Az Intel új HEDT platformja a mostaninál több lehetőséget kínál majd

A BenchLife friss dokumentumai szerint az LGA2066-os foglalatnál több processzor közül lehet választani.

A BenchLife újabb dokumentumhoz jutott, amely az Intel érkező platformjára vonatkozik. Nevezetesen most az LGA2066-os foglalatú rendszerről van szó, amely várhatóan a következő év második felében érkezik. Ez tipikusan a HEDT területre érkező csomag, de az eddigi gyakorlathoz képest az Intel némileg változtat a lehetőségeken.

Egyrészt nyilván az aktuális csúcsprocesszor megmaradt, amely egyébként a Skylake-X kódnevet viseli majd, és 6, 8, illetve 10 processzormagot tartalmazhat 13,75 MB-os utolsó szintű gyorsítótár mellett. A PCI Express 3.0-s vezérlő maximum 44 csatornát kezel, de lesznek olyan modellek, amelyekben csak 28 csatorna aktív. Az eddigi gyakorlatot megfigyelve a hatmagos verziók lehetnek ilyenek. A négycsatornás memóriavezérlő 2400 MHz-es DDR4-es memóriákat támogat, de ha csak csatornánként egy modult alkalmaz a felhasználó, akkor a 2666 MHz-es effektív órajel is elérhető. Ezek a 140 wattos TDP-vel rendelkező processzorok a Broadwell-E sorozatban bemutatkozó turbót kapják meg, így egy Intel által biztosított meghajtó is segít a megfelelő működésé elérése érdekében.

Ami új lesz az a Kaby Lake-X generáció, amely szintén LGA2066-os foglalatba érkezik, de valójában itt a mobil piacra szánt Kaby Lake lapkáról van szó, amelyben az Intel letiltja az integrált grafikus vezérlőt. Az előbbiek miatt a 112 wattos TDP-vel rendelkező modellek négy processzormagot kínálnak 8 MB-os utolsó szintű gyorsítótár mellett, illetve a PCI Express 3.0-s vezérlők száma is 16-ra csökken, valamint a memóriavezérlő is csak kétcsatornás lesz. A DDR4-es memóriák effektív órajele szempontjából ugyanazok a szabályok, amiket az előző bekezdésben leírtunk, viszont a két aktív csatorna miatt csak az alaplapra helyezett memóriacsatolók fele használható.


(forrás: BenchLife)

Az LGA2066-os foglalatba helyezhető processzorok négy darab DMI 3.0-s interfészen lesznek összekötve a Kaby Lake generációhoz tervezett déli vezérlőhíd legjobb, X jelzésű verziójával, ami tíz darab USB 3.0-t és nyolc 6 Gbps-os SATA interfészt kínál 24 darab PCI Express 3.0-s csatorna társaságában.

A Basin Falls kódnevű platformról ennél többet még nem lehet tudni, de nem kizárt, hogy a módosításnak köze van ahhoz is, hogy az Intel némileg átreformálja a tuningot. Ennek megfelelően a mostani, kevésbé hozzáértők számára kifejezetten bonyolult, K-s és Z-s jelölések keresése helyett lesz egy olyan platform, ami engedi a szorzó szabad állítását, és egy belépőnek szánt alap, ami pedig nem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés