Hirdetés

AMD Radeon RX 480 8 GB – az új népkártya?

199-239 dollárért kínál fejlett architektúrát, problémamentes játékot és VR-élményt az AMD Polaris 10.

Az AMD visszahozta a középkategóriát

Az elmúlt években rengeteg VGA-val lepték meg a gyártók a piacot, és ezek jó része igen kellemes megoldás volt, de a vásárlók többségének valami mégis mindig hiányzott. Ha visszaemlékszünk az előző évtizedre, akkor jóval több jó vásárt lehetett kiemelni, mint az elmúlt hat évben, amiben vitathatatlanul közrejátszott, hogy a VGA-piac jelentősen szűkült, így a gyártók más területekre helyezték a fókuszt. Ennek az áldozata lett a klasszikus középkategória, vagy jobban mondva az igazi népkártyák, ami egyértelműen látszott a termékkínálaton, ugyanis megfizethető erős kártyának utoljára csak a Radeon HD 4800-as sorozaton belüli két modell számított.

Hirdetés

Azóta sajnos mintha elvágták volna ezt az irányvonalat. Ez persze Magyarországon a forint gyengülése miatt még jobban érződött, de globális jelenségről van szó, vagyis a 200 dolláros árszintre ugyan nem érkeztek rossz VGA-k, de kiemelkedően jó befektetésnek sem számítottak.

AMD Radeon HD 4850 - az utolsó igazi népkártya
AMD Radeon HD 4850 - az utolsó igazi népkártya

Az AMD év elején már utalt arra, hogy a Polaris család kifejezetten a középkategóriát szeretné célozni, bár akkor még túl pontos adatok nem láttak erről napvilágot, ugyanakkor az év első felében többször is elhangzott, hogy az új Radeonok a megfizethető szintre érkeznek, amiből már felmerült, hogy a piac végre újra kaphat pár olyan terméket, amelyek végre olcsón kínálnak elég sokat.

A Polaris család fejlesztésénél a legfőbb döntésnek az számított, hogy az AMD a TSMC helyett a GlobalFoundries gyártósorait használja. Utóbbi cég a megcélzott 14 nm-es LPP node-ot a Samsungtól licencelte, ami az AMD számára is kedvező, hiszen az egyes kész dizájnokat akár a dél-koreai óriáscéghez is át lehet vinni, igen csekély módosítás mellett is, ha szűkös lenne a gyártókapacitás. Ennél is lényegesebb, hogy az AMD igen speciális szerződéssel kötődik az arab tulajdonban lévő bérgyártóhoz, így amíg a TSMC-nél szinte semmi esély arra, hogy alacsony áron kapjanak wafert, addig a GlobalFoundries a legfontosabb megrendelőinek biztosít ilyen lehetőséget, persze megfelelő rendelési tétel mellett.

A wafer ára azért is fontos, mert a TSMC-nál az új generációs node-okra erős túljelentkezés van, így logikus a tajvani bérgyártó számára az árakat magasan tartani, míg a GlobalFoundries inkább az aktuális partnerek megőrzésére törekszik, miközben megpróbálnak új partnereket szerezni, vagyis számukra a legjobb fegyver a waferárak mérséklése. Ezek a szempontok játszhattak közre abban, hogy az AMD sok év után otthagyta TSMC-t, amely a GPU-kat fejlesztő cégek igényeit az elmúlt években egyre kevésbé veszi figyelembe, hiszen a rendelési tétel tekintetében alaposan elhúzott pár rendszerchipeket fejlesztő vállalat. Mindeközben a 14 nm-es LPP node a karakterisztikáját tekintve nem sokban különbözik a TSMC 16 nm-es FinFET node-jaitól, vagyis nagyjából hasonló képességekkel rendelkező lapkákat lehet rajta gyártatni.

A fenti döntéssel az AMD egyrészt esélyt kapott egy árverseny kialakítására, hiszen nem kell a TSMC már-már tényleg extrém magasságokat ostromló waferáraihoz igazodni, másrészt azonnal nagy mennyiségben tudják a lapkákat piacra küldeni, és nem kell kivárni a sorukat a tajvani bérgyártó, kisebb megrendelőket eléggé hátrányba helyező kiszolgálási modelljével. Ez a két tényező adott lehetőséget arra, hogy a VGA-piacon újra megjelenjen az igazi középkategória, amit már annyira sokan hiányoltak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés