Hirdetés

Turion 64-belépő

Hirdetés

Intro

Nagyjából egy hónappal ezelőtt az MSI S270-es szubnotesze révén megismerkedhettünk az AMD szép reményű mobilprocesszorával, a Turion 64-gyel. Akkor említést tettünk a két rivális, az Intel és az AMD által alkalmazott megoldások közti főbb különbségekről, melynek során kitértünk az egyik leglényegesebb eltérésre; míg az Intel kész platformot nyújt a gyártóknak Centrino márkanéven, addig az AMD csak a fő rendszerkomponenst, azaz a processzort szállítja a Turion 64-alapú noteszgépekhez.

Nyilvánvaló, hogy egy noteszgépről kialakult összképet nem csak a processzor befolyásol, hiszen egy hordozható számítógép egymásra ható energiatakarékos komponensek sorából áll, ráadásul – lássuk be – ezeknél a gépeknél az ergonómia és a design lényegesen fontosabb szerephez jut, mint asztali társaiknál. Ez utóbbi szemponttól eltekintve az AMD Turion 64 mobil technológiájára épülő hordozható gépek meglehetősen sokszínűek lehetnek, tekintve, hogy közel féltucatnyi gyártó kínál, illetve fog kínálni lapkakészletet az új processzorokhoz, mindemellett a noteszgépek lényeges komponensét jelentő vezeték nélküli hálózati adapter is eltérő lehet gyártónként.

Fontos komponensek

Júniusi cikkünkben kiemeltük, hogy az AMD és a világ szeme most elsősorban ezeken a partnercégeken van, hiszen a komponenseket szállító vállalatok termékein legalább annyira múlik az új mobil technológia sikere, mint az új processzoron, amely egyébiránt bizonyította, hogy méltó ellenfele az Intel mobil processzorának, a Pentium M-nek. Az eltelt egy hónap alatt további három, Turion 64 mobil processzort tartalmazó hordozható számítógéppel ismerkedtünk meg, a magyar piacon közkedveltnek számító Acer, Asus és Fujitsu Siemens márkák képviseletében.

A processzor mellett mindhárom gépben a SiS által gyártott lapkakészlet lapul, a gépek kiépítése mindezek alapján hasonló, egyedül az Asus A6K modellje lóg ki kissé a sorból, amely a többinél univerzálisabb használatra hivatott, többek között a középkategóriás mobil 3D-gyorsítónak köszönhetően. A három gépben három különböző Turion 64 processzor dolgozott, esetenként eltérő órajelekkel és gyorsítótár-mérettel és fogyasztással, a gépek bemutatása után, cikkünk második felében kiderül, hogy mindez miként hat a notebookok teljesítményére és akkumulátoros üzemidejére. Az összehasonlítás során feltüntetjük egy 90 nm-es gyártási eljárással készült mobil AMD Sempron processzort tartalmazó gép mért adatait is, annyit már előre elárulhatunk, hogy az eredmények bizonyos szempontból minket is megleptek.

Mindenekelőtt azonban térjünk rá a noteszgépek bemutatójára, melynél szokásunkhoz híven név szerinti ábécésorrendben haladunk, így az első bemutatásra kerülő modell az Acer Aspire termékcsaládjába tartozó, 5002WLMi típusjelzésű gép.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • Acer-ász

  Athénben jártunk az Acer sajtókonferenciáján, ahol megismerhettük a cég üzleti eredményeit és legújabb termékeit.

 • Vékony Clevo notesz

  Nem fikció, nagyon is valós termék a Clevo M540G, mely sok szempontból szakít az eddigi Clevo-hagyományokkal.

 • Notebookot, de milyet?

  Szokásos heti piaci tárlatvezetésünk mellett néhány tanáccsal szolgálunk notebook vásárlásához.

Előzmények

Hirdetés