Hirdetés

Egyedi GTX 1060, RX 480 és RX 470 egymás elleni harca, tuninggal

Több gyártó kártyáját is megnéztük, milyen felépítésű és mit teljesít tuningban.

Hirdetés

Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 6 GB


[+]

Az Asus kártyáinak sorát a ROG Strix GeForce GTX 1060 6 GB zárja, nem meglepő, hogy ez is egy gyárilag túlhajtott példány, itt 139 MHz-cel magasabb a referenciaértéknél a GPU 1645 MHz-es órajele, de a RAM-é is kapott egy kis emelést (így effektív 8 GHz helyett 8208 MHz-en ketyeg). A grafikus mag terén tett órajelemelés önmagában nem minden, ahogy azt már említettük, de ismét kihangsúlyozzuk. Ez a videokártya megint csak a Republic of Gamers széria tagja, a ROG és a Strix jelzést, társaihoz hasonlóan egyaránt magán viseli. A tesztelt ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING videokártya a változatosság kedvéért megint egy csúcsmodell a sorozatból, rajta kívül még négy másik szerepel a kínálatban, ha a 3 GB-os változatot nem számoljuk, és egyébként alapórajeles kiszerelésben is elérhető.

Az Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 Aura RGB világítása
Az Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 Aura RGB világítása [+]

Mivel az Asus csúcsmodelljei egy tőről fakadnak, szinte csak ismételni tudjuk önmagunkat. Itt is méretes, két kártyahelyet elfoglaló, két milliméter híján 30 centiméter hosszú a kártya, és a harmadik generációs DirectCU hűtés is ismerős az öt vaskos, nikkelezett réz hővezető csővel, a két részre osztott, nyitott bordával, valamint a tetején elhelyezett három ventilátorral egyetemben. A hőcsövek közül csak kettő érintkezik közvetlenül a GPU-val – azaz a hatalmas hűtés korlátai itt is jelentkeznek. Az "Aura" RGB LED világítás elhelyezkedése a második oldalon szereplő RX 480-éval majdnem megegyezik, funkciói azonosak.

Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől [+]

A hátlap az elmaradhatatlan ROG szem logóval itt is alapfelszereltség, de a világításban ezúttal nem vesz részt, csak festett díszítés az embléma. A felül található Republic of Gamers felirat azért megmaradt az eddigi világítós funkciónál. Kimenetek tekintetében az Asus továbbra sem követi a referenciát, a DVI-D kimenet mellett két-két HDMI 2.0b és DisplayPort 1.4 található az NVIDIA 1-3 darabos felosztása helyett, így a gyártó biztosítja a virtuálisvalóság-eszközök könnyebb, párban történő csatlakoztatását. A ventilátorok üresjáratban természetesen itt is leállnak.

A hűtés és a nyomtatott áramkör A hűtés és a nyomtatott áramkör
A hűtés és a nyomtatott áramkör [+]

A NYÁK rendezett, letisztult, a VRM a kártya kétharmadánál foglal helyet, amit a bordázattal érintkező hővezető pad is hűt. Az egész nyomtatott áramkör szinte pontos mása a ROG Strix GTX 1070-ének, csak az ITE chip alatti beforrasztott komponensekben tér el első blikkre. A hátsó részen itt is egy 8 tűs PCIe tápcsatlakozót helyeztek el, ami a referenciakártya 150 W-os maximális áramfelvételét 225 wattra emeli. A két hagyományos 4 tűs ventilátor-tápcsatlakozó az áramköri lap legvégén további, a DirectCU hűtéstől független, hagyományos, PWM fordulatszám-szabályozású légkavarók számára itt is adott.

A Samsung műhelyéből került ki a Radeon RX 480 tesztünkből is ismerős K4G80325FB-HC25 típusjelű videomemória. GDDR5 típusú, chipenként 1 GB kapacitású modellről van szó, melynek gyári üzemfeszültsége 1,5 V, és 8000 MHz effektív órajelre hitelesítették. Ezt az Asus az RX 470-hez hasonlóan, de kisebb mértékben túllépték; 52 (effektív 208) MHz-cel magasabb a referenciánál a tempójuk. A memóriachipek ezúttal nem kaptak különösebb hűtést, a körben futó fémcsík csak hármójukat hűti hővezető párnákon keresztül, a többire nem ér rá, pont ahogy az RX 480 esetében. A 6 GB fedélzeti tár miatt két hely üresen maradt.

A Samsung GDDR5 chipek és a VRM komponensei A Samsung GDDR5 chipek és a VRM komponensei A Samsung GDDR5 chipek és a VRM komponensei
A Samsung GDDR5 chipek és a VRM komponensei [+]

A Super Alloy Power II komponensekből összerakott 6+1 fázisú tápellátó áramkör vezérléséről az UPI Semiconductor uP9511P típusjelű PWM-vezérlő chipje gondoskodik. A GPU oldalán az International Rectifier egyenként maximum 60 A leadására képes IR3555M PowIRstage végfokai üzemelnek, melyek a már látott DRMOS-hoz hasonló megoldások, egyben tartalmazzák a low- és high-side FET-eket, meghajtóáramkört és a Schottky védődiódát. A RAM tápellátási fázist ezúttal is az UbiQ Semiconductor M3056M és M3054M típusú, diszkrét MOSFET-ek kapcsolgatják, két low-side és egy high-side összeállításban.


[+]

Ez a VGA is problémamentesen tette a dolgát, a hűtés hangereje a legalacsonyabb volt a három Asus közül, a GPU hőtermelésével pedig a bordázat könnyedén megbirkózott még tuningoolva is, így nem volt okunk elégedetlenkedni. Egyedül a hőcsövek közti hézagokat tudjuk kicsit kritizálni – ahogy a Strix RX 480 esetén is – , illetve azt, hogy az ötből csak kettő érintkezik a GPU-val közvetlenül. A méret még nem vészesen nagy, de a nyomtatott áramkör tartalmaz akkora üres területeket, hogy egy-két centiméterrel csökkenthető lett volna. A gyári tuninggal megáldott Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 6 GB-os videokártyát a teszt írásakor kb. 108 000 forintért láttuk hazai boltokban, érdekes, hogy kicsit olcsóbb, mint RX 480-as társa.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés