Óvatosan vásároljunk Coffee Lake-re épülő PC-t

Az Intel partnereknek kínált beállításai ugyanolyan processzor mellett is 10-15%-os különbséget eredményeznek.

Az Intel szeptember végén mutatta be Coffee Lake sorozatú processzorgenerációját, amelyből az üzletekben még nem sok érhető el, de ezen hamarosan segít a vállalat. Persze a vásárlók a nehéz elérhetőségnek nem örülnek, de ebben az esetben talán jól is jártak vele, ugyanis a Coffee Lake CPU-val szerelt gépek esetében nagyon kell figyelni azok beállításait: a ComputerBase tesztelt egy Medion Erazer X67015 jelzésű OEM konfigurációt, amiben Intel Core i7-8700 dolgozott és ennek a teljesítménye 10-15% közötti mértékben elmaradt az Intel által biztosított korábbi tesztmodelltől. Ez pedig nem mindegy, ugyanis amíg az újságírói tesztmodell az AMD Ryzen 7 1700-zal küzdött, addig egy ténylegesen megvásárolható gépben ugyanaz a processzor már a Ryzen 5 1600 és 1600X közé szorult.

A ComputerBase kiderítette azt is, hogy mi az oka a teljesítménykülönbségnek: a mérések alapján a Medion Erazer X67015-be szerelt processzor 15 másodperc után már nem tudott 4,3 GHz-es turbót alkalmazni az összes magon, így az órajel a tesztprogramokban visszazuhant 3,6-3,7 GHz környékére, a Prime95-ben pedig egészen 3,1 GHz-ig esett. Technikailag ez normális működés, ugyanis az Intel az úgynevezett kritikus időhatár erejéig az amúgy 65 wattos TDP keretet megemeli 80 wattra, majd amikor az erre vonatkozó időlimit lejár a TDP keret visszaáll 65 wattra. Ezzel szemben a hivatalos teszthez használt alaplapok nem így voltak konfigurálva. Természetesen a maximális turbó megtartására nincs lehetőség, de más alaplapokban az órajel a kritikus időhatár után csak 4,1-4,2 GHz környékére esik vissza, és lényegében ez okozza a teljesítménykülönbséget. Egyes, főleg játékosoknak szánt alaplapok állandóan képesek biztosítani a nagyobb TDP keretet, ami nyilván növeli az elérhető turbót.


(forrás: ComputerBase)

Az Intel hivatalos válasza alapján a Medion Erazer X67015-ös gépnél tapasztalt működés normális, annak ellenére is, hogy szerintük a magasabb teljesítmény melletti számok a helytállóak. Ez némileg ellenmondásos, viszont az Intel szerint az az ideális, ha nagyjából nyolc másodperc után kezdi visszafogni magát a processzor, amivel lényegében hozható a 65 wattos TDP keret a rövid ideig tartó emelésekkel, és ez a folyamat ciklikus, vagyis időnként újrakezdődik, ha erre az adott környezeten belül van lehetőség. Ezzel szemben a Medion Erazer X67015 15 másodperc után igen erősen takarékra kapcsolja magát, mivel a 65 wattos TDP keretre szó szerint egy abszolút felső határként tekint, vagyis láthatóan más a beállítás.

Azzal, hogy az Intel szerint mindkét paraméterezés helyes, a beállításokat és ezzel együtt a teljesítményt lényegében gyártófüggővé teszik, és ezen a ponton a potenciális vásárlónak figyelnie kell, hogy mit akar. Ez azért fontos, mert a termékek, ezen belül a teljes konfigurációkba szerelt, vagy külön megvásárolható alaplapok leírásából nem derül ki, hogy miképpen működnek. Ennek megfelelően például az Intel Core i7-8700 jelzésű CPU az egyes modellekben akár 10-15%-kal gyorsabb is lehet, annak árán persze, hogy akár többet is fog fogyasztani. De hogy pontosan mely alaplapokban gyorsabb, illetve melyekben lassabb az hivatalosan nincs megadva.

Papíron egyébként az Intel védve van, hiszen a Coffee Lake sorozatú processzorgenerációtól kezdve már semmilyen formában nincs specifikálva a többmagos turbó órajel. Erősen valószínű, hogy ennek feltüntetése éppen a fenti lehetőségek miatt szűnt meg, ugyanis ilyen formában a Medion Erazer X67015-ös gép pont úgy megfelel a specifikációknak, ahogy a hivatalos tesztre kiküldött alaplapok, hiába van ugyanazzal a processzorral bő 500-600 MHz órajelkülönbség a működés tekintetében.

Arra sajnos kevés esély mutatkozik, hogy a jövőben az Intel partnerei jelzik majd az egyes alaplapoknál illetve OEM gépeknél, hogy mire vannak paraméterezve, de remélhetőleg specifikus, vásárlás előtti kérdésekre reagálnak, így a kiválasztott termék gyártójának írva ez az információ kideríthető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés