2.0, 1 x Firewire, D-Sub kimenet, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye 53/22 Wh
Méret, tömeg 297,5 x 210 x 35,5 mm, 1,46/1,61 kg
Jótállás 1 év nemzetközi utazógarancia
Fogyasztói ár kb. 464 000 Ft (a termék nem szerepel a hivatalos árlistában)

Az új szubnotesz-családdal kapcsolatban vegyesek az érzéseink. Üdvözöljük az apró méretet, a csekély súlyt, véleményünk szerint ezek a gépek felelnek meg leginkább a mobil filozófiának. Jó megoldásnak tartjuk a külső optikai meghajtót, illetve a gyári kiszerelésben szállított két akkumulátort is, ugyanakkor kicsit fáj a szívünk a túlzott melegedés miatt, mely gyakori ventilátoros szellőztetést igényel. Nem értjük, hogy az Acer tervezői miért erőltették ezeknél a gépeknél a relatíve sokat fogyasztó, melegedő komponenseket, egyedül azt sejtjük, hogy vélhetően ezzel sikerül alacsonyabb árszintet elérni a gépekkel. Nos, itt talán kár volt spórolni.

TravelMate 8101WLMi - I.

Mintha csak az előbb bemutatott TravelMate 3000-es modell felnagyított mása lenne az Acer noteszgépflottájának büszkesége, a TravelMate 8100-as család, melynek legkisebb tagját, a 8101WLMi típusjelzéssel ellátott példányt láttuk vendégül. Az Aspire 9100-as mellett ez a gép volt a legszélesebb az összes most nálunk járt modell közül, köszönhetően a széles, 15,4 hüvelykes, nagy felbontású kijelzőnek.


[+]

Az elegáns ház kitűnő konstrukciójú gépet rejt; a TravelMate 8100 minden porcikájában megfelel a csúcsmodell jelzőnek. A külalak ugyan félig-meddig ismerős lehet annak, aki látott már TravelMate 4000-es sorozatú gépet, ugyanakkor néhol újszerű megoldásokkal rukkoltak elő a tervezők, így az új csúcsgép alig mutat valami hasonlóságot a korábbi, 8000-es sorozatú zászlóshajókkal.


[+]

A gépen minden szükséges kellék megtalálható; elöl hangszórók, hangcsatlakozók, vezeték nélküli kommunikációt kapcsoló gombok (és jelzőfények) virítanak, ide került az 5 az 1-ben kártyaolvasó nyílása is, jobb oldalt lelhető fel a bekapcsolt állapotban is eltávolítható, MediaBay rendszerű kétrétegű DVD-író, három USB 2.0 kapu, illetve a tápcsatlakozó. Hátul a DVI-D és TV-kimenet, bal oldalt pedig a szürke (!) D-Sub kimenet mellett találunk további egy USB kaput, Firewire, modem, illetve hálózati csatlakozót, CardBus aljzatot, továbbá egy SmartCard olvasót is.


[+]

A kijelző alatt a TravelMate 4151LMi-nél is megismert klaviatúra lapul, melyről leírtuk már véleményünket a középkategóriás gép bemutatása kapcsán. A négyirányú görgetővel ellátott érintőpad követi a kijelző arányait, a klaviatúra feletti nagyobb üres területet javarészt az akkumulátor tölti ki, melynek két oldalára két blokkba került a bekapcsológomb és a három alap visszajelzőfény, illetve összesen négy funkciógomb.

TravelMate 8101WLMi - II.

Első bekapcsolás után megkezdődött a mellékelt Windows XP Professional operációs rendszer telepítése. Működése során ez a gép zajongott a legtöbbet, ami sejtésünk szerint csakis az integrált, nagy teljesítményű videovezérlőnek köszönhető, hiszen a rendszer többi fő komponense (processzor, lapkakészlet, memória) megegyezett a TravelMate 4151LMi és TravelMate 3001WTCi modellekével.

A Mobility Radeon X700-as vezérlő már igen komoly 3D-s teljesítmény elérésére képes, ezzel lényegében a DTR (desktop replacement – asztali gépeket helyettesítő noteszgép) kategóriába sorolva a TravelMate 8100-at. A grafikus teljesítménynek természetesen ára van, mely percekben mérhető, és az akkumulátoros üzemidőből írható le. A kijelző felbontása már-már zavarbaejtően nagy, az 1680x1050 pixeles felületen néha nehéz rálelni az egérkurzorra, vagy az apró grafikai elemekre, a túlságosan is apró betűs szövegek pedig már sasszemet igényelnek, feltéve ha a felhasználó nem állítja magasabbra a képernyő dpi értékét.

 

Acer TravelMate 8101WLMi
Processzor Pentium M 730 (1,6 GHz)
Lapkakészlet Intel i915PM
Memória 2 x 256 MB DDR2-533 SDRAM (dual channel)
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 5400 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15,4" WSXGA+ (1680x1050 pixel)
Grafika Mobility Radeon X700, 128 MB VRAM
Hang ICH6-M – High Definition Audio Controller
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Gigabit Ethernet, 802.11b/g WLAN, Bluetooth
Interfészek 4 x USB 2.0, 1 x Firewire, D-Sub kimenet, DVI-D, TV-kimenet, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye 65 Wh
Méret, tömeg 363 x 265,7 x 34,3 mm, 2,86 kg
Jótállás 1 év nemzetközi utazógarancia
Fogyasztói ár 524 875 Ft

A TravelMate 8101WLMi tulajdonképpen minden általános felhasználói igénynek megfelel, azt gondoljuk, hogy aki ilyen gépet vásárol, annak nem lesz többé szüksége asztali számítógépre. Az alapmodell ugyanakkor egy mindössze 60 GB kapacitású merevlemezzel érkezik, mely előbb-utóbb szűkössé válhat. A kellően vastag pénztárcával rendelkező felhasználók választhatnak 80 GB-os merevlemezzel és 1,8 GHz-es processzorral, vagy akár 100 GB-os merevlemezzel, 2 GHz-es processzorral és 1 GB memóriával felszerelt változatot is, bár ez utóbbi modell ára még egy komoly cég csúcsvezetőjének is érezhető befektetés lehet.

Aspire 9104WLMi - I.

Acer noteszgépeket bemutató cikkünk a végéhez közeledik, már csak egyetlen modell van hátra, amely néhány szempontból kilóg a sorból. Egyrészt az Aspire 9104WLMi az egyetlen Aspire termékvonalhoz tartozó modell a tesztben, tehát elméletileg ez a modell nem üzleti kategória, mindazonáltal ez a gép rendelkezik a legnagyobb számítási kapacitással az összes bemutatott modell közül.


[+]

A gép külsőre egyik korábbi Aspire modellel sem mutat semmiféle hasonlóságot; a gépház szélességét a TravelMate 8100-nél is látott, ám annál alacsonyabb felbontású, CrystalBrite technológiával készült 15,4 hüvelykes panel határozza meg. A felhasznált anyagok tekintetében alig érzékelhető változás a TravelMate noteszekhez képest, bár a gép külalakja határozottan elüt a többi Acer terméktől, azt az érzést keltve, mintha nem is a cég modelljével állnánk szemben.


[+]

Az elülső, széles homlokzaton például számos vezérlőgomb sorakozik, melyekkel a médialejátszó működése szabályozható, egy gombnyomással innen is elérhető az Acer saját fejlesztésű Arcade felülete, itt találhatók a hangcsatlakozók, a hangszórók, és a vezeték nélküli hálózat kapcsológombja is. A gép bal oldalára helyezték el a kétrétegű DVD-írót, két USB kaput és a tápcsatlakozót, jobb oldalra 3 az 1-ben kártyaolvasó, egy USB kapu és egy CardBus aljzat került, míg hátul Firewire csatoló, modem- és hálózati csatlakozó, D-Sub és TV-kimenet sorakozik egymás mellett. Egyes modellekbe TV-tuner is kerül, melynek csatlakozói szintén a hátlapra kerültek (S-Video, antennabemenet).


[+]

A gép billentyűzetére nem lehet panaszunk, minden a helyén van rajta, semmit nem dugtak el a fejlesztők, emellett a gépelés kényelmes, a klaviatúra összességében talán ennél a gépnél közelít a leginkább az asztali számítógépeknél alkalmazott megoldásokhoz. Az érintőpad tulajdonképpen a kasztni díszítőelemeként is felfogható; elegánsan besüpped az ezüst házba. A két gomb mellett nincs görgető, a függőleges scrollozás mégis lehetséges, ha az érintőpad jobb szélén végighúzzuk ujjunkat (ezt az érintőre festett nyíl is jelzi). A klaviatúra felett szokás szerint bekapcsológombot, funkcióbillentyűket és visszajelzőfényeket találunk.

Aspire 9104WLMi - II.

Bekapcsolás után a gép viszonylagos csendben tette a dolgát, ahhoz képest legalábbis mindenképpen, hogy a vizsgált modellek közül ez a notesz tartalmazta a legnagyobb órajelű (2 GHz-es) Pentium M processzort. A CPU mellett ugyanakkor nem DDR2 memória dolgozott, jóllehet az i915PM lapkakészlet elsősorban ilyen típusú memóriák fogadására van felkészítve (DDR memóriákat csak egycsatornás üzemmódban kezel az alaplapi vezérlő). A memória mennyisége elégségesnek tekinthető, és a 80 GB-os merevlemez sem mondható szűkösnek, legalábbis általános feladatokat alapul véve. Abban az esetben, ha a gépbe bekerülne egy TV-vevő, mozgóképrögzítő modul, talán elkelhetne az izmosabb tárolórendszer és a több memória, így azonban jól kiegyensúlyozott konfiguráció az Aspire 9104WLMi.

A gép grafikus motorja a noteszgépeknél megszokottakhoz képest átlagon felüli teljesítményt nyújt, a Mobility Radeon X600-as vezérlő itt már 128 MB memóriát kapott, ezzel talán jobban megfelelve a modern FPS játékok által támasztott követelményeknek. A WXGA (1280x800 pixeles) felbontású kijelző a CrystalBrite technológiának köszönhetően nagyon szép, kontrasztos képet nyújtott, viszont a normál panellel felszerelt modelleknél jobban is tükröződött.

 

Acer Aspire 9104WLMi
Processzor Pentium M 760 (2 GHz)
Lapkakészlet Intel i915PM
Memória 2 x 256 MB DDR-333 SDRAM
Merevlemez 80 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15,4" WXGA (1280x800 pixel)
Grafika Mobility Radeon X600, 128 MB VRAM
Hang ICH6-M – High Definition Audio Controller
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Gigabit Ethernet, 802.11b/g WLAN
Interfészek 3 x USB 2.0, 1 x Firewire, D-Sub, TV-kimenet, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye 65 Wh
Méret, tömeg 360 x 265,7 x 35 mm, 2,9 kg
Jótállás 1 év nemzetközi utazógarancia
Fogyasztói ár 562 375 Ft

Végső soron pusztán a minőséget és a működést vizsgálva nemigen tudtunk lényeges különbséget felfedezni bemutatónk egyetlen Aspire modellje és a TravelMate vonalhoz tartozó termékek között. Éppen ezért úgy gondoljuk, az Aspire gépek semmilyen tekintetben nem alacsonyabb rendűek a TravelMate szériás társaiknál. Nyers számolási teljesítményét és fogyasztói árát tekintve ez utóbbi modell áll az élen az öt gép versenyében, ami azért elég jól érzékelteti, hogy Aspire ide, Aspire oda, az Acer odafigyel arra, hogy ne vetüljön árnyék a nevére. Ettől függetlenül persze lehet, hogy ez a gép kevésbé bírja a tartós használatot, mint a „business class” modelljei, netán silányabb minőségű alkatrészekből készült, ennek azonban vajmi kevés az esélye.

Mérések

Mielőtt az Acer noteszgépeivel kapcsolatban kialakult véleményünket kifejtenénk, közöljük az általunk elvégzett teljesítménytesztek mérési eredményeit, melyek segítségével könnyebben behatárolható a gépek tudásszintje. Ezúttal a bemutató jellege miatt nem törekedtünk arra, hogy tucatnyi programmal mérjük a gépek tudását, illetve kimaradtak az akkumulátoros üzemben mért teljesítménytesztek, továbbá a szintetikus mérések. A sebességteszteket frissen installált Windows XP operációs rendszerrel végeztük, melyre csak a tesztprogramokat, illetve a működésükhöz szükséges környezetet telepítettük.

A Futuremark PCMark04 tesztprogramjának végeredményét több rendszerkomponens sebessége befolyásolja, úgy mint processzor, memória, grafikus alrendszer és merevlemez. A tesztben a lassú processzornak és a nagyon gyenge integrált grafikus rendszernek köszönhetően a TravelMate 2355LMi végzett az utolsó helyen, őt követte a TravelMate 3001WTCi, mely lemaradását jobbára a grafikus rendszer viszonylagos lassúságának köszönheti. A szubnoteszt összteljesítményben felülmúlja a 4151LMi típusjelzésű TravelMate gép, melyet a Mobility X700-as vezérlőnek hála megelőz a 8101WLMi modell. A győztes itt az Aspire 9104WLMi, mely elsősorban a fürge processzornak köszönheti elsőségét.

A 3D-s megjelenítés sebességét mérő 3DMark03 tesztprogram során egyik gép sem okozott különösebb meglepetést. A TravelMate 2355LMi grafikus vezérlője sajnos nem felel meg a részletesebb 3D-s megjelenítés által támasztott követelményeknek, a tesztben lényegében értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, ezért nem is szerepeltetjük grafikonunkon. Ebből kifolyólag az utolsó hellyel kell beérnie az Intel GMA900-as megoldását tartalmazó TravelMate 3001WTCi-nek, melyet több mint 1000 ponttal teljesít túl a TravelMate 4151LMi-ben található 128 MB-os GeForce Go 6200. A 3000 pontos lélektani határt éppenhogy csak átlépve következik az X600-as Mobility Radeont tartalmazó Aspire 9104WLMi, a győztes pedig nem más, mint az X700-as motorral felszerelt TravelMate 8101WLMi.

Az Everest Ultimate Edition 2005-tel készített memóriasebesség-mérések tulajdonképpen a papírformát igazolják; leglassabban a kevés másodszintű gyorsítótárral rendelkező Celeron M processzoros gép, a TravelMate 2355LMi teljesít, őt követi a DDR memóriával szerelt Aspire 9104WLMi, ezt követően pedig a mezőny lényegében fej-fej mellett halad, köszönhetően a szinte teljesen egyező memóriakonfigurációnak.

Végül következzen az akkumulátoros üzemidőről tájékoztató grafikonunk. A mérések során a szokásos eljárást alkalmaztuk, azaz teljes terhelés, illetve üresjárat mellett addig üzemeltettük a noteszgépeket, amíg azok maguktól ki nem kapcsoltak, mindeközben a háttérben futó Battery Eater program mérte a teljes kisütésig eltelt időt. Ebben a tesztben a TravelMate 2355LMi meglehetősen rosszul teljesített a kis kapacitású akkumulátor és a Speedstep technológiát nélkülöző Celeron M processzor miatt. Utána következik az Aspire 9101WLMi, majd a dobogó harmadik helyét a TravelMate 8101WLMi foglalja el, mely az X700-as vezérlő miatt nagy étvággyal falta az áramot. Második lett a TravelMate 4151LMi, a teszt egyértelmű győztese pedig a kis szubnotesz.

A TravelMate 3001WTCi-t a 6 cellás, nagyobb kapacitású akkumulátorral mértük, melynek teljesítménye még így is elmarad a teszt legerősebb akkumulátora mögött. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 3 cellás akkumulátor pluszban kb. feleennyi idővel toldja meg az akkumulátoros rendelkezésre állást, akkor kijelenthetjük, hogy az Acer szubnotesze toronymagasan veri a mezőnyt arányaiban kb. 7,5 óra üresjárati és 4,5 óra teljes terhelés melletti üzemidejével. Hát mégha alacsony feszültségű processzorral szerelték volna a gépet...

Összefoglaló

A vizsgálat befejeztével, ismervén a fogyasztói árakat nagyjából képet kaphattunk arról is, hogy melyik gép rendelkezik a legjobb ár/teljesítmény mutatóval. Véleményünk szerint az első hely megoszlik a TravelMate 4151LMi és a TravelMate 2355LMi modellek között, míg előbbi jó átlagteljesítményt nyújt megfizethető áron, addig utóbbi minden hiányossága ellenére verhetetlen ára miatt lehet ott a dobogó legfelső fokán. Ezután szintén hozzávetőlegesen egyenrangúként követi egymást a három további modell, míg az Aspire 9104WLMi és a TravelMate 8101WLMi esetében a nagy teljesítményért, illetve a csúcstechnológiáért kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, addig a TravelMate 3001WTCi-nél a miniatürizálást fizettetik meg velünk.

A siker záloga

A néhány Acer noteszgépmodellre kiterjedő vizsgálatunk lényegében választ adott kérdésünkre, minek köszönhető a cég látványos erősödése a hordozható számítógépek piacán. A vállalat véleményük szerint jó érzékkel összeállított konfigurációkat kínál, melyek – bár a kommunikáció nem mindig áll összhangban ezzel a koncepcióval – megítélésünk szerint számos esetben túlnőnek az üzleti szféra igényein. A tajvani cégnél jól felismerték, hogy a mobilitás világméretű terjedése nem áll meg az irodák falainál, egyre nagyobb igény mutatkozik a kifejezetten szórakozásra, multimédiás felhasználásra szánt noteszgépekre. Ugyanakkor az Acer annak a felhasználónak is tud olcsó alternatívát nyújtani, aki nem akar megválni asztali gépétől, netán csak most ismerkedik a hordozható számítógépek világával.

A számítógépek összeszerelésére és minőségére nem lehet panasz, és bár jelen bemutatónk keretén belül nem állt módunkban vizsgálni a tartósságot, bízunk benne, hogy nem egynyári gépeket kínál a cég, erre tulajdonképpen garancia az Acer tüzetes minőségellenőrzési rendszere. A már említett háttértámogatásról sem tudunk rosszat mondani, az interneten megtalálható minden szükséges információ, letölthető minden modell kézikönyve, illetve az összes meghajtóprogram, segédprogram.

A gépekre (még a csúcsmodellekre is) alapesetben egy év utazógaranciát kapunk, ami lényegében hasonlatos a jótállás intézményéhez, kiterjesztve a világ számos országára. Egy noteszgép életciklusa ugyanakkor egy évnél lényegesen tovább tart, ezért az Acer lehetőséget nyújt arra, hogy az alapgaranciát a vásárló felár ellenében a vásárlástól számított egy éven belül kiterjessze maximum három évre. A hazai szervizszolgáltatás minőségével kapcsolatban nincsenek tapasztalataink, a kiterjesztett garancia ugyanakkor elviekben kiemelten kezeli az ügyfeleket, ezért mindenképpen megfontolandó a csomag megvásárlása.

Terítve

Végezetül az alacsony fogyasztói ár receptjén a hatékony gyártás, a gyakorlatilag minimalista marketingstratégia és az átlagosnál rövidebb jótállási idő szerepel mint fő összetevők. Ha ennél a hasonlatnál maradunk, akkor tulajdonképpen bátran kijelenthetjük, hogy az Acer bizony a magyar ízlésnek megfelelően főzte kínálatának jó részét, és ha továbbra is ilyen sikerrel viszi tovább termékvonalát, azzal étrendváltásra ösztönzi a hazai vásárlókat; az egészséges, környezetbarát és mobil élet jegyében.

Jó étvágyat!

 

Acer TravelMate 2355LMi
Acer TravelMate 4151LMi
Acer TravelMate 3001WTCi
Acer TravelMate 8101WLMi
Acer Aspire 9104WLMi

Renwick

Az Acer noteszgépeket a CHS Hungary Kft.-től kaptuk kipróbálásra.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

 • Turion 64-belépő

  Bemutatjuk a hazai piac jelentős szereplőinek három, SiS lapkakészletre épülő turionos noteszét.

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • Asus W2V csúcsnotesz

  Az Asus W sorozatú noteszgépei mindig is kategóriájuk csúcsát képezték. Írásunk a W2V modellt mutatja be.

 • Acer-ász

  Athénben jártunk az Acer sajtókonferenciáján, ahol megismerhettük a cég üzleti eredményeit és legújabb termékeit.

Előzmények

Hirdetés