Alapos fogyókúrát kaphat az Intel Inside marketingprogram

Az Intel 40-60%-kal csökkentené a gyártópartnereknek szánt marketingtámogatások összegét.

Az olvasóink valószínűleg már találkoztak az életükben minimum egy Intel Inside felirattal. Ez valójában több egy matricánál, ugyanis egy konkrét marketingprogramról van szó, amivel az Intel a gyártópartnerek marketingköltségeinek egy részét magára vállalja. Maguk a szerződések persze ennél lényegesen bonyolultabbak a cél viszont a marketingre vonatkozó anyagi teher megosztása volt. Az Intel Inside felirat persze egy ideje már nem feltétlenül látható, ugyanis egy 1991-ben bevezetett programról van szó, és manapság más matrica, illetve logó van helyette, ez azonban a háttérben zajló alkukra nem volt befolyással.

A CNR – több iparági forrásra hivatkozva – arról számolt be, hogy az Intel alaposan, ezen belül is 40-60%-kal csökkentené az OEM partnereknek szánt marketingtámogatások összegét. Az így felszabadult összeget az Intel állítólag máshova fektetné be, olyan területre, amely nem PC-centrikus, egészen konkrétan az adatközpontok üzletága kapna nagyobb anyagi hátteret.

A CNR számára egy neve elhallgatását kérő, Intel megoldásokra építő vállalat elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az Intel Inside marketingprogram átalakítása az árak növekedéséhez fog vezetni az OEM csatornákon belül.

Az OEM-eken túllépve a kifejezetten játékosokra utazó rendszerépítők az eddigi támogatás 20%-os csökkentésével számolhatnak, míg a kisebb viszonteladók 3%-kal. Utóbbi rétegeknél valószínűleg azért lesz ennyire alacsony a változás, mert korábban messze kisebb támogatást kaptak, mint az OEM-ek.

Azt nehéz megmondani, hogy az áremelkedéseken kívül milyen hatása lesz a változásoknak a PC-piacra vonatkozóan. Nyilván az OEM-eket kellemetlenül fogja érinteni, hiszen eddig volt évente egy stabil anyagi támogatás az Inteltől, aminek a jelentős része a következő évben hiányozni fog. Erre akár leépítésekkel is reagálhatnak a kevésbé fontos piacokon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés