- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
c41r0^
őstag
válasz
csatabárka #16 üzenetére
figyu, ilyet ne mondjál magadra, mert csak most ismerkedsz a témával, akkor persze, hogy nem tudod...
a jumperfree üzemmódba való váltáshoz az alaplapon kell valószínű jumperelni, nézd meg az alaplapi leírásban, hogy hogy is kell, és akkor BIOSból állítani lehet az FSB-t - bár a ''-X''-es revíziók ''butított'' alaplapokat jelentenek az ASUSnál, de sztem meg lehet oldani
a 133/33 azt jelenti, hogy 133 MHZ az FSB (Front Side Bus= az a frekvencia, amivel a processzor az északi híddal és a memóriával kommunikál), a PCI sebessége pedig 33 MHZ
133 MHZ-t szorozni kell 2-vel, így kijön a 266-os buszsebesség, evvel kommunikál most a RAM-od a procival, magyarul DDR266os ram is elég lenne neki
azt próbáld elérni, hogy 166/33 legyen az érték, a PCI maradjon 33 MHZ-en, ezen semmiféleképp ne emelj (instabillá válhat a rendszer, és a PCI eszközöknek baja eshet 40 MHZ felett, vinyók nagyon érzékenyek erre)
procid típusa is fontos, 3 fajta lehet a XP 2000+:
palomino (1,75V-os fesz alapon)
T-Bred A maggal (1,65 V-os fesz alapon)
T-Bred B maggal (1,6 V-os fesz alapon)
palomino nagyon fog melegedni tuningnál, ígyhát sztem akkor ne tuningolj (csak ha már jobban bennevagy a témában)
a másik két típusnál a stabilitáshoz lehet, hogy kell + feszültséget adnod a procinak (166-os FSB mellet is akár...majd elválik, hogy POSTol-e a géped), de 1.8-1.825-1.85 V fölé ne menj léghűtővel
a legideálisabb a 200, vagy afölötti FSB lenne (tehát effektíve 400 MHZ, és akkor ki van hajtva a DDR400-as ram), de ehhez a default szorzót lejjebb kell venni ( 12.5 a default szorzó nálad, hiszen 12.5*133=1666 MHZ=XP 2000+), ha szorzó állítása megy BIOSból, akkor a legjobb, ha 200*10 körül hajtod a procit, lehet bír az többet is, próbálgassad
proci-élettartamtól nem kell félni...
[Szerkesztve] -
c41r0^
őstag
válasz
csatabárka #12 üzenetére
Sztem is maradj az 1 GB Samsungnál, ha játszol (újabbakkal), akkor az 512-höz képest is érezhető a sebességtöbblet.
Ezek a Samsungok CL-3-3-3-6-osak, ha jól tudom, de ezek mennek CL-2-2-2-5 ön is 133 FSB mellet (2000+ -od van, akkor ez az alap frekije), csak be kell állítani a BIOSban ezeket az időzítéseket.
Amúgy én a helyedben a procit is feltolnám legalább 166-os FSB-re, és akkor már szinkronban nem DDR266-os, hanem DDR333-nak fogja használni a DDR400-as 1 GB ramot. Ha B magos a procid, akkor sztem 166-os FSB-t el kell bírnia default szorzó mellett, de akkor a ramot én már CL-2.5-3-3-5-re tenném.
De ezek olyan dolgok, hogy csak az adott konfignál derülnek ki, szal próbélkozni kell.
Időzítés CL3 órl CL2-re hoz kb. 10% sebességtöbbletet, de a frekvenciaemelés többet ér.
De ez már átcsap tuning témába, erről sok topic van, olvasgass utána, és meg fogsz világosodni, nem bonyolult.
[Szerkesztve] -
c41r0^
őstag
válasz
csatabárka #9 üzenetére
én spec. azt mondanám, vegyél nagykerben GoodRam-ot, az élettartam garis, ''brand''eknél megbízhatóbb, és egy áron van velük, csak nem tuningramok (CL 3-3-3-6)
a brand ugye azt jelenti, hogy márkás, ez a noname felett van, tehát pl. Infineon, Samsung, Hynix, SpecTek, stb.
egy fokkal jobb talán ezeknél a KingMax, Goodram ( ez csak az élettartam gari miatt)
a csúcs pedig a Corsair, Geil, stb.
amúgy a Te helyedben beérném akár egy brand rammal is, ha nem akarsz tuningolni, akkor pl. egy Samsung teljesen jó választás lehet, sőt, azok is bírnak tuningot (átlag kb. 220 MHZ-en mennek azok is CL2.5ben) -
c41r0^
őstag
válasz
csatabárka #6 üzenetére
ugyanolyan nyák, ugyanolyan chipekkel, azonos gyártó és méret
de valóban mehet a dual két különböző modullal is, alaplap és ramfüggő -
c41r0^
őstag
válasz
csatabárka #4 üzenetére
ha utólag szeretnél bővíteni 1 GB-ra, akkor tényleg 512-t vegyél (bár második modult nehezebb lesz akkor majd beszerezni)
biztos van jobb vétel is a KingMaxnál, csak ránéztem egy kisker árlistájára, de sztem élettartam-garisat vegyél, nem sokkal drágábbak egy ''brand''-nél -
c41r0^
őstag
válasz
csatabárka #1 üzenetére
alaplapod nem támogatja a dual-channelt, de így is inkább 2*256 DDR400-at vegyél szvsz, mert ha cserélsz lapot, akkor esetleg a dual-channelt ki tudja majd használni
kiskerben kb.bruttó 12-13e-ből megúszod a 2*256-ot, ami ráadásul KingMax (2 év gari), élettartam garosok ált. azért drágábbak egy picit
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Napelem
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- EAFC 25
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- BestBuy topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest