Noctua NH-D15: hűtőlegenda második kiadásban

Az osztrák Noctua csúcsmodelljének AM4-gyel is kompatibilis változatát teszteltük.

Bevezetés, külső és tartozékok

Akit komolyabban foglalkoztatnak a nagy teljesítményű és egyben csendes hűtők, azok biztos találkoztak már a Noctua nevével: az osztrák-tajvani vegyesvállalatnak (a Rascom Computerdistribution GmbH és a Kolink együttműködésével jött létre) 2005-ös alapítása óta több, igen jó terméket is köszönhetünk. Ezek közé tartozik például az NH-D14, amelyet hét(!) éve teszteltünk, és azóta is fontos komponense például VGA tesztrendszerünknek.

Bár a hűtés területén nem pörögnek úgy a fejlesztések, mint mondjuk a processzorok esetében, időnként azért cserélni kell, így – többek között a Ryzen kapcsán – kénytelenek voltunk cserélni a D14-et, utódjaként pedig az NH-D15 SE-AM4 érkezett meg hozzánk. Ez a hűtő a már szintén nem mai, három éves NH-D15 hűtő (ami az NH-D14 továbbfejlesztése) AM4-es foglalathoz tartozó rögzítéssel összecsomagolt változata, tehát technikai paramétereiket illetően nincs különbség az inteles és az AMD-s változatok között, ráadásul az előbbi vásárlóinak bizonyos feltételek mellett a Noctua szokása szerint ingyen biztosítja az AM4-es rögzítést is. Mivel anno a D15-öt nem teszteltük, most sort kerítettünk rá, és ezúttal is az inteles hűtőtesztelő rendszerben próbáltuk ki a csúcsmodellt.

Hirdetés

Külső

A sokszor elcsépelt "a méret a lényeg" mondás juthat eszünkbe a D15 kapcsán, a dizájnt illetően ugyanis nem sok lehetősége volt a Noctuának, a gigantikus bordázatot feleslegesen is próbálná meg felöltöztetni. A gyártó egyébként is hajlamos mindent a teljesítménynek alárendelni, több kiállításon is beszélgettünk már velük, ahol mindig elmondták, hogy a bordák, ventilátor formatervénél az utolsó szempont a kinézet. Ez, illetve a nem különösebben izgalmas, de legalább egyedi bézs és barna színkombinációjú ventilátorok nem fogják a nyitott házak kedvencévé tenni az NH-D15-öt, ami ráadásul óriási méreténél fogva valószínűleg rengeteg, egyébként dísznek szánt színes LED-et és megvilágított alkatrészt eltakar majd. A külső persze ízlés dolga, ezeknél a hűtőknél a lényeg a hatékonyságon és a csenden van.


[+]

Azt jól tudjuk a Noctuáról, hogy a cég nem intézi el pár csavar kicserélésével a fejlesztést, úgyhogy a D14 és D15 között is igyekeztek mindent optimalizálni, és a változások érintették a hűtő legtöbb részletét.


Mindkét képen balra az NH-D15, jobbra az NH-D14 [+]

Ahogy a fotókon is látszik, a legfontosabb talán az, hogy a talpból a hőt a bordák felé szállító hat darab hővezető csövet jobban szétosztották, így egyenletesebb lett a bordák hőmérséklete, jobban át tudják adni a felesleges hőenergiát a levegőnek. Módosult a bordák alakja is, a korábbi fűrészfogas, téglalap alakú lapokat újakra cserélték, amelyek valamivel szélesebbek is (140 helyett 150 mm-t mérhetünk a legtávolabbi pontok között). Valamivel szorosabbra vették a bordázatot is, a korábbi 2 mm helyett 1,8 mm-t mértünk.

Ez normál esetben természetesen nehezebbé teszi a ventilátorok dolgát, de persze a légkavarók is módosultak, az új hűtőhöz két darab NF-A15-ös ventilátor jár. Ez a légkavaró 1,56 wattos, szemben a korábbi NF-P14-gyel, ami csak 0,96 watt teljesítményre képes (ez az áramlástani adatokban például úgy jelenik meg, hogy a maximum 1,29 mm-H2O statikus nyomás 1,51 mm-H2O-ra nőtt).


[+]

Mindenesetre a sűrűbb osztással több borda helyezhető el ugyanakkora méreten, ezért 42 helyett most már 45 darab fémlemezt számolhatunk össze a talp aljától a hővezető csövek tetejéig 160 mm magas hűtőn. Fontos újdonság még, hogy az alsó hét bordát a Noctua keskenyebbre vette, így több hely marad a VRM-re pakolt hűtők és a magasabb memóriák számára – legalábbis addig, amíg csak egy ventilátorral használjuk a D15-öt.


Balra az NH-D15, jobbra az NH-D14[+]

A bordák és a csövek egymáshoz illesztése peremmel és forrasztással történik. A bordák stabilitását a rövidebb élek összedolgozása javítja, de azért vigyáznunk kell, a viszonylag vékony lemezek könnyen meghajlanak. Amúgy sem érdemes nagyon fogdosni őket, mert élesek, és ugyan a D15 nem annyira a baleseti sebészek kedvence, mint a fűrészfogas D14, de körültekintően kell mozogni körülötte.


[+]

Ami a talpat illeti, ez nem változott, ugyanazt a nikkelezett, a hővezető csöveket körbefogó rézdarabot kapjuk, mint eddig. A CPU-sapkával érintkező felület kidolgozása nagyon jó, de teljesen tükörsimának azért nem mondanánk, a marógép hagyta barázdák körömmel végigsimítva még érezhetők maradtak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés