Hirdetés

Gigászok harca: megmérkőzik az AMD és az Intel HEDT platformja

Vajon a Threadripperrel a csúcskategóriában is megismétli a Ryzen bravúrját az AMD?

Bevezető és platformok

Még 2016 júliusában adtunk hírt arról, hogy milyen képességei lesznek az Intel következő, LGA2066 foglalatra épülő platformjának. Idén januárban már úgy tűnt, hogy véglegesedett a vállalatnak a HEDT platformot is magában foglaló útiterve, de az őszre tervezett megjelenést végül előrébb, nyár végére hozták.

Nem igényel komoly nyomozói munkát annak kiderítése, hogy ez a változás az AMD Ryzen processzorai által elért sikernek volt köszönhető, illetve annak a májusi hírnek, amelyből kitűnt, hogy a gyártó már 2017 nyarán szeretne megjelenni saját, Ryzenre épülő HEDT megoldásával, a Threadripper családdal.

Innentől felgyorsultak az események, amelyek végeredményeként tesztlaborunkba megérkezett mindkét platform egy-egy képviselője: az AMD kínálatából a Ryzen Threadripper 1920X-et kaptuk meg tesztelésre, míg az Inteltől az i9-7900X processzor jutott el hozzánk. Egymáshoz viszonyított sebességükön túl természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy az Intel év elején megjelent i7-7700K processzorához képest hogyan fognak teljesíteni a szokásos tesztjeinkben, az AMD táborából pedig a Ryzen 7 1800X-et válogattuk be összehasonlításnak.

AMD Ryzen Threadripper

Ami az AMD Threadrippert illeti, ezt felbukkanásakor már részletesen bemutattuk, így az ott elhangzottakat nem ismételnénk meg.

Az új platform fizikai részét a TR4 foglalat jelenti, mely szakított a cég évek óta meglévő rögzítési rendszerével, amelyet egyébként az AM4-nél továbbra is vígan használnak. Több szempont is indokolttá tette a váltást, valószínűleg belátták a mérnökök, hogy 4094 láb egységes rögzítése és egyáltalán a processzor behelyezése nehezen kivitelezhető az eddig bevált módon, másrészt Intel-mintára megszabadultak az elgörbült láb problémakörétől is, úgyhogy a processzor alján már itt is zömében kontaktfelületeket látunk és az alaplapra kerültek a lábak. Tesztalanyunk 12 maggal, 24 szállal büszkélkedhet, 180 wattos TDP-vel rendelkezik, semmi esetre sem lehet ráaggatni, hogy visszafogott jelenség lenne. Már csak azért is, mert ezek a példányok az EPYC szerverprocesszorok "butításainak" tekinthetők, itt a négy lapkából kettő működhet (melyek 14 nanométeres csíkszélességgel készültek), és az ezt kezelő alaplapokban a lábak fele eleve nincs bekötve.


[+]

Természetesen a platformhoz új chipset is párosul, melynek elnevezése apró fricska a konkurenciának: X399 névre hallgat. Az Asus biztosított ilyen alaplapot, így a ROG Zenith Extreme-ben próbálhattuk ki az AMD Ryzen Threadripper 1920X gyári csomagolású példányát. Az összeszerelés alkalmával pozitív összkép alakult ki az új rögzítőrendszerről, a sínben csúsztatott, eleve keretbe szerelt processzor gyakorlatilag lehetetlenné teszi a rossz pozícióban történő beszerelést, három csavar és a nyomatékkulcs használata pedig biztosítja azt, hogy egységes legyen a leszorítás minden négyzetmilliméteren. Apró negatívum, hogy az óriási foglalat tüskéit védő sapka leemelésekor nagyon észnél kell lenni.

A teszthez kapott alaplap az Asus zászlóshajója, melynek képességeiről már adtunk hírt korábban. Pár érdekességet így is tapasztaltunk: a Threadripper processzor és az Asus alaplap párosítása mellett HyperX Fury DDR4-2666 MHz memóriáink néha megmakacsolta magát, ilyenkor a LiveDash OLED kijelzője tájékoztatott minket arról, hogy a lap szerint nincs memória a foglalatban, pedig négy modul is várta a fejleményeket, és a jelenség néha előjött videokártya-csere alkalmával is (amely ugye a tesztek természetéből fakadóan előfordul). A megoldás az alaplap alján látható SAFE_BOOT gomb megnyomása volt, miközben úgyis 55-ös hibaüzenetnél állt a rendszer, egy memóriamodult bent hagyva az A1 foglalatban.


[+]

Ha már szóba került a LiveDash, pozitívum, hogy kijelzi a POST folyamán, hogy melyik komponens van soron, de az elhelyezése fekvő házak, testbench-ek használóinak nem ideális, mivel a VGA takarásában van, és háttérvilágítása sincs. Az alaplapot mostanában vásárlók számára jelezzük, hogy mindenképp érdemes a legfrissebb BIOS-ra frissíteni, mert az már finomhangolja a VRM borda feletti légkavaró működését. Az első ROM kissé pesszimista beállítást kapott, visszaidézte a régi időket, amikor szinte kötelező tartozék volt az északi hídra szerelt apró, de annál hangosabb ventilátor, ám az újabb BIOS-oknál ezt olyannyira leszabályozta a lap, hogy még tuning alatt sem indult el a 4 cm-es aktív hűtés.

Intel Basin Falls

Az Intel HEDT megoldásának képességeit egy hír keretében már szintén bemutattuk. Természetesen itt is új foglalatot kaptunk LGA2066 néven, mely az X299-es vezérlőhíddal karöltve képez egy rendszert. A processzor beépítése követi az X99-es platformban látottakat. Az Intel i9-7900X az MSI X299 SLI Plus lapban érkezett meg hozzánk. Processzorhűtőből az LGA1366-nál bevezetett megoldások szerelhetőek fel rá, természetesen csak ha le tudja kezelni a 140 watt (tuning esetén ennél jóval magasabb) TDP-t is. A SkyLake-X lapka itt is 14 nanométeren készül, 10 magot és 20 szálat, Hyper-Threadinget kapunk tesztalanyunkkal.


[+]

Az Intel i9-7900X beüzemelésekor nem ütköztünk különösebben akadályokba. Az MSI X299 SLI PLUS alaplap tuningos képességeiről nem voltak illúzióink, mivel csak egy 8 tűs alaplapi csatlakozó található meg a lapon, sőt még hőcsővel megtámogatott hűtőbordarendszer sem könnyíti meg törekvéseinket. Négycsatornásan használhattuk memóriamoduljainkat ebben a lapban is, a rendszer a BIOS-beállítások után zökkenőmentesen indult.


[+]

A felsőkategóriás lapokon mindennapos dolognak számít az alaplapra integrált Power és Reset gomb, így ezek most sem maradtak le, aminek a tuningmesterek külön örülhetnek. Pozitívum, hogy ezúttal az alaplap alján kaptak helyet, de érdekes módon nem mindenféle különleges formájú, színesen világító megoldásra esett a választás, hanem kifejezetten diszkrét kapcsolókat alkalmaztak.


[+]

A másik kellemes meglepetés, hogy a kétdigites, hétszegmenses kijelző az operációs rendszer betöltése után gyakorlatilag a CPU pillanatnyi hőmérsékletét jelzi ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés