Hirdetés
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gigabyte alaplap topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- TCL LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- OLED TV topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
Új hozzászólás Aktív témák
-
Totu
csendes tag
Hali!
Megint jöttem kicsit agybajt hozni rátok.
A kérdés az, hogy hogyan lehet/kell többes mezőkkel relációkat létrehozni?Megmutatom a példát, ami a dilemmát okozza, és azon magyarázom el, hogy mi vele a gondom.
PK: primary key (az egyértelműség kedvéért)
FK: foreign key (egyértelműség kedvéért)model(id PK, desc, ...)
part(id PK, desc, defaultPN FK->pn.id)
pn(id PK, part FK->part.id)
modelpart(model FK->model.id, part FK-> part.id)ez eddig egyszerű, mint a szög: vannak modellek, alkatrészek, egy alkatrész több modellhez lehet hozzárendelve, az alkatrészeknek vannak PN-jeik, és nekem kell az is, hogy melyik az aktuális PN, de ez nem olyan lényeges. a gond itt kezdődik(a fentiekhez hozzáadva):
modelevent(id PK, model FK->model.id, time, ...)
modeleventPN(modelevent FK->modelevent.id, pn FK->pn.id)ez a reláció önmagában nem garantálja nekem, hogy nem tudok olyant PN-t beszúrni a modelevent PN-jeihez, ami nem szerepel a modelpartban.
hol lehet létrehozni a kötést, ami megmondja, hogy akkor szúrhatom be a megfelelő PN-t, ha a modelpartok között van olyan, aminél stimmel a model, és stimmel a PN-hez tartozó part?
erre muszáj check constraint-et rakni, vagy ügyes relációval lehetséges?
Remélem érthető voltam, és nem zagyváltam össze itt senkit.
-
Totu
csendes tag
Hali!
Dehogynem tudom, mi a fejlesztés, csak eddig nem kellett trükközni, mert az "éles" rendszer volt a fejlesztői is. Tudom, hogy ez hosszú távon nem tartható, ezért kérdeztem, milyen kényelmes módja van a frissítésnek.
Van 40 táblám kismillió relációval és index-szel, 100 eljárás, 15 függvény, ezeknek a száma még természetesen nőni fog, tudom, hogy ez nem olyan nagyon sok, de egyedül fejben tartani lehetetlen és egyébként is marhaság.
Az SVN-es ötletet jónak tartom, majd én is bevezetem. Köszi!
Egyébként nem vagyok olyan fejetlen, mint amilyennek tűnök néha.

Csak eddig számomra ismeretlen területre tévedtem, és gondoltam megkérdezem.
És ahogy mondják: kérdezni nem szégyen, pláne ha ingyen van.Úgyhogy köszi a választ!

-
Totu
csendes tag
Á, értem!

Nos a helyzet az, hogy kisebb cég, egyedül csinálom a szoftvert, és mivel adatbázisok szintjén ilyesmivel még nem volt dolgom, gondoltam megkérdezem, hogy ennek mi a módja a nagyoknál?

A választ megkaptam, már csak azt nem tudom, hogy hogyan döntitek el, hogy mi a változás? Vagy biztos ami biztos az egész struktúrát lemódosítjátok? -
Totu
csendes tag
Hello mindenki!
Eddig csak a hírlevél miatt voltam fent a lapon, de most jött egy kérdésem, amit hirtelen nem tudok kimatekozni.
A kérdés MS SQL Server-rel kapcsolatos, mégpedig a következő:
Elég profinak érzem már magam mindenféle SQL-es dologban, és most viszek is egy komolyabb projektet, ami kezd kilépni a gyerekcipőből.
A problémám, hogy van egy éles rendszer, amin eddig fejlesztettem, és eljött az a pillanat, hogy nem lehet "garázdálkodni" az éles rendszeren, tehát tükrözéssel egy alternatív adatbázisba kell tenni mindent, és ott végrehajtani a fejlesztéseket.A gondom csak ott van, hogy a fejlesztés során a mechanika néha élesen változik, és a régi mechanikát nem tudom hogy írjam felül az adatok sérülése nélkül.
Tárolt eljárásokat simán lehet SQL batch-ből update-elni, ez nem gond. (előtte ugye egy DB tool segítségével exportálni a fejlesztett scripteket)
Csak ott van a gond, ha a táblastruktúrák változnak. Ez nem nem olyan gyakori, de annál nagyobb problémát okoz, ha a változások száma meghalad egy bizonyos számot.Gyk. lehetetlen lenne fejben tartani, hogy a szoftver melyik verziója milyen struktúrában volt/van, és mit és hol kell átírni.
Szeretném elkerülni, hogy az adatokat is exportálni kelljen, mielőtt a verziót frissítem, mert ez néha elég hosszúra nyúlhat... (sok adat keletkezik)
De lehet, hogy nem tudom elkerülni... ?Tömören: mi a hivatalos módja annak, hogy egy meglévő adathalmazt egy felülről kompatibilis struktúrára ráhúzzak?
Lehet, hogy megválaszoltam már magamnak a kérdést, de kíváncsi lennék a ti véleményetekre is!
üdv,
Totu
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro Air 13 - 16" Apple M1 M2 M3 M4 MAGYAR Billenyt AZONNAL DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- APPLE Airpods PRO 3 , Airpods 4 Airpods Iphone 14 15 16 17 Bontatlan Új DEÁK TÉRNÉL AZONNAL Átvehető
- Gamer billentyűzetek /SteelSeries/Das Keyboard/Ozone/DE/EN/
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 3700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 PLUS CM 700W
- Apple iPhone 15 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Több darab! MacBook Pro 14" M1 16GB RAM 27%-os áfás számla (218)
- magyar billentyűzet - 165 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest