Hirdetés

Audio-Technica ATH-M40x fejhallgató: öreg róka nem vén róka

Vajon jól döntöttünk, amikor a kicsit koros M40x-et választottuk monitorozási feladatokra és tartalomfogyasztásra?

Hirdetés

Használat közben

A fejhallgatót először felvéve rögtön az tűnt fel, hogy mennyire könnyű és kényelmes, ami a felhasznált anyagokat tekintve nem is csoda. A kezdeti öröm egy-két óra elteltével aztán sajnos elmúlt, ugyanis a kis hely miatt hamar elkezdett fájni a fülünk még szemüveg viselése nélkül is, szemüveggel pedig még hamarabb. Mindez viszont pár hét használat után megváltozott: vagy mi edződtünk hozzá a füleshez, vagy az járatódott be és lazult kicsit a szorítása.


[+]

További fontos tényező a hosszabb távú használattal kapcsolatban, hogy a – tisztítás céljából levehető – fülpárnák műbőr borításuk ellenére nem csak kényelmesek, de nem is túl melegek ahhoz képest, amit a műbőr fülpárnáknál tapasztalni szoktunk. Persze logikus kérdés lehet, hogy ha a legtöbb esetben kényelmetlen negatívum is társul a műbőrhöz, miért használják egyáltalán fejhallgatókon? Az erre adott válasz az M40x esetében is igaz: remekül szigeteli a környezeti zajokat. Ez az állítás annyira illik tesztalanyunk párnáira, hogy a korábban használt HyperX Cloud II headsetünkön megszokott plüss fülpárnákhoz képest alig hallottuk magunkat beszéd közben, játék alatt többször is le kellett vennünk annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla, elég hangosan beszélünk-e csapattársainkhoz.


[+]

Néhány óra alatt persze ez megszokható, és rájöhetünk, hogy azért nem tökéletes a szigetelés; ha épp nem hallgatunk semmit, akkor lehet figyelni arra, amit a közelünkben mondanak, de például az asztal mellett elhelyezett számítógép zúgását már egyáltalán nem hallottuk, és a szobában szolgálatot teljesítő ventilátor zajából is jóval kevesebb szűrődött be – utóbbit alacsony hangerőn történő zenehallgatás közben pedig már egyáltalán nem hallottuk.


[+]

Mivel egy alapvetően számítógéppel való vezetékes használatra szánt fejhallgatóról van szó, vagyis nincsenek kivesézendő extra tulajdonságai, így túl sok kibeszélnivalót nem találunk, mielőtt rátérnénk a lényegi, hangminőséget taglaló részre – ám azért mégis érdemes néhány szót ejteni a mellékelt kábelekről. Ahogy azt korábban már említettük, a csatlakoztatás módja sem hétköznapi, de a csomagban a 3 méteres vezeték mellett megtalálható spirálos kábel is megér egy misét. Korábban nem volt dolgunk hasonló megoldással (leszámítva a régi kagylós telefonokat), de az első használatbavétel során beleszerettünk, és örülünk, hogy ezt tették a 3 méteres verzió mellé, nem pedig az 1,2 méterest, ami a drágább M50x esetében a 3 méteres és a spirál mellett még helyet kapott a dobozban.


[+]

Az 1,2 méteres alaphossz tökéletes a gép előtt ülve, nem túl hosszú ahhoz, hogy ne tudjuk hova tenni. Ha viszont a helyzet mégis úgy hozza, hogy valamiért fel kell állnunk (becsukni az ablakot, leszedni a gyereket a csillárról, elvenni a kutyától a papucsot stb.), akkor sem kell levennünk a fejhallgatót, mert a 3 méteres maximális hossz egy átlagos szobán belül bármeddig elér, ha pedig elég nehéz eszköz van a kábel másik végén (például egy számítógép, vagy, mint esetünkben is, egy nagyjából 1 kilós audió interfész), akkor nem is rántunk magunkkal semmit az egyébként elég rugalmas vezetékkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés