Végre letesztelhettük a 3 GB-os NVIDIA GeForce GTX 1060 videokártyát

A GP106 csak kis csonkítást kapott, de látható, hogy hol fogy el a VRAM.

Hirdetés

Összegzés

Összegzésünk során a GTX 1050 tesztje óta szétválasztjuk a Full HD és a WQHD felbontást, mert az átlag becsapóssá teheti a végeredményt. Az NVIDIA GeForce GTX 1060 3 GB a legtöbb esetben annyival lassabb, mint amennyivel kevesebb számolóegységet tartalmaz. Full HD felbontásra maximum beállításokkal is megfelel a legtöbb esetben, vagy csak a minimális látványbeli extrát adó effektekből kell egyet-egyet kikapcsolni. A WQHD felbontás már trükkösebb, itt a kevesebb VRAM miatt egy-egy játékra jobban oda kell figyelni, illetve a memóriazabáló címekben főleg a minimum FPS-ek csökkentek sokat a 6 GB-os változathoz képest.


[+]

A 3 GB-os GTX 1060 az a kártya, amelyik Full HD-ben fej fej mellett végzett az egy generációval régebbi GeForce GTX 970 és a konkurens üdvöskéje, a Polaris chipet hasznosító 8 GB-os Radeon RX 480 videokártyákkal. Modernebb architektúrájának köszönhetően nincs akkora minimum FPS-beli csökkenés sem, mint amennyit a maxwelles GTX 970 esetén tapasztalhattunk, illetve több helyen is a vártnál jobban teljesített a tesztalany. Az RX 470-hez képest mért előny tisztességes.

Az erőforrás-, de főleg VRAM-igényesebb 2560x1440-ben nagyobbra nőtt a differencia, jobban széthúzott a mezőny. Ha kicsivel is, de győzedelmeskedett a Radeon RX 480, és minimálisan jobb volt a GTX 970. Igen közel került, sőt a minimum FPS-ek tekintetében átlagosan már jobb is volt a Radeon RX 470. Mind a zöld, mind a vörös '70-es kártyának a plusz memória segített a létrán feljebb kapaszkodni.

Az Asus GeForce GTX 1060 3 GB Dual videokártyát a boltokban 75 000 forint körül lehet jelenleg megvásárolni, de kevésbé ismert gyártóktól, vagy kisebb felszereltséggel már 65 000 Ft körül is kifoghatunk egyet-egyet Geforce 1060 3 GB-ból. Mindez a kétszer ennyi memóriát és kicsivel erősebb GPU-t tartalmazó 6 GB-os modellhez képest kedvezőnek mondható, olcsóbb, mint amennyivel tesztalanyunk kevesebbet tud, de a 6 GB-osból több "extrásabb" típust is kiadtak a gyártók. Az egyenletbe csak a 4 GB-os Radeon RX 470 ára piszkít bele, ami 62 000 forintnál indul, 65 000 forintnál már temérdek kártya közül válogathatunk.

A teljesítmény/fogyasztás mutató ezúttal is remek, ahogy a Pascal architektúrával rendelkező összes testvérnek. A teljesítményszint szerinti eltérések tesztprocesszorunk állandó fogyasztását belekalkulálva lépnek fel, hiszen mi a teljes gépet mérjük. Mivel a 3 GB-os GTX 1060 csak alig fogyasztott kevesebbet gépestől, mint a 6 GB-os, teljesítménye viszont kisebb, így valamelyest romlott a komplett gépre vonatkoztatott energiahatékonyság. Így energiaéhes processzorunk is nagyobb súllyal esik latba, ezért a teljes rendszerre vetített arány elmarad a nagyobb étvágyú, de több fps-t is kipréselő, teljes értékű GTX 1060 mögött; vagyis összességében nem csökkent annyit a fogyasztás, mint az fps érték.

Az Asus videokártyája hibamentesen üzemelt a tesztelések során, sem az összeszerelési minőséggel kapcsolatban, sem a hűtés hangerejét illetően nem lehet panaszunk. A világítós extrák és a félpasszív ventilátorvezérlés hiánya a kellemes árcímke mögött jótékony ködbe burkolózik, nincs hiányérzetünk miattuk.


[+]

A középkategória éllovasa lett a GTX 1060, így van ez 3 GB-os testvérével is. Full HD felbontásra magas, sok esetben akár ultra beállításokkal is bőségesen elegendő, még a modernebb címekkel is megbirkózik. WQHD-ben kissé visszább vett beállításokkal a címek zöme azért elketyeg, de az MMO játékok még valószínűleg nagyobb felbontáson is elfutnak. Ha nem ragaszkodunk konkrét márkához, akkor szerencsés esetben könnyen találunk 65 000 forint körüli modellt. Ha preferált programjaink nem memóriaintenzívek, akkor egy kis tuninggal picit meg is haladhatjuk a GTX 1060 teljesítményét, kevesebb anyagi ráfordítással, így nem is kérdéses, hogy a kisebb anyagi keretből gazdálkodóknak, maximum 2560x1440-es felbontásig ajánljuk a 3 GB-os NVIDIA GeForce GTX 1060-at.


NVIDIA GeForce GTX 1060 3 GB videokártya

04ahgy

Az Asus GeForce GTX 1060 3 GB Dual videokártyát a Ramiris Europe Kft. adta kölcsön a teszthez.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés