- Bluetooth hangszórók
- Eddigi legerősebb csatamágusát dobta piacra az Intel
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házimozi belépő szinten
- Derekas áremelést jelentett be az ASUS
- Beszállna az árnövelő versenybe az AMD
- KINEK KELL EZ? 🤨 — MacBook Ultra leak
- Raspberry Pi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Telóról rajzolom, félre írja. Az színes volt igen. Megvolt a wolf3d és ott a hexen pillanata közelében érkezett a dukenukem3d.
Annó nem sikerült ilyen úri huncutságot vásárolni otthonra mint a 486, de voltak ezek a klubbok, ráeszmélhettünk mekkora menő a lan, a blizzard és pl warcraft2... Elsők között láttunk Pentium procit. Jöttek az elérhetőbb cyrix procik és gyorsító kártyák majd a 3dfx. Ezért is emeltem ki a doom, quake és MDK címeket. Ezek optimalizált címek voltak, valódi hozzáadott értékkel.
Na azért az már megérte. Egy jó Voodoo Banshee jutott nekem is
-
Orcsi
aktív tag
ez igy van, de ez már egy másik történet, mikor fiannak össszeraktam. c64-em hogy gyere játszunk, azért a green beret amíg betölltött, a gyerek végig pörgette a tiktok felét
engem is meglepett hogy ilyen lassú volt, más volt az emlék … érdekes módon a wolfeisten3d már egy quantum ugrás volt ehhez képest…. pedig a kettő között volt vagy 6-8 év? az már az uj 486dx2-es gépemen hasított
-
Emlékszem ott 90' elején c64 és pár "olcsó" nes, x286 prehistorik minőségi vga monitor után mekkorát ütött rajtunk a Sega Megadrive.
Kép, hang, sebesség 100% ban egyezett a csúcsminőséggel. Persze ezt csak azért éreztük ilyennek gyerekfejjel, mert alig volt pár nyerőgép és flipper... húsvétkor hoztak arcade és mk gépeket a kisvárosba. Aztán lett pc club, konzol barlang, befutott a doom, diablo, Dune2, warcraft, quake, c&c, mdk, csoda hogy túléltük a goldenage kétezres éveit. Egy pár enyhe FPS, NÉMI Starcraft ÉS Dio azért elvitt pár évet, de megérte. Kompetitív próbálkozások még hozták az eSport alapjait, de a későbbi repetitív tartalmak már nem nyújtanak annyira változatos/ szines/ fantasztikus élményt.
És igen, gatyánk ráment, szerencsés volt, aki bérelhette az előbbieket pár óra multi erejéig
-
gliskard
senior tag
ez is elég blikk szerű lett, enne azt erősíti ez is, hogy nincs sok értelme a PH videókra kattintani. (biztos van haszna a szerkesztőség szempontjából, csak nem én vagyok a célcsoport).
-
Orcsi
aktív tag
Hát azért én még emlékszem amikor a 386sx porci mellé vadásztuk a coprocit… és amikor bekerült volt hű meg há. Szép volt az is annak idején. A vicc hogy akkor egy Apple Macintosh color classic II anyiba került mint egy 386sxes gép és végül azért lett 386os mert annak 14”os volt a monotorja és tudott svgat mig az apple csak vga alatti felbomtást tudott … 90 es evek eleje és ha jól emlékszem ráment a teljes ifjusági takarékbetétem amit szüleim fizetgettek 80 ezer forint fellet volt. Szóval senki ne sírjon, hogy egy gép drága ma akkor volt drága igazán….
-
wolfman
veterán
Később volt PhisX kártya is. Meg emlékszem volt valami olyan, hogy VGA mellett valami gyorsító kártya is, nem?
-
ha3flt
tag
Bármilyen egyszerű, de valós kép, rajz jobb lett volna a cikkhez, mint ez az AI-generálta nonszensz.
-
kilua
senior tag
"Sosem látott eszetlen Wattokat esznek a mai procik és VGA kártyák, ahhoz képest a régiek 30-50W-ja az semmi"
Az igaz ha valaki megveszi mert csak, de azért ott vannak a gamer handheldek is, amik 15-30Wattos amd APUval futtatnak mai AAA játékokat is. Igaz alacsony/közepes grafikán, FSRel.
-
Amazonas
senior tag
Volt (van) egy MSI K8TNeo lapom, ahhoz már gyárilag harisnyázva voltak a szalagkábelek, némileg javítva az összképet, de a csatlakozó lehúzása a lapról még így is egy kínszenvedés maradt... Bár érdekes, hogy maga a (sikeres) csatlakoztatás annál jobb érzés volt.
De igen, a jumper-eléssel volt szívás, nem egyszer...
főleg, ha semmilyen jelölés/címke/felirat/stb. nem volt az eszközön, hogy mely pin-ket kell jumper-elni az egyes üzemmódokhoz, vagy kell-e egyáltalán... úgyhogy maradt a próbálkozás...Ha már itt tartunk, van még ugyanennek a board-nak a dobozában:
- egy bővítő"kártya": 2 további USB-port kivezetés hátra
- egy "kis"floppy meghajtó
- egy RJ11-es (telefon-)csatlakozós modemkártya (PCI) a betárcsázós korszakból (MATÁVNet rulez)
- egy szintén PCI-os Hauppauge TV-tuner kártya
- egy A4Tech PS/2-es golyós egér (aka koszgyűjtő)
- egy noname vezetéknélküli, de még golyós egér, aminek van egy külön jókora receiver-e, ami PS/2-es csatlakozóval ment a gépbe... -
putti
aktív tag
A North bridge tűnt el a, a South bridge maradt, illetve "átalakult" PCH-nak.
Az északi híd a processzorhoz legközelebb helyezkedett el, és a nagy sebességű adatforgalmat kezelte. Feladata az volt, hogy közvetlen kapcsolatot biztosított a processzor (CPU), a rendszermemória (RAM) és a videókártya (AGP vagy PCI Express slot) között.
A technológia fejlődésével az északi híd funkcióit pl.: a memóriavezérlőt a gyártók (Intel, AMD) beépítették közvetlenül a processzorba, hogy csökkentsék a késleltetést. A mai alaplapokon általában már csak egyetlen chipset van ( PCH ), amely a hagyományos déli híd feladatait látja elA déli híd a lassabb perifériák és bemeneti-kimeneti (I/O) eszközök vezérléséért felel. Feladata hogy kezeli az USB-portokat, a SATA/IDE meghajtókat (HDD, SSD), a BIOS-t, az integrált hangkártyát, a hálózati vezérlőt (Ethernet) és a hagyományos PCI bővítőhelyeket.
U.i. : Az IDE kábeleket én sem szerettem és megváltás volt a SATA kábelre való áttérés. Az IDE kábellel szinte mindent tudtál csinálni, csak normálisan elrendezni nem
Me ugye ott volt Primary Master - Primary Slave , Secondary Master - Secondary Slave, ha több eszközöd volt, még jumperelni is kellett az adott meghajtót. Mondjuk jobb volt ez a fajta jumperelés, mint amikor még nem tudtuk a biosban húzni vagy beállítani a procit és azt is az alaplapon kellett jumperelni... -
bokapeter
tag
Azért a BTX szabvány nem azért tűnt el, mert a processzorok kevesebb hőt termelnének. Az akkori processzorok 90W fölé nem nagyon merészkedtek. Átlagosan 30-50W-tal beérték. Az eltűnés oka az volt, hogy a piacot nem érdekelte. Új, légcsatornás ház, más tápegység, és egyéb komponensek kellettek volna. Az akkori szabvány már az ATX-volt. és az átállás olyan költséges lett volna, hogy senki nem vette mag. Így maradt a jobban szelőző házak és a hűtők fejlesztése.
-
Amazonas
senior tag
Eltűnt tulajdonképpen a különálló south bridge is, mint olyan, a lapokról.
Aminek leginkább örültem annak idején, az az IDE-szalagkábelek leváltása a jóval vékonyabb és (szerintem) tetszetősebb SATA-kábelekkel: a szellőzésen kívül az esztétikát is jelentősen javította. -
Alusky
senior tag
Pont ezt akartam én is írni a gyorsítótárakkal kapcsolatban. A P3 korában csatlakoztam a PC világába sokat nyüstöltem ilyeneket.
Másik oka az eltűnésének a sok láb. Akkoriban 300-400 lába volt a kortárs prociknak, most meg 4x annyi. Sokkal nyűgösebb csíkba tenni őket, de nem ez volt a fő oka, hanem alapvetően volt értelmetlen miután a gyorstáras macera megoldódott.
Melegnek meg nem voltak melegek az akkori procik, hanem nem volt energiamenedzsment így állandóan fűtöttek és egy sarokcsiszolóval kivájt aludarab volt a hűtésük. Ez is megszűnt idővel, így feleslegessé téve más alaplap szabványokat. Sosem látott eszetlen Wattokat esznek a mai procik és VGA kártyák, ahhoz képest a régiek 30-50W-ja az semmi. Csak hát néhány tüsi aluval meg 8 centis ventikkel nehéz volt hidegen tartani a mai két tornyos másfél Kilós hőcsöves megoldásokkal szemben, nem beszélve az előre szerelt vízhűtésekről.
A Rambus meg csak perelgetni tudott, ahhoz értett.
-
Nincs ezzel semmi különös, fejlődik a technika és azért mert régebbi szabványokkal is volt kapcsolat, nyilván látod mennyit fejlődött a szépújtech. Gondolom most a SpaceX fejleszti a technikát, de el tudom képzelni, hogy pl műholdakon nem cserélgetik folyton korszerűbbre a működő hw-t és ott már szempont a tartósság is
Köszi a
cikketvideót -
putti
aktív tag
Én már egy kicsit öregebb vagyok. Azért a pentium 2 előtt is volt élet és akkor nem slotosak voltak a procik. A pentium 1( de még az x86-os széria is ) socketes volt, L1 chache-t tartalmazott, de az L2 cache még az alaplapra volt integrálva. A pentium 2 ha jól emlékszem azért volt slotos, mert ott már azon helyezkedett el az L2 és nem az alaplapon és csak a processzor sebességének a felén működött. Később ezt váltotta a socket370, ezekben már integrálva volt az L2 cache is így szükségtelen volt a slot 1. Kivételt képezett ez alól a Celeron család, ami s370-es volt és slot 1-be átalakítóval lehetett tenni, a Celeronnak sokkal kisebb volt az L2 cache memóriája, ezért az a P2 megoldásától eltérve bele lett integrálva a prociba. Az első Covington kódnevű Celeron procik nem rendelkeztek L2 cache-el így csúnyán elbuktak. ezt követte a frissített, L2 cache-el ellátott Mendocino kódnevű Celeron melyben már volt beépített másodlagos cache, igaz, csak 128 KB-os, de azonos órajelen működött. Az első PC-s procim egy Celeron 366Mhz volt és vígan ment 453Mhz-en a jó kis Abit BH6-os deszkában.Igaz slot 1 átalakítót kellett használni az s370-hez. Régi szép idők, egy kicsit elkalandoztam.
Meg lehetett volna említeni még a PCI-E elődjét az AGP-t, bár az még nem tűnt el, vagy az ISA foglalatot, a Soundblaster AWE64 hangkártyám még ebbe a foglalatba illeszkedett. Vagy az SD ramokat, ezeket sem használjuk már. ( Lehet elvétve még valahol valaki igen )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Eddigi legerősebb csatamágusát dobta piacra az Intel
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Apple iPhone 17e – mágnesek ereje
- Gyúrósok ide!
- Crimson Desert
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
- Ryzen 7 3800X + RTX 2080 SUPER + 32GB RAM Gamer PC (AORUS / RM750x)
- Asztali PC i7 13700K RX 7900 GRE 32GB DDR5 1TB NVME
- ROG Core PC - ROG X570, Ryzen 7 3700X, 16Gb RGB, ROG RTX 2060 Super 8Gb, 500Gb M2 SSD - Windows 11
- !AKCIÓ! GAMER PC Intel Core i5-12600KF/ASRock - Z790 PRO RS/D4/MSI RTX 3080 Suprim X 10GB/32 GB DDR4
- Asztali PC , i5 12400F , RX 9060 XT , 16GB RAM , 1TB NVME
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB - Kártyafüggetlen, Sivatagszín, 91% Akku - 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max / 128GB / Független / 12Hó Garancia / Akku: 100% / Kijelző utángyártott
- 27% - Konfiguráció G5905 / RX580 / H510 / 16GB 2666Mhz / 1TB SSD / 500W
- 277 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De igen, a jumper-eléssel volt szívás, nem egyszer...