Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rumos14

    nagyúr

    válasz rokuczi #1791 üzenetére

    bár én már DSLR-re való átállás előtt megbarátkoztam a raw formátummal (Pana FZ18, köszi :DDD ), de mindenképpen azt mondom, hogy megéri.
    1. jobb lesz a képek minősége. pont. különösen igaz ez a Sony-ra, tapasztatalaim szerint. Oly, Nikon, Canon jpeg-ben is teljesen rendben van, Sony-nak még van mit tanulnia. bár ahogy Szten írja, lehet finomhangolni ezt a részt is, én ezzel nem foglalkoztam.
    2. megnyílik a kreatív lehetőségek tárháza, ha esetleg mégis pepecselnél. sokkal nagyobb mozgástered lesz, sokkal több mindent kihozhatsz egy képből. elég csak annyit mondanom, hogy a fehéregyensúlyt teljesen szabadon állíthatod utólag, konverzió során. vagy ha egy kép része kiégett, csak szépen lejjebb veszed az EV-t és hopp, megjelenik, ami addig nem volt ott képrészlet.
    aztán ha mégsem pepecselsz, egy menetben konvertálhatod az össze raw képet, közben egyből le is méretezheted. a gyerkőcről készült x (ezer) kép nagy részét én is leméretezem 6 mpixelre. jobban is jársz az utólagos, pc-n való leméretezéssel, mintha a fényképező egyből 6 mpixelen lőne.
    hátrány kettő van. nem lesz egyből felhasználható jpeg képed (megoldás: raw+jpeg egyidejű készítése, minden DSLR-en van erre lehetőség) és hamarabb betelik a memóriakártya (a megoldás gondolom nyilvánvaló...)

Új hozzászólás Aktív témák