Hirdetés

Van értelme egy 88 hüvelykes 8K OLED tévének?

Megnéztük, kipróbáltuk és röviden teszteltük ezt az igazán extrém televíziót!

LG 8K OLED tévé

Két éve kerültek a boltokba az első nagyméretű, azaz legalább 65 hüvelykes, 8K felontású tévék, melyek mostanra már a legtöbb meghatározó piaci résztvevő kínálatában megtalálhatóak. A sort a Sharp és a Samsung nyitotta, majd a második hullámban olyan cégek csatlakoztak hozzájuk, mint a Sony vagy az LG. Ez utóbbi cég legalább 6-7 éve foglalkozik intenzíven ilyen extrém nagy felbontású megjelenítők fejlesztésével, ráadásul már 2018 szeptemberében bemutattak egy működőképes 8K OLED kijelzőt. Tehát jó eséllyel üzleti-stratégiai megfontolások álltak a viszonylagos késlekedés mögött, nem technológiai lemaradás, és azóta az LG már elérhetővé tett több 8K felbontású tévét is, sőt az iparágban egyedüliként kínálnak LED LCD és OLED képalkotási technológiára is épülő modelleket.

LG ZX OLED tv
LG ZX OLED tévé [+]

Az OLED család legfrissebb, 88 hüvelykes darabja, az LG ZX végre Magyarországra is megérkezett. Néhány kiemelt boltban már árulják ezt az óriást, és mi is kipróbálhattuk, megnézhettük közelről. Mérete, ára és kialakítása miatt hagyományos tesztelésre ezúttal nem volt mód, sőt még a vállalat hazai képviseletének főhadiszállásán sem található belőle jelenleg egy példány sem, így a Mammut üzletközpont Media Markt üzletében kaptunk lehetőséget, hogy nyitás előtt eltölthessünk a társaságában néhány órát. Műszereket vittünk magunkkal, hogy néhány gyors mérést elvégezhessünk, és alapvetően arra kerestük a választ, hogy egyáltalán van-e 2020-ban értelme egy ilyen méretű, felbontású, kialakítású és árú OLED televíziónak.


[+]

LG ZX – dizájn

A válaszhoz persze nem árt jobban megismerkedni a készülékkel! Az LG ZX különleges kialakítású tévé, ami nem hagyományos talpakat kapott, hanem egy téglalap alakú, szálcsiszolt, masszív fémkeret tetején nyugszik. Erről nem is lehet leemelni, így falra akasztására nincs mód. Ez elsőre és másodikra is furcsának tűnik, hiszen az OLED technológia egyszerűbb szendvicsszerkezete miatt kifejezetten vékony termékről van szó, amely egy függőleges felületen biztos nagyon impozánsan mutatna. A vékony káva természetesen egy síkban van a kijelzővel, és ezáltal kikapcsolt állapotban láthatatlan.

[+]

A letaglózóan hatalmas, minimalista fekete felület önmagában erőt sugároz, és egészen biztos, hogy magára vonzza a tekintetet. Az LG ZX tehát egy száz százalékosan státuszszimbólum modell. A ki- és bemeneteket ezúttal nem száműzték külső dobozba, mint a Wallpaper tévék esetében, hanem a tévé hátuljára pakolták. Található itt négy darab HDMI 2.1 mellett három USB 2.0, valamint egy-egy Ethernet, digitális optikai és 3,5 mm-es analóg audiocsatlakozó, illetve a fizetős műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot sem hiányzik róla.


[+]

Főbb paraméterek
LG ZX (LG OLED88ZX9LA)
Panel 10 bites Real 8K OLED (120 Hz)
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 88 hüvelyk (224 cm)
Maximális felbontás 8K (7680x4320)
HDR támogatás HDR 10, HLG, Dolby Vision
Input lag 12,1 ms
Maximális fényerő 1000 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Eco, Élénk, Eredeti, Filmmaker, HDR hatás, IFS szakértői sötét szoba, ISF szakértői világos szoba, Játék, Sport, Színház
Hangbeállítások AI Hang Pro, Eredeti, Színház, Tiszta hang IV, Sport, Zene, Játék
Hangrendszer 4.2 csatornás, 80 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.1, 3 db USB 2.0, optikai digitális audió, 3,5 mm analóg audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák Alpha9 képfeldolgozó processzor, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, internetes tartalmak elérése, webOS 5.0 okostévérendszer, böngésző, mozgásérzékeny távirányító támogatása, hangalapú keresés, kislexikon, Miracast, SmartShare, AirPlay 2 támogatás, médialejátszó, HDR, HDR konverzió, 8K felbontás, integrált Wi-Fi, Bluetooth támogatás
Teljesítményfelvétel Maximum: 330 watt, készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret Talppal: 191,6 x 145,6 x 28,1 cm
Csak a kijelző: 191,6 x 112 x 5 cm
Tömeg 104 kg
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja LG ZX (LG OLED88ZX9LA)
Fogyasztói ár 8 800 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés