Hirdetés
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 3D nyomtatás
- Melyik tápegységet vegyem?
- iPad topik
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Fujifilm X
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mfilthh
csendes tag
Háttérinfo, hátha valaki még nem tudja - ezzel is nagyot lehet szívni:
Olyan merevlemezre, ami vagy bővítőkártyára, vagy alaplapra integrált (nem natív) IDE/SATA verérlőre csatlakozik, nem lehet video-t a digikártyán keresztül felvenni. Legalábbis tömörítetlen AVI-t biztosan nem, lévén összevesznek a PCI busz sávszélességén, és mindenféle csíkok lesznek a képben. Nemrég ezt is megtapasztaltam, bár szerencsére csak egy, az elméletet alátámasztandó teszt során.
Viszont az már kevésbé egyértelmű, hogy digizés közben törekedni kell a hangkártyán kívül bármely PCI eszközhöz kéréssel való fordulás mellőzésére. Nem árt letiltani a fent említett módon használt merevlemezeket (teljesen más okból való adatforgalmuk is bezavar), és kihúzni a hálókártyákból a dugót. Még így sem lehetünk teljesen biztosak, de esélyeink rendesen megmőnek egy hibátlan felvételre. -
Mfilthh
csendes tag
Úgy néz ki, megvan a megoldás. A tömörítetlen AVI Mpeg-be kódolásakor van egy paraméter, 3 lehetséges állással. Lehet ''frame-based'', ''field order A'' és ''field order B''. Az első kettő között nincs sok különbség, ugyanúgy ugál az úgy készült film, de a harmadikat használván a TV-n visszanézve teljesen megszűnik a hiba, tiszta folyamatos képet kapok.
Számítógépen nézve azonban semmilyen különbség nem mutatkozik, ott még nem sikerült sima képet kapnom, de nem is biztos, hogy törekedni fogok rá. Persze kérdés, hogy mi lesz az átvett dolgokkal, ha egyszer pl. LCD tv-t veszek, vagy beüt a HDTV korszak. Azok is váltottsorosak? Ha nem, az totál szívás lesz... -
Mfilthh
csendes tag
Sikerült megnézni egy általam gyártott DVD-t asztali játszón és TV-n. A képkockák egyenként már tényleg tiszták, de az ugrálás sokkal durvábbnak látszik. Közelítőleg kiszámoltuk, egy másodpercre kb. 25 kép jut, ami elvileg a szabványnak megfelel. De lehet, hogy az Mpeg-Vob konverzió során belemászott valami szűrő, lévén TV-n egy sima interlaced jelnek jobbnak kellene lenni. Elvileg pont azért találták ki, hogy ne 25, hanem 50 Hz-es képet nézhessünk.
A következő lépésként asszem vennem kell egy asztali DVD- játszót, hogy itthon is tudjak kísérltezni. Az ADVC 50-es kártyát tényleg visszavették, és mint lehetőségként felmerült, menjek be a boltba számítógépestül, hogy ők is láthassák a hibát - úgy tényleg egyszerűbb lenne megoldást találni. Erre azonban csak jún. 30. után kerülhet sor, lévén csak hétköznap vannak, én meg dolgozom.
Szóval, addig is próbálkozom! -
corlagon
senior tag
Arra gondoltál, hogy esetleg maga a kamera okozza a problémát? Ha a teljes hadverkörnyezetet kicseréled, váltogatod az átviteli módokat, analóg->dv konverziót, de marad a hiba, akkor lehet, hogy eleve az analóg forrás a rossz.
Ráadásul a leírt hibából és valamiféle jelrögzítési hibára gondolnék, bár nettó semmit sem értek az analóg kamerákhoz. Nem sima interlace-gond, az biztos.
Egyébként a DVD-kész mpeg-et ha kockánként léptetem (WinDVD), a mozgást ábrázoló részeknél nem tiszták az egyes képek, hanem két állást ábrázolnak egyszerre. Erre is volt utalás a 100fps-en, csak ott jelenetváltással illusztrálták. Igen kíváncsi vagyok, hogy fog ebből a tv folyamatos képet alkotni.
A tv interlaced (váltottképes) megjelenítő, szóval ott nem lesz gond. Monitoron (non-interlaced) igen. -
Mfilthh
csendes tag
Sajna még nem volt dolgom VIVO-ssal. De gondolkodom egy All in Wonder-ben, ha meglesz, írok a tapasztalatokról!
Ami a saját videózós dolgaimat illeti, nos ...
Vettem egy Canopus ADVC 50es, full hardveres analog->DV convertert. Hátha ugye digitálisban jobb lesz. Az tudom, többek között az itt is ajánlott 100fps.com-ról, hogy a DV-nél is van gond az interlaced technika miatt, de gondoltam, legalább ha már van egy rendes avi fájlom, nem fog ugrálni. De ugrál, így ezzel nem mentem sokra (ezt az új kártyát szerencsére 3 napig visszaveszik - másképp el se hoztam volna, ahhoz túl drága - kb 60.000).
Az idegesítő az, hogy akárhány eszközzel is prbálkozom, minid gugyanazt a hibát adja. Ha valaki, akkor én elég sok számítógépes videót láttam az elműlt 5 évben, a legkülönbőzőbb minőségben és formátumban, mégis ezzel a típusú ugrálással sehol sem találkoztam. Ez, meg hogy nálam minden ugyanazt a bajt produkálja, valahol mindenképpen ellentmondás. Kezdem nagyon nem tudni, mi van most. Még két ötletem van, csakhogy mindkettő még ennél is többe kerülne. Egyik egy Pinnacle Studio Deluxe, a másik pedig egy ATI All In Wonder Radeon. Előbbi több kártya egyesítése, utóbbi pedig tudtommal a bemenő jelet is átvezeti a grafikus processzorán, ha már van neki. Kellene találni olyan boltot, ahol hasonlóan, 3 napig ki lehet próbálni ezeket.
Egyébként a DVD-kész mpeg-et ha kockánként léptetem (WinDVD), a mozgást ábrázoló részeknél nem tiszták az egyes képek, hanem két állást ábrázolnak egyszerre. Erre is volt utalás a 100fps-en, csak ott jelenetváltással illusztrálták. Igen kíváncsi vagyok, hogy fog ebből a tv folyamatos képet alkotni.
Egyelőre ennyi, de asszem lesz folytatás... -
animatrix11
őstag
sziasztok
tudna nekem valaki segíteni
ati 9250 VIVO-s kártyám van sehogy nem tudom elérni hogy a hangot és a képet is jó minőségbe vegy fel valahol a hang jó valahol a kép már kipróbáltam mindenfélével adobe premier, ulead7 intervideo
valakinek valami ötlete? -
P1eTr0
aktív tag
A videókat Studio8-al raktam a gépre, és alapból az Mpeg2-s tömörítést állítottam be, tehát nekem nem volt avi-m, csak mpeg-m.
-
P1eTr0
aktív tag
Akkor kicsit konkrétabban.
A TMPGEnc DVD Author progit használom. Abban csinálok menüt, meg minden mást, ami kell. Ott nem találtam semmilyen tömörítési funkciót, de ha minden igaz, akkor nem is kell, mert Mpeg2-ben van. Utána kiírom dvd-re. A hang tökéletesen megy, de a kép a gyorsabb mozgásoknál ugrál. Remélem ez így kicsit konkrétabb. -
TheReMiXeR
senior tag
Nekem nincs ilyen gondom! Szalad rendesen a videó!
Hogy érted, hogy akad?
Én amikor csinálok 1-1 lemezt, akkor mindig valami ''szabványos'' beállítást választok ki és kész. Mert ugye van a VBR meg CBR tömörítés mint az MP3 nál a sztereó vagy a joint sztereó... ettől nem lehet?
Szóval valami jobban értőt kellene kérdezni.
Nekem müxik minden, semmi gond, Neked nem... vajon mi a problem?
Üdv.JoCCakát -
P1eTr0
aktív tag
TheReMiXeR:
Én is digiztem videókat DV formátumból. Akkor Mpeg2-t csináltam belõle (720x576). Amikor gépen nézem, nekem is csíkos. Ez idáig ok. De amikor kiírom DVD-re (TMPGEnc DVD Authorral), a TV-n a kép akad, mint állat. Erre nincs valami ötleted?
Elõre is köszi. -
And
veterán
Hirtelen talált dv-firewire topikok:
Bővebben: link,
Bővebben: link.
Ezekben emlegetett progik: Adobe Premiere, Ulead Video Studio, Windows Movie Maker, Win DVD Creator, Sony Vegas, Virtualdub, stb., stb. -
And
veterán
Nem tévedtél, egyből lehúzhatod vinyóra a nyers dv-videót, de - ahogy Márton is írta - az nem egy mpeg2-formátumú anyag lesz, hanem nyers dv (avi). Ezt kell utána megfelelő programmal (pl. TMPGEnc Plus) mpeg2-be áttömöríteni, majd - ha a végcél dvd - authoring-programmal (Ulead MF, TMPGEnc DVD Author, IfoEdit, stb.) megetetni. ''Röptében'' azért nem érdemes, mert a jó minőségű mpeg2-tömörítés elég időigényes, a mai gépeknek sem megy azonnal, valósidőben. Rosszabb minőségben persze lehet, van akinek az is megfelel. A nem túl kifinomult (olcsó) asztali dvd-rekorderek sem gyártanak olyan csúcsminőségű képet, ha mondjuk 4 órás felvételi módot - azaz viszonylag alacsony bitrátát - állítasz be rajtuk.
-
Márton
nagyúr
-
And
veterán
Ezer bocs, ne vedd úgy a szívedre, aki nem nagyon ért hozzá (és nem is akar), vagy csak nem szeretne annyit tökölni vele, szerintem előbb-utóbb úgyis annál fog kikötni. Már némelyik ''olcsó'' példányon is van fw-input. Ha csak simán dv-ről szeretne tömöríteni, próbálja meg két lépcsőben: először szedje le dv-aviba az anyagot bármelyik erre képes progival (pl. iuVCR), aztán tömörítse át mpeg2-re. Vagy használjon komplexebb progit, ami ezt egyben tudja, mint pl. Ulead DVD Movie Factory.
-
Vangelis
félisten
FW-ról mivel lehet egyből mpeg2 be menteni, digi kameráról, a kolegám kinlódik mindenféle progival, de nem megyan neki
-
And
veterán
Tavaly szereztem innen a PH! hardverpiacról egy olcsó Snazzi-III mpeg2 tömörítőkártyát. Amint megkaptam, rögtön a legújabb driver után néztem a gyártónál. Le is töltöttem a legutolsót, ami frissebb volt mint az eredeti cd-n lévő. Kártyát beraktam, driver felment, majd megrökönyödve tapasztaltam, hogy a kép ugrál. Órákig szenvedtem vele, az összes létező beállítását megváltoztattam, de mindig ugyanaz volt az eredmény. Végül felraktam az eredeti cd-n lévő meghajtót, és csodák csodája, mindjárt jó lett
.
-
TheReMiXeR
senior tag
Szerintem nincs semmi gond a kártyáddal.
Vedd fel továbbra is az anyagot vele, viszont próbáld ki tömörítéshez a TMPEG Encodert. Abban be lehet állítani azt, hogy rendesen össze legyen fésülve a ''2 kép''. Deinterlace funkcióval lehet benne játszadozni rendesen és már tömörítés előtt láthatod, hogy milyen is lesz majd a végeredmény.
Nekem így fullos lesz az anyag.
Mondjuk én avi-ba veszem fel a videót. Analógról is DV-ről meg persze hogy DVavi-ba. Megvágom, azaz szerkesztem egy kicsit majd mikor ez kész, utána készítek MPEG2 anyagot.
TMPEG DVD Author-ral (asszem ez a neve...) készítem el a végleges dvd-t.
Eddig nem csalódtam a végeredményben!
Üdv.Én -
Mfilthh
csendes tag
Hali!
Tegnap elvittem a kártyát egy volt osztálytársamhoz, akinek high-end gépe van. A kép nála is ugrált, viszont az ő erre alkalmas kártyáján át (nVidia 3D, valami cinema funkcióval) jó volt.
Ebből már tuti, hogy az AVPro-val nem stimmel valami. A rajta levő conexant chip állítólag igen régi, magához az eszközhöz driver frissítést nem találtam. A gyártó honlapján csak a kártyák felsorolása és (elméleti...) tudásuk szerepel, meg egy e-mail cím. Gondoltam, írok nekik, csak keríteni kellene valakit, aki tud hivatalos angol levelet írni.
A kártya garanciája amúgy lejárt, így ezt valószínű buktam
Mostani gondolataim a megoldásra:
1: egy profi digitalizáló, ami ugyan sokba kerül, de talán használható.
2: egy jóféle Ati Radeon All In Wonder, ami egyben a játékmenetet is meggyorsítaná, két legyet ütvén agyon, és még talán olcsóbb is lenne.
Mindkettőnek persze alaposan utána kellene nézni előbb, okkulván a saját hibánkból... (a dologhoz hozzá tartozik, hogy minden új dologba belevágáskor nagyon naiv vagyok - ''biztos tudja, ha rá van írva''. Na igen, a ''tudja, de milyen minődégben?''-nel van mindig gond). A szervizek és én kölcsönösen egymás rémálmai vagyunk. -
Mfilthh
csendes tag
Köszi szépen!
A furcsaság az, hogy minden irányban jelentkezik az ugrálás, de egy másodperc alatt jóval kevesebbet ugrik, mint ahány félkép van a jelben.
Megnéztem egy rövid, PAL DVD szabványnak megfelelő mpeg2-be kódolt részletet - ennél is látható a WinDVD deinterlace hatása (jellemzően csak a BOB szűrővel), de jelen esetben csak a váltottsoros csíkozódást szünteti meg (látszólag teljesen), az ugrálás megmarad.
A link alatti oldal áttanulmányozása eltart egy ideig, ha jutottam valamire, megírom!
[Szerkesztve] -
corlagon
senior tag
Ha meg deinterlace-zni akarsz, akkor: Bővebben: link
-
Pompi
nagyúr
And-nál az igazság.
Ez simán interlace jelenség.
Ha MPEG-et készítesz belőle akkor hagyd így, tehát ne csinálj deinterlacét, és TV-n jó lesz, sőt ha normális lejátszóval nézed (pl. PowerDVD) akkor monitoron is. -
And
veterán
Hi! Ez szerintem egyértelműen interlaced (váltottsoros) videó, noninterlaced (progresszív) megjelenítőn nézve. A dolog teljesen normális. Ha a végeredményt dvd-re írod, és tv-n fogod nézni, hagyd így, ne zavarjon. Ha meg monitoron, akkor se
, mert minden lejátszóprog. végez deinterlace szűrést, hogy ezek a szörnyű sorelcsúszások eltűnjenek.
Mod.: persze csak akkor normális a jelenség, ha a képtartalomban vízszintes irányú mozgás van, álló témánál nem szabad előjönnie.
[Szerkesztve] -
Mfilthh
csendes tag
Itt egy kép, erről a hozzáértők talán egyből meglátják, ha nem is az okot, de hogy egyáltalán mi ez a jelenség:
-
Mfilthh
csendes tag
Pontosítok:
Szóval a nagy mozgásoknál sok kicsit ugrik, teljesen homályossá téve a képet.
A preview ablakban is látszik, és a felvételen is rajta van. Baromi idegesítő, mert amúgy szép lenne a kép... -
Mfilthh
csendes tag
Sziasztok!
Video8-as kameráról szeretnék digitalizálni filmet. Ehhez egy AverMedia AVPro ADVE-9011HE Deluxe kártyát használok, a hozzá adott driverrel és felvevő progival. A gép egy AMD Althlon XP (Barton) 2500+, Abit NF7-S alaplappal, kompozit videojelet viszek át (csak ilyen kimenet van).
Kép és hang van, össze is tudom szinkronozni (ha máshol nem, hát a videoszerkesztőben...).
Viszont a kép a gyorsabb mozgásoknál ugrál. A kamera jó, a jelenség csak a számítógépen át nézve jelentkezik (TV-n nem), de ott akkor is, ha egyszerűen csak direktben a videojelet nézem (tehát nem szallagról). Hiába állítok be bármilyen fps-t, video-standardot, színszabványt, javulás ezekkel nem érhető el.
Gondoltam a félképes rendszerű jel egészképesen való megjelenítéséből adódó inkompatibilitásra, de az általában csíkozódásban jelentkezik (csinálja is) - a fent említett hiba sokkal inkább hasonlít az FPS-eknél gyenge kártyával látható ''szaggatás''-ra.
Valakinek van ötlete, mi lehet a bibi?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ !! MacBook Pro 14.2" INCH (M4 PRO - 2024) 14C / 20C / 24 GB / 1 TB / 100% AKKU - Magyar
- Crucial Ballistix Sport LT 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz
- Kingston NV3 1TB (SNV3S/1000G)
- Lenovo Thinkpad P15v Workstation Laptop -50% i7-10750H 6Magos 16/512 Intel UHD Graphics FHD IPS
- PS5 Slim Digital Edition 17hó Garancia
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest