Hirdetés
- Egérpad topik
- Milyen videókártyát?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- Milyen egeret válasszak?
- SONY LCD és LED TV-k
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- Bevásárolná magát az Intel Foundry-ba a TSMC
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
cidalain
veterán
válasz
juhaszmarci #106400 üzenetére
Ha nagyon akarja az ember, a 25k-s tplink otthoni router is tudja a 3 WAN-t, mert mindegyik RJ45 port konfigolható WAN/LAN állásba. (Az más kérdés hogy hogyan menedzseled a forgalmat, mert ha sehogy, akkor tényleg csak ilyen backup szintre jó)
Ugye sokan erre is használnak több vonalat, és ha a fő WAN megy, akkor a másodlagos vonal offon van. De én mindegyik vonalat használom egyszerre, ehhez a jelenlegi eszközön Load Balance módot kellett beállítanom. A lényeges dolgoknál be kellett állítani hogy hol mehet ki. az átlag netezés meg nem érdekel, ahol a router akarja éppen. -
cidalain
veterán
válasz
Multibit #106394 üzenetére
Az a baj, hogy olyan szinten nem vagyok jártas, hogy értsem a kérdésed lényegét
Van két bejövő vonal (kábelnet+adsl), sok portforward van, vannak dedikált feladatok amik csak az egyik vonalon mehetnek ki (az adsl fix IP-s, és a távoli oldalon szűrés van, ahol ez az IP whitelistes), és a hardverben vannak azok is beállítva, hogy a telephely bizonyos gépei ne mehessenek kifele (mac alapján beállítva), virtuális alhálózat (azon egy wifi access point, így a wifin lógó gépek még véletlenül sem kerülhetnek a munkagépek alhálózatába) meg VPN. Alapvető ddos védelem is van itt még, illetve tartalomszűrés, meg weboldal tiltólista)
Ezt tudja a mostani, de csak 10/100-as portjai vannak, ami ma már szűkös.
Webes GUI-n bekonfigolom amit kell, az nem nagy ügy, érthető átlátható. De nem hiszem, hogy fel tudnám szoftverezni a cuccot, mert ahhoz nem értek, az egy külön szakma. (Az se jó ha valakit fizetek, hogy beállítsa, mert elég gyakran hozzá kell nyúlni, másik portforwardot bele tenni, régieket kivenni, és azt tudni kell hàzon belül menedzselni) Vagy rá kéne szánnom sok időt hogy ezt megértsem, utánajárjak, megtanuljam. De idöm az nincs. Valami korrekt plug&play eszköz lenne jó, amit megveszek egyszer, aztán arra amire kell jó lesz 5 év múlva is. Semmi éves licensz, semmi eszközprogramozás.Jó lenne még egy Mobilnet vonal bele (mondjuk USB modemmel), de erre nincs a mostaniban lehetőség. (Tegnap a szomszéd utcában áramszünet volt, nem mentek a vonalerősítők, így a kábelnet halott lett, de múltkor az ADSL halt le másfél hétre, míg meg tudták oldani, szóval látszik, hogy kell egy harmadik opció is)
-
cidalain
veterán
válasz
bogabi #106390 üzenetére
Jah
Nézegettem a többit is. Hát egy részük áttért a havi/éves díjas licenszekre. Megveszed a cuccost, aztán x idő után lecsapnak bizonyos szolgáltatásokat, vagy fizetsz. Már, ha jól veszem le. Nehéz szülés lesz ez, úgy látom. Pláne, hogy úgy kell összevadászni, hogy melyik hogy működik, mit kínál, hogyan mennyiért. Nomeg amilyen slendrián dokisakt adnak ki hozzájuk, hogy némelyikről még azt sem tudom eldönteni, hány WAN portja van, mert nem írja (és ugyan tudom hogy megoldható hogy egy Ethernet port ilyen is lehessen, meg olyan is, akár az összes létező egy adott eszköz en, de ezt csak fel kéne tüntet i egy adatlapon)
Van magyar kiberbiztonsági cég, aki ajánl ezek közül, de gondolom megkérik az árát, és a terméken rajta van a haszon. Egy-egy komolyabb megoldás simán becsúszhat 7 számjegyűbe is. Amit kicsit túlzásnak éreznék.
A jelenlegi Cisco (Linksys) RV082-t kéne lecserélni, mert már elavult sebességben és tudásban is, de úgy látom ez nem ilyen egyszerű. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy van amihez tartanak tanfolyamot is. Nabakker azt meg minek? Olyan horror a bekonfigurálása? Nem lenne gyértelmű egy átlag infósnak (pl nekem) egy port forward beállítás? Az már régen rossz. -
cidalain
veterán
válasz
bogabi #106378 üzenetére
Ráadásul ez inkább szoftveres tűzfal topic, mint hardveres.
Én meg eszközt szeretnék venni. 2 WAN port + USB mobilnetnek a minimum elvárás. 4 LAN elég, de 8-nak örülnék. VPN, port forward, forgalom management. Virtual LAN is jó lenne. És ha még dual band wifit is tudna, betojnék.
Ilyesmi kéne: zyxel usg flex 200, vagy d-link dsr-1000ac (d-link már kifutó, de majdnem jó is lenne, zyxel nekem kínai, nem ismerem. jó lenne tapasztalat mástól, aki jártasabb ilyen szinten. Meg ajánlás) -
cidalain
veterán
Van itt a fórumon hardveres firewall topic, vagy itt kellene kérdezni hogy milyen tűzfalat vegyek? Kisvállalati felhasználásra kellene egy ilyen eszköz, de a sima konzumer routernél többre lenne szükség.
-
cidalain
veterán
válasz
petyus_ #100929 üzenetére
Sose értem ezt, hogy felhív, hogy ezt vagy azt vette, jól választott-e? A francért nem előbb kérdez, aztán vesz? Az én rokonaim is ilyenek általában.
Mondjuk a tegnapi kérdésem itt munkatársé volt, előtte kérdezett, hogy megveheti-e alinkeltwifi jelerősítőt. Erre mondtam, hogy eszébe se jusson... -
cidalain
veterán
Köszi-köszi
Akkor mindenképpen saját router javasolt, ha mák van, akkor a szolgáltatói modemtől (ami a ház sarka) úgy megy madzag, hogy a router akár központi helyre is tehető, és akár elég lehet 1 darab is. ha meg nem, akkor kell egy másik meshbe. -
cidalain
veterán
Technikai segítség kellene, de nem tudom hogy milyen routert vegyek-e a pontos kérdés.
Adott egy családi ház, 2 szintes. Alul van a szolgáltató által adott modem (Voda), ami csinálja a wifit. Az emeleten gyenge a jel, vagy nincs is az ellenkező sarkában a háznak.
Mi kellene ide, hogy mindenhol legyen wifi?
A szolgáltatói modemtől van kihúzva Ethernet kábel az emeletre, oda tehetnék egy Access Pointot, de akkor jól sejtem, hogy külön wifi hálózat lesz alul és felül?
Vagy a szolgáltatói modem wifijét kapcsoljam ki, és vegyek egy normális 4 antennás routert, ami valószínűleg jobban fel fogja nyomni a jelet az emeletre, mert a Voda modemnek nincs külső antennája.
Vagy valami Mesh rendszerben kellene gondolkodni?
(a család 90%-ban az alsó szintet használja egyébként, így nincs nagy vándorlás a szintek között, pláne nem úgy, hogy közben neteznek, így ha lényegesen egyszerűbb és olcsóbb, akkor a külön wifi hálózat alul-felül is vállalható megoldás) -
cidalain
veterán
válasz
Intruder2k5 #77790 üzenetére
szuper, köszi.
Akkor meg is rendelem innen. -
cidalain
veterán
válasz
pilipi #77787 üzenetére
akkor ez a v1 verzió?
14500-ért?Ez ugyanaz mint az Euronicsnál ez ASUS RT-AC1200GU?
Sajna kicsit bele vagyok zavarodva, hogy minden webshop random írogatja a termékneveket
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Eladó használt M2 Mac Mini - 8gb ram, 256 Gb ssd
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 32/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Turtle Beach Recon 70 /// Új // Számla+Garancia
- Eladó Apple Mini 6
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest