Hirdetés

Egyedi GTX 1060, RX 480 és RX 470 egymás elleni harca, tuninggal

Több gyártó kártyáját is megnéztük, milyen felépítésű és mit teljesít tuningban.

Hirdetés

MSI Radeon RX 470 4 GB Gaming X


[+]

Az MSI is képviseltette magát egy polarisos Radeonnal; a Gaming széria érhető el csak RX 470-es kínálatukban, amit a sárkányos logó és a piros-fekete színvilág jellemez. 4 és 8 GB-os verziók, alap- és gyárilag tuningolt órajelesek is találhatók a palettán. Mi egy tuningolt – X utótaggal jelzett – 4 GB-ost kaptunk tesztre a négy közül, aminek az AMD referencia (1206 MHz) órajeles értékei a már hivatkozott RX 470 tesztünkben is szerepeltek. A GPU órajelét 36 MHz-cel 1242 MHz-re emelték, ami csak szerényebb mértékű gyári tuning, a VRAM pedig alapértékein ketyeg az MSI Radeon RX 470 4 GB Gaming X-en.


[+]

Ez a VGA is két kártyahelyet foglal el, az RX 470-es Asusnál kissé hosszabb; a négy milliméter híján 28 centiméter hosszú grafikus vezérlő nagy részét a negyedik generációs TwinFrozR hűtés uralja. Két nikkelezett réz hővezető csővel szerelték fel, egy vastagabbal és egy vékonyabbal, melyek keresztben átfutnak a GPU felett, hogy mindkét végükkel leadhassák a termelt hőt. A hűtőborda egy darabból álló, hosszanti lamellázattal rendelkező példány, tetején két darab, MSI-féle Torx 2.0 technológiás ventilátorral. A hátsó ventilátort körbevevő vörös betétek csak pirosan világíthatnak, de a felső sárkány és MSI logó már (az MSI Gaming App programmal) szabályozható RGB fényt kapott.

Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől [+]

Hátlapot nem szereltek fel, az AMD RX 470-es szériájú videokártyáknál fontos a költséghatékonyság. A kimenetek az Asus GeForce kártyáin és RX 480-asán látottak szerint alakulnak: a DVI-D kimeneten felül két-két HDMI 2.0b és DisplayPort 1.4 található a kártyán – úgy tűnik, az MSI a virtuálisvalóság-eszközök könnyebb, párban történő csatlakoztatását az RX 470-en is lehetővé teszi, vagy pusztán a modernebb kimeneteket preferálják. A ventilátorok üresjáratban leállnak, csak a terhelés során emelkedő hőmérséklet hatására, körülbelül 60 °C-on kapcsolja be azokat a vezérlés.

A hűtés és a nyomtatott áramkör A hűtés és a nyomtatott áramkör
A hűtés és a nyomtatott áramkör [+]

A nyomtatott áramkör még az Asus RX 470-esénél is valamivel sűrűbben berendezett, a kicsit nagyobb alapterület ellenére is, de a VRM itt a kártya kétharmadánál foglal helyet, külön bordázattal szerelték hővezető padok közbeiktatásával, és a ventilátorok keltette légáram hűti. A tápellátó rész ugyan mutat a GTX 1070 Gaming X-szel hasonlatosságokat, de annál jóval szerényebb kivitelű. A hátsó részen egy 225 wattos fogyasztásig megfelelő 8 tűs PCIe tápcsatlakozót helyeztek el, amivel az Asus RX 470-ének 150 W-os maximális elvi áramfelvételét jócskán meghaladja ennek a modellnek a terhelhetősége. Más extrát ez a VGA önmagában nem kínál.

A VRAM és a tápellátás bordája A VRAM és a tápellátás bordája
A VRAM és a tápellátás bordája [+]

A GDDR5 típusú videomemória a már látott SK Hynix gyártmány, H5GC4H24AJR-R0C a típusjele. A lapkák négy gigabitesek, azaz chipenként 0,5 GB kapacitású modellről van szó, melynek a gyári üzemfeszültsége 1,5 V, és 6000 MHz effektív órajelre hitelesítettek. Mivel már kicsodálkoztuk magunkat korábban, különösebben nem lepődtünk meg, hogy az MSI is 10%-kal, azaz 600 MHz-cel magasabb sebességet lőtt be, persze előzetesen valószínűleg kiválogatták az ezt teljesíteni képes példányokat, ahogy az Asus is tette. Külön hőelvezető elemet itt sem kaptak a memóriachipek, hűtésükről a légáramlat gondoskodik.

A VRM komponensei A VRM komponensei A VRM komponensei
A VRM komponensei [+]

A VRM lelkét egy International Rectifier IR3567B digitális PWM vezérlő adja, ezzel már Z87-es Gigabyte alaplapokon és az AMD referencia RX 480-ason is találkoztunk, tehát kiforrott megoldásról van szó. 6+2 fázist tud maximálisan, itt a GPU-hoz csak négyet, a GDDR5 memóriák számára viszont mind a kettőt használták az MSI mérnökei, jól látható a két üresen hagyott alkatrészpozíció, tehát a NYÁK-ot erősebb GPU-hoz is előkészítették. Az egyébként jó minőségű SFC induktivitásokat szintén a DRMOS-hoz, így az Asus megoldásán látotthoz hasonló integrált végfokozatok hajtják meg, jelzésük M3816N, de a gyártót és közelebbi adatokat nem sikerült kiderítenünk.


[+]

A kártya üzeme picit szokatlanabb volt a többinél, tuningolva, terhelve időnként egy másodpercre lelassult a ventilátor, majd újra felpörgött. A hangerő egyébként nem magas, de a váltakozás könnyen észrevehető. A tuningot megszüntetve a jelenség is elmúlt. Nekünk szimpatikus megoldás, hogy a GPU-val érintkező sima lemez osztja el a hőt, így egyenletesen tud a grafikus mag szilíciuma hűlni. A méret ugyan nagyobb az Asus RX 470-esénél, de még nem vészesen, a nyomtatott áramkör pedig nem tartalmaz akkora üres területeket, hogy a hossz egy-két centiméterrel csökkenthető lett volna. A gyárilag tuningolt MSI Radeon RX 470 4 GB Gaming X videokártyát a teszt írásakor kb. 80 000 forintért láttuk hazai boltokban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés