Hirdetés

Intel Z170 chipsetes alaplaptrió Skylake-hez

ASUS Z170-Deluxe

Az előző oldalon már említett Z170-Deluxe modell elsősorban jó felszereltségével próbál hódítani, ami most nem csak a NYÁK-ra felpakolt különféle dolgokat jelenti.


[+]

Egy egész bekezdés is kevés lenne a tartozékok felsorolásához, így helyettünk inkább beszéljen a lenti kép, amin gyakorlatilag a doboz teljes tartalma látható. Kiemelnénk a processzor behelyezéséhez mellékelt kis segédeszközt, mely a vastagabb ujjakkal rendelkező vásárlóknak lehet igen hasznos segítség.


[+]

Emellett még említésre érdemes a Hyper Kit nevű U.2 átalakító, mellyel gyakorlatilag az M.2-t lehet kivezetni egy szabványnak megfelelő meghajtóhoz, melyből (egyelőre) nincs túl sok a piacon.


[+]

A Z170-Deluxe NYÁK-ja fekete, a bordák fémszínűek, illetve az alaplap hátsó részén egy fehér műanyagborítás húzódik, melynek egy pici része a hangkeltő árnyékolásáért felel, ugyanakkor a többi már leginkább csak díszítőelem.


[+]

A nem kevesebb mint 20 fázist felvonultató tápellátás most is a DIGI+ koncepció jegyében épült fel, melyhez egy 8 tűs csatlakozón keresztül kell biztosítanunk a 12 voltos feszültséget. Az egyes részegységek hűtéséért felelős bordázat három részből áll, melyből kettőt hőcső köt össze egymással.


[+]

Az Asus alaplapja összesen hét darab PCIe slotot vonultat fel. A két felső x16-os slot a 3.0-s szabványnak megfelelő, a processzorba integrált PCI Express vezérlő felől kapja a sávokat, így x8-x8 kiosztásban akár kétkártyás CrossFire vagy SLI kiépítést is összeállíthatunk. A legalsó slot a PCH felől összesen négy 3.0-s sávot (x4) kap, mely osztozik az 5-ös és 6-os SATA portok erőforrásaival, így egyazon időben csak korlátozással működhet a két rész. Ezeken kívül még helyet kapott négy darab x1-es slot is, melyek a 2.0-s szabvány szerint üzemelhetnek.

Hirdetés

Az aljzatok alatt, illetve a POST CODE kijelző után néhány gomb húzódik, melyek közül az első a BIOS Flashback procedúrát indítja el. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a gép kikapcsolt állapotában vagy inkompatibilis hardver (CPU, RAM) miatt nem induló alaplapnál is frissíthető legyen az UEFI, melyhez csupán egy pendrive szükséges. A CMOS clear funkciója evidens, amit a POWER és RESET gomb követ. A NYÁK bal szélén a Crystal Sound 3 fantázianevű hangkeltő található, mely továbbfejlesztett zajvédelemmel, a csatornák alaposabb elszeparálásával, illetve prémium kategóriás japán kondenzátorokkal törekszik a minél jobb analóg hangminőségre.


[+]

A PCH környékén található az integrált M.2 aljzat, mely négy darab PCIe 3.0-s sávot kapott a Z170-es chiptől, így legfeljebb 32 Gbit/s-os tempót képes biztosítani az arra alkalmas kártyáknak, illetve a SATA csatolós SSD-kkel is elboldogul. A szóban forgó helyre 42, 60, 80, illetve akár 110 milliméter hosszú kártyák rögzíthetőek. A szélen összesen nyolc darab SATA 6 Gbps kompatibilis port található, melyekből kettő osztozik egy SATA Express aljzattal, ergo ha a SATAe portot ki szeretnénk használni, akkor már "csak" 6 darab sima SATA portunk marad. Ennek oka, hogy egyetlen SATA Express csatlakozó két egyszerű SATA portból és egy kis kiegészítő csatlakozóból áll a kompatibilitás megőrzésének érdekében, így meglehetősen széles egy teljes konnektor. Mindezek alatt egy USB 3.0-s és két USB 2.0-s tűsor, valamint egy PWM-es ventilátorcsatlakozó kapott helyet.


[+]

A négy darab DDR4-as slotban némi tuninggal akár 3733 MHz-en is üzemelhetnek az azokba pattintott modulok, de persze ehhez megfelelő memória is szükséges. Szerencsére a sarokban található MemOK! gomb félrekonfigurált memóriabeállítások esetén gyors segítséget nyújthat számunkra. Ezen a területen összesen három PWM-es ventilátorcsatlakozó kapott helyet, melyek közül az egyiket már kifejezetten a vízhűtések szivattyújához tervezték. Az ezekre aggatott különféle hűtők a Fan Xpert 3 rendszer segítségével könnyedén bekalibrálhatóak. Végül az ATX-es tápcsatlakozó alatt egy USB 3.0-s tűsort láthatunk.

A hátlap egy optikai hangkimenettel, egy HDMI 2.0 porttal, illetve egy DisplayPort 1.2 aljzattal nyit. Ezeket a legfeljebb 1300 Mbps-os átviteli tempóra képes IEEE802.11a/b/g/n/ac és Bluetooth v4.0 vezeték nélküli kapcsolatok kiépítésére szolgáló Wi-Fi GO! modul követi, majd érkezik két USB 3.1-es aljzat, melyek közül az egyik Type-C kivitelű. Mindezt újabb két USB 3.1 port követi az Intel I211-AT vezérlője által meghajtott Gigabit Ethernet aljzattal karöltve, majd ismét két USB 3.1 következik. A második Gigabit Ethernetet már az Intel I218V chipje kontrollálja, mely alatt egy USB 2.0 és egy USB 3.0 port kapott helyet. A sort megszokott módon a hang (analóg) kivezetései zárják, melyek a Realtek ALC1150 chipje által vezérelt, nyolccsatornás integrált hangkeltő részét képzik.


ASUS Z170-Deluxe UEFI

Az UEFI felülete az előző generáció esetében bevezetetthez hasonló. A GUI bizonyos helyeken animált, ami igény szerint akár ki is kapcsolhatjó. A beállítási lehetőségek tárháza most is igen széles, egy komolyabb áttanulmányozás órákat vagy akár napokat is igénybe vehetne.

Egy gyors tuningkísérlet keretein belül természetesen most is vetettünk egy pillantást az alaplap túlhatjási képességére, amihez Intel Core i7-6700K processzort használtuk. A CPU feszültségének és szorzójának emelésével végül 4800 MHz-ig jutottunk, melyhez 1,4 voltos CPU magfeszültséget állítottunk be, a rendszer magasabb órajelen és/vagy feszültség mellett már instabillá vált.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés