Hirdetés

Audio-Technica ATH-M40x fejhallgató: öreg róka nem vén róka

Vajon jól döntöttünk, amikor a kicsit koros M40x-et választottuk monitorozási feladatokra és tartalomfogyasztásra?

Hangminőség, értékelés

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, az ATH-M széria tagjainak többségét úgy hangolták, hogy a lehető legtermészetesebben szóljon, vagyis amit hallunk, az minél inkább hasonlítson arra, amit az adott zene megalkotásakor a stúdióban is hallottak. Tesztalanyunk ennek a kitételnek maradéktalanul megfelel, egyik hangtartomány sincs túltolva, zenehallgatás és filmnézés közben sem éreztük úgy, hogy a mély vagy magas hangok túlsúlyban lennének. Nyilván egyéni preferenciáktól függ, hogy ez kinek tetszik és kinek nem, mi személy szerint szeretjük úgy hallgatni a zenét, ahogy azt a készítők megálmodták – akik azonban inkább az erősebb basszusokat szeretik, azoknak valószínűleg nem az M40x lesz az ideális választás.


[+]

Persze a mély hangok visszafogottsága nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érzékelhetőek, mindhárom tartomány (az egyébként 15 – 24 000 Hz-es frekvenciatartományon belül) szép tisztán szólal meg, és remekül elkülöníthető egymástól. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy próbánk során egy Audient iD4 USB-s audio interfészt használtunk forrásként, nagy meglepetésünkre azonban a fent leírtak iPadről használva is érvényesnek bizonyultak, leszámítva az elkülöníthetőséget. Az olyan zenei részleteknél, ahol egyszerre több hangszer is megszólal, esetleg vokál is van mellette, nehezebben volt kivehető az ének, oda-vissza váltogatva az iPad és az iD4 között, utóbbi hangzásával jóval elégedettebbek voltunk, de a mobil eszközökkel való használhatóságot sem temetnénk. Akit nem zavar, hogy kicsit kilóg a tömegből a viszonylag vastag, spirálos vezeték miatt, útközben sem lesz elégedetlen, a jól szigetelő fülpárna és a visszafogott dizájn pedig csak hab a tortán.

Értékelés

Tekintve, hogy egy 2014-es termékről beszélünk, annak, akit kicsit is érdekel a téma (konkrétan a monitor, illetve főleg zenehallgatásra alkalmas fejhallgatókra gondolunk), nem mondunk újdonságot azzal, hogy az ATH-M40x kategóriájában igen előkelő helyet tölt be. Nem esnénk olyan túlzásokba, hogy egy fejhallgató olyan, mint egy jó bor és az évek során csak egyre jobb lesz, de véleményünk szerint tesztalanyunk nem lett rosszabb attól, hogy már a 6. születésnapjára készül, ugyanis még mindig versenyképesnek tekinthető.


[+]

A 30 000 forint körüli árért cserébe nem csak jó megjelenést és remek építési minőséget, valamint tartozékkínálatot, de olyan hangzásvilágot is kapunk, mely akár hobbiszintű zenekészítési folyamatokhoz is alkalmas eszközzé teszi, a „flat” hangolást kedvelő vásárlók pedig zenefogyasztás közben sem akarják majd levenni fejükről. Játékra csak korlátozottan ajánlanánk, hiszen egyrészt nincs mikrofonja, másrészt sok órán keresztül viselve már kényelmetlenné válhat (de mint említettük, ez megváltozhat idővel). Zenehallgatáshoz, monitorozási (ének, gitár) feladatokra és átlagos multimédiás használatra azonban – ha ez a fentiekből esetleg nem derült volna ki – egyértelműen ajánlott eszköznek tartjuk.


Audio-Technica ATH-M40x fejhallgató

SidCorKy

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés