Notebook-iránytű

Milyen notebookot vegyünk?
Ezen a héten, rendhagyóan, egyetlen témával, mégpedig a hordozható gépekkel – notebookokkal – foglalkozunk. Célunk nem „a legjobb választás” bemutatása, inkább irányelveket, támpontot szeretnénk adni, hogyan érdemes választani, mit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hirdetés

Néhány éve még az üzletemberek privilégiuma volt az aktatáska méretű számítógép, mára szinte bárki élvezheti a mobilitás örömeit. Egy mai modern notebook nem sokkal drágább a hasonló teljesítményű asztali számítógépnél; ugyanazokkal a funkciókkal bír és vannak olyan előnyei, melyek az asztalhoz kötött gépek fölé emelik, viszont néhány hátránnyal is szembekerülünk.


Grid Compass, 1983 – forrás: www.old-computers.com

Asztali gépről átállva megszokást igényel a szűkített és lapos billentyűzet, melyen általában a home és end gomb, valamint az ékezetes karakterek elhelyezése és általában a numerikus billentyűzet hiánya igényel megszokást. Az egér alternatívájául szolgáló tapipad sem olyan hatékony és precíz, mint az egér, nem is csoda, hogy ez szokott lenni a leggyakoribb kiegészítő, melyről a hordozható gépek tulajdonosai sem mondanak le. Ezek a kellemetlenségek eltörpülnek az előnyök mellett.

Elsősorban a hordozhatóság és a kis méret miatt szokás a notebookokat preferálni, de egy-egy erősebb példány akár asztali számítógépünket is felválthatja, így bárhová magunkkal vihetjük irodánkat, médiaközpontunkat, játszóterünket. Nem elhanyagolható tényező, hogy a lapos gépekhez szembarát TFT kijelző jár, valamint hangjuk sem veszélyes, és ne feledkezzünk meg az alacsony fogyasztásról.

A megfelelő notebook kiválasztása legalább olyan nehéz, mint egy sokkomponensű asztali számítógép összeállítása. Mivel az alkatrészek többségét egyszerre kell megvásárolni, nagyobb anyagi megterhelést jelent, és a későbbiekben nehezebb – és költségesebb – bővíteni. Notebook vásárlása általában többéves befektetés, ezért érdemes a jótállásra is figyelni, ez hatványozottan érvényes azokra, akik sokat fogják hurcolni a gépet. Több gyártónál is van lehetőség a garancia meghosszabbítására.

A sokféleségük miatt a notebookokat három kategóriába sorolhatjuk. A legkisebb gépeknél elsősorban a hordozhatóság, vagyis a kis méret és súly a meghatározó. A minik kijelzője általában 12 hüvelyk képátlójú, alapterületük 30 x 21 cm (A4-es lap), tömegük pedig 1,5 kg környékén van. A kis súly és méret megőrzése végett gyakran az optikai meghajtó kimarad belőlük, és akkumulátoruk is kisebb. Hogy az üzemidő ne csökkenjen, és a kis kasztni ne forrósodjon fel, az ilyen apróságokat érdemes extra alacsony fogyasztású processzorral választani. A kis kijelzőre alaplapra integrált grafikus chip juttatja a képet, melynek teljesítménye nem elegendő a mai játékokhoz, de nem is erre, inkább internetezésre, levélírásra, üzleti kimutatások böngészésére találták ki őket. Az extra kis méret sajnos rendszerint magas árral párosul.


Egy kicsi és egy normál notebook aránya

A kínálat másik végén állnak a hatalmas DTR (desktop replacement) notebookok. Ahogyan a név is mutatja, ezek a masinák az asztali gépek leváltására születtek, a hordozhatóságukat részben feláldozták a teljesítmény és kényelem oltárán. Kijelzőjük – és ezzel együtt külméretük – hatalmas, gyakran 17 hüvelykes. A teljesítményért asztali processzorokat megalázó, 2 GHz fölötti Pentium M vagy újabban 64 bites Turion processzorok felelnek, a grafikus kártyák akár 8-12 futószalagosak is lehetnek, de a gigabájtnyi memória és a száz gigabájtos merevlemez sem szokatlan. Bizony az erős vasak nehezek, és emellett még sokat is fogyasztanak. Egy-egy ilyen gép túllépheti az ötkilós súlyt, és akkumulátorról nagyjából egy-másfél órát bírnak teljes terhelés mellett. Persze egy ilyen gépet – és tulajdonosát – általában autóval hordozzák, vagy az asztalon pihen. Nem meglepő, hogy a DTR-ek árát általában erős idegzetűekre és/vagy vastag pénztárcájúakra szabják.

Az arany középutat jelentik a thin and light (vékony és könnyű) notebookok. Kijelzőjük 14-15 hüvelykes, méretük 35 x 30 cm alatt marad és tömegük sem lépi túl a 3-4 kilogrammot, mindemellett megvan mindenük. A processzoruk akár olyan erős is lehet, mint a DTR óriásoké, de modern videokártya, sok RAM és DVD-író is kerülhet beléjük. Többségüket viszont gyengébb felszereltséggel, de egyre kedvezőbb áron értékesítik, hiszen néhány speciális feladattól eltekintve így is elegendőnek bizonyul teljesítményük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Asus W2V csúcsnotesz

    Az Asus W sorozatú noteszgépei mindig is kategóriájuk csúcsát képezték. Írásunk a W2V modellt mutatja be.

Előzmények

Hirdetés