Hirdetés
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chal
addikt
Ezek amúgy nem töltők, hanem un. EVSE-k (electric vehicle supply equipment) Szerintem az EV piac legnagyobb lehúzásai/átverései ezek a dobozok. Amúgy nem is igazán lenne rájuk szükség egy normális világban, és megvan rá a szomorú elméletem hogy miért találták ki a gyártók. Amúgy kb. semmit nem csinálnak, csak a falból jövő áramot rákapcsolják az autóra (egy 12V-os vezérlőjel hatására, ez az egyetlen plusz dolog a fázis+nulla+védőföldön kívül ami az autó meg az evse között van). Persze nem mondom hogy filléres cucc, de csupán azért mert jó sok réz van benne a 32A vezetékek miatt, meg megfelelő terhelhetőségű mágneskapcsoló ami behúz amikor az autó kéri a delejt. Ehhez képest viszont nagyon-nagyon túl vannak árazva.
Nem akartam kötekedni, meg nem is neked szól, csak én is érintett vagyok a témában felhasználóként és totál szomorú nézni hogy mit művelnek az EVSE gyártók a piacon. Pl: "fali" töltő-> puff +100 ezer HUF, és attól fali, hogy falra lehet fúrni, egyébként tök ugyanaz van benne mint a nem faliban (nem lehet más), siralmas
Szóval amikor EVSE-t vesztek, nagyon nézzétek meg, hogy mire adtok pénzt, érdemes inkább a keresztmetszeteket vizsgálni, meg a beltartalmat (sok esetben a neten a belsejükről fotó), legyen benne valami minőségi kismegszakító (Schneider, Legrand, ilyesmi), meg ugyanilyen mágneskapcsoló, aztán ha ez adott, akkor jöhet belőle a legolcsóbb, pontosan ugyanazt fogja csinálni (ami a nagy semmivel egyenlő szinte). Az olyan extra funkciókat mint az adott fázis mérése ("árammegosztó") persze aláírom, az hasznos dolog, és adott esetben meg is éri (már ha nem kérnek azért is el egy vagyont).
A 3 fázisú is csak azért volt 10kHUF-al drágább, mert nem 1 pólusú relé van benne, hanem 3, de akkor ez még egy korrekt árazás, gyakran látok olyat aminél ez a feature is +100eFt.
Amúgy én építeni fogok sajátot, ami tudja az árammegosztást is, szerencsére lehet már venni többféle olyan vezérlőelektronikát, ami az említett 12V-os négyszögjelet tudja generálni (hozzáteszem, hogy sima analóg jelről beszélünk, a négyszögjel ferkije mondja meg az autónak, hogy mennyi áramot vehet fel a falból, komolyan vicc az egész). Pl.: OpenEVSE, SmartEVSE
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest