Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ABE

őstag

Motorola DEFY – Mindent a szoftver cseréjéről, recoveryről, főzött ROM-ról...

Figyelem!
    A ROM-ok csere-beréjét mindenki saját felelősségére végezze, ha valamiben nem biztos, kérdezzen, vagy ne is álljon neki a dolognak. A leírtakat többen is végrehajtottuk már a fórumban, tehát kipróbált dolgok, s habár nem egyszerű elrontani a telefont, senki nem vállal felelősséget azért, ha mégis károsodik a készülék. Fontos, hogy bármilyen ROM cserének csak feltöltött akkuval álljunk neki, ugyanis a ROM csere/lementés nagyon szívja az akkut, és nyilván senki nem akarja, hogy a folyamat közben adja meg magát a cucc.

- Miként tudok ROM-ot (szoftvert) cserélni?
    Alapvetően két lehetőség van: stock ROM (hivatalos gyári) cserélgetése, vagy custom ROM (főzött, házilag barkács) felrakása. Az előbbihez az RSD Lite nevű program kell alapvetően, utóbbihoz a custom recovery.

- ROM cserével lehet függetleníteni a telefont?
    Nem lehetséges a szoftver cseréjével a függetlenítés.

- RSD Lite használata (gyári ROM-ok cseréje):
    Innen letölthetőek az eddigi hivatalos (stock) ROM-ok. Mindegyikben van angol nyelv, a 2.51-es ROM-ról nem lehet visszalépni, rootolása nehezebb: [link] A leginkább ajánlott talán a 2.34-es ROM, ami kellően gyors, és kevés benne a sallang. Ezeket a fájlokat az RSD Lite nevű programmal lehet felrakni, előtte még szükség lesz a Motorola Handset driverekre is. A ROM csere nem bonyolult: első lépésként fel kell telepíteni a drivereket és az RSD Lite-ot. Ezután be kell lépni a telefon saját recoveryjébe (akku ki, akku be, hangerő növelő gomb és bekapcsoló gomb nyomva tart egyszerre, míg felvillan a képernyő világítás), majd az USB kábellel a géphez kell csatlakoztatni a telefont. Ha a Motorola driverek rendesen telepítve lettek, akkor a Windows benyögi, hogy ilyen-olyan eszközök sikeresen telepítve. Szóval ezután jöhet az RSD Lite program, érzékelni fogja, hogy a telefon csatlakoztatva van. Ki kell választani a szimpatikus ROM-ot (figyelem, csak a gyáriak közül), majd start. Elszöszöl vele pár percig, a végén automatikusan feláll a rendszer, és ennyi.

Figyelem! A félreértések elkerülése érdekében: a stock ROM-ok számozása (2.21, 2.34, 2.51, stb.) nem az Android rendszerverzióját jelenti, hanem a Motorola saját jelölése. Nem szabad összekeverni őket, ugyanis az előbb említett számozások mind 2.1-es Android rendszert takarnak.

- Clockwork recovery (custom recovery) telepítése:
    Rootolás után lehetőség van olyan recoveryt felrakni, ami segítségével bármilyen Defyhez készült egyedi ROM felrakható a telefonra. Innen letölthető a Clockwork MOD recovery, kártyára másolás után szimplán telepíteni kell, majd a programba belépve lehet választani, hogy ebbe a recoverybe bebootoljon a telefon. Azt tudni kell, hogy a telefon saját recoveryjét (lásd az előző pontot) nem írja felül, tehát biztonságos a használata.

- Custom recovery használata:
    Billentyűkombináció nélkül, közvetlenül a telepített programból lehet belelépni, de itt az érintőképernyő már nem működik. A hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépegetni, és a bekapcsológombbal lehet belépni egy-egy menübe. Lehetőség van az aktuális ROM lementésére a backup menüpont alatt, biztos ami biztos alapon ajánlott.

- Custom ROM-ra frissítés:
    A menete attól függ, hogy milyen formátumú ROM-ot töltesz le, a lényeg, hogy a custom recovery a kiindulási alap. Amivel én találkoztam, ez a ROM volt, ennek a menete: zip letölt, könyvtárba kicsomagol, az sdcard/goakprev/backup-ba bemásol a mappát. DATA/Factory reset, majd az előbb említett mappából visszaállítás (restore), és végezetül ismét DATA/Factory reset, és újraindítás. Elképzelhető akár olyan ROM is (legalábbis Spicán volt ilyen), hogy csupán egy update.zip fájlt kell frissíteni, amire van szintén külön menüpont itt.

- ROM csere esetén megmaradnak a korábbi beállításaim/telepített programok?
    Igen, feltéve, hogy nem csináltál Factory resetet, vagy wipe data/cache-t a custom recoveryben. Egyébként ajánlott frissítés előtt a Factory data reset elvégzése a telefon Settings/Privacy menüpontjából, mivel így az esetleges misztikus hibák megelőzhetőek.

- Hogyan tudok lementeni/visszaállítani egy ROM-ot?
    A custom recoveryben a Backup & Restore/Backup menüpont alatt lehet létrehozni „mentési pontot” (ez az úgynevezett nandroid backup). A recovery ezeket a mentéseket a goapkrev/backup könyvtárban tárolja, innen visszaállítható Backup & Restore/Restore menüpontból. Közvetlenül visszaállítás előtt ajánlott a wipe cache majd wipe data elvégzése, és közvetlenül ezután (tehát újraindítás ne legyen) jöhet a visszaállítás. Ha a visszaállítás sikerül, akkor már jöhet az újraindítás.

- Nem reagál semmire a telefon / nem áll fel a rendszer / hülyeséget ír ki. Megöltem?
    Első lépésként próbáld kivenni majd berakni az akkut, hátha ettől észhez tér. Ha többszöri próbálkozásra sem reagál semmit, akkor az RSD Lite-os megoldással szinte biztos, hogy vissza lehet hozni a telefont az élők sorába. Ha még ez sem működik, akkor minden bizonnyal totálisan lemerült az akku, próbáld előbb feltölteni. Előfordulhat, hogy valamiért olyan állapotba került a telefon, hogy nem tölti fel az akkut, ebben az esetben máshol töltsd fel valahogy az akkut, vagy szerezz egyet kölcsönbe.

Nem merek belevágni, veszélyesnek tűnik ez a csere-bere, módosítgatás dolog... Nem is tudom, hogy szükségem van-e erre.
    Amennyiben követed az itt leírtakat, minimális az esélye, hogy gond legyen, ugyanis szinte csak szándékosan, vagy ezeknél durvább módosításokkal lehet kinyírni szoftverese a Defyt. Ha elégedett vagy a mostani rendszereddel, és nincs meggyőző indoka a cserélgetésnek, akkor használd a telefont, ne a frissítgetéssel törődj.

Basszus, nem áll össze a fejemben ez a ROM csere dolog, el tudnád magyarázni lépésről lépésre?
    Íme -->

Motorola DEFY személyre szabott ROM - ahogy én csinálom

Lehet, hogy valakinek még mindig nem teljesen érthető, hogyan is működnek a ROM-al kapcsolatos módosítások, így leírtam részletesen, én hogyan végzem a ROM cseréjét és testreszabását. Fontos elmondani, hogy ez a leírás arra vonatkozik, hogy minden beállítást és telepített programot veszni hagyok, úgymond nulláról szabom személyre a telefont, így a legtisztább a dolog (utólag nincs esetleg megmagyarázhatatlan force close, ilyesmi...).
    Mielőtt belevágnál, olvasd el ezt: [link]

0. Előkészület
    A legelső lépés az akku feltöltése. Fontos, hogy teljesen feltöltve, vagy legalábbis közel fullon legyen az akku, így nem érhet meglepetés. Még egy apró dolog, bár ez inkább az én heppem: ha új szoftvert rakok a telefonra, mindig formázom a memóriakártyát is előtte, persze a számomra fontos dolgok lementése után.

1. Cuccok letöltése
    A szükséges letöltendő cuccok (olyan sorrendben írom, ahogy szükség lesz rá):

- Motorola Handset USB Driver
    - RSD Lite 4.9
    - 2.34.1-es Blur-mentes ROM
    - z4root
    - Clockwork MOD recovery
    - Frozen Eclair (a 2.34-hez való)
    - Titanium Backup (ez elérhető a Marketről is)

Letöltés után feltelepítem a Motorola drivereket és az RSD Lite-ot a gépre, a lista utolsó négy elemét pedig felmásolom a memóriakártyára. Megjegyzem, hogy 64 bites Win7 rendszer van a gépemen, de régebbi Windowsokkal is működik az RSD Lite és a Motorola driver.

2. Gyári ROM választás
    Mielőtt nekilátnék a ROM cseréjének, a régi szoftvert lenullázom, a Settings/Privacy menüpontban nyomok egy Factory data reset-et. A telefon újraindul, de nem kezdem el beállítgatni, hanem kikapcsolom. Belépek a gyári recoverybe, ami a következő módon történik: akkut kiveszem, akkut visszarakom, majd nyomva tartom a hangerő növelő és a bekapcsoló gombot egyszerre. Amint a képernyő háttérvilágítása feléled (kb. 3 másodpercnyi gombnyomás után), elengedem a gombokat, és egy fekete képernyő fogad, bal felső sarokban a felirat: Bootloader

Ekkor összekötöm az USB kábellel a gépet és a telefont, és hagyom, hogy a Windows telepítgesse a szükséges drivereket (feltéve, hogy ez az első alkalom, hogy ilyen módban kapcsoltam össze őket). Ha rendben végzett a dologgal, elindítom az RSD Lite-ot, sikeres kapcsolat esetén a program érzékeli a telefon jelenlétét - Status: Connected... Ezután a Filename ablakban kikeresem a letöltött .sbf fájlkiterjesztésű gyári 2.34.1-es ROM-ot, majd rányomok a Start gombra. Ez eltart ~5 percig, és amint végzett, automatikusan újraindul a telefon. Az újraindítás még további 2-3 perc, csak akkor húzom le a telefont a kábelről, amikor a programban a result fül alatt megjelenik a PASS felirat. Ha esetleg azt írja ki a program, hogy manuálisan indítsam újra a telefont, holott az már újraindult, akkor sincs gond, nyugodtan le lehet húzni a kábelről.

Tehát ebben az állapotban a 2.34.1-es jelölésű, "fél-bluros", hivatalos, közép-európai (CCE) ROM van a telefonon, ami olyan, mintha most vettük volna ki a dobozból a telefont. Aki mondjuk 2.21-es ROM-ról váltott erre, és nem is akar mást, csak a Blur szolgáltatások eltűntetését, az akár meg is állhat itt. Mivel én többet szeretnék kihozni a telefonból, nem is szenvedek a mindenféle beállításokkal egyelőre, hanem továbblépek a hármas pontra.

3. Rootolás
    A következő lépés a telefon rootolása, ez nagyon egyszerű: első lépésként a Settings/Applications menüpont alatt pipát rakok az Unknown sources ponthoz (a felugró ablakra OK-t nyomok), ezzel engedélyezem a letöltött alkalmazások telepítését. Majd ugyanitt, a Development menüpontban bepipálom az USB debugging módot, ami a rootolás miatt szükséges. Ezután telepítem a z4root-ot a memóriakártyáról (File Managerből elérhető a memóriakártya), s amint települt a program, el is indítom (Open). Kiválasztom a Permanent root opciót, így folyamatos marad a hozzáférés. Szöszöl pár másodpercig a program, s amint végez, automatikusan újraindul a telefon, és megjelenik a menüben a Superuser. Itt pl. be lehet állítani, hogy ha egy program teljes jogosultságot kap, akkor küldjön-e üzenetet, illetve lehet ellenőrizni, hogy mely programoknak van teljes hozzáférése. A lényeg, hogy innentől kezdve már rootolt telefonom van, tehát jöhet a custom recovery felrakása.

4. Okosított recovery telepítése
    Ahhoz, hogy tudjak "főzött" cuccokat telepíteni, illetve lementeni az aktuális ROM-ot, felrakom a Clockwork MOD recovery-t (custom recovery). Ez szintén egyszerű művelet, ennek a telepítőjét is a memóriakártyáról telepítem, és onnantól kezdve megjelenik a menüben a System Recovery nevű ikon. A System Recovery felületébe belépve kiválasztom az Install Recovery System-et, s amikor Superuser jogosultságot kér, engedélyezem neki (Allow). Innentől kezdve már lehetőség van belépni a módosított recoverybe (Recovery Boot).Tudni kell, hogy ez a recovery nem írja felül a gyárit, tehát bármi gond lenne, a 2. pontban említet módszerrel bármikor visszarakható a gyári, tiszta ROM, vagy törölhető a Clockwork MOD Recovery.

5. Frozen Eclair-t a népnek!
    Megvan hát a rootolás, van custom recovery, most jöhet egy kis rendszergyorsítás, mégpedig a Frozen Eclair személyében. Kiválasztom a Recovery Boot opciót, ami a custom recoverybe visz, bal felső sarokban: GoAPK Defy Recovery. A felület kezelése egyszerű: a hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépkedni, a bekapcsoló gomb rövid megnyomásával pedig belépni egy-egy menüpontba, vagy kiválasztani valamit. Kiválasztom, hogy Install zip from SDCARD, utána Choose zip from sdcard, és megkeresem a korábban felmásolt FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip-et. Ezzel a frissítéssel kb. 1 perc alatt végez is, majd jöhet a Reboot system now. Újraindul a telefon, az első ilyen boot több percet is igénybe vesz, nem kell aggódni. Ha felállt a rendszer, nincs más hátra, mint a z4root-ban kiválasztani a Reroot opciót, és az automatikus újraindítás után van egy jó kis alap rendszer. Ekkor már beállítok pár alap dolgot, mint pl. Google account, hálózati hozzáférések, hogy a Market elérhető legyen.

Megjegyzem, hogy akármely főzött ROM is kerülne fel, ugyanez a menet, tehát univerzális a módszer. Még valami: a frozen eclair felrakása után a FrozenEclairDefy_V2.34.1.zip törölhető a memóriakártyáról, csak a frissítés erejéig van szükség rá.

6. Pusztuljon a férgese!
    Jöhet a testreszabás, amikor is eltávolítom azokat a programokat, amikre nincs szükségem. Figyelem! Az én listám az én igényeimnek megfelelően van összeállítva, megbízhatóan működik, de lehet, hogy olyat is kitöröltem belőle, ami másnak viszont hasznos lehet.

Mielőtt gyomlálni kezdenék, felrakom az ingyenes LauncherPro homescreent (felületet) a Marketről, így abból kisebb eséllyel van gond, ha véletlenül olyan cuccot törlök, ami a Blur felülethez kapcsolódik. Ezt a felületet használom, mert ingyenes, gyors, és jól személyre szabható, de természetesen mindenki válasszon saját ízlése szerint. Feltelepítem a memóriakártyáról vagy a Marketről a Titanium Backup-ot, első indításkor engedélyezem neki a Superuser hozzáférést. Ha ezzel megvagyok, bootolok a custom recoverybe, és készítek egy biztonsági mentést, mielőtt nekiállok gyomlálni: Backup & Restore/Backup (ez az úgynevezett nandroid backup). Így ha valamit elrontanék, gyorsan vissza tudom állítani a kiindulási állapotot. Olyankor a custom recoverybe visszalépve először egy wipe cache majd wipe data cuccost nyomok, és ha ez megvan, akkor a Backup & Restore menüben pár perc alatt visszaállítom (restore) az elmentett kiinduló állapotot. A recovery ezeket a mentéseket a goapkrev/backup könyvtárban tárolja.

Tehát a lista, hogy miket távolítottam el:
    3G mobile hotspot, AdService, Alarm & Timer, Android Live Wallpapers, Browser, Browser Plugin, Browser Message, Calculator, CarDock, Connected Music Player, Contacts unconnected, DLNA, DlnaSystemService, ESMusica, Greek keyboard, HipHopOfficial, Home screen tips, Kindle, Kodak perfect touch, Live Wallpaper Picker, Magic Smoke Wallpapers, Manage SIM card, Media share, Messages, MotoBlur Calendar, Music Visualisation Wallpapers, MySpace, Phone Portal, Quickoffice, QuickContact, Revolver TV, SIM Toolkit, Sound recorder, Sticky Note, Toggle widgets, TrueCountry, TTS Service, Universal inbox, Weather, Work Contacts

Van még pár olyan program, amit törölhetnék, mert működik a telefon nélkülük is, de azzal már megnyirbálnám a funkciókat is, esetleg a stabilitást veszélyeztetném, vagy rosszabb esetben be is lassulna a rendszer. Megjegyzés: frozen eclair nélkül nem okoz gondot az alap felület (home és desk home) eltávolítása, viszont frozen eclair használatával eltávolítás után belassul a rendszer, legalábbis a tapasztalatok ezt mutatták eddig.

És mit kaptam eredményül? Egy olyan rendszert, ami gyors, és nincsenek benne a számomra felesleges programok és szolgáltatások. Érzésre is kellemesebb használni, a gyárinál szerintem gördülékenyebb. A sebesség összehasonlítására Quadrant adatokkal tudok szolgálni:
    - túlhúzás nélkül (800MHz-en) átlagban 1200 körüli eredmények
    - túlhúzva (1200MHz-en) átlagban 1550-1600 közötti értékek

Új hozzászólás Aktív témák