- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mini PC
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #71012 üzenetére
Ha úgy nézzük, hogy darab-darab, akkor igaz a dupla ár, de nagyon nem egy kategória a kettő. A K8 Pro-Q3 kettős alapján, ha lenne ISO K10, azt tényleg lehetne olcsóbb alternatívának tekinteni, de a GMMK-t nem igazán.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link]
megvásárolható a teljes méretű Keychron Q6, ISO kiosztással elérhető mind az F12, mind a knob változat, de csak barebone-ként, azaz kapcsolók és kupakok nélkültAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
A szivacs a magas frekvenciás hangokat szűri csak ki, a mélyet nem igazán tudja, emellett a hang eléggé jelentős része direktben jut el a füledhez, a nyák és ház közötti szivacs csak a másodlagos forrású hangok egy részére van hatással.
-
dqdb
nagyúr
válasz Fitzgerald #71006 üzenetére
Ezt az 1.5u-1u-1.25u-6.5u-1.25u-1u-1u-1.5u alsó sort kizárólag a Corsair használta a múltban, más nem, és az újabb billentyűzeteiken nagyon úgy tűnik, hogy ők is átálltak a szabványos kiosztású alsó sorra.
A Razer ennél felhasználóbarátabban oldotta meg, mert a saját kupakkészletük támogatja mindkét általuk használt alsó sort. Razerre a Tai-Hao is ad el kupakot, de ebből sem lehet legózni, mert 6.5u hosszú space kellene, ami nem akad náluk.
AliExpressen van pár találat, de jó kérdés, ez mennyire üt el színben, formában, feliratban.
-
dqdb
nagyúr
Ami fura hogy a számsor alulra került a gombokon így nem kap elegendő megvilágítást és legnagyobb fényerőn is átmegy fehérbe a mintázat.
Az emberek a számokat el szokták általában találni a billentyűzeteken, de a Shift réteget már nem ismerik, így egy vakon gépelni nem tudónak a másodlagos funkciók kiemelése a fontosabb. Emiatt sokszor alulra kerülnek a számok és felülre a Shift funkciók a nem világítós billentyűzeteknél megszokott módon, vagy mindkettőt felülre zsúfolják be.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70995 üzenetére
A tape modnál valószínűleg nemcsak az anyagvastagság számít, hanem a hangforrástól való távolság is, ami eléggé kicsi. Láttam már ezt a videót, elméleti szinten jónak tűnik, de jelen van ugyanaz a a probléma, ami rengeteg hangtesztnél is előjön: podcastra, azaz beszédhangra optimalizált mikrofonnal készíti a hangtesztet, ami kiemeli az emberi beszéd frekvenciatartományát és elnyomja a többit, így a billentyűzet hangjának visszaadására nem a legjobb
Ezert is fura, hogy minden gyarto meg user ezerrel tomi a billzetekbe a leheto legtobb szivacsot az ahitott thock remenyeben.
A célpiac elvárja a szivacsot, és abból minél többet, mert azt hallotta, hogy a sok szivacs a jó. Ugyanígy a célpiac elvárja a tab gasket mountot, mert azt hallotta, hogy az a legjobb, és minden más meh.Én személy szerint nagyon nem értem ezt a thock mániát, nem vagyok a szivaccsal kitömés híve, és próbálok olyan billentyűzeteket keresni, amelyeket nem úgy terveztek, hogy és majd a végén kitömünk minden rést szivaccsal. Nálam a gépelési élmény a legfontosabb, így a cél minél többféle mount és kiosztás kipróbálása, a hang másodlagos, a muted hangzás a kedvencem, de amíg nem peng valami a billentyűzetben és a magasabb frekvenciák nem hangsúlyosak, addig én boldog vagyok bármilyen hanggal, ha jó érzés gépelni rajta.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70996 üzenetére
Passz. Ilyenem volt, ez JWK és full POM, de elajándékoztam, mert érzésre és hangra sem tetszett valamiért (nálam az érzés magasan fontosabb). Ezenkívül JWK/Durock vonalról eddig a Marshmallow, Lavender, Tangerine V2, Durock Silent Linear (átszínezéseket is) próbáltam, ezek közül a Lavender full nylon, azt nagyon szeretem érzésre és hangra is, a Marshmallow-t nem az, de azt is szeretem, a Tangerine-t érzetre nagyon, hangra elmegy. Konpeitou, Cerulean vár kipróbálásra, kézben tartva az utóbbi annyira nem jött be, de billentyűzetbe építve vonok csak le majd következtetést. Még biztosan van itthon más JWK/Durock is, csak lusta vagyok megnézni
Egyszerűen annyi kapcsolótípus jelenik meg, hogy nagyon régen elengedtem azt, hogy minél többet kipróbáljak, és egy ideje azt is, hogy egyáltalán utánajárjak, hogy melyik milyen. Persze amelyik átüti az ingerküszöböt, mert olyasvalakik ajánlják, akikben megbízom vagy már a csapból is az folyik, azzal teszek egy kísérletet. Ilyen volt a Lavender, a Gateron Yellow Pro, a Gateron X, ilyen lesz a megrendelésre váró Oil King, és tervben van egy adag Hyperglide is Kínából (de ezt a megrendelést egy ideje már halasztom, mert kettő ilyen tele van beépítésre váró MX kompatibilis kapcsolókkal).
Itt érdemes nézelődni a felkapottabb darabokat illetően, de előre szólok, hogy nincsen tl;dr, csak nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon bő lére eresztett review
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70992 üzenetére
Állítólag mélyíti a kapcsoló hangját (ahogyan a legtöbb szivacs), de ha mélyebb hangot akar az ember, akkor egyszerűen nylonházas kapcsolót kell használni, aminek már eleve kellemesen mélyebb tónusú a hangja.
Egy billentyűzetemhez kaptam ilyet, de nem használtam fel, ezért is tudtam lemérni. A plate és PCB közé is csak akkor tettem be eddig a szivacsot, amikor macerásabb lett volna nélküle megépíteni (puha műanyag plate + hotswap), nem vagyok a szivacs híve.
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #70977 üzenetére
Igen, lézerrel vágják. Nem ők adják drágán, hanem mindenki, kisipari módszerekkel ennyibe kerül, ezért ha keresel egy lézerest, valószínűleg olcsóbban akkor sem jössz ki, és simán lehet, hogy ennél is drágább lesz, ha az illető még nem vágott poront, és elsőre nem jön össze a helyes beállítás, vagy csak nagyméretű táblában sikerül poront venni.
Ezeken az árakon csak a tömeggyártás segíthet, ahol nem lézerrel vágják méretre és/vagy nem poront, hanem valami sokkal olcsóbb szivacsot használnak.
-
dqdb
nagyúr
Ja, értem, ezt benéztem.
Szállítás és vámolás nélkül 28 dollárt nem éri meg rákölteni a billentyűzetre, mert kisebb a K8 és a K8 Pro közötti árkülönbség, és a szivacson túl van ott még eltérés. Ha elérhető lesz a K8 Pro, onnantól kezdve nem éri meg megvenni a K8-at.
Ha tetszik a hangja a mostani állapotban, akkor hagyd így, ha nem, akkor a 4 dolláros kínai szivacsot érdemes lehet megrendelni.
-
dqdb
nagyúr
Úgy nézem, gyárilag van szivacs a PCB és a plate között, szóval válasz semennyire, mert a gyári szivacs jól leköveti a legérzékenyebb billentyűk kivágását (space, enter), míg az univerzális szivacs ott anyaghiányosabb.
-
dqdb
nagyúr
Közben eszembe jutott, hogy járt ilyen nyákhoz igazított, kapcsolók alá való, előre vágott PE foam az egyik billentyűzetemhez. Tolómérővel mérve ~0,1 mm vastag az, amit adtak (szivacs, így nem tökéletesen pontos, 0,09-0,1 mm-re összetolva nem láttam még rövid ideig sem a tolómérő fejének lenyomatát, míg 0,065 mm-nél már igen).
A PCB és plate közé kerülő foam ~3 mm vastag szokott lenni (egy Cherry MX kompatiibilis kapcsolónál 5 mm van a plate-be bepattanó "gallér" és a kapcsoló alja között, a plate 1,5 mm vastag szokott lenni, így legfeljebb 3,5 mm-nyi hely van ott).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
A névből a PE a polietilén rövidítése, ebből készül a legtöbb ilyen megoldás, így ez honosodott meg a kapcsolók és PCB közé kerülő rétegnek. Az általad használt fólia nem tudom, hogy miből készült, lényegében bármi jó, ami eléggé vékony és nem vezeti az áramot.
Így néz ki általában, ha adott nyákhoz készített típusról van szó, és nem kapcsolónként kell ragasztgatni. A három műanyag lábnak ott van a kivágás, de a két fémlábbal neked kell átszúrni.
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70964 üzenetére
Kétféle PE foam létezik oda:
1. a vastag helykitöltő, aminél kivágják a kapcsolókat lézerrel (vagy extrém esetben te teszed meg egy tapétavágóval, ha nagyon utálodd magad)
2. a vékony a kapcsolók alá, amit vagy kapcsolónként kell felragasztanod, vagy adott nyákhoz előre vágva adják, a lyukak vagy előre ki vannak vágva, vagy neked kell átszakítani
Minél több réteg, annál inkább PitA összeállítani, a második PE foam + hotswap kombinációja szép igazítási-beakadási problémákat tud okozni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #70956 üzenetére
Tegnap este mostam el egy zacskónyi kupakot, hogy akkor végre lesz egy magyar feliratos billentyűzetem AEKII kupakokkal, erre az imént kiderült, hogy azokat egy spanyol M0118-ről szedtem le, a magyar kupakok valahol máshol vannak
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70953 üzenetére
A 2048-as nekem is tetszik ezzel a dőlt betűs tipográfiával, viszont pont emiatt nem nagyon találnék hozzá passzoló, de 9009 modjainál sötétebb modokat.
Az Extended 2048 készletek a klasszikus Apple billentyűzetek Oblique betűtípusát és színsémáját (=monokróm bézs) használják, így más hozzáillőt nem fogsz találni. Az egyetlen megoldás a házilagos dip dye, nyunyu már csinált ilyet, majd linkeli a hozzászólásait a témában. Vagy azunicorn barfaccent mods készlettel lehet feldobni (rosszul rémlett, a /dev/tty-é futott ezen a néven).A dev/tty/ Triumph verziója lenne jó, ha lehetne kapni, meg lenne hozzá ISO...
Group buy-on kívül a /dev/tty-ból a Drop kizárólag a saját billentyűzeteikhez való készletet forgalmazza, amelyek mindegyike ANSI. A készlet R4 (=row 4) alsó sorral jön és szürke módosítókkal. Így aztán majd az R3-ban (=round 3) lesz erre legközelebb lehetőséged, ha lesz egyáltalán R3. Az R2-ben (=round 2) minimalista vagy base kitbe tett ISO helyett International néven egy eléggé nagy NorDEUK készlet volt csak mocsok drágán (60 dollár rémlik), hogy érdemes volt két alpha kitet venni mindkét színű módosítóval, hogy az ISO támogatás készletre vetített ára "csak" magas legyen.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #70949 üzenetére
A két Gyűrűk ura készlet, a 9009, a Godspeed és a jelenleg csak korlátozott kompatibilitásban elérhető /dev/tty mind PBT, de ezek mindegyike drágább az ABS készleteknél legalább egy numpadnyival, néhol egy ISO készletnyivel is.
Nekem mondjuk Extended 2048 kellene PBT-ből, de az most nincsen.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #70947 üzenetére
Nekem a biológiai smirgli bőrömmel eléggé jó a tapasztalatom vele. Egy TKL-nyi Susuwatari kupakból fél év alatt a bal oldali Alt-nál körülbelül 1 mm² fényesedett ki, míg GMK-nál 2-3 hónap után tükör volt a legtöbb módosító. Nem tudom, hogy ez az eltérő ABS mix miatt van-e, vagy a szferikus profilt másképpen nyomom, kisebb a dörzsölődéssel járó kontaktus.
Add még hozzá a szállítás 20 dollárját az árhoz.
most már a numpad+ISO is benne van az alap készletben
Ez készlettől függ, egy csomóban nincsen benne (a PBT-ken kívül a Skidata és 3277 ilyen például).[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70943 üzenetére
Még nem tudom. Vagy nem tetszik, vagy drágának találom, vagy már megvan Talán az Ironman lesz az, még van 2 napom kitalálni.
Molydeus: kábel és átalakító esetében ők az én elsődleges választásom is, ár-teljesítmény arányban verhetetlenek. Töltő terén eléggé lemaradtak a nagy wattos PD támogatással, így ott másra esett a választásom.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70938 üzenetére
Ezt most muszáj volt? Még vártam volna a Dancer rendeléssel, de így ...
Szállítással együtt 109 dollár + áfa eléggé korrekt két MT3 készletért, ha bejön a profil, mert ez AliExpress noname Cherry árszint lényegében.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz #82860288 #70936 üzenetére
Milyen felbontást/képfrissítést használsz? Csak azért kérdezem, mert a 4K30Hz az 4K-n használhatatlan kategória, és 1440p-n is korlátozhat, ha 60 Hz fölé mennél.
Én ~2,5 éve jártam végig hasonló köröket, és abból lett a V nélküli UGREEN, mert akkor a választék jóval kisebb volt, mint most, és a legdrágábbak közül is soknak véres volt a torka.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Dropnál most 89 dollárért mennek a Marvel témájú MT3 készletek a korábbi 130 helyett, és megjelent az MT3 Dancer, ami az MT3 Dasher inverze.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Nos hát igazából, pont ilyen 2 nincs még eddig azért is esett a választás e kettőre.
Alu, acél, fr4 plate-es billeim már vannak ideje ezt is kipróbálni.
Így mindjárt más, ha próbáltad már a többit. A "könnyebben" beszerezhetők közül szerintem érdemes kipróbálni még a CF-et (plate-ből szigorúan a szövöttet és nem a forged carbon változatot), a műanyagok közül a POM (könnyű beszerezni), PP (nehezebb beszerezni) és nylon (nem tudok helyet jelenleg) lehet még érdekes.Rugó lesz az, ahogy teljesen összenyomott állapotban önmagán "összecsuklik".
Vannak bevonatos rugók, azok is ki tudnak adni érdekes hangokat, mert jellemzően a fém és a bevonat nem egyformán rugalmas (nem tudom, hogy az említett kapcsolókhoz milyen rugó jár gyárilag).esztétikában meg szép réz színű
Használat közben egyedül Alice-szerű megtört soros kiosztásoknál látható jól a plate bizonyos helyeken, de a tudat, hogy szép, akkor is ott van A smiley ellenére mindenféle irónia nélkül, mert egy esztétikusan megtervezett PCB a vezetékeket kihangsúlyozó vagy éppen elrejtő silkprintinggel nagyon jól tud mutatni, és azt még annyira sem látod, mint a plate-et.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz yorgashx #70924 üzenetére
Kár, hogy a Q0-t nem igazították hozzá a Q1/Q3 pároshoz hozzá méretben. Persze értem én, hogy a Q0 tray mount, míg a másik kettő tab gasket mount, ezért elég neki kisebb keret, ami anyagspórolás és költség, de ugyanakkora kerettel és 0.5u távolsággal a legfelső sor alatt tökéletesen illeszkedne ehhez a két modellhez, de így kicsit senkiföldje, mert ezek mélyebbek nála, míg a Q2/Q4-nél a numpad mélyebb.
-
dqdb
nagyúr
A gyári acél mellé szerintem a réz plate-nek nincsen értelme, érzetre eléggé hasonló lesz, csak a réz kicsit magasabb hangon fog pengeni, ha peng. A réz 2019-ben volt nagyon menő, az volt a drága alapanyag, ezért prémium vonalon mindenki azt használta, hogy aztán visszaszoruljon és ismét az alumínium legyen általában az alap.
Az ilyen robbantott
képeketábrákat custom vonalon elvárja a nagyközönség már az IC-ben (vagy drótvázasat, vagy rendereltet), hogy lehessen látni, hogy működik a rögzítés, hogyan épül fel belülről a billentyűzet (ritkábban a prototípust fotózzák körbe).elködölős nem teljesen átlátszós vagy semmi felirat sehol
A POM Jelly volt ilyen, de azt legfeljebb használtpiacon találni.dugo_: zFrontierről a szállítás egy kisebb vagyon sajnos.
Horvi: Az eléggé a két véglet a PC meg a Brass nem?
Az acél merevebb valamennyivel, a réznek kicsit nagyobb a sűrűsége és az nehezebb.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
CF vagy FR4 plate kellene neked akkor (elméleti szinten, mert lusta vagyok megnézni, mit kínál a Keychron, bár gyártatni bármikor lehet, de úgy biztosan drágábbra jön ki). A CF a szövésétől függően hasonlóan merev tud lenni, mint az acél, az FR4 kissé rugalmasabb, valamivel az alumínium alatt van.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Mindkettő eléggé speciális méret, 900×400 mm a legnagyobb méret általában. Itt kérdezz rá inkább.micafighter: Az aliaz nagyon gyengén taktilis, ott nem kenném meg a stem lábakat, mert azt a kicsi taktilitását is elveszti, majdhogynem lineáris lesz belőle.
Körülbelül annyira taktilis, mint egy átlagos barna, ami sokak kedvence. Nem szabad kihagyni az ilyen ajánlásoknál, mert sokak számára a taktilis az gyengén taktilist jelent, ahhoz szokott hozzá, és egy nagyobb hupli pár fárasztó tud lenni nekik.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #70902 üzenetére
Gyenge taktilisből jóval olcsóbban ott van az Aliaz is még. Az is felmerülhet, hogy kell-e egyáltalán a halkított kapcsoló, mert ha rugalmasabb belső felé megy el az ember (és működik is a rugalmasabb belső), akkor egy normál kapcsolónak eléggé tompított hangja tud lenni.
Igazából az a nagy kérdés, hogy mi nem jó a mostani összeállításban.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70899 üzenetére
Az Ugreen USB switchénél (KM) pedig figyelmeztetnek, hogy a 3.0-s verziónál gond lehet a vezeték nélküli dongle-ökkel.
Unifyinggal oké, másról nem tudok nyilatkozni.A hotkey meg mindig kéznél van.
Feltéve ha jó a switch USB HID implementációja. 6KRO megy át az alap protokollal (standard report), az NKRO támogatására kétféle megoldás is van a szabványban (extended standard és bitmap), valamint a több virtuális billentyűzetként viselkedés is opció. Az teljesen a billentyűzet gyártóján múlik, hogy ezek közül melyik megoldást választja, és ha a switch egyiket sem támogatja vagy nem azt támogatja, amit a billentyűzet, akkor megszívtad. Értelmes firmware-rel rendelkező billentyűzeteket persze át lehet kapcsolni 6KRO módba (Ducky ilyen például), de a legtöbb gamer csodánál nincsen erre lehetőséged.És persze ahogyan említetted, a V betű még több szívással járhat
2+ év után azt tudom mondani, hogy nálam a UGREEN megoldása bevált, úgy rémlik, első voltam a topikban, aki belevágott ebbe, ma is ezt venném (vagy beépített KVM switchcsel rendelkező monitort, ha nem két monitoros setup kellene), és különálló KVM switch közelébe nem mennék.
Ez a GeekArk BOW PBT mennyivel simább felületű, mint az Arctic vagy Iceberg klónom.
Óvatosan a kupakok felrakásával és leszedésével, mert könnyen tud törni a stem.A simaság az öntőformán múlik, és az a jó ebben a simaságban, hogy úgy nagyon sima a felület, hogy közben nem csúszik.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Phobion #70882 üzenetére
Csak lehet azt tudni, hogy melyek azok?
A külön kapható rugók közül a TX, a Thic Thock és Sprit ilyen például. Komplett kapcsolóként az ezekkel szereltek, valamint a Cherryk egészen jók ezen a téren.Boltban kapható billentyűzetekben ezek közül legfeljebb Cherry kapcsolóval találkozol, de abból még nem következik a pengésmentesség, mert a plate is tud pengeni. Olyat érdemes nézni, amiről van gyakorlati tapasztalat, hogy nem peng vagy megoldható, hogy ne pengjen, általánosan az összes floating design billentyűzetet érdemes kerülni.
Egyszer vettem egy T-Dagger TKL-t, hát az úgy pengetett, hogy másnap vittem is vissza az aqua-ba.
Az Outemu rugói hírhedten pengenek, ha ezt kombinálod egy floating design felépítéssel, akkor a kapcsolók rugói és plate egymással versengenek, hogy melyik hangosabb.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz holodp #70878 üzenetére
[link]
billentyűzetorientált videó forrasztásrólHa nem hotswap socket van, akkor a legegyszerűbb forrasztási típusról van szó. Kell egy páka (lehetőleg értelmes hőmérsékletvezérléssel, tudjon 400 fokot az ólommentes forrasztáshoz, és vésőszerű fej legyen hozzá), kell forrasztóón (ólmos 60/40 vagy 63/37 legyen 0,8 mm-es átmérővel, ami se túl vastag, se túl vékony), a pákafejhez tisztító (a vizes szivacs helyett a rézforgács jobb), és ennyit. Ha ki is szeretnél forrasztani dolgokat, az a kicsit macerásabb fele, ahhoz nem árt ónszippantó és/vagy rézszalag, valamint néha flux.
Ha egy kapcsoló dupláz vagy kihagy, akkor a gyári forrasztást kell és elég elmelegíteni általában, a kapcsolat ridegségét javítandó érdemes némi ólomtartalmú forrasztóónt is tenni rá.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Phobion #70876 üzenetére
Abból, hogy egy rugó nincsen megkenve, még nem következik, hogy pengeni fog.
Vannak rugók, amelyek hajlamosak a pengésre, ezeket kell megkenni vagy lecserélni, és vannak olyan billentyűzetbelsők és/vagy plate anyagok, amelyek hajlamosabbak a pengésre, ezeket kell elkerülni.
-
dqdb
nagyúr
válasz HornedReaper #70874 üzenetére
Nem, legalábbis a régebbiek között akad, ami nem volt az, az újak az itteni tapasztalatok alapján igen. Azonban mivel egyetlen hivatalosnak tűnő Redragon oldalon sem említik a feature-ök között, így nincsen garancia rá, hogy tényleg az lesz.
Ha hotswap, akkor is csak Outemu, Gazzew (Outemu által gyártott) vagy Content (Outemut koppintó) kapcsolót tudsz csak beletenni, a piac több nagy szereplőjétől (Cherry, Gateron, Kailh, JWK/Durock) semmit sem.
-
dqdb
nagyúr
Ilyet sem minden nap látni, kell ez neki?
Lehet, hogy nem eléggé mély a stem-kupak kapcsolat, így már 1.75u is billeghet. Az igazán extrém a Razer nem ugrik be, hogy melyik OEM által gyártott optikai kapcsolója, ott már az 1u is saját stabilizátorral van ellátva.Low profil silent kapcsolóról eddig még nem tudok, de ha lesz szólok/szólunk hogy arra lehet upgradelni.
Optikai kapcsolót és abból is low profile darabot nehéz lesz.Érdekes ez a kétféle F sor, pont a knob nélküli a végig tömött, knobos meg a "normálisabb"(kinek mi persze).
Na ebből így pont knobos kéne, mintsem knob nélküli emiatt.
Ez fel sem tűnt, mindenhol a knob változat képe szerepelt csak mostanáig. Érhetetlen döntés, értelmetlenné teszi a knob nélküli változatot, kevés rosszabb tervezői döntés van, mint az osztás nélküli F-sor.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
elérhető a Q5, ISO-ból csak barebone van kapcsolók és kupakok nélkültAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
És használatkor a layer(eide)t úgy kell kiválasztani, hogy a sötétszürkével jelölt billentyű(ke)t nyomva tartjuk, mint egy szokásos váltóbillentyűt?
Igen, én így használom, de az egyik lehetőség csak többől, itt az MO(x) felel meg ennek az esetnek. Minél kisebb a billentyűzet, annál hasznosabb a one shot funkcionalitás és az OSL(x) layerváltás.Illetve jól gondolom, hogy a QMK feature-einek egy részét lehet emulálni, AHK-val?
Sokat lehet, de nem mindent és/vagy bizonyos dolgok AHK-ban rettenetesen bonyolulttá tudnak válni. Cserébe a billentyűzet oldalán a Unicode és operációs rendszer kiosztását érintő dolgok tudnak fejfájást okozni. A QMK és AHK párosa jól ki tudja egészíteni egymást, vagy ha az emlegetett nyelvi dolgok kellenének főleg, akkor a QMK és a WinCompose tud nagyon jól együtt dolgozni.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #70851 üzenetére
tul sok tanulast nem is igenyel
Csak rengeteg kísérletezést De ahogyan írod, pont ez a lényege, hogy a saját kezedhez faragd a layoutot, ahogyan az agyad/izommemóriád be van drótozva, szóval ez szerintem sem rossz, csak bele kell tenni az időt.Éppen most próbálom meg kitalálni egy mini 1800-on, hogy hol van az ideális helye, a jobb oldali Fn-nek, és jelenleg a numpad 1 tűnik befutónak modtappal bekötve (ahová fizikailag egy 65%-oson tenném).
Mr K: itt linkeltem a jelenleg használt kiosztásaimat és itt az első bekezdésben vannak linkek a layerek működésére QMK alatt.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70846 üzenetére
FRL billentyűzeteknél az Esc nálam Caps+tilde, Caps+Space és Fn+tilde kombinációkkal érhető el, ebből tipikusan a középsőt használom. Emellett van olyan 60%-osom, amit split Backspace-szel építettem meg, a bal oldala lett Backspace, a jobb oldala Esc, így a jobb felső sarokba került a bal felső helyett (és ott is tipikusan a Caps+Space megy ). Már sokszor írtam itt, de TKL-en is sokszor megy a Caps+szám az F-sorig nyújtózás helyett, Ctrl+F4 tipikusan ilyen.
Modtappel megoldható, hogy a Caps önmagában lenyomva Esc legyen, mással együtt pedig Fn, próbáld ki, hátha beválik.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Az ilyen három módosítós hotkey-t én eléggé elhibázott döntésnek tartom a fejlesztő oldaláról, kettő módosítóba mindennek illene beleférnie, az könnyen kezelhető.
Nálam mindig két Fn van a billentyűzeten, egy a bal kéznek (Caps Lock helyett), egy a jobb kéznek (tipikusan osztott jobb Shift jobb oldalán), én így nyomnám le: bal kézzel Caps+Shift+Ctrl+Alt, jobb kézzel 7. Ha sokszor kellene ezt használni, akkor rátenném rétegre, és elég lenne hozzá két billentyűt lenyomni (a monitorok közötti ablakdobálásra a Win+Shift+jobb például Fn+vessző nálam még TKL méretben is).
60%-os méretig nem kellenek nagy trükkök, 1-2 réteg elég, a modtap nevezhető talán trükknek, ahol a billentyű önmagában lenyomva billenytűként, módosítóként lenyomva módosítóként viselkedik.
60% alatt kezdődik az élet, itt az Advanced Keycodes és Software Features alatt vannak a szoftveres okosságok.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #70834 üzenetére
Mi a francnak doubleshot a 6.25U szóköz, amikor még LED hely, meg felirat sincs rajta???
Arra tippelek, hogy a 6.25u space egyszerre készül ugyanabban a doubleshot öntőformában az összes alfanumerikus billentyűvel, és technológiailag így volt egyszerűbb/olcsóbb/működőképes, míg a többi space egy másik, csak space-eket tartalmazó singleshot öntőformában.6U szóköz az tisztán fehérből van öntve, viszont azon nem jó a kapcsolóhely a WK Cherry 1800-akra.
Van center és off-center EPBT 6u space-em is, mérjek rajtuk távolságokat?micafighter: Gondolom a legendeken tudnak majd idővel javítani.
Ez nem dyesub, nem fognak, mert mocsok drága (esetleg majd az öntőforma felújításakor a jövőben, de addig még sok-sok készletet kipörgetnek vele).[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 3.Aragorn #70832 üzenetére
Van metszet, nem is kicsi, csak éppen a metszetnek a billentyűzet milyensége fontosabb, mint a világítása.
Ez nem egy új piac, amire a Keychron a Q-sorozattal vagy a GMMK a Próval lépett be, hanem egy ~15 éve létező, folyamatosan növekvő valami dollárban is 9 vagy közel 9 számjegyű éves forgalommal.
-
dqdb
nagyúr
válasz 3.Aragorn #70830 üzenetére
A megcélzott részpiac 95%-a Cherry profilos kupakot szeretne használni (és még lehet, hogy alábecsültem). A Cherry profilos kupakok R3-ban összeakadnak északra néző kapcsolókkal. Ebből a kettőből egyetlen gyártónak sem nehéz következtetést levonnia, hogy mit kell tennie, ha a custom billentyűzetek piacán sikert szeretne elérni.
Ha a minél tökéletesebb világítás a fontos, akkor a gamer billentyűzetek továbbra is ott vannak és lesznek.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 3.Aragorn #70827 üzenetére
Viszont azt nem értem miért erőlteti minden custom bill. gyártó a south facing ledeket.
Úgy érted, hogy nem érted, miért erőlteti minden custom bill. gyártó a Cherry tervezési ajánlásának betartását?Ok, hogy van pár switch aminél gondot okozHAT (ott se biztos hogy fog) a north facing led
A megcélzott részpiacon legnépszerűbb kupakprofillal okoz problémát az északra néző LED.Ez sztem tipikus esete annak, hogy egy kicsi, de hangos csoport igényeihez alkalmazkodott az egész piac.
Izé, a megcélzott részpiacon mindig is délre néztek a kapcsolók. És az a kicsi, de hangos csoport jelenti a részpiacot.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #70823 üzenetére
Nem, és valószínűleg nem is fog létezni. A customok ártöbbletét a minőséggel magyarázzák (mert egyszerűen drágább gyártani), és ezzel besétáltak egy zsákutcába, ahol nehéz megmagyarázni a tejfölösdoboz-mártogatós-lézerezett kupakokat.
Ellenben már a Keychronnak is van egyes billentyűzeteivel kompatibilis világos kupakkészlete, ami sötétben a monitor fényénél tökéletesen látható.
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #70815 üzenetére
Én szeretem a szimmetriát, de nem a használhatóság kárára.
Így szerintem is túlzsúfolt a bal oldal, 0.25u helyett 0.5u távolság kellene a makróktól, és akkor tapasztalatom alapján rendben lenne használatra.Szerintem eleve az ilyen praktikusnak tűnő összetolható designok rontanak a használhatóságon. Vagy legyen egy fix V (klasszikus Microsoft Natural Keyboard, FLX Virgo, LZ erGhost, akár beépített tentinggel, mint a Type K), megtört V (Alice, Arisu, Neito, Bear65 és tucatnyi klónja), ívelt V (Microsoft Sculpt, MX Ergo, Sagittarius, Sand Glass Ergo), vagy legyen teljesen két különálló darabból jó belső felépítéssel, tenting és tilting támogatással.
Az MS sculpt is aszimetrikus, mégis jól eltaláltak az arányai
Igen, az egy szemnek is nagyon kellemes design. A nagyobb méret segít az aszimmetria feloldásán.lehetőleg megvilágítva) a billentyűzeten
Az már most egy jól látható trend, hogy bár a legtöbb megfizethető custom billentyűzetnél van háttérvilágítás (Keychron Q-sorozat például), de azt a fényeknek teljesen alárendelt gamer billentyűzetekkel ellentétben sokadlagos szempontként kezelik (délre néző kapcsolók, ami kupakkompatibilitás terén jobb, azaz világítós kupakoknál a tipikusan északra néző feliratokra kevés fény jut), és billentyűzetként próbálnak meg jók lenni, nem világítótestként.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #70812 üzenetére
nem tudom, miért jó, hogy a bal oldalra odaerőltettek egy extra gombsort
Szimmetrikusabbnak néz ki. Az extra oszlop nélkül a bal oldal ~7u széles lenne, a jobb oldal ~8u széles, így körülbelül egyforma szélesek. Bár abban igazad van, hogy ez a szimmetria split esetében annyira nem jön ki, mint egy V-szerűen osztott, de nem split ergonomikus billentyűzeteknél, itt az alsó szerintem kellemesebb a szemnek, mint a felső.A Mistel MD770 inkább olyan, mint egy szétvágott Keychron K2, bár sajnos ISO verzióban az is csak elméletben kapható, pedig maga a 770 már létezik vagy három éve.
Dygma Raise, UHK, ha normál stagger mellett keresel olyan ISO billentyűzetet, ami szétcsúsztatható-összetolható. Igaz, mindkettő árát sokallom az anyagfelhasználáshoz képest.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #70804 üzenetére
[link]
van ilyen is, de ezt is inkább hagyjukA kompaktságra megoldás lehet az 1800 vagy 96%-os kiosztások egyike (az utóbbira példa az itthon is kapható Keychron K4), valamint vannak vadhajtások, mint ez a kompakt battlheship.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #70778 üzenetére
A tudat, hogy tudod Amúgy teljesen igazad van.
Dokumentáció írásakor engem minden korlátoz és kibillent, de a gépelési tempó nem, kód írásakor pedig az egyre hatékonyabb code completion miatt egyre kevesebbet kell gépelnem (a VS2022 az új AI alapú megoldása annyira hatékony a legtöbb gépelést igénylő helyeken, ahol amúgy repetitíven menne a favágás, hogy egész metódusokat írok meg a Tab és Enter nyomogatásával).
copass: körülbelül 5 percig volt furcsa a WKL WK. Másfél évet követően már lényegi átállási idő nélkül tudok váltani eközött, a 7u space-es Tsangan és a 6.25u space-es szabvány kiosztás között.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #70774 üzenetére
[link]
Az ilyen szétszedhető-összetolható split megoldásokkal nekem annyi bajom van, hogy sokkal merevebbre tudják/kell megcsinálni a billentyűzetet, szóval a tompított-rugalmasabb bottom outot kedvelőknek, mint én, nem valók.Ennél a billentyűzetnél is előjött a staggered spliteknél gyakori megoldás, ami a normál és a split space-ek eltérő hosszúsága miatt van: attól, hogy elfér még egy billentyű a space-től balra, még nem biztos, hogy oda is kellene tenni, és ezzel a space-t sokszor még inkább jobbra tolni. A WKL WK megoldás nekem sokkal szimpatikusabb, mint a helykitöltő extra billentyű.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz totron #70735 üzenetére
A gumi nem reszel, nem csattog (de, csak máshogy, idővel). Lényeg, hogy az ár/érték arány, az optimum inkább mutat egy minőségi gumis irányába
Ez mind így van, és egyet is értene vele itt mindenki, csak sajnos egy ideje nem igazán van olyan, hogy minőségi membrános, és a drágábbak is zsákbamacskává váltak, mert az árkülönbség a háttérvilágításra és a mechanikust imitáló megoldásokra ment el a jobb anyaghasználat, tartósabb gumiharang helyett.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #70723 üzenetére
Kétféle Caps Lock kupak van általában: a teli középen a kapcsolóval és a lépcsős bal oldalra igazított kapcsolóval, szóval a kapcsoló befolyásolja, hogy melyiket tudod használni (itt a jobb oldalon látható a két egymáshoz közeli nagyobb lyuk és a 2×2 lyuk a kapcsoló lábainak). Létezett valaha olyan, hogy lépcsős Caps Lock középre igazított kapcsolóval, de nem tudok egyetlen aktív gyártóról sem, amelyik ilyet gyárt, szóval valami ilyesmi megoldással lehet elérni csak.
Ez az egyik ok, amiért a forrasztott nyákokat kedvelem a hotswap helyett, mert különben nem kapnám meg/nem kapnám meg normálisan a lépcsős Caps Lockot.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #70720 üzenetére
Az alumínium egy kellemesen semleges alap, ha nem peng (ez a billentyűzet designján múlik), ez, ahogyan írtad, szivaccsal hárítható el. Nem túl merev, nem túl puha, sokak elsődleges választása, A réz sokkal merevebb és hajlamosabb pengésre, és ha peng, akkor magasabb (=idegesítőbb hangon teszi). Én személy szerint kerülöm a fém plate-eket, de ez az én preferenciám csak. Mindkét fémből lehet Európában plate-et vágatni a Laserboostnál.
Az FR4-et úgy írnám le, hogy alumínium merevsége a fémes pengés nélkül és a CF-et úgy, hogy réz merevsége a fémes pengés nélkül, szóval inkább ezeket választom a másik kettő helyett. Az én ujjaimnak a CF túl merev már rugalmas rögzítés nélkül, bár ezen pár flex cut rengeteget módosít, mert úgy a CF a legmerevebből a legrugalmasabb dolgok egyike tud lenni, szóval nem csak az anyagot kell nézni, hanem a designt is.
Lopott anyag a műanyagokról Maxtól, amikor még szervezett plate group buy-okat (némelyik anyagot lézerrel lehet/kell vágni, némelyiket CNC-vel, de közös, hogy nagyméretű lapokban lehet csak megvenni az alapanyagot, ha költséghatékonyan szeretnél gyártatni):
PC - relatively solid material, easy assembly - has a really nice sound profile in more traditional mounting methods (top/tray/sandwich) softens bottom out considerably compared to metals
PP - softest plastic IMO really softens out switch action in an interestingly uniform manner. Because it's soft it absorbs a lot of impact so lends itself well to flex-focussed applications
Nylon - my personal fave. softens impact nicely like PP but has a stronger deeper sound profile. excels in sandwich & pin-mountMűanyagok közül egyetértek Maxszal, és a személyes kedvencem a nylon, ami egyúttal kényes is, mert higroszkóp anyag révén a levegő nedvességtaralmának függvényében képes tágulni/zsugorodni. A második kedvenc a PP, aztán POM és végül PC (a POM mélyebb hangú, mint a PC, ami kicsit magasabb). Nem végeztem objektív összehasonlítást, azaz egyenlő körülmények közötti tesztelést, hanem sokszor különböző billentyűzeteknél jött össze a többféle anyag, és nálam az érzet sokkal fontosabb, mint a hang. POM a "legkönnyebben" beszerezhető anyag egyedi plate-re (például 42keebs vagy ProtoTypist, a CF már macerásabb (ProtoTypist group buy rendszerrel vagy AliExpress), PP-re és nylonra nem tudok jelenleg forrást, ahol egyedileg lehet vágatni ezekből.
A rugalmasságban persze a flexcutok is segítenek, de azoknak akkor van igazán értelme, ha a PCB -n is vannak flex cutok.
Kivéve ha azok a vágások a rögzítés oldalán vannak, mint itt (top mount rögzítés), és ekkor nem kevés bounce jön össze ezek miatt.-----
Ha már valaki a nyák ragasztgatására adja a fejét, akkor az ilyenek miatt nem mindegy, hogy mit használ.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz BigBear #70709 üzenetére
Ghosting vagy ilyesmi: 3-4 gombot még vegyen be lehetőleg (WOT miatt...).
Ha nem tüntetik fel, hogy 6KRO vagy NKRO egy billentyűzet, akkor 99%, hogy 2KRO, szóval 3 billentyű már akadhat. Az az adott billentyűzet mátrixának szervezésétől függ, hogy az adott játékban sűrűn használt kombinációk akadnak-e, vagy sem, amit senki sem tud megmondani látatlanban (és elég egy új revízió az adott típusból, ami előfordul időnként, és minden megváltozhat). Ha amúgy jónak tűnik, akkor rendeld meg, töltsd le ezt, nézd meg, hogy mennek-e ez a gyakori kombinációk, és ha nem, akkor küldd vissza és keress mást.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz totron #70712 üzenetére
Ki milyen különbséget érez buckling springet egyéb, mai taktilisokkal összevetve?
A mai MX kompatibilis kapcsolók közelében nincsenek a régebbi "sztárok" taktilis érzetének (van, jó, de nem "olyan" jó, ahogyan a clicky kapcsolók között is van jó, de mégsem "olyan" jó), cserébe a buckling spring hangos, míg az Alps SKCM Brown vagy Neon Green kapcsolók pedig aranyáron mennek.Talán a legújabb, belsőt tekintve az Alps vonalat másoló Zeal kapcsolók lehetnek ezek közelében, de amíg kitart a Clickieznél olcsóbban vett NOS White készletem, addig nem kísérletezek ezekkel.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #70700 üzenetére
Miért nem veszel utángyártott nyákot az 1800-ba? Kapnál QMK-t és VIA-t, olyan kapcsolót tennél bele, amilyet szeretnél, lenne középre igazított kapcsoló a 6u space-nél, vagy lehetne 1.25u-1.25u-1.25u-6.25u-1.5u-1.5u alsó sorod, ahol a jobb Alttal bezáróan ugyanott lenne minden, mint egy 100%-oson.
-
dqdb
nagyúr
Én nem rondának nevezném, hanem vállalhatatlanul igénytelennek.
A mappelésnél mire gondolsz?
Túl jó helyen van a Caps Lock, hogy egyetlen, ritkán használt funkció számára foglalja le az ember, míg Fn-ként nagyon jól kézre esik.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70682 üzenetére
Ez jo otlet. GitHub-on tudnanak protected brancheket adni a vendoroknak, amire csak ok tudnak pusholni.
Szinte biztos, hogy ilyet nem akarnak, eléggé szorosan fogjál a gyeplőt, hogy mi mehet be és mi nem. Három havonta van nagyobb feature merge a fő branchbe, ilyenkor sokszor hozzá kell nyúlni egyes billentyűzetek egyedi kódjához, mert időről időre eltörnek dolgokat a közös rész fejlesztésekor.Van valami community portal, ahol megosztanak nepszeru QMK retegeket adott billzethez?
Githubnak hívják, és ott van a rengeteg QMK fork saját kiosztásokkal bővítve Amúgy nagyon sokan szinte semmit sem állítanak, mert egyszerűen nem használják a hiányzó gombokat.Hogyan van konfiguralva ennyi layered?
60% TKL
Általában így, aztán persze a keymap.c eltér adott billentyűzet sajátosságai miatt. Mint látható, szeretem a redundanciát, hogy bal és jobb kézzel is el tudjak érni billentyűket, emellett TKL-en is sokszor a réteget használom megszokásból (F-sorra szinte mindig, de néha másra is).Osszinten szolva meg design szempontbol is a Q0-t valasztanam inkabb. Letisztultabb, nem tul csicsas; meg hat illik a tobbi Q szeries billzet melle.
Nem egy tucatdesign és nem mindenkinek szól: az OGR és OGRN designját az értékeli igazán, akinek a klasszikus Cherry G80 sorozat és annak designnyelve bejön, de ők nagyon.A "csicsás" szerintem arrébb van, a kínai belpiacra szánt designok között akad már eléggé bazári darab, és a nyugaton is nevet szerzett Matrix Lab billentyűzeteinek túlnyomó része is nehezen emészthető.
-
dqdb
nagyúr
Nem fog kopni, mert anodizált, nem festett.
Azonban ahogy írtad is, meglehetősen drágán mérik: 600 euró felett van egy 100% + ISO + spacebar kit, azaz ha jó kompatibilitást akarsz, annyiért pedig már billentyűzetet kapni a custom kínálat legfelsőbb szegmenséből is. A mostanában szállításra kerülő Aluvia sem volt olcsó, de ez ahhoz képest is drágább (bár még olcsóbb, mint Zeal marha vastagon fogó ceruzája).
Nem gépeltem még alumínium keycapen, de érintésre nem érzem hidegnek az alumínium billentyűzeteimet még télen sem.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70665 üzenetére
Annyival egeszitenem ki, hogy kell egy "git switch keychron-q3", mert a main branch-en nincs ott a Q3 mappaja.
Igen, erre én is azonnal rájöttem, amikor nekiálltam lehúzni tőlük a dolgokat, hogy ne böngészőben kelljen nézegetni. És ha már így van, akkor inkább a mainline-ba tolnám bele az ő branchüket a jövőre tekintettel.Remelem azert, hogy a kozeljovoben mergelik upstream-be.
Biztosan fogják, ott van a PR függőben, csak módosítani kell rajta a beküldőnek.A VIA-nak nem olvastam utana rendesen, amit letoltottam app, fel se ismerte a billzetet, de ennek meg utananezek. Ha sima default-os keymap van flashelve, akkor azt nem tudom VIA-val konfiguralni? Azt lehet tudni, hogy gyarilag milyen keymap van rajta?
A VIA-ban idiótán van megoldva az, hogy bele van fordítva a telepítőbe az összes támogatott billentyűzet, így ha egy új jön szembe, akkor nem támogatja azt automatikusan (és nézd meg, mióta nem volt új VIA verzió kiadva, pedig tele van a Github repójuk az új billentyűzetek támogatásával). Ilyenkor a Design fülön be kell tallózni a VIA JSON-t (ami nem ugyanaz, mint a QMK configuratorhoz gyártott JSON), azt itt találod az oldal végefelé), és ezt minden programindításkor meg kell tenned, mert ... Ha nem látszik a Design fül, akkor be kell kapcsolni a Settings fülön.TL;DR: használj Vialt, ami egy mozdulattal le tudja húzni az összes VIA JSON-t Githubról).
Viszont siman keymap.c-ben eleg intuitiv volt pl. felcserelni a KC_CAPS-et es a KC_ESC-et.
Én jobban szeretem QMK-ban hegeszteni a keymapet, számomra sokkal jobban átlátható (és amúgy is kifutnék a 4 layerből a saját QMK dolgok nélkül is).Na es akkor Caps Lock vilagitas:
Akkor megoldottad, király!tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Innen töltsd le a legfrissebb firmware-t, és tedd fel, hátha azóta javították. Ha nem, akkor szóljál, és lefordítom a legutolsó firmware-t a Github oldalukról. Ha abban sem jó, mert túl kicsi a +8 fényerő, akkor szólj megint, és beletúrok a kódba.
Mivel a VIA tudása számomra kevés, így mindig van nálam működőképes QMK fordítókörnyezet.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #70649 üzenetére
Más kérdés, hogy a modern "gamer" billzetekben acél plate van, ami pluszban felerősíti a precíziós fúró helyett légkalapács hangú Outemu Bluet.
Clicky kapcsolós billentyűzetnél nagyon fontos a hangszín, ha kellemes a fülnek, akkor a hangosabb kapcsolót is sokkal kellemesebbnek találhatja az ember. Ha MX, akkor egyértelműen Kailh Box, de ha még "szebb" clicky hangot szeretnél akkor el kell engedni az MX vonalat.K10-ből csak ANSI kivitelt látok a weblapjukon
Igazad van, rosszul rémlett, hogy ebből is kijöttek már ISO változattal.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70646 üzenetére
Értettem én, hogy így érti, csak nyilvánvaló hülyeséget írt.
Az emberek töredékének megy a touchtyping, szóval a taktilis és clicky kapcsolókat is tövig nyomja a többség, hiába érzed ott, hogy nem kell tovább nyomni.
-
dqdb
nagyúr
a pirosat meg állandóan bottom-outolni kell
Miért kell bottom outolni a pirosat? Ugyanúgy 2 mm-nél kapcsol a 4 mm-es teljes út mellett, mint egy barna.Endru88: a 96%-os kiosztást gondold végig, mert mind a kurozorok, mind az Enter bármiféle elválasztás nélkül vannak körbevéve a többi billentyűvel. Ha ez nálad működik, akkor jó választás lesz az a billentyűzet, ha nem, akkor a Keychron K10 teljes méretű hagyományos kiosztással, de azt közvetlenül tőlük kell megrendelni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70625 üzenetére
Végignéztem a kódot, és határozottan lenne értelme, amit javasolsz (vagy a kódba beletúrással vagy a keymap mellé tett config.h-ban a
#define RGB_MATRIX_VAL_STEP 255
sorral. Jelenleg az aktuális RGB világossághoz képest kicsit (= 8 lépéssel) világosabb fehéret állít be a Caps Lockra, ami lehet, hogy kevés, ha nem áttetsző kupak van a billentyűn.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Akár VIA-t használsz, akár direktben QMK-t konfigurálsz, ezt és ezt mindenképpen érdemes elolvasni a layerek működéséről (a vége mindkettőnek már C kódba hajlik, az a VIA-hoz nem kell, de az eleje igen), valamint ezt végiggörgetni, hogy milyen billentyűkódok léteznek. Van két speciális nevű kód, ami ISO esetében előjön gyakran, ez a NUHS, azaz non-US hash, ami magyar kiosztáson a Ű-t jelenti és a NUBS, azaz non-US baskslash, ami ISO billentyűzeteken az extra billentyűt jelenti, így magyar kiosztáson az Í-t.
VIA alatt alapértelmezetten 4 layer van, ez a VIA extra helyigénye miatt van bekorlátozva ennyire, de a legtöbb embernek elég, szóval nem probléma általában, de ... a Keychron a K-sorozatból megszokott Windows/Mac kapcsolót, hogy annak állásától függően 0-1 vagy 2-3 rétegeket használja, szóval két rétegre vagy limitálva. Ha kell a négy réteg, akkor a saját kiosztásod mappájában lévő rules.mk fájlba tedd be ezt a sort:
DIP_SWITCH_ENABLE = no
Mivel a Mac használja a 0-1 layereket, így ezeket alaposan módosítanod kell majd, hogy Windows/Linux alatt jól működjön. Ha négy réteg sem elég, akkor az már VIA-val kombinálva mélyebb víz, ha kell, akkor kifejtem.
És akkor eljutottunk oda, ami az eredeti probléma volt: Caps Lock kezelése. Ilyet még sosem csináltam RGB háttérvilágítást használó billentyűzeten, ami teljesen eltér attól, amikor dedikált LED-ek vannak erre, ehhez végig kell néznem a QMK dokumentációját és a Keychron implementációját, előkotorni egy RGB háttérvilágítású nyákot tesztelgetésre, aztán majd jelentkezem ma vagy holnap, hogy mire jutottam.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70629 üzenetére
Az itt leírtak alapján telepíteni kell a QMK-t. Ha Windows alatt vagy és nincsen rutinod, akkor legegyszerűbb az általuk nyújtott MSYS alapokat használni, ez főleg akkor jön ki kényelemben, ha frissül a QMK build környezete. Én WSL alatt üzemeltem be, mert nem akartam egy másik Linux emulációs megoldást telepíteni, azt pedig már szépen belaktam, de ott trükközni kell, hogy menjen a parancssorból flash-elés.
Az első lépés egyértelmű, a második szintén. A harmadik lépésnél két lehetőséged van:
1. nem akarsz saját Github accountot a módosításaid tárolására, ekkor a qmk setup keychron/qmk_firmware parancsot kell kiadni, mert a mainline QMK még nem tartalmazza a Q3 fájljait (ha ez a PR bemegy, akkor már elég lesz a qmk setup és kell "némi" git merge)
2. akarsz saját Github accountot, létrehozod, ott forkolod a Keychron QMK változatát, majd qmk setup <github felhasználóneved>/qmk_firmware (ha bemegy a fenti PR, akkor nem kevés meló lesz áttérni a mainline QMK-ra, de megoldható)A Keychron egyszerre hülyén és hülyebiztosan oldotta meg a négyféle Q3 változat firmware-jét (ANSI/ISO F12/knob): négy külön firmware van a qmk_firmware/keyboards/keychron/q3 mappában, így QMK oldalról macerás, míg VIA oldalról elronthatatlan, mert a felhasználónak nem kell a layoutot konfigurálni.
rev_0120: ANSI F12
rev_0120_hg: mint az előző ANSI F12 egy plusz réteggel játékra optimalizált bal kezes kiosztással
rev_0121: ANSI knob
rev_0122: ISO F12
rev_0123: ISO knobMindegyik kiosztáshoz két keymap áll rendelkezésre a keymaps mappa alatt: default, ami az alapértelmezett kiosztást tartalmazza és via, ami az előző VIA támogatással bővített változata. Készíts arról a mappáról másolatot a saját neveddel, amelyiket használni szeretnéd. Ezután firmware fordításához a következő parancsot kel kiadni:
qmk compile -kb keychron/q3/rev_01<kiosztás> -km <neved>
A lefordított firmware-t az itt leírtaknak megfelelően tudod a billentyűzetre feltenni, ha nem akarsz két lépésben fordítani és flash-elni, akkor compile helyett flash kell a fenti parancsba, aminek hatására a QMK build környezet lefordítja és fel is teszi a firmware-t a billentyűzetre:
qmk flash -kb keychron/q3/rev_01<kiosztás> -km <neved>
Firmware hegesztésekor érdemes két billentyűzetet rákötni a gépre: azt, aminek a firmware-jét módosítod és azt, amit használsz eközben. A billentyűzetet a flash-eléshez bootloader módba kell tenni, erre két megoldás van:
1. kihúzod, és a bal felső sarokban lévő billentyűt, ami tipikusan az Esc, lenyomva tartva dugod vissza (a linkelt leírás több lehetőséget ír le, de azok kivezetésre kerültek, már csak a Bootmagic Lite van támogatva QMK-ban)
2. még VIA-ban a RESET funkciót rákötöd az egyik rétegen valamelyik billentyűre, és lenyomod (én ezt a megoldást ajánlom, mert nem kell a kábellel bajlódni, csak arra ügyelj, ha saját kiosztást készítesz VIA nélkül, akkor ne felejtsd le ott sem a mappelést)Ha ezekkel megvagy, akkor jöhet az érdemi munka és konfigurálás.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
A 105 olaj állagú (rugóra bag lubinggal a legjobb), a 205 zsír állagú, a 205g00 a legpuhább (folyós krém állagú), a 205g0 a középút, a 205g2 a legsűrűbb (darabos krém állagú). Ez utóbbi jó stabilizátordrótra (és ha tudod jól használni, akkor bármire), a többi kapcsolóra, stabilizátorra (drót kivételével) és rugóra (ecsetes kenés) jó.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70597 üzenetére
Eddig azt gondoltam, hogy nekem teljesen felesleges lenne knob egy bill.-re, mert az alapfunkciót (ált. hangerő szabályozás) biztosan nem használnám, arra ott a fejeshez a stack, az egerészést sem gondoltam egyelőre feladni.
Azért lássuk be, eléggé keményen próbálkozol, hogy némi értelmét találd az encodernek arra az esetre, ha ott van asztalon az erősítő, így hangerőszabályozásra nem kell/kerülendő Itt is és máshol is feltettem már kérdésként, hogy mire jó az encoder, ha nem hangerőszabályozásra, és eddig azt a választ kaptam, hogy hát hangerőszabályozásra. Ráadásul szerintem a legtöbb eléggé bénán van elhelyezve, mert el kell engedned az egeret hozzá/fogást kell váltani, mint az F13 helyén lévőnél vagy az esetemben a PgDn alatti üres területre helyezettnél. Ez lenne a jó megoldás, ha a billentyűzet bal oldalára teszik, mert bal kézzel fogásváltás nélkül elérhető (és ott azonnal több lehetne, mint csak hangerőállító, szövegek olvasásánál görgetésre jól működne).Ha csak két eszköz között váltogatnál, akkor a Scroll Lock helyén egy MX Lock kapcsoló nagyon menő lenne. Hozzáadott értéke minimális lenne az állapotkijelzéssel, a kihasználásához QMK kellene pár sornyi saját kóddal VIA helyett, de akkor is
megjön a 205G00, amit a switchekhez és a rugók talpához vettem. Van értelme ezzel próbálkozni a stabok stemjénél, vagy ez ide túl folyékony?
Van, sőt tökéletes oda, mert ugyanúgy közel sík műanyag felület csúszik a közel sík műanyag felületen, mint a kapcsolók belsejében. A drótra kell másik, sűrűbb anyag, ahogyan írod is, mert onnan a sűrűbb 205g0 is gyorsan kifolyna.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz FattyDove #70590 üzenetére
Egy nem clicky kapcsolós billentyűzet sem lesz halknak nevezhető ebben az árkategóriában, legfeljebb némileg halkabb (és feljebb is csak elvétve akad pár halkabb darab). A hotswap Redragonok házilagosan kapcsolócserével és egyéb módosításokkal eléggé jól lehalkíthatóak, de ehhez közel a billentyűzet árát rá kell költeni (többiek: van halkított taktilis Outemu vagy az U4 a legolcsóbb opció Outemu hotswaphez?).
Meg már kicsit lötyög is itt-ott. A billentyűzet.
Ha kisebb wobble kell, akkor ahhoz Cherry kapcsolósat kell keresni, ebben eléggé jók, de azt komplett billentyűzetben, mert az nem megy bele a hotswap Redragonokba.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Vial, mert a VIA egy teljes takarítást követően sem ismeri fel a billentyűzeteket.
A knob három billentyűként látszik, és a Scroll Lock helyére makrót konfiguráltam:
Maga a makró pedig így néz ki:
És a Scroll Lock lenyomásának hatása:
QMK alatt makró nélkül is megoldható lenne, mert itt nincsen kivezetve a felületre olyan lehetőség, hogy egyszerre a két Ctrl-t le tudd nyomni:
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70586 üzenetére
A knob három virtuális billentyűként látszik: balra tekerés, jobbra tekerés és lenyomás. Ezekre a "billentyűkre" bármit rá tudsz kötni, amit egy fizikailag is létező billentyűre rá tudnál, ugyanúgy mennek a rétegek vele, stb.
Ctrl+Ctrl+1 megoldható valószínűleg VIA-ban is, QMK-ban biztosan. Nem igazán használok VIA-t/Vialt, mindig saját firmware-t fordítok és teszek a billentyűzetre, így a tudásom VIA terén hiányos (valamint a VIA egy ideje nem működik a fő gépemen, így a számítógép oldalán a VIA az jobb híján a Vialt takar nálam). Keresek egy nyákot, amin VIA kompatibilis firmware van, és visszajelzek.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Több plate-nek szerintem több nyákkal van igazán értelme, de a Keychron valamiért még nem kínál extra nyákot.
Ha kínálna, akkor már sokszor leírtam volna a topikba a mindig vedd meg a spacebar kitet mellé a másik örökigazságot, mint mindig vegyél tartalék nyákot, mert ki tudja.
Márhogy 80$ már átesne egy nem buget kategóriába nálam
A 80 dolláros kupakkészlet már nálam sem budget kategória.Még amire jó lehet az page up page down, vagy mouse scroull up/down righ/left.
De ahogy nézem a mintám kb az összes kétirányú művelet jól tud passzolni.
Nincsen a közelemben olyan nyák, amin VIA firmware futna, mert mindegyikre saját QMK buildet teszek: mouse keys támogatás* van VIA-ban? Ha van, akkor az egérgörgetést is billentyűzetre lehet kötni, rengeteget használom a Caps+WASD-ra kötve. Az egérmozgatást is, de az eléggé béna billentyűzetről, arra jó, hogy kisebb mozgatásokért mem kell kinyúlni.* a Q3 firmware-jében aktív a feature.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Műanyagra veszélyes dolog tud lenni oldószert használni, így én inkább csak a mechanikai tisztítást erőltetném, mert a kenőanyagok egy részét nem hatják meg a népszerű oldószerek (a Krytox GPL család szinte mindennek ellenáll). A pálcika mellett egy lapos fejű csipeszt tekernék papírtörlőbe, és azzal is próbálkoznék.
A triviális megoldást nem is írtam: vegyél másik stabilizátort
-
dqdb
nagyúr
Ha teljesen szétszeded és van ultrahangos mosód, akkor azzal. Ha nincsen, akkor csavarj papírtörlőt a pálcika végére, és próbáld úgy.
Ha nem akarod szétszedni és csak a nagyját akarod kitisztítani a drót környékéről, akkor tekert be papírtörlőbe a stabilizátort úgy, hogy egy kivételével az összes nyílás fedve legyen, és fújj bele sűrített levegővel, az kiviszi a nagyját.
Ha jó munkát akarsz végezni, akkor szedd szét teljesen, a sűrített levegős trükk akkor működik, ha túlkented és nem akarod szétszedni/-forrasztani az egész billentyűzetet.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 0xmilan #70563 üzenetére
Nem csodálom, egy átgondolt billentyűzetnek tűnik. Az elődjével, bár időben megcsúsztak, azt leszámítva hozták az összes ígéretüket. Az extra feláras rész nem szimpatikus egyedül, a tentingnek az alapcsomagban kellene lennie, az underglow nagyon nem ér annyit, egyedül a wireless rész felára jogos.
Kontrasztként így néz ki egy átgondolatlan Kickstarter kampány nyilvánvaló hazugságokkal, és ahol már az alapötlet torka is véres.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70560 üzenetére
Mire ez realizálódna nálam, úgyis eltűnnek a kínálatból, úgyhogy egyelőre csak azt nézegetem, hogy melyik layoutnak mik az erősségei.
A Sagittarius extrákból már csak pár darab van színenként, szóval van erre esély (bár így is meglepően régóta nem vitték el ezeket).Az pl. feltűnt, hogy többnél is szeretik elhagyni az osztott Space jobb oldaláról a modokat, pedig egynél többnek is van ott hely így ránézésre.
Igen, az eredeti Alice ezért sem tetszik annyira, mert ott a rengeteg hely (ahogyan a 65%-os Alice-nak "kinevezett" Arisu esetében is) és nincsen meg a lehetőség modtap kurzorokra. A Spring jobb a dedikált kurzorokkal, de ott is trükközni kell egy Fn-ért és jobb Shiftért, cserébe a jobb Ctrl repül. Sagittariusnál a jobb Space kettéosztható, így van hely jobb Alt-nak, valamint a jobb Shift és Fn is elfér, így ott is csak a jobb Ctrl-ről kell lemondani.Olyan nyelvterületen egyszerűbb a helyzet, ahol nem kell az AltGr, mert ekkor az Fn-t kötik be a Space jobb oldalára oda és jobb Ctrl-t nem használnak.
-
dqdb
nagyúr
Ezt eddig csak a Keychron-bál láttam, igaz még kezdő vagyok.
Ez csak a Keychronnál valakinek a becsípődése, más nem csinálja, ők is igazán leszokhatnának róla. A legnagyobb ellentmondás a doubleshot PBT készletükben van, ahol a NUHS alfa színű (azaz helyes), míg a NUBS módosító színűA mod tilde és mod pipe ellenben örök vitatéma, hiszen azok alfanumerikus karakterek, így olyan színűnek kellene lenniük, de a legtöbben mégis módosító színben szeretik, ezért van minden kéttónusú készletben 2-2 darab ezekből. A Keychron itt is különc a doubleshot készletében, alfa színű van csak mindkettőből, ami eléggé hülyén jön ki a módosító színű NUBS mellett.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #70555 üzenetére
A Sagittarius 39 cm széles és 14,5 cm mély, szóval kicsit szélesebb és közben kicsit kevésbé mély, mint egy TKL.
Az Owlab Spring ~60%-osként 34,7 cm széles és 13,3 cm mély, szemben a legkompaktabb 60%-osom 29,5 cm-es szélességével és 10,8 cm-es mélységével.
-
dqdb
nagyúr
[link]
GMK doubleshot ABS vs GMK doubleshot PBT blend (vagyis nem tiszta PBT, hanem PBT alapú keverék) mikroszkóp alatt + acetonos fürdő mindkettőnek az elhasználódást modellezendő + némi hasznos infótAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Soundcore Space One Pro - hordozható komfort
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mini PC
- AI: Európa lemarad, nincs elég adatközpont
- PlayStation 5
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Elemlámpa, zseblámpa
- PR-Telecom
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest