Hirdetés

Processzorhelyzetkép – fókuszban az AMD Ryzen

Ryzen 5 és 7 CPU-k versenyben egy FX-8350-nel, illetve az utóbbi hat év Core i7 processzoraival.

Bevezető

Előzmények

Miután tesztlaborunkban a legerősebb AMD Ryzen 7 processzort górcső alá vettük, arra jutottunk, hogy ha a gyártó ezen az úton megy tovább és optimalizálja új platformját, jó alternatívát kínálhat a nem feltétlenül Intel termékpalettában gondolkodó felhasználóknak. Már abban az időszakban érződött, hogy a tesztrendszerünk megérett a felülvizsgálatra, majd átdolgozásra, aminek szoftveres főpróbája az X370-es alaplapok tesztje volt. A revizió egyik velejárója az lett, hogy minden addig vizsgált platformot újra kellett mérni, lehetőleg úgy, hogy stabil hátteret biztosítson az éppen aktuális platform.

Hirdetés

Miért is fontos ez a teszt szempontjából? Mert az AMD az utóbbi hónapokban az alaplapgyártóknak két ízben adta ki frissített AGESA kódjait, melyek a felhasználókhoz BIOS-frissítésekben jutottak el, így hozzánk is, a legutóbbi épp a memóriakezelés stabilizálására jött ki, mely a tuningnál jól jött volna, de addigra mindent lemértünk.

az AMD Ryzen 5 1500X és 1600X gyári hűtésével
az AMD Ryzen 5 1500X és 1600X gyári hűtésével [+]

Tesztünk főszereplőiről általánosságban

A már említett Ryzen beharangozó teszt részletesen taglalta a Summit Ridge lapka tulajdonságait, így elég arra kitérnünk, hogy a gyártó miképp alakítja ki asztali piacra szánt processzorait.

A Ryzen 7 család processzorai magórajelben, illetve a beállított TDP-limitben különböznek egymástól, míg a középkategóriába szánt Ryzen 5 szériában éltek a Zen magok letiltásával (négy, illetve hat mag maradt aktív a nyolcból), az 1400-as processzor esetében felezték az L3 cache-t is.

Ez annyit jelent, hogy alapvető tulajdonságokban nincs lényegi különbség a termékvonal processzorai között, például a magonkénti két szál futtatása a Ryzen 5 processzorokban is elérhető, amellyel előnybe kerülhet az Intel i5 processzoraival szemben, mivel náluk bevett gyakorlat a Hyper-Threading letiltása a középkategóriás CPU-kban.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés