- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer N36L / N40L / N54L
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
op9
aktív tag
Sziasztok!
Pár napja nézegetem az ITX-es dolgokat, mert jó lenne összerakni egy gépet, ami mehetne majdnem 24/7-ben. Számolási feladatokat látna el, semmi játék, szóval erősebb CPU. Persze itt sem kell brutálisra gondolni, csak ezért néztem ki a G1610/G1620-at, mert sebesség/ár arányban a legjobbak (vagy ha van valakinek jobb alternatívája hasonló teljesítmény közelében, akkor szívesen fogadom).
Hozzá elegendő lenne egy H61-es alaplap + 4GB RAM + egy 64-es SSD.
Ami fontos lenne, hogy minél halkabb formában szeretném, és kis méretben.Már körbenéztem a fórumon, és be is linkelném a hozzászólásokat annak, aki esetleg hasonlóan kis házban gondolkodik:
HookR válogatás 1.
HookR válogatás 2.
HookR válogatás 3.
(ezek közül a legtöbb márkát nem is találom meg magyar viszonteladóknál)
M350
Vialan EPC3Ezek közül az Akasa Euler (teszt!) tetszett meg legjobban, és elég is a passzív hűtése az erősebb Ivy-kre is. Viszont alaplapi kompatibilitása nem a legjobb, és javítsatok ki, ha tévednék, de úgy nézem, hogy leginkább a thin mini ITX lapokat eszi meg, amikre notebook RAM-ok kellenek, és az áram nem 20+4 formában érkezik, hanem közvetlenül a desktop tápegységből. (kérdés: Így megúszható a PicoPSU, és elegendő pl. egy ilyen?)
Szóval ez lenne a legjobb megoldás, de a kompatibilis alaplapok elég húzósak.
Legracionálisabb megoldás lenne a Vialan EPC3 ház + egy ~70W körüli tápegység. Ami töredéke az előbb említettnek. Feltéve, ha nem mondok hülyeséget, és így működik.
Bár itt a hűtést valahogyan meg kell oldani, hogy közel hangtalan legyen a rendszer. Esetleg a gyári hűtőket le lehet annyira szabályozni, hogy ne legyenek hallhatóak?Előre is köszi a válaszokat!
How Bad Do You Want It?
-
TomiLi
addikt
A Gigabyte, és az Asus hogy hogy nem dobott piacra még ITX-es FM2 lapot?
Ez szinte már-már ITX például (22,5x17,4):
Bogyorisz
-
törölt tag
válasz Pista0001 #14855 üzenetére
alulfeszelve, meg nagyon letekert ventivel talán jó lehet. sulimban láttam, hallottam, használtam Dell asztali gépeket, amikben gyári kis Intel hűtők voltak i3-akon és meglepően csendesek voltak. a plafonon lévő projektor ventije túlharsogta a labor (24) gépét is.
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz TomiLi #14849 üzenetére
"Mennyire "biztonságos" külföldről rendelni? Soha nem csináltam még, hol tudok ennek részletesen utána nézni, hogy lehet/kell?"
Többnyire biztonságos, de persze nem mindegy honnan és mit. Gondolom mondanom sem kell, hogy mindentől függetlenül ami óvintézkedést módodban áll megtenni, azzal mindenképp érdemes élni. Például fizetési módnak olyat választani, ahol probléma esetén van pénzvisszafizetési garancia. Keress rá, bizonyára itt PH-n is vannak vonatkozó topikok.(#14852) tlac: Jelentem, résen voltam! Megtaláltam a humorbonbont a hozzászólásodban.
(#14853) op9: "Ezek közül az Akasa Euler (teszt!) tetszett meg legjobban, és elég is a passzív hűtése az erősebb Ivy-kre is. Viszont alaplapi kompatibilitása nem a legjobb, és javítsatok ki, ha tévednék, de úgy nézem, hogy leginkább a thin mini ITX lapokat eszi meg, amikre notebook RAM-ok kellenek, és az áram nem 20+4 formában érkezik, hanem közvetlenül a desktop tápegységből. (kérdés: Így megúszható a PicoPSU, és elegendő pl. egy ilyen?)"
Bár az Euler letisztultságával nem vetekszik és passzív hűtésként sem szolgál, ám hasonló megjelenésű, mini-ITX lapok fogadására alkalmas és olcsóbb is a Realan E-K3. Itthon ViaLAN EPCA3 néven lelhető fel.
A linkelt AC adapter 16V 4,5A, az nem jó. Az ilyen integrált DC tápáramkörrel felvértezett lapok amennyire tudom többnyire 12V-ot, esetleg 19V-ot igényelnek (Jelezze, ki tud másféléről, vagy hallgassa el örökre! ).Az ilyen kisebb méretű házakhoz mellékelt paneltápokra jellemző, hogy gyenge a 12V-os águk (általában 4A), és valamirevaló foglalatba illeszthető CPU/APU tápellátására elégtelenek. 35W TDP-s procival már akár jó lehet, de az egyrészt csak irányadó, nem a tényleges fogyasztás, másrészt ha ennyire 'ki van centizve', nem mindegy milyen alkatrészek szolgálnak körítésül.
Inkább integrált CPU/APU-s alaplapokhoz jók. Nagyobb fogyasztású konfighoz külön kell erősebb pico-, vagy paneltáp + AC adapter kombót beszerezni, csak az már számottevően növeli a végösszeget.(#14856) ceaser: "A Gigabyte, és az Asus hogy hogy nem dobott piacra még ITX-es FM2 lapot?"
Mini-ITX fronton eddig sem kapkodtak különösebben. Kevés kivételtől eltekintve jellemzően több hónappal a kisebb piaci részesedésű gyártók után dobták piacra saját megoldásaikat. Ez persze nem válasz a miértre, csak jelzem, hogy nem teljesen szokatlan."Ez szinte már-már ITX például (22,5x17,4)"
Jonsbo V7-hez hasonló házakba - ahol a dupla slotos VGA mellett (I)(alatt)(/I) HDD-nek is van hely - elvileg befér, cserébe a belső meghajtóhelyről kell lemondani (jó esetben csak a 3.5"-esről és 2.5"-essel még használható marad).[ Szerkesztve ]
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
.mf
veterán
"A linkelt AC adapter 16V 4,5A, az nem jó. Az ilyen integrált DC tápáramkörrel felvértezett lapok amennyire tudom többnyire 12V-ot, esetleg 19V-ot igényelnek (Jelezze, ki tud másféléről, vagy hallgassa el örökre! )."
A "-Wide Input" paneltápok nem ritkán 12-25V között bármit megesznek (típusonként változó, hogy mettől meddig). Azonban drágábbak és kevésbé hatékonyak.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
törölt tag
ezt nem konkrétan azokra a deszkákra értette (tehát nem paneltápra), amiken nincs a szokásos ATX tápcsati, hanem a tégla közvetlenül a deszkába megy? Sima ITX-nél is volt olyan intel MB ami egy darab DC-t kért ATX táp helyett, meg aszem az új thin-ITX lapok közt is van olyan. Az NUC-k meg tán mind ilyenek (mondjuk annyi pénzért az a minimum)
Amiről HookR-ék értekeztek az imént, full passzív házakról, az jobbára csak Thin-ITX platformon használható, ugye? Merthogy csak itt kötött a CPU foglalat helye.
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
Nem különálló DC paneltápról, hanem integrált DC tápáramkörrel felvértezett alaplapokról volt szó, amibe közvetlen AC adaptert kell dugni. Pl. ez a Thin mini-ITX Intel DQ77KB.
(#14861) mintAdarab: A Wesena gyártású Streacom házak között akad rendes mini-ITX-et fogadó passzív ház, amiben a hőcsövek mentén tologathatod a hűtőblokkot egy bizonyos tartományon belül. Például: FC8-Evo (Pár napja, a #14815-ös hsz.-ben linkelt róla tesztet Mattanyahu)
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz TomiLi #14856 üzenetére
Ha jól tévedek mrbig25 kolléga használt ilyen méretű alaplapot Lian-li PC-Q11-ben.
Earl 007: A számtech labor és az otthon közt elég nagy ám a különbség. Én például nagyon csöndes helyen lakok, és még így is hallom az említett hűtőt, akkor is ha a másik gép megy (!).
mintAdarab: Létezik normál mini-ITX laphoz való is, mivel a hőcsövek nem fixen vannak befogatva sem a gép oldalába (hűtőborda) sem a prociblokkba, bizonyos határok közt állíthatók. Inkább arra kell odafigyelni hogy egyéb dolgokkal mennyire ütköznek a hőcsövek, mint pl. SATA aljzatok, USB3 aljzat, tápcsati, stb. A Gigabyte Z/H77N-WiFi alaplapokon például a tápkábel/picoPSU biztos gondot okozna.
-
törölt tag
Ez az FC8-Evo-s teszt elég jó. Határesetként, de elment vele egy 4magos i5 is. Olyan teszt nincs véletlen, ahol hőtérképet közölnek a deszkáról? Kiváncsi lennék, hogy VRM rész és a kondik mennire melegednek; vagyis, hogy hosszútávra mennyire válhat be egy ilyen átszellőzés nélküli ház. Mert a csipeken van védelem, de a többi alaplapi alkatrészen nincs.
Pista0001: Igen, ahogy írod, nem egyértelmű a beépíthetőség. Gondolom a mini-ITX annyira behatárolja, hogy a a procit mindenképp rá lehet kötni a hűtésre, csak a többivel lesz alkalmasint fasírtban
Olyan teszt volt már, ahol fonott rézkábellel viszik ki a házra a meleget a CPU-ról? Tudom, hogy lényegesen gyengébb, mint a hőcső, de brute force-szal talán pótolható a különbség.
-
Mercutio_
félisten
válasz Goose-T #14842 üzenetére
Pozitív hatás, hogy mintha az FM2A75M-ITX ára lentebb ment volna, már csak azt kellene megtudni ezek már problémamentesek-e
Bár én még mindig azt látom, hogy ár/értékben ha problémamentes mITX-et akar valaki, akkor egy FM1-es konfig (A75M-ITX lap, A8-3820 proci) jobban megéri.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Pista0001
addikt
válasz #22145024 #14864 üzenetére
Szerintem nem a szabvány kérdése, hiszen készült pár alaplap amin a procifoglalat a másik oldalon van. Intel vonalon DFI MI P55-T36, EVGA Stinger, ASUS P8Z77-I Deluxe, AMD vonalon így hirtelen nem tudok példát, de volt ott is. Ezekre szerintem nem lehet összehozni, mert annyira azért nem állíthatók a hőcsövek. A képeken jól látszik, hogy a csövek végei el vannak laposítva, ez korlátozza az állíthatóságot. Természetesen az ASUS-on brutálisan blokkolja a dolgot a VRM is, de ez más tészta . Nyilván ezekbe a lapokba jellemzően csúcsprocikat raknak a tulajdonosok, ezért nem is jelent gondot szerintem az inkompatibilitás jelen esetben
Szerintem némi szellőzés kéne, viszont ahhoz nem partner az a ház. Nekem a PC-Q07-ben úgy hogy a gyári procihűtőről kapott azért egy pici szellőt 60 °C körül volt a PCH, engem már az is sokkolt. Kapott egy Zalmit, de így meg nem mutatja a hőmérsékletét az AIDA. Korábban volt vizezve is amikor még nem a jelenlegi felhasználási körben volt, akkor is a gyári bordával mutatta, a vízzel már nem. Gyanítom hogy csak bizonyos - veszélyeshez közeli - értéket közöl, a jelenlegi és a vizes megoldással is alatta volt/van.
-
op9
aktív tag
Köszi a választ!
De nem egészen értem, hogy az EPCA3 miért jobb az EPC3-hoz képest, mert a Realan honlapján mindkét házhoz 120W DC-DC Power Supply (LR1005) paneltáp jár. Newegg honlapján pedig figyelmeztetnek, hogy csak 12V-os táppal használjuk, mert az az ága megy tovább az alaplapra alakítás nélkül!
Megnéztem az Antec-et is, hát ez is érdekes. Bár nekem biztos elegendő lenne, mert egy erősebb Ivys gép is csak 55W-ot evett full loadon, de 25ezer sem kevés. De nagyjából ennyiből jön ki egy mini itx ház + picopsu + táp is.Pista0001:
Köszi, akkor valószínű egy jobb hűtővel is számolnom kell.How Bad Do You Want It?
-
RootRulez
félisten
Rákérdeztem iponnál az ASROCK FM2A85X-ITX lap garanciájára. 1 év volt a válasz.
Nos, az elég kevés.
mod: közbe kirakták a honlapra is...
[ Szerkesztve ]
═════════════════════════════════════════
-
RootRulez
félisten
válasz radi8tor #14871 üzenetére
Meglehet.
Bár eben már tuti korrigláták a hibát (sőt elvileg az előző verzió újabbjaiban is), szóval nem értem mi ez az egy éve... Oké, hogy fogyasztói társadalom, de ez már tréség.
#14873 radi8tor1: Én se rizikózok, ha két év lenne, elgondolkodnék az újon, de az egy év tényeg kevés.
Amúgy meg lehet hamarosan jön az MSI válasza, ezzel a csipszettel/felszereltséggel 3 év garral (majdnem) ennyiért... (bár úgy lenne)
[ Szerkesztve ]
-
RootRulez
félisten
válasz Sir Psycho #14875 üzenetére
Hopp, most újra ránéztem az ipon oldalra és átírták két évre.
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14864 üzenetére
"Olyan teszt nincs véletlen, ahol hőtérképet közölnek a deszkáról?"
Nincs róla tudomásom.(#14867) op9: "...nem egészen értem, hogy az EPCA3 miért jobb az EPC3-hoz képest, mert a Realan honlapján mindkét házhoz 120W DC-DC Power Supply (LR1005) paneltáp jár."
Nem mondtam, hogy jobb - hiszen azt úgyis neked kell eldönteni a szempontjaid alapján -, csak felhívtam a figyelmed az Akasa Euler-hez megjelenésében nagyon hasonló Realan E-K3/ViaLAN EPCA3-ra. Ugyan nem passzív ház, de cserébe sokkal olcsóbb és nem csak thin Mini-ITX alaplap helyezhető el benne.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
op9
aktív tag
Ja, értem, köszi. Benéztem, mert azt hittem, hogy az EPC3 helyett ajánlod inkább. Nekem ugyanis pont az lenne a jobb, ha minél kisebb, és halkabb.
Itt látok egy csomó fajtát, Magyarországon hol szerezhetőek be ezek? Ugyanez a kérdés vonatkozna a Morex-ekre is.
Köszi!How Bad Do You Want It?
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Mercutio_
félisten
A kisebb és a halkabb az pont ellentétes célok mivel általában minél kisebb annál könnyebben melegszik, emiatt pedig annál hangosabb a hűtés.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
HookR
addikt
Realan termékek közül csak egy-két darab szerezhető be Magyarországon. Az adapter.hu kínálatában lelhetőek fel, pl.:
- EPC2 (E-2020)
- EPC3 (E-2012 / E-2015)
- EPCA3 (E-K3)
- PSU120W (LR1005-120W12VDC - Időközben már levették a Realan honlapról, gondolom már nem gyártják. Van helyette LR1007-120W12VDC)Egy hónapja megpróbáltuk szorgalmazni az adapter.hu kínálatának bővítését. Hogy úgy mondjam heves ellenállásba, nagy fokú rugalmatlanságba ütköztünk. Így lényegében marad a külföldről történő rendelés.
Morex házak is vannak hazai forgalomban, számtalanszor botlottam bele netes kutakodásom során a névbe. De hogy a topikba linkelt példányok is kaphatók-e, azt nem tudom.
(#14882) Black&White: Házat, illetve ahhoz hasonló méretű csomagot még nem rendeltem, de pl. paneltáp Kínából fizetéstől számítva 1 hét alatt ért ide házhoz.
Majd kijavítanak, ha tévedek, de szerintem a több hét szállítási idő az raklap-, vagy konténerszámra rendelve lenne, konténerhajóval. Az ilyen egyéni, 'kisebb' csomagokat inkább repülővel hozzák, ahogy a paneltápot is, ráadásul az 1-2 nap alatt megérkezik Ferihegyre. A 'gyenge láncszem' a NAV, ergo sok múlik azon, hogy mellékeltél-e minden szükséges adatot, iratot a gördülékeny ügyintézéshez, vagy sem.[ Szerkesztve ]
-
canniball
nagyúr
"Egy hónapja megpróbáltuk szorgalmazni az adapter.hu kínálatának bővítését, de heves ellenállásba, nagy fokú rugalmatlanságba ütköztünk."
Kicsi bolt ami rétegigényeket elégít ki, gondolom nekik sem mindegy mennyi pénzük áll a raktárban.[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
HookR
addikt
válasz canniball #14884 üzenetére
Az első válaszlevelük erre vonatkozó részét megértem, eddig rendben. De a javaslatra, hogy legalább az LR1005 helyett vegyék fontolóra az LR1106 forgalmazását, ez a második válasz született, ami - hogy is mondjam finoman - több sebből is vérzik.
-
canniball
nagyúr
válasz szabi__memo #14887 üzenetére
Ha jól látom pont az az üzletpolitikájuk egyik pillére hogy minden van raktáron. Meg ugye egy darabot rendelni jóval drágább mint többet.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz canniball #14888 üzenetére
Nem igazán értem, hogy ezek bármelyike is miért szempont ha akarok venni valamit.
Megmondják mennyi én meg hogy kell-e. Ha rendelésre hoznának valamit onnan ahonnan egyébként is rendelnek nyernének rajtam, így meg nem. Úgy látom még nem igazán sikerült itt mindenkinek megérteni a piacgazdaság működését, de ez az ő dolguk. Én meg rendelek máshonnan, macerásabban, olyantól aki a profitért megoldja[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
canniball
nagyúr
válasz szabi__memo #14889 üzenetére
Ebben is van ráció...
-
Mercutio_
félisten
Annyi, hogy Kína/HK most ünnepli a kínai újévet így 2-3 hétig nem küldenek semmit
"During 9-16 February, China will celebrate its traditional New Year. As a result, you may experience some delays with the commerce and shipping cycle."
Goose-T: Hajtsd meg alaposan
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Goose-T
veterán
Hazahoztam végre az ASRock FM2A85X-ITX-et a második elfüstölt FM2A75M-ITX-ért cserébe. Összeraktam, nem kellett még a Windows-t sem újratelepíteni, működik, frankó eddig.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
Pista0001
addikt
válasz buherton #14891 üzenetére
Szellőzést biztosíts a paneltápnak, úgy van esély rá hogy bírja hosszabb ideig is. 3-4 3,5-es vinyó akár 60-80 watt fogyasztást is eredményezhet, ha nem pont jó arányban veszik fel 5/12 voltos ágakon akkor kinyírhatják a picót. Főleg induláskor, amikor egyszerre felpörögnek.
-
RootRulez
félisten
No akkor még egy utolsó megerősítés, mert a házat máshonnan veszem, kb már holnap. A belseje meg jövőhéten jön.
Tehát itt a Cooler Master Elite 120 Advanced, amibe belemenne egy MSI FM2-A75IA-E53 vagy egy ASROCK FM2A85X-ITX.
Kérdés: A házba frankón bele fog menni akármelyik lapocska egy dual slotos 7770-essel? Egyelőre a gyári hűtés lesz rajta, bár ha tudtok egy hűtőt, ami tuti rámegy a lapra és elfér a házban a VGA-tól, azt is szívesen veszem...
mod: Milyen magas lehet a poci hűtő?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest