Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Forestjo

senior tag

válasz Crystalheart #227 üzenetére

Én magam "nemzetek feletti" gondolkozásúnak tartom magam. Tisztelem és becsülöm a magyar kultúrát - sőt büszke vagyok a magyarok sikereire idehaza és a világban, de mélyebben nem vagyok hajlandó egyik nemzet oldalán sem elkötelezni magam. Nem tartom pozitív dolognak, ha valaki csak azért ragaszkodik (akár idegen országban élőként is) a tradícióihoz, mert azok vannak. Ha az ember (az egyén és személyesen!) nem válogatja meg igényesen a jó hatású pozitív kulturális szokásait, hanem csak majmolja őket, mert forgalomban vannak, akkor nem tudatosan, szívből és őszintén gyakorolja őket, hanem mert "szokás"! Az egyik legismertebb példa erre a "kényszer-ajándékozás", ami nálunk is gyakori sajnos.

Szerintem sokkal bölcsebb mindenből átvenni a jót, és építőt, aztán alkalmazni a saját életünkben. Akinek olyan "szerencséje" van, hogy közelebbről megismerkedhet különböző kultúrákkal, az nagyon kedvező helyzetben van a tekintetben, hogy ezt megtegye. Valójában mindenkitől lehet tanulni és nem távolságtartónak kell lenni egymással szemben, hanem közeledőnek, megközelíthetőnek. Rossz az a politika, mely az elkülönítésre és távolságtartásra épít - akár úgy is, hogy szélsőségesen hangsúlyozza a nemzeti, faji, elkötelezettséget.
    Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy jelen esetben a japán hozzáállás alapjában rossz, mert nem az. Hiszen sok érték, mely ma jellemzi őket, nyilván a kultúrájuknak is köszönhető. Abban sok érték is van, mely valóban pozitív és előre visz. De minden nemzet szokásrendszerében van több-kevesebb hiba, vagyis olyan hagyomány, mely nem éppen elfogadható egy józan és racionális ember számára.

Viszont tudjuk, hogy a nemzetek így is-úgy is folyamatosan hatással vannak egymásra és természetesen változnak, átalakulnak mindenféle külső-belső konfliktus nélkül is. E folyamat megállíthatatlanul létezik, és ha diktatórikus eszközökkel ezt egyes fanatikus nemzeti vezetők igyekeznek valameddig megakasztani, annak szörnyű következményei vannak (lásd Észak-Korea).

Új hozzászólás Aktív témák