Hirdetés

Audio-Technica ATH-M40x fejhallgató: öreg róka nem vén róka

Vajon jól döntöttünk, amikor a kicsit koros M40x-et választottuk monitorozási feladatokra és tartalomfogyasztásra?

Audio-Technica ATH-M40x

Fejhallgatótesztjeink között mostanában nagyobb számban fordulnak elő a játékra tervezett modellekről szóló anyagok, melyekről legtöbbször megjegyezzük, hogy még ha gamer szempontból jónak is minősülnek, minőségi zenehallgatásra már kevésbé alkalmasak. Manapság egy 20-40 000 forint körüli headsettől nem várhatjuk el, hogy hangminőségben megüsse a komolyabb darabok szintjét, de ezek nem is erre vannak kitalálva, tervezésükkor inkább kényelmet tartják szem előtt, hogy a hosszabb játékmenetek alatt se akarjuk ledobni, illetve nagyobb hangsúlyt fektetnek a mikrofon minőségére.


[+]

Szerencsére az sincs vesztes helyzetben, aki hasonló keretből szeretne magának olyan fejhallgatót vásárolni, ami nem rendelkezik beépített mikrofonnal, plüss fülpárnákkal, térhangzással és egyéb, játékos szempontból fontos funkciókkal, és inkább a jó hangminőséget tartja szem előtt választáskor. Számukra jó választás lehet az Audio-Technica ATH-M szériája, mely lefedi a 15-100 000 forintos ársávot, így bizonyára mindenki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő darabot. A paletta alján elhelyezkedő M20x, M30x, M40x és M50x nagy népszerűségnek örvend a kezdő zenészek és kisebb stúdiók körében, köszönhetően viszonylag alacsony áruknak és stúdiómonitor fejhallgatókra jellemző steril hangzásuknak. Mi most az M40x mellett tettük le a voksunkat – a későbbiekben pedig kiderül, hogy miért.

Hirdetés

Tartozékok, külső

A fehér színű, a termék képét és a specifikációkat magán viselő dobozt felnyitva és egy fehér kartont leemelve (melybe becsúsztatva ott figyel egy műbőr hordtáska) rögtön a műanyag zacsiba csomagolt fejhallgatót pillanthatjuk meg.

[+]

Mivel a fejhallgató lecsatlakoztatható kábellel rendelkezik, a dobozból kivéve ezt nem is találjuk a fejhallgatóban, a csomagolás alján kell keresnünk, ráadásul rögtön kettőt. Az egyik egy 3 méter hosszú darab, a másik pedig szintén kihúzható 3 méteresre, de spirálos kialakításának köszönhetően nyugalmi állapotban (nem széthúzva) mindössze 1,2 méter hosszú. Mindkét vezeték végén 3,5 milliméteres jack csatlakozók kaptak helyet, de a csomagban találunk még egy 6,3-3,5 milliméteres adaptert is, aminek segítségével a nagyobb jack dugóval ellátott stúdióeszközökkel is használhatjuk majd.


[+]

Maga a fejhallgató teljes egészében műanyagból készült, ez alól csak a fejpánt alumínium váza (melyet a méret állításakor láthatunk), illetve a hangszórók és a pánt belsejének műbőr borítása kivétel. A műanyag használata ellenére egyáltalán nem találtunk recsegő-ropogó elemeket, az összeszerelés minősége hibátlan, megfelelő használat mellett valószínűleg évekig kiszolgál majd minket. A fejpánt külső részét egy méretes „Audio-Technica” felirat díszíti, de a fejhallgatókon elhelyezett, alumíniumból készült logó is emlékeztet rá, hogy melyik gyártó termékével állunk szemben.


[+]

A mellékelt kábeleket (természetesen egyszerre csak egyet) a fejhallgató bal oldalának alján található, 2,5 milliméteres jack csatlakozóba tudjuk bekötni, arról pedig, hogy a vezeték a helyén is maradjon, a gyártó által „twist lock”-nak keresztelt biztonsági mechanizmus gondoskodik. Csatlakoztatás után nincs más dolgunk, mint elforgatni a kábel végét a csatlakozóban, ezzel a fejhallgató belsejében a helyükre akasztva a dugó pöckeit. Az extra rögzítésnek hála a vezeték erősebb rántás hatására sem fog kicsúszni a helyéről – ennek éles próbáját viszont senkinek nem tanácsolnánk, mert a padlóra koppanásnak nem lesz olyan szép hangja, mint a fejhallgatónak.


[+]

A szállítás megkönnyítésének érdekében nem csak egy szütyőt mellékelt a gyártó, de a fejhallgató kialakításánál is gondoltak a hordozhatóságra. A két hangszóró 90 fokban behajtható, így „lapra szerelve” kevesebb helyet foglal egy hátitáskában, ha pedig még kisebbre szeretnénk összecsomagolni, a képen látható módon is összehajthatjuk.

Főbb paraméterek
Audio-Technica ATH-M40x
Kialakítás Zárt, over-ear
Hangszóró dinamikus, 40 mm
Frekvenciaátvitel 15 - 24 000 Hz
Impedancia 35 ohm
Érzékenység 98 dB
Kábel lecsatlakoztatható, 3 m hosszú "sima", 1,2-3 m hosszú spirál
Tömeg 240 g (kábel nélkül)
Csatlakozás 3,5 mm jack
Tartozékok 3,5-6,3 mm jack adapter, 3 m hosszú "sima" + 1,2-3 m hosszú spirál kábel, műbőr hordtáska
Extrák lecsatlakoztatható kábel, 90 fokban befordítható hangszórók, állítható pánt
Gyártó honlapja eu.audio-technica.com
Termék honlapja Audio-Technica ATH-M40x
Fogyasztói ár kb. 30 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés