Hirdetés

Bemutatkozik a Turion 64

Hirdetés

64 bitet a noteszgépekbe!

Az Advanced Micro Devices idén márciusban életének egy igen jelentős mérföldkövéhez ért; hosszú csendet követően megjelentek a piacon a világ második legnagyobb processzorgyártójának első, kifejezetten mobil felhasználásra szánt processzorai. Az új (illetve, mint később kiderül, nem is annyira új) processzor, amely a Turion 64 nevet kapta, azon a piacon indul versenybe, ahol a rivális Intel Centrino platformjával gyakorlatilag több mint két éve egyeduralkodónak tekinthető.

A processzorgyártó lépése tehát nem mondható elhamarkodottnak, a bejelentés mögött álló piaci megfontolás ugyanakkor nagyon is érthető; a noteszgépek népszerűsége ugyanis eddig soha nem látott mértékben növekszik. A Gartner piackutató cég nemrégiben közreadott prognózisa alapján a hordozható gépek piaci szegmense elsősorban az egyre csökkenő áraknak köszönhetően idén 26,5 százalékkal bővül, miközben a mobil rendszerek hódításának további teret ad, hogy jelenleg a teljes PC-forgalom mintegy 30 százalékát teszik csak ki a noteszgépek.

Egyedül nem (mindenkinek) megy

Az AMD eddigi piaci szereplése ebben a szegmensben nem tekinthető kifejezetten sikertörténetnek; a cég mobilpiaci részesedése érték alapján egyes kimutatások szerint mindössze 3 százalékot tesz ki, a leszállított darabszám szerinti arány pedig valamivel 10 százalék alatt marad, a Turionra tehát rendkívül nehéz feladat vár. A processzor több szempontból is igen jelentős hendikeppel indul versenybe; a két éve megjelent Centrino platformnak csak az egyik komponense a rendkívül fejlett energiagazdálkodást nyújtó, a megjelenése óta kétszer is megújult Pentium M processzor. Az eltelt idő során felgyülemlett tapasztalatok, illetve a tény, hogy az Intel chipsetet és WLAN-vezérlőt is tartalmazó, komplett csomagot kínál a gyártóknak, mindenképpen a konkurencia malmára hajtják a vizet, nem beszélve a világ legnagyobb processzorgyártójának hatalmas marketinggépezetéről, mely pénzt nem kímélve lehengerlő kampánnyal támogatja a platformot.

A Turion 64 sikerének kulcsa tehát a megfelelő kommunikációs stratégián túl alighanem a gyártók és partnerek támogatásában rejlik. A processzorgyártó jó eséllyel a mobilpiacon is számíthat eddigi partnereire; a lapkakészleteket gyártó ATI-ra, NVIDIA-ra, SiS-re, ULI-ra és a VIA-ra, a manapság szinte már kötelező tartozékként kezelt vezeték nélküli hálózati vezérlőt pedig többek között az Atheros vagy a Broadcom szállíthatja az AMD mobil processzorával felszerelt gépekhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • MSI
 • AMD

Azóta történt

 • Mobilitás Acer módra

  Az Acer öt különböző kategóriába tartozó noteszgépét vizsgáltuk.

 • Turion 64-belépő

  Bemutatjuk a hazai piac jelentős szereplőinek három, SiS lapkakészletre épülő turionos noteszét.

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • A bentō kiszélesedik

  Kézbe vettük az első széles képernyős IBM-Lenovo noteszgépet, a ThinkPad Z60m-et.

Előzmények

Hirdetés