Audio-Technica ATH-M40x fejhallgató: öreg róka nem vén róka

Vajon jól döntöttünk, amikor a kicsit koros M40x-et választottuk monitorozási feladatokra és tartalomfogyasztásra?

Audio-Technica ATH-M40x

Fejhallgatótesztjeink között mostanában nagyobb számban fordulnak elő a játékra tervezett modellekről szóló anyagok, melyekről legtöbbször megjegyezzük, hogy még ha gamer szempontból jónak is minősülnek, minőségi zenehallgatásra már kevésbé alkalmasak. Manapság egy 20-40 000 forint körüli headsettől nem várhatjuk el, hogy hangminőségben megüsse a komolyabb darabok szintjét, de ezek nem is erre vannak kitalálva, tervezésükkor inkább kényelmet tartják szem előtt, hogy a hosszabb játékmenetek alatt se akarjuk ledobni, illetve nagyobb hangsúlyt fektetnek a mikrofon minőségére.


[+]

Szerencsére az sincs vesztes helyzetben, aki hasonló keretből szeretne magának olyan fejhallgatót vásárolni, ami nem rendelkezik beépített mikrofonnal, plüss fülpárnákkal, térhangzással és egyéb, játékos szempontból fontos funkciókkal, és inkább a jó hangminőséget tartja szem előtt választáskor. Számukra jó választás lehet az Audio-Technica ATH-M szériája, mely lefedi a 15-100 000 forintos ársávot, így bizonyára mindenki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő darabot. A paletta alján elhelyezkedő M20x, M30x, M40x és M50x nagy népszerűségnek örvend a kezdő zenészek és kisebb stúdiók körében, köszönhetően viszonylag alacsony áruknak és stúdiómonitor fejhallgatókra jellemző steril hangzásuknak. Mi most az M40x mellett tettük le a voksunkat – a későbbiekben pedig kiderül, hogy miért.

Tartozékok, külső

A fehér színű, a termék képét és a specifikációkat magán viselő dobozt felnyitva és egy fehér kartont leemelve (melybe becsúsztatva ott figyel egy műbőr hordtáska) rögtön a műanyag zacsiba csomagolt fejhallgatót pillanthatjuk meg.

Hirdetés

[+]

Mivel a fejhallgató lecsatlakoztatható kábellel rendelkezik, a dobozból kivéve ezt nem is találjuk a fejhallgatóban, a csomagolás alján kell keresnünk, ráadásul rögtön kettőt. Az egyik egy 3 méter hosszú darab, a másik pedig szintén kihúzható 3 méteresre, de spirálos kialakításának köszönhetően nyugalmi állapotban (nem széthúzva) mindössze 1,2 méter hosszú. Mindkét vezeték végén 3,5 milliméteres jack csatlakozók kaptak helyet, de a csomagban találunk még egy 6,3-3,5 milliméteres adaptert is, aminek segítségével a nagyobb jack dugóval ellátott stúdióeszközökkel is használhatjuk majd.


[+]

Maga a fejhallgató teljes egészében műanyagból készült, ez alól csak a fejpánt alumínium váza (melyet a méret állításakor láthatunk), illetve a hangszórók és a pánt belsejének műbőr borítása kivétel. A műanyag használata ellenére egyáltalán nem találtunk recsegő-ropogó elemeket, az összeszerelés minősége hibátlan, megfelelő használat mellett valószínűleg évekig kiszolgál majd minket. A fejpánt külső részét egy méretes „Audio-Technica” felirat díszíti, de a fejhallgatókon elhelyezett, alumíniumból készült logó is emlékeztet rá, hogy melyik gyártó termékével állunk szemben.


[+]

A mellékelt kábeleket (természetesen egyszerre csak egyet) a fejhallgató bal oldalának alján található, 2,5 milliméteres jack csatlakozóba tudjuk bekötni, arról pedig, hogy a vezeték a helyén is maradjon, a gyártó által „twist lock”-nak keresztelt biztonsági mechanizmus gondoskodik. Csatlakoztatás után nincs más dolgunk, mint elforgatni a kábel végét a csatlakozóban, ezzel a fejhallgató belsejében a helyükre akasztva a dugó pöckeit. Az extra rögzítésnek hála a vezeték erősebb rántás hatására sem fog kicsúszni a helyéről – ennek éles próbáját viszont senkinek nem tanácsolnánk, mert a padlóra koppanásnak nem lesz olyan szép hangja, mint a fejhallgatónak.


[+]

A szállítás megkönnyítésének érdekében nem csak egy szütyőt mellékelt a gyártó, de a fejhallgató kialakításánál is gondoltak a hordozhatóságra. A két hangszóró 90 fokban behajtható, így „lapra szerelve” kevesebb helyet foglal egy hátitáskában, ha pedig még kisebbre szeretnénk összecsomagolni, a képen látható módon is összehajthatjuk.

Főbb paraméterek
Audio-Technica ATH-M40x
Kialakítás Zárt, over-ear
Hangszóró dinamikus, 40 mm
Frekvenciaátvitel 15 - 24 000 Hz
Impedancia 35 ohm
Érzékenység 98 dB
Kábel lecsatlakoztatható, 3 m hosszú "sima", 1,2-3 m hosszú spirál
Tömeg 240 g (kábel nélkül)
Csatlakozás 3,5 mm jack
Tartozékok 3,5-6,3 mm jack adapter, 3 m hosszú "sima" + 1,2-3 m hosszú spirál kábel, műbőr hordtáska
Extrák lecsatlakoztatható kábel, 90 fokban befordítható hangszórók, állítható pánt
Gyártó honlapja eu.audio-technica.com
Termék honlapja Audio-Technica ATH-M40x
Fogyasztói ár kb. 30 000 forint

Használat közben

A fejhallgatót először felvéve rögtön az tűnt fel, hogy mennyire könnyű és kényelmes, ami a felhasznált anyagokat tekintve nem is csoda. A kezdeti öröm egy-két óra elteltével aztán sajnos elmúlt, ugyanis a kis hely miatt hamar elkezdett fájni a fülünk még szemüveg viselése nélkül is, szemüveggel pedig még hamarabb. Mindez viszont pár hét használat után megváltozott: vagy mi edződtünk hozzá a füleshez, vagy az járatódott be és lazult kicsit a szorítása.


[+]

További fontos tényező a hosszabb távú használattal kapcsolatban, hogy a – tisztítás céljából levehető – fülpárnák műbőr borításuk ellenére nem csak kényelmesek, de nem is túl melegek ahhoz képest, amit a műbőr fülpárnáknál tapasztalni szoktunk. Persze logikus kérdés lehet, hogy ha a legtöbb esetben kényelmetlen negatívum is társul a műbőrhöz, miért használják egyáltalán fejhallgatókon? Az erre adott válasz az M40x esetében is igaz: remekül szigeteli a környezeti zajokat. Ez az állítás annyira illik tesztalanyunk párnáira, hogy a korábban használt HyperX Cloud II headsetünkön megszokott plüss fülpárnákhoz képest alig hallottuk magunkat beszéd közben, játék alatt többször is le kellett vennünk annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla, elég hangosan beszélünk-e csapattársainkhoz.


[+]

Néhány óra alatt persze ez megszokható, és rájöhetünk, hogy azért nem tökéletes a szigetelés; ha épp nem hallgatunk semmit, akkor lehet figyelni arra, amit a közelünkben mondanak, de például az asztal mellett elhelyezett számítógép zúgását már egyáltalán nem hallottuk, és a szobában szolgálatot teljesítő ventilátor zajából is jóval kevesebb szűrődött be – utóbbit alacsony hangerőn történő zenehallgatás közben pedig már egyáltalán nem hallottuk.


[+]

Mivel egy alapvetően számítógéppel való vezetékes használatra szánt fejhallgatóról van szó, vagyis nincsenek kivesézendő extra tulajdonságai, így túl sok kibeszélnivalót nem találunk, mielőtt rátérnénk a lényegi, hangminőséget taglaló részre – ám azért mégis érdemes néhány szót ejteni a mellékelt kábelekről. Ahogy azt korábban már említettük, a csatlakoztatás módja sem hétköznapi, de a csomagban a 3 méteres vezeték mellett megtalálható spirálos kábel is megér egy misét. Korábban nem volt dolgunk hasonló megoldással (leszámítva a régi kagylós telefonokat), de az első használatbavétel során beleszerettünk, és örülünk, hogy ezt tették a 3 méteres verzió mellé, nem pedig az 1,2 méterest, ami a drágább M50x esetében a 3 méteres és a spirál mellett még helyet kapott a dobozban.


[+]

Az 1,2 méteres alaphossz tökéletes a gép előtt ülve, nem túl hosszú ahhoz, hogy ne tudjuk hova tenni. Ha viszont a helyzet mégis úgy hozza, hogy valamiért fel kell állnunk (becsukni az ablakot, leszedni a gyereket a csillárról, elvenni a kutyától a papucsot stb.), akkor sem kell levennünk a fejhallgatót, mert a 3 méteres maximális hossz egy átlagos szobán belül bármeddig elér, ha pedig elég nehéz eszköz van a kábel másik végén (például egy számítógép, vagy, mint esetünkben is, egy nagyjából 1 kilós audió interfész), akkor nem is rántunk magunkkal semmit az egyébként elég rugalmas vezetékkel.

Hangminőség, értékelés

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, az ATH-M széria tagjainak többségét úgy hangolták, hogy a lehető legtermészetesebben szóljon, vagyis amit hallunk, az minél inkább hasonlítson arra, amit az adott zene megalkotásakor a stúdióban is hallottak. Tesztalanyunk ennek a kitételnek maradéktalanul megfelel, egyik hangtartomány sincs túltolva, zenehallgatás és filmnézés közben sem éreztük úgy, hogy a mély vagy magas hangok túlsúlyban lennének. Nyilván egyéni preferenciáktól függ, hogy ez kinek tetszik és kinek nem, mi személy szerint szeretjük úgy hallgatni a zenét, ahogy azt a készítők megálmodták – akik azonban inkább az erősebb basszusokat szeretik, azoknak valószínűleg nem az M40x lesz az ideális választás.


[+]

Persze a mély hangok visszafogottsága nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érzékelhetőek, mindhárom tartomány (az egyébként 15 – 24 000 Hz-es frekvenciatartományon belül) szép tisztán szólal meg, és remekül elkülöníthető egymástól. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy próbánk során egy Audient iD4 USB-s audio interfészt használtunk forrásként, nagy meglepetésünkre azonban a fent leírtak iPadről használva is érvényesnek bizonyultak, leszámítva az elkülöníthetőséget. Az olyan zenei részleteknél, ahol egyszerre több hangszer is megszólal, esetleg vokál is van mellette, nehezebben volt kivehető az ének, oda-vissza váltogatva az iPad és az iD4 között, utóbbi hangzásával jóval elégedettebbek voltunk, de a mobil eszközökkel való használhatóságot sem temetnénk. Akit nem zavar, hogy kicsit kilóg a tömegből a viszonylag vastag, spirálos vezeték miatt, útközben sem lesz elégedetlen, a jól szigetelő fülpárna és a visszafogott dizájn pedig csak hab a tortán.

Értékelés

Tekintve, hogy egy 2014-es termékről beszélünk, annak, akit kicsit is érdekel a téma (konkrétan a monitor, illetve főleg zenehallgatásra alkalmas fejhallgatókra gondolunk), nem mondunk újdonságot azzal, hogy az ATH-M40x kategóriájában igen előkelő helyet tölt be. Nem esnénk olyan túlzásokba, hogy egy fejhallgató olyan, mint egy jó bor és az évek során csak egyre jobb lesz, de véleményünk szerint tesztalanyunk nem lett rosszabb attól, hogy már a 6. születésnapjára készül, ugyanis még mindig versenyképesnek tekinthető.


[+]

A 30 000 forint körüli árért cserébe nem csak jó megjelenést és remek építési minőséget, valamint tartozékkínálatot, de olyan hangzásvilágot is kapunk, mely akár hobbiszintű zenekészítési folyamatokhoz is alkalmas eszközzé teszi, a „flat” hangolást kedvelő vásárlók pedig zenefogyasztás közben sem akarják majd levenni fejükről. Játékra csak korlátozottan ajánlanánk, hiszen egyrészt nincs mikrofonja, másrészt sok órán keresztül viselve már kényelmetlenné válhat (de mint említettük, ez megváltozhat idővel). Zenehallgatáshoz, monitorozási (ének, gitár) feladatokra és átlagos multimédiás használatra azonban – ha ez a fentiekből esetleg nem derült volna ki – egyértelműen ajánlott eszköznek tartjuk.


Audio-Technica ATH-M40x fejhallgató

SidCorKy

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés