Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
Otthon a számítógépen is mű. De azért el lehet a kettőt egymástól vonatkoztatni, mert más dolog otthon manipulálni a rawokat és teljesen más kint komponálni a fényképezőn át. De ez már ízlés dolga, van aki ragaszkodik az OVF-hez, van aki kifejezetten az EVF-et részesíti előnyben.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
orbano
félisten
az input lagnak es az FPS-nek sok koze nincs egymashoz, ezt remelem belatod, ha kicsit belegondolsz (gondolj a pipeline feldolgozasra, int absztrakciora).
egyébként én Ijk oldalán állok, nekem túl mű, amit az ilyenekben látok. Bár tény, hogy még ilyen űde felsőkategóriás EVF-t nem láttam.
A vér nem válik VAZZE!™
-
Degeczi
nagyúr
az már nem mindig állja meg a helyét
mert ugyan jó pillanatban nyomod le az expógombot - de utána a tükör fölcsapása miatt akár 1 tized mp körüli is lehet a késedelem, és még a legdrágább modelleknél is csak feleannyi, 4-5 század mp
egy kompakt rendszerű gépnél viszont ha nincs szükség mechanikai mozgásra, akár 1 ezred alatti is lehet a késedelem (ez pl. már a régi Sony 828-nál is így volt)
az EVF késedelme ugyan létezik, de egészen minimális, pl. a Pana G1 esetén 30 ms-nek mondják (nagyon sokat amúgysem késhet, ha 60 fps-es frissítésre képes. Gyenge fényben persze más téma, ott igen)
összességében tehát nem feltétlenül nagyobb a késedelem, sőt, még kisebb is lehet mint egy tükrös gépnél
az tény, h nagy tér van még az EVF fejlődésére - de ez meg is fog történni
az előnyei a legtöbb átlagos felhasználásban többet nyomnak a latban, mint a még meglévő hátrányai
pláne olcsó, vagy kisebb érzékelős kategóriában, mint a 4/3 is: nézz bele egy Oly 5xx keresőjébe, és utána egy Pana G1 EVF-jébe...
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
Optikai kereső előnyei:
- 0 késés, azt fényképezed amit látsz
- egyelőre gyenge fényben nem produkálja a kép zajosodását és nem korlátozza az fps-t
- nem vagy rászorulva az érzékelő tulajdonságaira, lásd előző pont, továbbá az érzékelő relatíve rossz dinamikatartománya miatt a magas kontraszt (beégések, fekete részek) zavaró lehet a komponáláskor
- nem fogyaszt áramot (vagyis csak nagyon minimálisat)
- nem szenved az lcd és a felbontásnövelés hátrányaitól (pl szem mozgatásakor elszíneződések)
- analóg érzés, a szemeddel látsz, megadja a komponálás természetességét/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Darkness1
aktív tag
Egy kis kiigazítás: egész pontosan azt mondta, hogy minden 100 eladott zoom kitre 50 30mm-es kit jut. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a Samsung komolyan gondolja ezt a rendszert és ha az igények olyanok, akkor bármit kifejlesztenek.
Nekem a GF-1 + 20mm tetszik, csak ne lenne ilyen drága...
No stress, no work Today!
-
FEDman
addikt
Igen, a GF1 + 20/1,7 palacsinta kit eladásai szárnyalnak, gyakorlatilag a Pana nem tud elég 20-ast gyártani.
Ezen felül van most a dpreview-n egy riport a Samsunggal, ahol azt nyilatkozták, hogy meglepődtek a 30-as palacsinta sikerén, minden 2. NX10-est fix obival viszik!Szóval itt az ideje, hogy a gyártók túl jussanak a felismerő rácsodálkozáson és a piac igényeinek megfelelően nekifeküdjenek a fix lencsék tervezésének!
-
Degeczi
nagyúr
- fehéregyensúlyt is rögtön látod
- erős napfényben is jól meg tudod ítélni a képeket (szemben egy TFT-vel, amin jó ha a menüt látod)
- élességet is könnyű kézzel állítani, ha jó a fölbontása és tud nagyítani
- különösen ez utóbbi miatt videóhoz is nagyon jó, szemben a tükrösökkelnagyon futurisztikus módon (de lehet, h akár egy évtized múlva elérhető lesz...) még vezeték nélküli EVF is elképzelhető, pl. szemüvegbe építve: az milyen jó csipőből lövésekre adna módot
-
nord_
veterán
Már temetik az optikai keresőket, pedig rengeteg előnye van az elektronikussal szemben még mindig.
Ami most hirtelenjében eszembe jut: élő hisztogram (ami bizonyos m43 modelleklnél az lcd-n _bárhol_ elhelyezhető); hosszú záridős képek esetében a hosszú záridő hatását is mutatja; bármilyen képstílust állítasz be (akár fekete-fehéret is), annak megfelelően látod az élőképet az lcd-n.
Jah, hogy ez az elektronikus keresők előnye. -
Ijk
nagyúr
Nem látom sok értelmét pl. egy GF-1-re zoom obit vásárolni. Pontosan a kis méret miatt fogy, ha megnézel külföldi fórumokat 90%-ban a 20-as kis fix-el veszik az emberek. Egy zoom obival pedig már édes mindegy, hogy egy D3000 18-55 kitet, vagy PEN 14-42 kitet visz az ember. Ráadásul az előbbinél lcd-s komponálásra vagy száműzve, a PEN2 pedig brutálisan drága.
Az evf-el is olyan érzésem van, hogy kicsit túl van értékelve. Már temetik az optikai keresőket, pedig rengeteg előnye van az elektronikussal szemben még mindig. 1-2 éven belül lenyugszanak a dolgok és minden a helyére kerül. Addigra várhatóan egy raklap fixet kidobnak az EVIL rendszerekhez, kijön az összes gyártó valamilyen modellje. Most még túlságosan újdonság ahhoz, hogy ne marketingolják agyon és ésszerűen fejlesszenek (mert jelenleg kéthavonta dobják kifelé egymás után a vázakat).
Jelenleg szerintem óriási a zűr-zavar az EVIL körül./人◕ ‿‿ ◕人\
-
BEE
addikt
" Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért nem gyárt senki normális fixeket a m4/3-hoz! "
Egyszerűen azért, mert arra számítanak, hogy tömegesen fogják vásárolni az emberek ezeket a gépeket.
És akkor majd az lesz a fő kérdés vásárláskor, hogy hányszoros a zúmja.Minőségi (és drága ! ) fixekkel megmaradna réteggépnek, nem lenne rajta elegendő profit.
BEE
[ Szerkesztve ]
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
Szelim
csendes tag
Már a Sigma is...? Ezek a P1 félék a viszonylag nagy méretű érzékelőnek köszönhetik a jó képminőséget, ebben pedig a Sigma volt az első nem ők. Méghogy is...
-
Ijk
nagyúr
Mivel nekem van DP1-em (talán egyedül az országban) így viszonylag objektíven tudok a Sigmáról véleményt nyilvánítani.
Szóval, a Dp-1 szerintem egy jó kis fényképező, viszont rengeteg rossz tulajdonsága van, és már rettenetesen elavult. Azért vettem, mert akartam dslr mellé egy kisebb kompaktot, viszont nagy érzékelővel. (Itt van néhány kép)
A dp-1-el való tapasztalatom azt mondja, hogy a Sigma jobban teszi ha nem megy erre a piacra.
Egyrészt, ha ők mondanak valamit abból 2 év múlva lesz egy bejelentett termék, és a bejelentett termékből jó másfél év múlva lesz forgalmazott.
A jelenlegi foveon szenzor nem versenyképes a m43-al, mondhatni minden tekintetben rosszabb. A Dp-k sebessége pedig aztán végképp rettenetes, nemhogy az AF gyenge, de még maga a gép is lassú. És nem hinném, hogy pikk-pakk kidobnak egy GF-1 szintű vázat.
Szerintem maradjanak meg ennél, ne csak csiszolgassák őket, hanem fejlesszenek. Jelenleg a Dp-1 még mindig a legkisebb és legolcsóbb nagyérzékelős kompakt, ez az egyetlen ok amiért még talán eladható.
De ha mindenképpen nem bírnak magukkal, akkor ne olyan piacra menjenek, ahova már lassan az összes nagy gyártó betör. Csináljanak egy olcsó és pici MF-os távmérős rendszert. Nem mondom, hogy tömegek ugranának rá, de azért kellő igény lenne rá. És még mindig jobbak lennének az eladások, mint az m43, sony, samsung, nikon és még ki tudja melyik EVIL-es rendszerek mellett./人◕ ‿‿ ◕人\
-
FEDman
addikt
Igen, az átnézeti kereső sok szempontból mára már elavult az EVF-hez képest, de ettől függetlenül bizonyos speciális esetekben lehet értelme elővenni és kicsit leporolni ezt a kőbalta technikát.
Például ha ennek a brutál nagylátónak megcsinálnák az mFT verzióját!
Ez ugye egy 6/f5,6 obi lenne. Ilyen brutális nagylátónál még az 5,6 fényerő is jónak mondható. Ellenben EVF-en az 5,6 azt jelenti, hogy kevés fényben viszonlag hamar elkezd majd zajosodni, szaggatni a keresőkép.
Ilyenkor jön képbe a jó öreg átnézeti kereső, ami az obi fényerejétől függetlenül lehet szép nagy és világos! -
Degeczi
nagyúr
tiszta sor, de ez nem vigasztaló a felhasználók számára
régebben az Olympus még azt is próbálta erőltetni, h memóriakártyát is csak tőle vegyél, ezért volt funkció amit csak Olympus kártyával engedélyezett...
(míg a Microsoftot már azért is ütik, ha van böngésző az oprendszerében, a fotózásban szinte bármit megtehetnek a cégek: titkosíthatnak infókat, protokollokat, árukapcsolást végezhetnek ahogy csak kedvük tartja)vagy pl. legalább vakuk esetén is milyen jó lenne egy szabvány - de néha még a papucs is eltérő...
-
FEDman
addikt
"átnézeti kereső szerintem kizárt az ilyen cserélhető obis vázaknál, csak EVF jöhet szóba (az viszont ma már lehet egészen jó is)"
-
Degeczi
nagyúr
ha a vakupapucs az optika tengelye fölött van, rakhatsz rá egy egyszerű, házilag hajlítgatott fémkeretet: még jobb is lesz, mert nem csak azt látod, amit mutat, hanem a környezetét is, így mozgó célpontnál jól be tudod időzíteni mikor exponálj
persze távolságtól, gyutávtól függően veszettül pontatlan lesz - de az általad várt luk sem lenne jobb...
ez az oka, amiért ilyet nem fogsz látni hasonló vázon: egyszerűen képtelenség olyat készíteni, ami a lehetséges mindenféle optika esetén akár csak nagyjából is használható képet adna. Hiszen tehetsz majd rá ultranagylátót, de erős telét is... (még fixen beépített optikájú kompaktoknak sem erőssége az átnézeti kereső pontossága, pl. Canon G10)
egy EVF viszont lazán lehet 100% pontosságú is, és a mai jobb példányok egyáltalán nem feltétlenül "szarok", nézz meg egy Pana G1-et
-
FEDman
addikt
A Sigma az utóbbi időben ráállt a fixekre. Nemrég dobta piacra az 50/1,4-et valamint a 85/1,4-et is, remélem hamarosan kidob valami hasonlót mFT-re is!
-
kulcsarb
tag
Hát nem egy trendi kinézet az biztos.
Nekem úgy tűnik valamikor a 80-as évek elején meghalt a designerük és azóta sem találtak újat.
-
máyköl
veterán
Húha, mennyi kompaktot jelentettek be az elmúlt időkben. DSLR-ek is jöhetnének. Bár, nemsokára itt lesz az EOS 550D.
Sigmáról tudtam, hogy gyárt fényképezőket is, de mindig az objektívjei jutnak eszembe róla.
-
nagyúr
Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért nem gyárt senki normális fixeket a m4/3-hoz!
Olcsóbb tervezni, olcsóbb gyártani, majdnem ugyanannyiért el lehet adni, a vevők ezeket akarják megvenni stb. stb. Csak előnye lenne a gyártóknak és a vevőknek is.
Idiótának kell lenni, ha ezt az igényt nem elégítik ki. És mivel nem teszik, idióták is...Egyébként a Sigma szvsz jobban járna, ha m4/3 gépet gyártana foveonnal, mint még egy külön szabványt...
[ Szerkesztve ]
Aki él és nem boldog, az téved!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Path of Exile 2
- Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Futás, futópályák
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Apple asztali gépek
- De mennyi az annyi?
- Kémia topic
- További aktív témák...
- Sony DSC-RX100M VI prémiumkategóriás 20.1 MP digitális fényképezőgép
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Új! Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
- Canon EOS 400D DSLR fényképezőgép
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest