Hirdetés

LG C1: megújult OLED tévé járt nálunk!

A televízió jó néhány újdonságot tartogat, és a webOS 6.0-t is most néztük meg először alaposabban.

LG C1

Az eladott OLED televíziók száma évről évre dinamikusan nő, tehát jól látszik, hogy az LG jó lóra tett, amikor kitartott e képalkotási eljárás mellett a felső kategóriában. Jelenleg ez a konszern szállítja minden piaci résztvevőnek a panelt, és természetesen saját néven is kínálnak OLED készülékeket. Sőt, az LG az első pillanattól kezdve dominálja ezt a szektort, köszönhetően többek között annak is, hogy mindenki másnál többféle modellt emeltek be kínálatukba.

LG C1
LG C1 [+]

2021-ben is több új szériával rukkoltak elő, amelyek között a hagyományosabb kialakítású, de nagy tudású vonalat a C1 család képviseli, amelynek 55 hüvelykes tagja tett nálunk egy rövid látogatást. Mikor a tévét bejelentették, rögtön nyilvánvaló vált, hogy a cég számos újítással készül az idei évre, többek között átalakították az LG védjegyének számító webOS okostévé rendszert. A tesztelés során annak is utánajártunk, hogy mi változott e téren, természetesen amellett, hogy tüzetesen megvizsgáltunk a kép- és hangminőséget.

Dizájn

Az LG a C széria esetében mindig is konzervatív módon közelítette meg a dizájn kérdését, és ezen a C1 esetében sem változtattak. A készülék visszafogott, szolid, nem hivalkodó megjelenésű, és külseje alapján gyakorlatilag simán összekeverhető egy öt évvel ezelőtti modellel is akár. Ez persze nem gond, hiszen könnyen elhelyezhető bármilyen típusú enteriőrben. Mindemellett azért nem neveznénk ódivatúnak: a készülékház iszonyú vékony továbbra is, a kikapcsolt állapotban láthatatlan, képernyővel egy síkban lévő káva pedig igen vékony.

LG C1
LG C1 [+]

A talp stabilan, masszívan tartja a képernyőt, ám annak forgatására, döntésére nincs mód, viszont a hagyományos VESA furatok révén egyszerűen felakasztható a falra. Korábban az LG is kísérletezett azzal, hogy a ki- és bemeneteket egy külön dobozon helyezze el, de az idei modellek mindegyikénél maradtak a tradicionális módszernél, azaz ezeket a hátlapra pakolták. Található itt négy darab HDMI 2.1, három darab USB 2.0, valamint egy-egy Ethernet, digitális optikai és analóg audió csatlakozó, valamint magától értetődően a fizetős műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot sem hiányzik.

[+]

Főbb paraméterek
LG C1 (OLED55C11LB)
Panel 10 bites WRGB OLED panel (40-120 Hz)
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
HDR támogatás HDR 10, HLG, Dolby Vision
Input lag 11,9 ms
Maximális fényerő 1103 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Eco, Élénk, Eredeti, Filmmaker, ISF szakértői sötét helyiség, ISF szakértői világos helyiség, Játékoptimalizált, Sport, Színház
Hangbeállítások AI Hang Pró, Eredeti, Színház, Tiszta Hang IV, Sport, Zene, Játék
Hangrendszer 2.2 csatornás, 40 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.1, 3 db USB 2.0, optikai digitális audió, 3,5 mm analóg audió, Ethernet, CI+ 1.4 slot
Extrák Alpha9 képfeldolgozó processzor, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, internetes tartalmak elérése, webOS 6.0 okostévérendszer, böngésző, mozgásérzékeny távirányító támogatása, hangalapú keresés, kislexikon, Miracast, Intel Widi, AirPlay 2 támogatás, médialejátszó, HDR, HDR konverzió, FreeSync és G-Sync támogatás
Teljesítményfelvétel Átlagosan: 117 watt, készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret Talppal: 122,8 x 73,9 x 25,1 cm
Talp nélkül: 122,8 x 70,6 x 4,69 cm
Tömeg Talppal: 23 kg
Talp nélkül: 18,9 kg
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja LG C1 (OLED55C11LB)
Fogyasztói ár 630 000 forint

Képminőség

Az LG C1 az LG Display által fejlesztett és gyártott, új 4K HDR OLED panelre, illetve a szintén házon belül készülő, negyedik generációs Alpha 9 képfeldolgozó chipre épül. Ez utóbbi felel a színpontosságért, a mozgásmegjelenítésért, illetve tartalmazza a különféle képjavító, képmódosító funkciókat. Ezek közé tartozik az a mesterséges intelligencián alapuló eljárás, amelyre a vállalat nagyon büszke, és amely a képen futó tartalom és a külső fényviszonyok alapján elméletileg képes automatikusan megtalálni a lehető legjobb beállításokat. Megnéztük, a dolog működik, ennek ellenére a próba után mi mégis kikapcsoltuk; ha az ember tisztában van a saját elvárásaival, igényeivel, akkor tudja, hogy mit szeretne látni a képernyőn, és az a legjobb, ha egyszer rászánj az időt és az energiát, hogy mindent a saját ízléséhez szabjon. Viszont aki nem akar ezzel vacakolni, annak persze nagyon jól jöhet ez az AI-ra épülő extra szolgáltatás.

Az egyedileg vezérelhető pixeleken alapuló képalkotási eljárásból fakadóan lehetséges a tökéletes, 0 cd/m² fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen natív kontraszt megteremtése, és a kalibrátorral végzett méréseink arról tanúskodtak, hogy ebben nincs is hiba. A kontraszt szemre is rendben van, így sok értelmét nem láttuk a Dinamikus Kontraszt funkció bekapcsolásának, aminek hatására markánsabbnak tűnik a különbség a világos és sötét részek között, viszont ez azzal jár, hogy a finom átmenetek egyszerűen eltűnnek. A tónusok egyébként normális beállítások mellett szépek, természetesek, a LED LCD modelleknél mind a mai napig érzékelhető enyhe fátyolos hatásnak itt nyomát sem lelni. Minimális mértékű zajosodás tapasztalható egy-két, a médiaboxból érkező gyenge minőségű tévéadásnál vagy alacsony bitrátájú streamelt videónál, de ez is egész hatékonyan orvosolható a Zajcsökkentés funkció aktiválásával.

[+]

A betekintési szög remek, ami nem is meglepő, hiszen az OLED tévéknél ez adottság. Elméletileg a képalkotási eljárás lehetővé tenné a tökéletesen homogén fényerőeloszlást, de azt tapasztaltunk, hogy ez ezúttal sem jött össze. Bár zavaró és idegesítő felhősödés, illetve foltosodás egyáltalán nem tapasztalható, viszont az egyes képtartományok közötti eltérés elérheti a 10 százalékot is. A készülék megkapta az LG saját képfelskálázó eljárását, ami a mesterséges intelligencia segítségével képes 4K közeli szintre hozni az alacsonyabb felbontású anyagokat. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy némi javulás ugyan érzékelhető, de ez a módszer sem képes radikálisan jobbá tenni a részletességet, vagyis a semmiből még az AI sem képes pixeleket varázsolni.


[+]

A tévé támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, és mivel sikerült egy kicsit tovább növelni a maximális fényerőt, a HDR anyagok megjelenítése még látványosabb, mint korábban, bár tény, hogy e téren még így is elmarad a rivális QLED eljárást használó modellektől. Az LG C1 estében a mozgásmegjelenítésre nem nagyon lehet panasz, legalábbis mi semmilyen zavaró anomáliába nem futottunk bele, sem akadozást, sem utánlövést nem tapasztaltunk, és az objektumok körüli remegő aurától is megkímélt minket. Mindenesetre jó tudni, hogy ha szükség van rá, akkor azért rendelkezésre áll az interpolációs technológia, hogy virtuális képkockák beillesztésével teremtse meg a folyamatosabb mozgás illúzióját. Az input lag a méréseink szerint 11,9 ms, ami a tévés szintéren kiemelkedően jó eredménynek számít. A tévé maximális képfrissítési rátája 120 Hz, és ráadásul a dinamikusan változó képfrissítési technológiák (FreeSync, G-Sync) is támogatottak, ilyenkor a frissítési frekvencia 40-120 Hz közé eshet.

Képbeállítások

Az LG-től már megszokhattuk, hogy tévéiben nem spórol az előzetesen programozott képprofilokkal, és ez a C1 esetében sincs másként. Összesen kilenc rögzített beállítás közül választható ki a legszimpatikusabb, amelyek a már bevált módon kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól fényerejüket, színhőmérsékletüket, színpontosságukat, illetve az aktív képfunkciókat tekintve. Jó eséllyel mindenki találhat köztük olyat, amely elnyeri tetszését vagy jó lehet az éppen futó tartalomhoz.

Profil/beállítás Eco Élénk Eredeti Filmmaker ISF sz. sötét helyiség
Fényerősség (fehérpont) 135,4 cd/m² 163,4 cd/m² 159,7 cd/m² 68,2 cd/m² 110,6 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 11,33 15,59 7 8,86 15,68
Átlagos delta E 5,29 6,29 3,51 2,9 15,68
Színhőmérséklet 7700 K 8200 K 7900 K 5800 K 6100 K
Profil/beállítás ISF sz. világos helyiség Játékoptimalizáló Sport Színház
Fényerősség (fehérpont) 196,6 cd/m² 123,7 cd/m² 151,6 cd/m² 161,5 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 5,96 5,25 15,83 6,91
Átlagos delta E 2,66 3,06 7,59 2,21
Színhőmérséklet 5600 K 7500 K 7900 K 5800 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az említett beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Eco, Élénk, Eredeti, Filmmaker, IFS szakértői sötét helyiség, ISF szakértői világos helyiség, Játékoptimalizált, Sport, Színház. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk belőni, valamint a legnagyobb színpontosságot elérni. A menü felépítését jelentősen átalakították, illetve egyes funkciókat eltüntettek, valamint újakat emeltek be, ezért rengeteget kellett próbálkoznunk, de még így sem sikerült kimagasló eredményt elérni. A színtérlefedettség terén például igen jól teljesít a készülék, hiszen a kijelző 146,3 százalékban fedi az sRGB színteret, ezen belül a számottevő pontosság 99,8 százalék, amelyek remek értékek. A fényerő 121,2 cd/m², a feketeszint 0 cd/m², így a kontraszt végtelen lett. Az átlagos delta E 0,6, a legmagasabb pedig 2,19, ezek szintén jó értékek.

Színpontosság
Színpontosság

LG OLED55C11LB– színhelyes beállítások
OLED-pixelek fényereje 75
Kontraszt 95
Képernyő-fényerő 30
Automatikus dinamikus kontraszt Ki
Maximális fényerő Ki
Gamma 2.2
Fekete szint Teljes
Színmélység 50
Árnyalat 0
Színskála Natív
Szemkímélő Ki
Élesség 10
Szuperfelbontás Ki
Zajcsökkentés Ki
MPEG zajcsökkentés Ki
Sima gradiáció Ki
TruMotion Ki
Színhőmérséklet Meleg 38
Fehéregyensúly piros -2
Fehéregyensúly zöld 4
Fehéregyensúly kék 8

Kezelés, okostévé

Nagyon meglepett minket az LG év eleji bejelentése, miszerint teljesen átszabták az ikonikus, saját fejlesztésű webOS smart platformot. Igazából nem világos, hogy erre mi szükség volt, mert egy kifejezetten felhasználóbarát, egyedi rendszert raktak össze, amit mi is nagyon szerettünk. Az átalakítás hátterében talán az állhat, hogy idéntől értékesíteni szeretnék a rendszert, és lehet, hogy úgy gondolták, hogy egy hétköznapibb, kevésbé "LG-s" megoldás vonzóbb lehet. Mindenesetre ebbe a készülékbe már a webOS 6.0, tehát a legfrissebb változat került. A legnagyobb eltérés az előd(ök)höz képest, hogy a szellős, az élő képet láttatni engedő, egyedi főképernyő eltűnt. A helyét egy sokkal hétköznapibb grafikus kezelőfelület foglalta el, amelynél egymás alatt sorakoznak a különféle opciók, alkalmazások, lehetőségek.

[+]

Az LG háza táján láthatóan úgy vélik, hogy a különféle online streaming appokra kell fókuszálni, mert az ezeken keresztül elérhető tartalmak kiemelt szerepet kapnak az új webOS-ben. Egymást érik az ajánlók, az újdonságok beharangozói, a javasolt videók és filmek. Ez oké, csak az a baj, hogy például én egy részüket totálisan érdektelennek tartottam. Például nincs Amazon Prime előfizetésem, nem is szeretnék ilyet, úgyhogy totál feleslegesnek érzem, hogy a rendszer az ezeken futó anyagokat tukmálja. Egy szó, mint száz, a korábbi webOS jobban tetszett, de persze ebben szerepet kap a szokásos "régen minden jobb volt" mentalitás is. A vezérlésbe egyébként hamar bele lehet jönni, és a szoftver természetesen magyar nyelven is kommunikál. Általában kellően gyors, bár néha kisebb akadásokba belefutottunk, viszont durva összeomlást, fagyást, újraindulást nem tapasztaltunk.

[+]

Nagyjából 200 darab internetes alkalmazás érhető el a platformon keresztül közvetlenül, és az olyan fontos darabok, mint a Netflix, YouTube, Amazon Prime, Spotify, HBO Go természetesen nem hiányoznak. Akadnak sporttal, életmóddal kapcsolatos darabok is, valamint a böngésző révén netezgetni is lehet egyszerűen a tévén. A korábban már megismert játékokat sem felejtették el, ám ezek továbbra is annyira primitívek, hogy csak rövid ideig képesek lekötni az embert.


[+]

2021-re megújult a cég egyik csodafegyvere, a mozgásérzékelős Magic Remote távirányító is. Az új változat jobban hasonlít a hagyományosabb távvezérlőkre, mint a korábbi darabok, van rajta több dedikált gomb, amivel streaming appok, illetve a személyi asszisztens szolgáltatások indíthatóak el azonnal. Kár, hogy ez utóbbiak Magyarországon hivatalosan nem támogatottak, ezért csak egy kis mókolás után használhatóak. A készülék képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, valamint billentyűzettel, illetve a távirányító kiváltható egy ingyenes mobilos appal.

[+]

Az LG C1 rendelkezik gyárilag telepített médialejátszó alkalmazással, ami szintén megújult. Erre a már megszokott módon, USB porton vagy a hálózaton keresztül juttathatóak el az állományok. A kezelőfelület átlátható, magyarul is tud, használata nem nagyon okozhat senkinek problémát. A képek közül a JPG és a PNG formátuotm kezeli, de a fotókkal kapcsolatos részletes információkat tartalmazó EXIF adatok feldolgozását és megjelenítését nem biztosítja. A diavetítés funkciót viszont nem spórolták ki, aláfestő zene elindítására is van lehetőség. Audiotartalmak közül a FLAC, MP3, WAV és WMA szabványok megszólaltatása megoldott, a szoftver az ID3 tageket felismeri, és a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítésére is módot ad, ami remek kis extra.

[+]

Videós tesztcsomagunk végigpörgetése során arra a következtetésre jutottunk, hogy azért van még mit kalapálni a programon, legalábbis a formátumtámogatás terén. A 10 bites, a 4K Kazu HEVC állományokat, valamint jó néhány HDR videót elindítani sem volt hajlandó, és olyan is akadt, aminél a hangokat nem volt képes megszólaltatni. A surround anyagok közül csak az E-AC-3 és a Dolby 5.1 fájllal boldogult, aminél ma már azért többet várunk. A külső feliratokat megjeleníti, a szöveg eltolható, ha szinkronizációs probléma lépne fel, a karakterek kódolása, mérete és színe is megváltoztatható. Mivel a betűk körül vékony keret van, ezért azok mindig jól olvashatóak maradnak.

Hang és értékelés

Ma már az ilyen árkategóriájú tévéknél alapelvárás az átlagosnál komolyabb, erőteljesebb hangrendszer, ráadásul az LG mindig is kiemelt hangsúlyt fektetett erre jobb OLED tévéinél, úgyhogy nem lepett meg minket, hogy a C1-be is 2.2 csatornás, két-két rejtett mélysugárzóból és hangszóróból álló, 40 wattos integrált hangrendszer került. Egy átlagos, alap hangcuccal ellátott tévénél így is jobb, dinamikusabb megszólalást produkál, de ettől függetlenül azért annyira nem estünk tőle hasra.

[+]

Mélysugárzók ide vagy oda, a basszusokkal szűkmarkúan bánik, emiatt a végeredmény kicsit még mindig steril. A sztereó hangteret is el lehet felejteni már másfél méteres nézési távolságból is, a térhatás megteremtésére pedig nem képes. És bár hanghibákat nem tapasztaltunk, de azért nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a készülék egy közepes külső hangrendszernek, hangprojektornak, házimozi vagy sztereó szettnek nem lehet vetélytársa.

A C1 megkapta az LG saját fejlesztésű kalibrációs technológiáját, amely a távirányítóba épített mikrofon segítségével képes a szoba egy kívánt pontjára koncentrálni a lehető legjobb minőségű megszólalást. A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy ennek használatával tényleg megváltozhat a hangzás egy helyiségben. Természetesen az előzetesen programozott hangprofilokat sem spórolták ki, amelyek már nevükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. Ehhez persze nem kell ragaszkodni, és ha valaki egyikkel sem elégedett, akkor még mindig a saját ízléséhez szabhatja az arányokat a hangszínszabályozó segítségével.

Vélemény

A vállalat korábbi OLED tévéinek ismeretében az LG C1-től is nagyon sokat vártunk, és a készülék nem is okozott csalódást. A megújított webOS smart platformra, valamint a mozgásérzékelős Magic Remote távirányítóra épülő kezelés rendben van, bár nekünk nem világos, hogy miért kellett ennyire radikálisan átalakítani a rendszert. Az elérhető alkalmazások köre kellően nagy, nem volt hiányérzetünk, és tapasztalataink szerint az appok futtatása is problémamentes.


[+]

A gyárilag telepített médialejátszó alkalmazáson még lenne mit csiszolni, egészen pontosan a formátumtámogatáson, mert abban azért van hiba. De egy tévénél még mindig a képminőség a legfontosabb, és ezen a téren nem sok mindenbe lehet belekötni. Bár a színpontosságot nem sikerült tökéletesre lőni, de azért ez sem rossz, minden más pedig lényegében hibátlan: a kontraszt, a mozgásmegjelenítés, a felbontás és a HDR anyagok megjelenítése is szuper. A külső visszafogott, letisztult, e téren a készülék nem nagyon tartogat semmi extrát, ha valaki nagyon villantós tévét szeretne, akkor lehet, hogy más modellt kell keresnie. Az LG C1 ára 630 000 forint, azaz továbbra sem beszélhetünk sajnos az OLED tévék árának radikális csökkenéséről, OLED tévék között ez egy átlagos árnak mondható.


LG C1 OLED tévé

elefant

Az LG C1 OLED tévét az LG magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés