Hirdetés

NVIDIA GeForce GTX 1070 – 4K-ra ez is elég

Leteszteltük a második legerősebb Pascal architektúrás NVIDIA GeForce videokártyát.

ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070

Mielőtt nekifognánk a GeForce GTX 1070 kártyák ismertetésének, az új GPU-ról, a friss architektúráról, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló bevezető nem véletlenül marad ki ebből a cikkből, hiszen korábban több alkalommal is írtunk ezekről (Az NVIDIA bemutatta a GP104-es GPU-ra épülő GeForce-okat; Játékos szemszögből is előrelépés a Pascal; Elérhető a GeForce GTX 1070 Founders Edition), így ezeket nem ismételnénk meg újból.

Tesztlaborunkba két gyártó, az Asus és az MSI küldött a videokártyából tesztpéldányt. Az ábécésorrendnek megfelelően az Asus-féle GTX 1070 jelzésű GeForce-szal kezdjük a sort, mely a Republic Of Gamers, avagy ROG és a Strix jelzést egyaránt magán viseli. Meg kell említeni, hogy a gyártó kínálatában a referencia változaton felül négy egyedi nyomtatott áramkörös Geforce GTX 1070 érhető el, a ma tesztelt ROG STRIX-GTX1070-O8G-GAMING típusjelű az aktuális termékpaletta csúcsa.

Az ASUS ROG Strix GTX 1070 Aura RGB világítása
Az ASUS ROG Strix GTX 1070 Aura RGB világítása [+]

A méretes, két kártyahelyet elfoglaló, két milliméter híján 30 centiméter hosszú kártya nagy részét a harmadik generációs DirectCU hűtés uralja 5 darab vaskos, nikkelezett réz hővezető csővel, két részre osztott nyitott bordával, tetején három darab ventilátorral. A hőcsövek közül csak három darab a GPU-val közvetlenül érintkező, a többire a szomszédaik, valamint a felső közösítő fémlemez révén jut el a meleg. Kikapcsolt állapotban nem látszik, de a szélgépek melletti bevágásokban leledzik az "Aura" fantázianevű RGB LED világítás, ami a teljes színskálát képes előállítani, ráadásul különféle fényeffekteket is megadhatunk neki – a mellékelt program segítségével –, de még a zene ütemére is tud villogni, illetve színét a GPU hőmérsékletének megfelelően változtatni. Első ránézésre ez teljes egyezést mutat a már tesztelt ugyanilyen ROG Strix GeForce GTX 1080-nal.



Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől [+]

A masszív felépítést erősíti az amúgy hűtés szempontjából is hasznos hátlap, az elmaradhatatlan ROG szem logóval, természetesen a világításba ezt is bevonták. A kimenetek tekintetében az Asus nem követi a referenciát, ugyanis a DVI-D kimenet mellett két HDMI 2.0b és szintén egy pár DisplayPort 1.4 található az NVIDIA 1-3 darabos felosztása helyett, így a gyártó a virtuális valóság eszközök könnyebb, párban történő csatlakoztatását hivatott biztosítani.

A hűtés és a nyomtatott áramkör A hűtés és a nyomtatott áramkör
A hűtés és a nyomtatott áramkör [+]

A NYÁK rendezett, letisztult, a VRM a kártya kétharmadánál foglal helyet. A hátsó részt kicsit átszabták a nagy testvéréhez képest, itt csak egy 8 tűs PCIe tápcsatlakozót helyeztek el. A már ismerősnek számító két hagyományos 4 tűs ventilátor-tápcsatlakozó az áramköri lap legvégén kapott helyet. Ezekre további, a DirectCU hűtéstől független, hagyományos, PWM fordulatszám-szabályozású légkavarókat lehet aggatni, ami a GPU hőmérséklete alapján fog dolgozni.

A Samsung GDDR5 chipek A Samsung GDDR5 chipek
A Samsung GDDR5 chipek [+]

A Samsung műhelyéből került ki a Radeon RX 480 tesztünkből is ismerős K4G80325FB-HC25 típusjelű videomemória. GDDR5 típusú, chipenként 1 GB kapacitású modellről van szó, melynek a gyári üzemfeszültsége 1,5 V, és 8000 MHz effektív órajelre hitelesítettek. Ezt az Asus hajszálpontosan ki is használta, ennyin ketyeg ugyanis a kártya fedélzeti tára. A memóriachipek egy részét a körben futó fém csík hűti, másik részét a hűtőborda, hővezető párnákon keresztül. Az egyik chipnek azonban csak a felső sarkára ér éppen rá a hűtőalkalmatosság.

A VRM komponensei és a ventilátorcsatlakozók A VRM komponensei és a ventilátorcsatlakozók A VRM komponensei és a ventilátorcsatlakozók
A ventilátorcsatlakozók és a VRM komponensei [+]

A tápellátásért 6+1 fázisú "Super Alloy Power II" komponensekből összerakott tápellátó áramkör a felelős, ami egy kicsit soványabb megoldás a GTX 1080-on látottnál, de ugyanazokra a komponensekre épül. A GPU oldalán az egyenként maximum 60 A leadására képes IR3555 PowIRstage végfok a már látott DRMOS-hoz hasonló megoldás, egyben tartalmazza a low és high side FET-eket, meghajtóáramkört és a Schottky védődiódát, míg a VRAM egyetlen fázisánál a kapcsolótranzisztorok APM3054M és APM3056M típusú MOSFET-ek. Az SAP II jelű tekercsek gyártóját nem tudtuk kideríteni, nem úgy, mint a VRM vezérlőét, ami az UPI Semiconductor gyártmánya, típusjele pedig uP9511P.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés