Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Apple asztali gépek
- Vezetékes FEJhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Androidos tablet topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
marcee
addikt
válasz macilaci78 #27 üzenetére
(Én csak azért említettem szegény ember fájszerverének, mert jobbára meglévő cuccokból van, adott esetben ormótlan, csúnya és fölösleges alkatrészeket is bele kényszerülsz rakni, mint például vga, oprendszer és annak tárterület, stb. A drágább, de elegánsabb megoldás a célhárdver, például amiről a hír szól. Ennél kívánatosabbaz még nem láttam eddig. Az viszont igaz, hogy az alaktrészekből eszkábált cuccon sok minden más is futhat fájszerver mellett, tűzfal, router, AP, nyomtatószerver, DC . Nálunk az irodában egy egyész komoly gépből lett filesezrever, azon túl csak egy hardverkulcs kezelő szoftvert futtat.)
\m/
-
macilaci78
nagyúr
Na jó, a linuxhoz nagyon sokan nem értünk még...
Amúgyis mikorra pénzem lesz egy garázsos családi házra, addigra kijárok egy progmat egyetemet is, majd akkor megtanulok kicsit linuxul is, és összerakok magamnak valami szart erre.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
karib
addikt
válasz macilaci78 #25 üzenetére
Én pontosan ezt csináltam nemrég Fájlszerver ára kb. = 4 db 320 GB-os WD HDD + egy SATA RAID kártya. A többi komponens itt hevert. Azért még van mit finomítani rajta, nem vagyok akkora guru egyelőre, de arra tökéletes, hogy tárolja az adatokat és az itthoni 100-as LAN-on és wifin elérjem azokat.
Amúgy szerintem külső eszközökből is lehet RAID-et csinálni Windows segítségével, tükröt, RAID5-öt is akár, ha megmoddolod kicsit a WinXP-d vagy szerver operndszert használsz. A Tomshardware (és egy itt meg nem nevezendő konkurens magyar oldal is ) tartalmaz leírást a hekk elvégzéséhez. Persze a kulturált megoldás a Linux lenne, de ahhoz nem értek...Department of Redundancy Department
-
macilaci78
nagyúr
Köszönöm az ''elismerést'', akkor csak van értelme vele foglalkoznom.
Lehet, hogy olcsóbban jönne ki a ram, de más területen lehet, hogy többet kér, pl olyan alaplap, amibe belemegy, az abba való proci már lehet, hogy drágább...
Jó, rendben van, szegény ember fájlszervere, de minek több, mi az, amit egy ilyen nem tud kiszolgálni és kéri a gazdag ember gépét? Úgy értem, hány kliensnél, vagy mekkora fogyasztásnál, megízhatóságnál éri meg beruházni egy jobb, modernebb cuccba?Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
marcee
addikt
válasz macilaci78 #25 üzenetére
Ilyesmit megmaradt alkatrészekből szokás, áldozni rá nem nagyon éri meg. 4x256 SD-nél sokkal olcsóbban kijön szerintem 2x512 DDR. De csak kötözködök. Lényegében leírtad a szegényember fájlszerverét.
\m/
-
macilaci78
nagyúr
''Persze jó dolog 1 GB egyben'' - Igen, ilyenről is ábrándoztunk egyszer, és mára már az 1 TB is valóra vált!
Azért aszt szeretném kérdezni, hogy namármost nekem van egy 80Gb-os külső 2,5''-os vinyóm, ilyenekből nem lehet RAID kötegeket csinálni, vagy akár pendrive-okból? Azért az lenne már a LOL!
Apropó, házi fájlszerver építése: nem lehetne egy P3-as 900MHz, integrált VGA, hang, némi memória (pl 4×256Mb SD) gépből csinálni egyet? Bele pár vincsit (akár plusz IDE-csatlakozók árán is), RAID-kártyát, GbE-kártyát, meg ami kell, monitort, miegymást meg lehet spórolni, az integrált LAN-on keresztül lehetne konfigurálni. Én ha magamnak csinálnék ilyet, még a neten is ezen keresztül zargatnám egy hardveres tűzfal mögött. Az egészet be a kamrába, vagy a garázsba, hálókábelen 400 méteren nincs jelveszteség. Valami szünetmentes tápot neki, az oprendszert beállítani, hogy pl 20%-os telepnél leállítson és annyi. Vinyók nélkül az Ph!-n kínál ''brand new'', jól kipróbált cuccokból relatíve pici pénzből össze lehetne dobni.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
marcee
addikt
Nekem ezért: ''One advantage JBOD has over RAID 0 is in the case of drive failure. Whereas in RAID 0, failure of a single drive will usually result in the loss of all data in the array, in a JBOD array only the data on the affected drive is lost, and the data on surviving drives will remain readable.''
\m/
-
balco
aktív tag
válasz parandroid #11 üzenetére
asus wl500g deluxe router + külső vinyó, pendrájv
van topikja valahol -
karib
addikt
A különféle redundanciát adó RAID-ek után szerintem a különálló HDD-k megoldás a legbiztonságosabb. Legalább nincsenek szanaszét hányva a fájlok, ha lehal egy HDD, akkor csak annak a tartalmát bukod, és nem az összes fájlt, aminek egy-egy darabja épp erre a diszkre került. Persze jó dolog 1 GB egyben, de ezeknek a dobozoknak pont épp az adatbiztonság növelése az egyik legnagyobb erényük.
Department of Redundancy Department
-
karib
addikt
Szerinted miből áll egy ilyen dobozka? Egy RAID vezérő + egy LAN kontroller? Ez egy kis számítógép, van procija, memóriája, oprendszere... mint DSL routereknek is. Ez a jövő számítógépe - valójában nem is úgy gondolsz rá, mint egy számítógépre, hanem mint egy bizonyos funkciót, funkciókört ellátó eszközre. Egyre több ilyen kütyü lesz, figyeljétek meg.
A legtöbb ilyen RAID5 képes eszköz valamilyen Linuxot futtató dobozka, használnak pl. Intel XScale procikat meg mást is. Létezik Windows XP Embeddedet használó megoldás is, de ennek az árából kiindulva szerintem ez linuxos.Department of Redundancy Department
-
Starsky72
addikt
erről mi a véleményetek?
érdemes ilyet venni?
[link]...minden szép és jó, márványszemű angyalok, ház és luxushajó...
-
marcee
addikt
JBOD-ot nem is tud? Mert amúgy oltári jó lenne, pont amilyenre vágytam. Csak meg tudnám fizetni.
\m/
-
parandroid
félisten
Hát ez a szomorú. Egy 160-as HDD magában nincs 20k. Azaz 30k+ maga a keret. Ez duplája a US-ben kapható üres keretek árának (jó, tudom, más piac), és triplája annak a Netgear árának, amit a linkelt cikkben bemutattatok.
pI talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
karib
addikt
válasz parandroid #11 üzenetére
Odakinn 180 USD környékén indulnak a 160 gigás egyszerűbb darabok, ill. 80 körül az üres dobozok (www.pricewatch.com, www.pricegrabber.com, keresés NAS címszóra). Itthon Freecom, Maxtor kapható, ill. valszeg más is. Pl. 160 GB Freecom Classic SL 160GB kb. bruttó kisker 50e.
-
-
parandroid
félisten
Nekem egy megfizethető 1 lemezes is elég lenne otthonra (értsd: HDD nélkül max 20k), sajnos ilyet sem igen lehet találni. Pedig alapvetően nem hiszem, hogy egy bonyolult szerkezet lenne egy külső HDD keret hálózati kártyával. De tippeket szívesen fogadok, hogy hol nézzem...
Egy ilyet például el tudnék viselni: [link], főleg 110 EUR-ért...
pI talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
vlaci79
senior tag
Sziasztok!
Ha valaki talál tesztet ilyen cuccokról az légyszi linkelje be.
Vlaci -
karib
addikt
válasz parandroid #8 üzenetére
1-2 lemezes NAS egységekből nagyon sok van, legalábbis jóval több, mint megfizethető 4 egységes, RAID5 képesből... PH-n is volt hír ilyenekről.
A NAS egyre inkább fontos technológia lesz, otthoni hálózatoknál is.Department of Redundancy Department
-
parandroid
félisten
Azért el tudnék képzelni egy még kisebb, otthonra, vagy 1-2 személyes vállalkozásoknak szánt változatot két merevlemezzel, persze jóval olcsóbban. Nekem legalábbis ideális megoldás lenne.
Persze ha azt veszem, hogy maga a 2 db 250-es HDD 50e, akkor várhatóan nemigen lenne 100e alatt az ára.
Egyébként az sem tetszik, hogy alig van a piacon otthoni hálózatra szánt NAS egység... Nekem személy szerint igencsak aktuális lenne egy megfizethető alternatíva a 24/7 otthoni fájlmegosztásra...
-
jakobkacsa
senior tag
tudtam, hogy neked tetszeni fog
egyébként télleg pofás, szolid és sokat tud.
az 1TB-st én is el bírnám viselni a szomszéd szobában.
a hűtésére azért kíváncsi lennék - 4 HDD-re egy venti? még ha 12-es, akkor is. nagyobb felületet fog át 2 kisebb, halk 9,2-es.Dyslexia for cure found!
-
karib
addikt
USA-ban elfogadhatóbb ára van...
TeraStation 1.0 GB - 720 USD
TeraStation Pro 1.0 GB - 920 USD
Ebből mondjuk 350-400 USD a HDD.
A komponensek nem túl drágák bele - GbE kártya, 4 portos SATA vezérlő nem tételek. Ne gondold, hogy valami nagyon komoly RAID kártya van benne Egészen biztos, hogy szoftveresen csinálják az egészet.
A lényeg, hogy mennek lefelé az árak, s ez jó.Department of Redundancy Department
-
sbazsi
veterán
mennyiből lehetne kihozni egy 600 gigás fileserver gépet?
-
L3zl13
nagyúr
Hááát, szvsz ennél sokkal olcsóbban nem nagyon lehet összehozni, figyelembe véve a tudását.
RAID 5 vezérlőkártyát még ma sem találsz túl olcsón, a gigabites vezérlők mondjuk most már nem olyan drágák. Plusz a többi. Ha csak a házat veszem, és egy jobb PC ház alapján kalkulálok, akkor az is legalább 20-30k...Aki hülye, haljon meg!
-
karib
addikt
Na, ilyen kellene nekem is. Azért még mindig kicsit meredek az ára
-
L3zl13
nagyúr
Jó stuff. Végre egy cucc, amiből semmit nem hagytak ki. Sem a RAID 5 nem maradt ki, sem a gigabit ethernet. AD meg jól jön vállalati környezetben.
Otthon jól jönne egy ilyen cuccos...Aki hülye, haljon meg!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Parfüm topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- EAFC 25
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Újszerű Kingston SSDNow UV400 480GB SATA3 SUV400S37/480G -2,5 SSD meghajtó
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest