Mától elérhető a Ryzen Threadripper

Legalábbis a két leggyorsabb modell, míg a nyolcmagos a hónap végén jön.

Az AMD az elmúl hónap közepén mutatta be a Ryzen Threadripper termékcsaládot, amely később kiegészült egy nyolcmagos verzióval is. A hivatalos startra azonban máig várni kellett, de ez is megtörtént, legalábbis a két leggyorsabb CPU esetében, míg a legkisebb majd a hónap végén kerül az üzletekbe. Az sorozatba tartozó processzorok paramétereit az alábbi táblázatban összegezzük, kiegészítve a korábbi adatokat az XFR órajellel, ami négy magra vonatkozik:

AMD Ryzen Threadripper processzorok
Típus Mag-/turbo/XFR órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP) Listaár (dollár)
1950X (16 mag) 3,4/4/4,2 GHz
van 16 x 512 kB 32 MB 180 W 999
1920X (12 mag) 3,5/4/4,2 GHz van 12 x 512 kB 32 MB 180 W 799
1900X (8 mag) 3,8/4/4,2 GHz
van 8 x 512 kB 16 MB 180 W 549

Mivel a korábbi, fentebb linkelt hírek a technikai információkat leírják, inkább a még nem közölt, de fontos adatokra koncentrálunk. A Ryzen Threadripper tokozásáról már ismert, hogy igen nagy, és emiatt a Socket TR4-es foglalatba a megszokottól eltérően kell belehelyezni a terméket. Ehhez a csomagban mindent mellékel a cég, a megfelelő instrukciókat pedig az alábbi videó be is mutatja.

Az AMD elmondása szerint mindkét most megjelent Ryzen Threadripper gyorsabb a 999 dolláros Intel Core i9-7900X jelzésű konkurens CPU-nál. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy a megadott adatok szerint a 799 dolláros Ryzen Threadripper 1920X 5%-kal kikap a 200 dollárral drágább inteles megoldásnál az Adobe Premiere Pro alkalmazásban, viszont a VeraCryptben összeszedett 19%-os előnye ezt ellensúlyozza, így átlagban mégis fölé kerekedik.


[+]

A hűtőt ezúttal mindenképpen külön kell beszerezni, de az AMD létrehozta az alábbi weboldalt, ami segít a megfelelő megoldás kiválasztásában. Itt nem kell nagy dologra gondolni, lényegében listázza az elérhető hűtőket, és a linkek az adott termék oldalára vezetnek.


[+]

Az X399-es platform vázlatát is megmutatta az AMD. Ettől nyilván az alaplapgyártók helyenként eltérhetnek, de valószínűleg nem ez lesz a jellemző.


[+]

A játékosok számára lényeges megemlíteni, hogy a Ryzen Threadripper több módban működhet. Ezt a Ryzen Master programban lehet konfigurálni. Utóbbiban egyedi profilok is létrehozhatók, de van két előre kalibrált is: Creator és Gaming.


[+]

A Creator mód az alap, amelynél az összes mag működik, és a memória kezelése is a sávszélességre van kihegyezve. A Gaming mód a szálak felét letiltja, továbbá a memória kezelésénél a késleltetésre optimalizált beállítást kapcsolja be. Az programfüggő, hogy melyik mód a gyorsabb. A normál alkalmazásokban a Creator mód a legjobb, ez gyakorlatilag mindig így van, míg a játékoknál a Gaming mód tűnik az előnyösebbnek, de itt például lehet találni kivételt, mert az Ashes of the Singularity már jobban szereti a sok szálat és a nagy sávszélességet.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés