Hirdetés

2019. június 18., kedd

Hozzászólások

(#1) Goblin12


Goblin12
(őstag)

Nekem tetszik az ötlet, legyen végre valami szabvány alapján besorolhatóak az eszközök, és ha valami high level az biztos drága lesz, de cserébe kapunk is valami jót. Vagy csak bilibe lóg a kezem? :D

(#2) hardzsi2


hardzsi2
(fanatikus tag)

Az 1000-es a maximum? Nem kellene felfelé is kiegészíteniük a szabványt?

Vagy ennél nagyobb fényerejű eszköz sem köz ép- sem hossz távon nem várható?

flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)

(#3) vicze1 válasza hardzsi2 (#2) üzenetére


vicze1
(PH! nagyúr)

Mivel a felső kategória nagy része az OLED felé ment, így ott az 1000nit elve kiesik, vagy csak tényleg fél tized mp-re. De ha azt megnézem, hogy minden egyes kalibrálás 0-ra rakja a fényerőt, és még napfényes szobában is elég többnyire a 10-20%, akkor valóságban nincs nagyobb fényerőre szükség.
1000nit-re pedig nagyon kevés film van maszterelve, de még az értelmes HDR master is nagyon ritka. Kevés alatt értsd, hogy a két kezemen meg tudom számolni. :(

Ha marad a HDR (Dolby Visont imádom, a HDR10 elég meh), akkor még bőven van idő, hogy tartalom is legyen hozzá és a 1000nit nagyon sokáig elég lesz.

(#4) hardzsi2 válasza vicze1 (#3) üzenetére


hardzsi2
(fanatikus tag)

Köszi a részletes válaszod, így már világos!

A HDR-ről csak annyi ragadt meg, hogy a felbontás növelése helyett sokan ebben látják a következő (értelmes) potenciált a vásárlók megnyerésére, és a most dúló HDR-csaták is számomra ezt támasztja alá. Épp ezért gondoltam, illetve a kritikák miatt, hogy a HDR-400 az még elég gyenge, vagyis alig-HDR, hogy ebben még van kiaknázatlan potenciál mind a tartalomgyártás, mind a megjelenítés oldaláról.

A 8K-ról mostanra kiderült, hogy a vásárlóknak nincs rá igényük, az értékesítési előrejelzéseket drasztikusan vissza is fogták - úgy látszik sosem tanulnak az SACD buktából, hogy az 1-2%-nyi vásárlói igényre nem kalkulálhatnak tömeges eladásokkal.

Egyelőre még 2-3 év, mire lecserélem a FHD plazmám egy 4K tévére, így elég lesz majd akkor körülnéznem, hogy mi érhető el - addigra talán a HDR-variációk frontja is letisztul és egységessé/szabványossá válik.

flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)

(#5) vicze1 válasza hardzsi2 (#4) üzenetére


vicze1
(PH! nagyúr)

Miután nemrég váltottam én is 4K HDR-re, így elég gyorsan szembesültem azzal, hogy a HDR lehet jó, de úgy 90% nem ad semmit. Igazából a kérdés sokkal de sokkal összetettebb, és csak a felszínt kapargatja.

HDR-hez kell egyrészt egy 10bit-es panel(meg tudja jeleníteni a BT.2020-at), kell megfelelő fényerő lehetőleg 1000nit(ez persze függ hogy az adott tartalmat mire masterelték), a tévének támogatnia kell azt a szabványt, amit nézni akarsz (HDR10, Dolby Vision, HLG, HDR10+, stb.), az eszköznek vagy appnak támogatni kell ezen szabványok egyikét, kell egy forrásanyag ami megfelelően van masterelve, a fenti szabványok egyikére, nem árt ha 4K-ban és esetlegesen HDR-ben vették fel és nem csak utómunka az egész, ahogy van ez a filmek 99%-nál. És akkor nem raktunk erősítőt a jelútba, meg kábeleket.

Pl. egy Youtube HDR tartalom kb. a vicc szinten mozog(szép szép de nincs különbség HDR és SDR között igazából), egy Netflix Dolby Vision saját gyártású tartalomhoz képest. Pedig mind a kettő HDR csak a különbség ég és föld.

SACD-t vagyis inkább a DSD-t nagyon sajnálom hogy nem terjedt el, olyan szinten magasabb minőségű és hibamentes formátum, mindenhez képest ami jelenleg használunk, hogy leírhatatlan, minding élvezet hallgatni.

[ Szerkesztve ]

(#6) tutitibi válasza vicze1 (#5) üzenetére


tutitibi
(fanatikus tag)

Műholdról már több - igaz még nem sok - 4K HLG/HDR adó elérhető.
VU ZREO4K sat vevő, Pana FZ800E és audioquest piros HDMI 1.4-nek árult kábel ,.ami átvisz mindent eddig.
Ott A HDR/HLG kép és igen Bt2020-as.a színtér is :) :)

(#7) zirmi válasza vicze1 (#5) üzenetére


zirmi
(újonc)

megkérdezhetem h min nézed a hdr tartalmakat? és a streaming szolgáltatásokon kivül hol elérhetőek még ilyen tartalmak? ha torrent akkor melyik release csapat csinál jót?

(#8) vicze1 válasza zirmi (#7) üzenetére


vicze1
(PH! nagyúr)

Streaming, szinte kizárólag. Illegális tartalmak pedig egyrészt max HDR10-ben van, nagyon nagyon kevés, másrészt itt tiltott a téma.

(#9) tutitibi válasza zirmi (#7) üzenetére


tutitibi
(fanatikus tag)

alattad írtam hol

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.