LG C1: megújult OLED tévé járt nálunk!

A televízió jó néhány újdonságot tartogat, és a webOS 6.0-t is most néztük meg először alaposabban.

Hirdetés

Képminőség

Az LG C1 az LG Display által fejlesztett és gyártott, új 4K HDR OLED panelre, illetve a szintén házon belül készülő, negyedik generációs Alpha 9 képfeldolgozó chipre épül. Ez utóbbi felel a színpontosságért, a mozgásmegjelenítésért, illetve tartalmazza a különféle képjavító, képmódosító funkciókat. Ezek közé tartozik az a mesterséges intelligencián alapuló eljárás, amelyre a vállalat nagyon büszke, és amely a képen futó tartalom és a külső fényviszonyok alapján elméletileg képes automatikusan megtalálni a lehető legjobb beállításokat. Megnéztük, a dolog működik, ennek ellenére a próba után mi mégis kikapcsoltuk; ha az ember tisztában van a saját elvárásaival, igényeivel, akkor tudja, hogy mit szeretne látni a képernyőn, és az a legjobb, ha egyszer rászánj az időt és az energiát, hogy mindent a saját ízléséhez szabjon. Viszont aki nem akar ezzel vacakolni, annak persze nagyon jól jöhet ez az AI-ra épülő extra szolgáltatás.

Az egyedileg vezérelhető pixeleken alapuló képalkotási eljárásból fakadóan lehetséges a tökéletes, 0 cd/m² fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen natív kontraszt megteremtése, és a kalibrátorral végzett méréseink arról tanúskodtak, hogy ebben nincs is hiba. A kontraszt szemre is rendben van, így sok értelmét nem láttuk a Dinamikus Kontraszt funkció bekapcsolásának, aminek hatására markánsabbnak tűnik a különbség a világos és sötét részek között, viszont ez azzal jár, hogy a finom átmenetek egyszerűen eltűnnek. A tónusok egyébként normális beállítások mellett szépek, természetesek, a LED LCD modelleknél mind a mai napig érzékelhető enyhe fátyolos hatásnak itt nyomát sem lelni. Minimális mértékű zajosodás tapasztalható egy-két, a médiaboxból érkező gyenge minőségű tévéadásnál vagy alacsony bitrátájú streamelt videónál, de ez is egész hatékonyan orvosolható a Zajcsökkentés funkció aktiválásával.

[+]

A betekintési szög remek, ami nem is meglepő, hiszen az OLED tévéknél ez adottság. Elméletileg a képalkotási eljárás lehetővé tenné a tökéletesen homogén fényerőeloszlást, de azt tapasztaltunk, hogy ez ezúttal sem jött össze. Bár zavaró és idegesítő felhősödés, illetve foltosodás egyáltalán nem tapasztalható, viszont az egyes képtartományok közötti eltérés elérheti a 10 százalékot is. A készülék megkapta az LG saját képfelskálázó eljárását, ami a mesterséges intelligencia segítségével képes 4K közeli szintre hozni az alacsonyabb felbontású anyagokat. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy némi javulás ugyan érzékelhető, de ez a módszer sem képes radikálisan jobbá tenni a részletességet, vagyis a semmiből még az AI sem képes pixeleket varázsolni.


[+]

A tévé támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, és mivel sikerült egy kicsit tovább növelni a maximális fényerőt, a HDR anyagok megjelenítése még látványosabb, mint korábban, bár tény, hogy e téren még így is elmarad a rivális QLED eljárást használó modellektől. Az LG C1 estében a mozgásmegjelenítésre nem nagyon lehet panasz, legalábbis mi semmilyen zavaró anomáliába nem futottunk bele, sem akadozást, sem utánlövést nem tapasztaltunk, és az objektumok körüli remegő aurától is megkímélt minket. Mindenesetre jó tudni, hogy ha szükség van rá, akkor azért rendelkezésre áll az interpolációs technológia, hogy virtuális képkockák beillesztésével teremtse meg a folyamatosabb mozgás illúzióját. Az input lag a méréseink szerint 11,9 ms, ami a tévés szintéren kiemelkedően jó eredménynek számít. A tévé maximális képfrissítési rátája 120 Hz, és ráadásul a dinamikusan változó képfrissítési technológiák (FreeSync, G-Sync) is támogatottak, ilyenkor a frissítési frekvencia 40-120 Hz közé eshet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés