Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
Mi köze van annak, hogy van/nincs értelme ahoz, hogy mid van?
Itt ez az új QLC. TBW vonalon ki átlag 90%nak kifog bírni 15+éveket. Erős használat mellett 10+t. Mármint a kissebb darabok, mert a nagyobbak többet. Ennél az átlag 99%nak nem kell több.
Tök fölös TBW miatt izgulni.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Multibit
nagyúr
SLC/MLCnek 2024ben kb serrver.... vonalon van értelme
Hmmm...
Most adtam el az asztali PC-met, amiben egy 2.5" MLC NAND-os SSD volt. A routeremben Intel Enterprise SSD van - szintén MLC NAND-os. A jelenlegi asztali PC-mben is MLC-s SSD van (Samu 970 PRO). Amúgy most vettem a HA-ról OEM Samut (960 PRO) - nicsak, ez is MLC
Ja, szerver SSD-im is vannak (a két NAS-omban): Samu PM883 - ezek TLC-k[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
válasz Dragon3000 #27 üzenetére
Jogos. Rohanok is eurót venni, mert most még sokat ér.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bteebi
veterán
válasz Dragon3000 #24 üzenetére
Nyilván poén volt, és azért volt ott a " ".
Egyébként végül be is néztem, mert valamiért úgy értelmeztem - nyilván tévesen -, hogy 86%-kal kisebb területen (=az eredeti 14%-a, vagyis kb. a hetedén) tárolható ugyanaz az adatmennyiség. De nem, még a duplájára SE nőtt az adatsűrűség (bár így is brutál nagy a javulás! ), így meg nyilván nagyon szigorúan véve, NYÁK, vezérlő, burkolat nélkül SE csökkenhetne a felére az ára (az általad említett R&D-t már nem is említve ).
#25: Mondjuk az is egy jogos felvetés, hogyha valakinek innentől kezdve a végtelenségig elég a tárkapacitása, és ha egy-egy SSD 10+ évig (urambocsá' 20-ig is) húzná, akkor megzuhanhatna az SSD piac. De azért nem fog, mert bár neked-nekem lehet, hogy nem kell, de az adatközpontokba már akkor se lennének elegendőek, ha csak talicskával hordanák be őket. A konzumer piac valószínűleg az össz eladások <<50%-át adhatja. De ez csak tipp, "megérzés".
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Kereslet/kínálat + mutyi. Szerintem marad a lassan lecsorgó árak.
Amúgy is ki kell vmit találniuk mert a jobb darabok ld az intel X25, de legtöbb TLC és jobb QLCk is kb örökélet+1nap. Aki megvette a 2/4/8TBjét nem kell több nem vesz "többé".
Én is jól elvagyok a 2+4TBvel. Nem látom értelmét a többnek. Nem fogy el.
Majd biztos kitalálnak vmit...
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
bteebi
veterán
"86%-kal javították a bitsűrűséget, vagyis ennyivel több adat tárolható a lapkákon egységnyi területre levetítve."
Azért az not bad. Vagyis tulajdonképp simán adhatnák kb. feleannyiért, mint az előző generációt."Ezen túlmenően 60%-kal javult a teljesítmény."
Ez se hangzik rosszul, habár a fentiből nagyjából következik is. Tehát ha mondjuk eddig 200 MB/s-re lassult be, akkor most már "csak" 320-ra fog.
-
Dragon3000
veterán
Táp esetében mindenki máshogy gondolkozik, valaki arra lövi be, hogy 50% körüli legyen a max terheltség, valaki úgy, hogy 80-90% körül, mindkettőt meg lehet érteni, egyik a halk üzemet veszi figyelembe, a másik meg a sima böngészés közbeni sokkal jobb hatásfokot, mert többet használja így, ha maximum platinum tápokról beszélünk.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Dragon3000 #20 üzenetére
Nem baj, én kb. mindent is túlméretezek. Pl. CPU hűtő D15 egy (papíron) 65W-os CPU-hoz, vagy az 1000W-os táp, stb...de ez én vagyok!
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Dragon3000
veterán
Ilyen felhasználás mellett nem aggódnék még qlc esetében sem. Nekem a samsung 850 evo 1TB van torrenthez is használva, amire csak 150TBW volt, most tart 895TB írásnál, ezt 4 év alatt produkáltam. A játékra használt gépben KINGSTON FURY Renegade 2TB (2000TBW) a rendszernek, programoknak és a játékoknak, 1 év alatt 15TB írás történt. Ezek alapján is, átlag felhasználás esetében lényegtelen, hogy slc, mlc, tlc vagy qlc.
-
Dare2Live
félisten
Van egy 80GBs Intel X25öm. kb 5évig volt sajátgépben azóta ~10éve "irodai" notiban működik.
15éves SSD ráadásul 80GBs. Hiába MLC TBWje egy jelenlegi 1TBs QCLhez képest is gyenge... és 15éves távban működik.
Ami miatt ezek meg szoktak halni az a vezérlő, nem megfelelő hűtés... de nem az írás. Még torrentnél sem.Szerintem még első genes kis QLCt is nehéz kinyírni.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
tibaimp
nagyúr
válasz Dragon3000 #12 üzenetére
13,3TB a 4TB-os Intel-en, ami a torrent SSD-m. 3,1TB a játékok SSD-jére, ami szintén 4TB-os. Az Intel TBW-je ~15PB!
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
PuMbA
titán
válasz Dare2Live #11 üzenetére
Nekem egy 1TB-os Samsung TLC SSD-m van, ami 600TBW-re van specifikálva és az általam véghez vitt átlag felhasználás mellett 3 év alatt került bele 16,3TB írás úgy, hogy mindenem rajta van, azaz Windows, doksik, képek, filmek, zenék, játékok. Ilyen tempóval 30-40 év múlva is bírni fogja Aki nagyon sokat másol, nagyon sok adatot forgat annál lehet probléma csak a QLC.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Evvel az érveléssel nehéz vitatkozni....
Átlagpistának nem a QLC strapabírása miatt fog meghalni a gépe, ssdje. Aki meg nem "mezei user" az vesz TLCt. Én is. Értelme mondjuk kétséges....
-
hapakj
senior tag
Hát ezért van a vezérlő. Ha detektálja, hogy cella csoport gyakrabban írva, akkor kicseréli egy olyannal csoporttal ami már régóta van használva. Szóval kb egyenletesen fognak kopni a cellák.
Én meg pl pont azt láttam kb eddig mindenütt, hogy Samsung SSD-k az írásterhelés többszörösét is bírják. -
ricsip
addikt
Ez a matek csak akkor igaz ha minden szektort kb. tókéletesen egyenletesen koptat a használat és a kiszámolt mennyiségnél már az egész terület celláinak kb esélyesen kampec.
Ennél a valóságban már jóval kevesebb írásterhelés után elkezdenek megjelenni a badsectorok.[ Szerkesztve ]
-
-
poci76
aktív tag
Egy tipikus QLC 300 újraírást bír, egy TLC 600-at. Ez azt jelenti, hogy egy 1 TB-os QLC-re minden egyes nap 160 GB-ot kell írni, hogy 5 év alatt elérje ezt a mennyiséget. Szerintem ez nem mondható tipikus felhasználásnak, még talán a tizede sem.
-
tibaimp
nagyúr
Ez totál így van ! Annyi, hogy én a saját nevemben írtam, amit írtam! Én meg nem vagyon "mezei user". Csak nem tetszik az irány...
Mondjuk, beruháztam még a nagy áremelés előtt SSD-be, torrent-re, meg játékra, így én egy darabig megvagyok
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Átlag gép 4-6év után kuka annyit 99%ban kibír a QLC = oda jó.
Aki meg power user, renderel, torrentezik... az vesz TLCt. power user 5-6év után detto gépet cserél.SLC/MLCnek 2024ben kb serrver.... vonalon van értelme, desktop, noti vonalon nincs.
-
tibaimp
nagyúr
Pár év, és a TLC is kikopik, mint annó az SLC/MLC....Pedig én QLC-s SSD-t nem nagyon akarnék venni.
Ráadásul már több éve a PLC-t is fejlesztik, csak vezérlő bonyolult hozzá, ha jól tudom.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest